'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013


Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών ο αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής

Η καλή τύχη του διεθνούς φήμης αστροφυσικού μας κ. Σταμάτη Μ. Κριμιζή, του επεφύλασσε να νοιώσει δικαιωματικά μια ακόμα χαροποιό διάκριση. Τη γεύση αυτή της χαράς την βιώσαμε, μαζί με αυτόν, και αρκετοί συμπατριώτες του που βρεθήκαμε κοντά του στις 12 του Μάη. Αυτή την ημερομηνία ορόσημο, στην αίθουσα τελετών, του Πανεπιστήμιου Αθηνών, ο διακεκριμένος Χιώτης, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών.
 Ακολουθώντας κατά γράμμα το τυπικό, βιώσαμε την προσφώνηση του Πρύτανη κ. Δημοσθένη Ασημακόπουλου. Εν συνεχεία, καθηγητής κ. Παναγιώτης Νιάρχος, παρουσίασε το επιστημονικό έργο του τιμώμενου. Ακολούθησε η διαδικασία αναγνώρισης με ανάγνωση των Ψηφισμάτων από τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Χέλμη και την τελετουργική διαδικασία της Περιένδυσης από τον κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών καθηγητή κ. Χαράλαμπο Παπαγεωργίου. 
Η ισχνές δυνατότητες της γραφίδας και του λόγου μου δεν βρίσκουν τα κατάλληλα λόγια για μια, έστω και απλή περιγραφή, των όσων συνέβησαν και ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. Κρατώ και καταθέτω αυτό που άκουσα για τον κ. Κριμιζή από τα πιο επίσημα χείλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας. «Αυτό που χαρακτηρίζει τον μεγάλο Έλληνα αστροφυσικό, είναι οι αστείρευτες γνώσεις του. Η αξιοσύνη. Η απλότητα και η διεθνής αναγνώριση του». 
Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του τιμηθέντα, το θέμα της οποίας ήταν : Από την εικασία στη γνώση. Η ρομποτική εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος 1958 – 2010. Το τέλος της ομιλίας του έδωσε την ευκαιρία σε γνωστούς, συμπατριώτες και φίλους του να τον συγχαρούν, να του σφίξουν με θέρμη το χέρι και να ανταλλάξουν λόγια σεβασμού και αγάπης για τον άνθρωπο και επιστήμονα που κάνει υπερήφανους όχι μόνο τους Χιώτες αλλά όλους τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται ! 
Σε συζήτηση με την κ. Μαίρη Παπακωνσταντίνου και τον κ. Παναγιώτη Πάσσα, για το πια διάκριση εκκρεμεί για τον μεγάλο αστροφυσικό μας καταλήξαμε στο Νόμπελ Φυσικής ! Η αγαπητή μας γλύπτρια, με χαρά της δεσμεύτηκε ότι σε κάθε ευκαιρία λόγου από τηλεοράσεως θα υποβάλει αυτό το αίτημα, έως ότου κάποιος φορέας ευαισθητοποιηθεί και καταθέσει αυτό το αίτημα στη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών, 
Πιστεύω ακράδαντα, ότι αργά ή γρήγορα θα ζήσουμε και αυτή τη χαρά! Έως τότε, όλοι μας θα ευχαριστούμε και θα ευγνωμονούμε τον «Μεγάλο Βρονταδούση», μέσα στη ταπεινότητα και την απλότητα που τον χαρακτηρίζει, για την περηφάνια που απλόχερα μας χαρίζει αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Καιρούς δύσκολους και στενάχωρους για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του οι οποίοι βιώνουν την πολιτική, ηθική και οικονομική κατάρρευση. Στην τόσο απογοητευτική απαξίωση θεσμών και αξιών, πιστεύω ακράδαντα ότι η ξεχωριστή περίπτωση του κ. Σταμ. Κριμιζή, θα λειτουργεί σαν φωτεινός φάρος μέσα στο γενικό σκοτάδι και την απελπισία. Ο ευαίσθητος λαός μας αυτή τη στιγμή χρειάζεται τέτοιους ανθρώπους «Σύμβολα». Τέτοιους Ανθρώπους «Πρότυπα» ! 

Μιχάλης Γ, Καριάμης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου