'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013


ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ





ΤΕΤΆΡΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2011












Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Κυριακή 20/2/11 στις 11 το μεσημέρι, η Χιακή παροικία της Αττικής και όχι μόνο, για μια χρονιά ακόμα, θα τιμήσει την Μνήμη του Πανέλληνα ήρωα της αντίστασης Κώστα Δ. Περρίκου. Άγιου στη ψυχή και ήρωα στο φρόνημα!Εδώ και αρκετά χρόνια, μπρος στην προτομή, τελείται το ετήσιο μνημόσυνο. Τα δυο τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία της άτυπης ομάδας «Φίλων Περρίκου», η επέτειος μνήμης του «Μεγάλου Οραματιστή», έλαβε Πανχιακή διάσταση. Τίμησαν την εκδήλωση, σύσσωμος ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος του νησιού μας. Ευεργετική και η παρουσία του Δήμου των Αθηναίων. Πολύτιμη βοήθεια στον ευπρεπισμό του χώρου και στην απόδοση τιμών με την φιλαρμονική παρούσα. Διακεκριμένοι και καταξιωμένοι ομιλητές, κατέθεσαν την πολύτιμη άποψη τους σχετικά με τη ζωή, το θάνατο και τις υποθήκες του Χιώτη Σταυραετού. Μετά την καταστροφή της προτομής, από τον όχλο, ζήσαμε στιγμές απόγνωσης. Ο Θεός της Χίου, φρόντισε να σταθεί αρωγός της ιδέας, ένας καλός συμπατριώτης μας, ο εκδότης Γιώργος Ν. Μπαχάς. Χάρη σε αυτόν, ατενίζουμε πάλι το αγέρωχο πρόσωπο του ήρωα μας.  



 


Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, ακούστηκαν από πολλούς, λόγια πολλά – παχιά μα ψεύτικα! Η Πατρίδα μας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ταλανίζεται αδιάκοπα από σκάνδαλα διαπλοκής, διαφθοράς και άκρατης σπατάλης. Ασχέτως το ποιο κόμμα ή ποιος την κυβερνά. Η νεολαία μαστίζεται από ανεργία και έλλειψη οραμάτων και λύσεων. Στο Μυροβόλο νησί, παρά τις όποιες εξαγγελίες και δεσμεύσεις των πάσης φύσεως και κατά καιρούς τοπικών πολιτικών αρχόντων, δεν έγινε τίποτα! Κάθε φορά που διέρχομαι μεταξύ των προτομών του «Κήπου», η απουσία αυτής του Περρίκου με ενοχλεί αφάνταστα. Νοιώθω την «Παράφορη Αδικία» Αισθάνομαι προδομένος….. βαδίζω και μονολογώ «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…… ». Είναι ντροπή να το πω, μα θα το πω. Συγκρίνω, ορισμένες από αυτές που υπάρχουν, με αυτήν που δεν έφτιαξαν ποτέ και βρίσκω έλλειμμα! Μήπως κάποιους θα τους ενοχλούσε η παρουσία της; Αλήθεια αυτή την κρίσιμη εποχή της κατοχής της πατρίδας μας από το ΔΝΤ, δεν είναι τόσο επίκαιρα απαραίτητη η μνήμη των υποθηκών του Περρίκου; Λένε πως οι εικόνες των Αγίων μαρτύρων της πίστης λειτουργούν σαν καταλύτες πόνων και πηγή άντλησης δύναμης. Κάτι ανάλογο δε θα σήμαινε και η ύπαρξη προτομής του Εθνομάρτυρα των ιδεών της και της ανθρωπότητας; Συζητώ στη Χίο για τον Κώστα Περρίκο και διαπιστώνω πλήρη άγνοια! Και όχι τίποτα άλλο, από ότι έμαθα βγήκε στη σύνταξη και η δασκάλα της Καλλιμασιάς………. Τουλάχιστον τα παιδάκια που είχαν την τύχη να την έχουν συνοδοιπόρο στα πρώτα βήματα της μάθησης, θα θυμούνται αργότερα για ποιον τους μίλαγε! Μεγάλωσαν οι Δημήτρηδες, Μελαχροινούδης και Λαϊνάς! Αναμένει δράση, χωρίς απάντηση ο Αεροπόρος Παντελής Βαττάκης … και κάνας δυό άλλοι. Δυστυχώς, ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη! Φοβάμαι πως και τα λίγα στόματα που κάτι ψελλίζουν, σε λίγο και αυτά θα σιγήσουν. Προσωπικά όσο ζω θα φωνάζω πως για ότι συμβαίνει στον τόπο μας , πρώτα φταίω εγώ για τις επιλογές μου και μετά όλοι οι άλλοι. Ήμαστε άξιοι και φταίχτες της κατάντιας μας. 

Κ.Δ.. ΠΕΡΡΙΚΟΣ


Γνωρίζω πως η «Πίκρα», η συναισθηματική και ψυχική φόρτιση σε κάνουν να μη γνωρίζεις τι λες! Για τον λόγο αυτό σταματώ εδώ αλλά με μια παράκληση προς όλους.Την ερχόμενη Κυριακή ας τιμήσουμε με την παρουσία μας την μνήμη του ξεχασμένου ήρωα – οραματιστή. Οι καιροί για την πατρίδα και τις οικογένειες μας είναι τρομερά δύσκολες και δε συγχωρούν εφησυχασμό. Ας αντισταθούμε ενωμένοι στη φθορά και στην ταπείνωση. Ας δείξουμε ότι είμαστε σε εγρήγορση. Οι Ιδέες και οι Υποθήκες του Περρίκου, υπάρχουν κατατιθέμενες. Επίκαιρες. Κάνουν προτάσεις και οδηγούν…… 
Ας τις ακολουθήσουμε λοιπόν. 

Μιχάλης Γ. Καριάμης 

Απλό μέλος της άτυπης ομάδας «ΦΙΛΟΙ ΠΕΡΡΙΚΟΥ»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου