'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013


ΜΑΓΕΨΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΤΡΊΤΗ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2011

Την Παρασκευή 11/2, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», του Δήμου Αργυρούπολης, συνέβη το απίστευτο. Αν πεις ότι η ματιά όλης της μαθητιώσας νεολαίας των νοτίων περιοχών του Λεκανοπέδιου ήταν στραμμένη εκεί, δεν θα είναι υπερβολή. Ο λόγος; Ο Μεγάλος Έλληνας αστροφυσικός Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, προσκεκλημένος από το 1ο Γενικό Λύκειο Ελληνικού, έδινε διάλεξη με θέμα: «Αποστολές στους πλανήτες. Δυσκολίες και τεχνολογικές λύσεις σε ακραίες συνθήκες».
Ήταν η δεύτερη φορά, που ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας, επιστήμονας τιμούσε το συγκεκριμένο σχολείο. Και τις δυο φορές, με πρωτοβουλία του Λαγκαδούση φυσικομαθηματικού κ. Παναγιώτη Κ. Πάσσα. Στο άκουσμα και μόνο της είδησης, ο περιβάλλον την αίθουσα χώρος, από πολύ νωρίς, είχε κατακλεισθεί από πλήθος ανθρώπων πάσης ηλικίας, οι οποίοι ήθελαν να ακούσουν ή να δουν τον τόσο φωτεινό Έλληνα. Παρά τον άψογο προγραμματισμό, στα χαρτιά, όταν ήλθε η ώρα και άνοιξαν οι θύρες, το πλήθος εισέβαλε στο αμφιθέατρο και εν ριπή οφθαλμού, κατέλαβαν κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου, ακόμα και επί της σκηνής. 
Η Είσοδος του κ. Κριμιζή, υπό καταιγισμό χειροκροτημάτων και επευφημιών σήμανε την έναρξη της λαμπρής εκδήλωσης. Τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Αργυρούπολης / Ελληνικού κ. Χρίστος Κορτζίδης , συνεπικουρούμενος των καθηγητών και άλλων φορέων και τοπικών παραγόντων. Από βήματος πλέον, η Διευθύντρια του Λυκείου, καλωσόρισε τον τιμώμενο Ακαδημαϊκό και απεύθυνε χαιρετιστήριο μήνυμα σε όλους. Το τι ακολούθησε, δεν περιγράφετε με λόγια. Μόνο η δύναμη της εικόνας, μέσω DVD, μπορεί να αποδώσει το συνολικό έργο και το μέγεθος αυτής της σχολικής υπέρ - παραγωγής. Ακολούθησε βιογραφική παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του κ. Κριμιζή, από τον μαθητή Κ. Γιαννακάκη. Η μαθήτρια Δ. Κωμοδρόμου, με τη θαυμάσια φωνή της τραγούδησε κλασσικό solo, του Louis Armstrong, με στόφα μεγάλης καλλιτέχνιδας. Κυριολεκτικά « Μάγεψε» το ακροατήριο με τη φωνή της. Την σκυτάλη, ανέλαβε η σχολική χορωδία. Στη συνέχεια ο βασικός συντελεστής της σύλληψης και υλοποίησης της ιδέας κ. Π. Πάσσας, από βήματος και με ελάχιστα λόγια κατέθεσε το τι σημαίνει αυτή η δεύτερη επίσκεψη σταθμός, στα σχολικά δρώμενα. Κατέθεσε τις ωφέλιμες επιδράσεις στον επαγγελματικό προγραμματισμό της προηγούμενης επίσκεψης στους μαθητές του. 
  
Κάτω από φρενήρη χειροκροτήματα που ζέσταναν την όλη εκδήλωση, εμφανώς συγκινημένος από τις εκδηλώσεις λατρείας των μαθητών, όλων των σχολειών της ευρύτερης περιοχής, ανήλθε στο βήμα αυτός ο τόσο μεγάλος και απλός συμπατριώτης μας. Με απλά λόγια, φωτογραφίες και χιούμορ, καθήλωσε και μάγεψε το κοινό του. Στον χώρο της υπερπλήρους αίθουσας, δεν ακουγόταν ίχνος ανάσας παρά μόνο η φωνή του Μεγάλου Δάσκαλου. Μια ώρα και σαράντα λεπτά μιλούσε ο Δρ. Στ. Κριμιζής και δεν κούρασε. Μας πείρε όλους από το χέρι, και με διαστημόπλοιο τον αφηγητή λόγο του, μας ταξίδεψε στα άστρα! Φθάσαμε στις εσχατιές του σύμπαντος υπό την καθοδήγηση του. Θαυμάσαμε και απορήσαμε στο άκουσμα αποστάσεων, κάμποσων χιλιάδων ετών φωτός……. Ή για ραντεβού διελεύσεως δορυφόρων το 4000 μΧ. Ο λόγος του δεν περιείχε ούτε ένα «ΕΓΩ» αλλά συνεχώς ηχούσε το «ΜΑΣ». Μίλαγε, πρόβαλε και διακήρυξε για τη συλλογική εργασία και την δύναμη της ομάδας. Για Σκέψεις, Οράματα, προϋπολογισμούς και προγράμματα. Μας έμαθε να βλέπουμε το σύμπαν και τον κόσμο μας από άλλη οπτική γωνία. Δεν ξέχασε να μας φέρει χρόνια πίσω στη γενέθλια γη του και τον «Ρουκετοπόλεμο» στο Βροντάδο της Χίου. 
Με το πέρας της ομιλίας, ανήλθε επί σκηνής ο κ. Πάσσας ο οποίος διεύθυνε τον διάλογο των μαθητών με τον επιφανή επισκέπτη τους. Λόγω του προχωρημένου πλέον της ώρας, ο καθηγητής του σχολείου δεσμεύτηκε να συλλέξει και να προωθήσει όλες τις ερωτήσεις των μαθητών ώστε να λάβουν απαντήσεις. Εν συνεχεία τους κατέθεσε δια ζώσης της υποθήκες του. Να ζητούν τη «γνώση για τη γνώση και όχι για το χαρτί. «Το συνετό ρίσκο ανταμείβεται και στη ζωή και στο διάστημα». 

Το τέλος της διάλεξης δεν σήμανε και το πέρας της εκδήλωσης! Στη συνέχεια, η έχουσα το γενικό πρόσταγμα των χορευτικών καθηγήτρια – σκηνοθέτρια και ψυχή της εκδήλωσης κ. Σκούλου, προσφώνησε τον ξεχωριστό Χιώτη να επισκεφτούν νοητά με τα μάτια της ψυχής τους την Μυροβόλο, πριν τελειώσει ο λόγος της, το χορευτικό του δήμου, ντυμένο με τοπικές ενδυμασίες της Χίου μας, χόρεψε στους ρυθμούς «Στην Αγιά Μαρκέλλα», «Τρίπατο» και «Πυργούσικο» προσδίδοντας πλέον πανηγυρική χροιά στην εκδήλωση. Ακολούθησαν στιγμές συναισθηματικής φόρτισης όταν φοιτητής του πολυτεχνείου, κατέθεσε την καταλυτική γνωριμία του, της 14/11/06, ημερομηνία της πρώτης επίσκεψης του κ. Κριμιζή στο Λύκειο, ημέρα που αποφάσισε να ακολουθήσει και αυτός τον δύσκολο δρόμο της αστροφυσικής! 
Ακολούθως ο Δήμαρχος κ. Κορτζίδης , διάβασε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου με το οποίο ανακήρυξαν τον κ. Κριμιζή, επίτιμο Δημότη Αργυρούπολης / Ελληνικού, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα έχουν τιμηθεί μόνο δυο άτομα οι κκ. Μίκης Θεοδωράκης και Σταμάτης Κριμιζής. Στο άκουσμα της παρατήρησης, ο Άνθρωπος Κριμιζής, παραλαμβάνοντας το τιμητικό δίπλωμα, λύγισε, δάκρυσε και με τρεμάμενη φωνή ευχαρίστησε τον Δημοτικό Άρχοντα. Ακολούθως εκπρόσωποι του Λύκειου και των μαθητών, έδωσαν δώρα, σχέση έχοντα με τη Χίο στον κ. Κριμιζή. Μεταξύ των δώρων, ξεχωριστή εντύπωση προκάλεσε ένας πίνακας του Σπύρου Βώσσου, με τις αφιερώσεις μαθητών και μαθητριών. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Κριμιζή, θα αναρτηθεί στον προθάλαμο του γραφείου του στην Ακαδημία, ως ενθύμιο της όμορφης εκδήλωσης. Πριν κατέλθει του βήματος, ευχαρίστησε τους πάντες, θερμά για την τιμή που του έκαναν. Εξέφρασε δε τον «θαυμασμό του για την άψογη, επαγγελματική διοργάνωση» Δηλώνοντας κατά γράμμα «Αντίστοιχες διοργανώσεις έχω παρακολουθήσει μόνο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και σε διεθνή συνέδρια.» 
Ακολούθησε μικρό κέρασμα στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ ο κ. Κριμιζής χαμένος μέσα στους νεαρούς που τον είχαν περικυκλώσει, απαντούσε σε ερωτήσεις μαθητών, υπέγραφε αυτόγραφα και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, παράδιδε μαθήματα Ανθρωπιάς. Ταπεινότητας και Ανθρώπινου Μεγαλείου.. Δεν ήταν λίγοι, οι πάσης ηλικίας συμπατριώτες μας, από κάθε γωνιά της Αττικής, κυρίως Βρονταδούσοι και Λαγκαδούσοι, οι οποίοι υπακούοντας στα καλέσματα μας, μέσω Internet και τύπου, έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Ανυπομονούμε κύριε καθηγητά να γίνουμε μάρτυρες της επόμενης επίσκεψης σας σε σχολείο…… ! Ελπίζουμε αυτή τη φορά να είσθε καλεσμένος σε κάποιο Σχολείο του Μυροβόλου νησιού μας. Ευχαριστούμε για τη χαρά και τις γνώσεις που απλόχερα μας χαρίσατε ! 

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου