'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΔΩΝ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ           -            

ΠΈΜΠΤΗ, 22 ΜΑΡΤΊΟΥ 2012


Εδώ και αρκετό, τα μέλη της ομάδας «Το Κάστρο της Χίου "ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ"», μέσω Δελτίου Τύπου, κατέθεταν δημόσια μια πρόταση για μετονομασία οδών και πλατειών του νησιού μας. Θα μου πεις «Εδώ ο κόσμος χάνεται», και όμως εμένα η πρόταση τους με συγκίνησε. Ξύπνησε μνήμες από βαθύ λήθαργο. Πριν πάρα πολλά χρόνια, είχα ζητήσει μέσω του ανθηρού, τότε, τύπου στο νησί της Ναυτοσύνης, τιμής ένεκεν, να δοθεί σε μια πλατεία το όνομα«ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ». Φωνή βοώντος σε ώτα μη ακουόντων.
Αφού δώσω για μια φορά ακόμα τα συγχαρητήρια μου, σε αυτή την γενεσιουργό ομάδα πολιτισμού, θα συνηγορήσω υπέρ των προτάσεων τους κυρίως για την περιοχή που περιλαμβάνει τον εσωτερικό χώρο και τα πέριξ του Κάστρου της Χίου. Σε έναν χώρο, ο οποίος μετρά πάνω από χίλια χρόνια ζωής, καλό θα ήταν να αποτυπωθούν επάνω του, ονόματα που έχουν άμεση σχέση με την ιστορική του ταυτότητα. Σεβόμενος χρόνο και χώρο δε θα μακρηγορήσω. Εν τάχει θα αναφερθώ σε σημαντικές μορφές κάνοντας αρχή από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Βασίλειο Β’ (Βουλγαροκτόνο) με διαταγή του οποίου κτίστηκε το κάστρο . Η συγγραφεύς της «ΑΛΕΞΙΑΔΑΣ»Άννα Κομνηνή, με τις περιγραφές για την επιδρομή του τούρκου πειρατή ΤΖΑΧΑ, δικαιούται μια θέση στο πάνθεον. Όπως και οι Νικήτας Κασταμονίτης -Κωνσταντίνος Δαλασσηνός – Λέων Καλόθετος - Ζυβός Καλογιάννης –Μιχαήλ Κορέσης. Φυσικά ο απελευθερωτής και μοναδικός αυτοκράτορας ο οποίος επισκέφτηκε τη μυροβόλο, Ανδρόνικος Γ ’.
Λατίνοι που είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του κάστρου μας, θα μπορούσαν να αναφερθούν οι Benedetto A – B – Γ και Martino Zaccaria. Τέλος, πέρα από την ξεχωριστή αναφορά και μνεία την οποία κάνει η«ομάδα» για τον Χιωτο- Γενουάτη, υπερασπιστή των στερνών της Πόλης,Ιωάννη – ΓουλιέλμοςΛόγγο Ιουστινιάνη, δικαιωματική θέση έχουν οι συναγωνιστές του Λεονάρδος ο Χίος και ο θρυλικός ναυμάχοςΦλαντανελλάς, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Χιωτο- ΓενοβέζοΜαυρίκιο Καττάνεον. Πέραν όμως των στρατιωτικών, θα μπορούσε να γίνει (αν θέλαμε)αναφορά σε όσους έγραψαν και έδωσαν πληροφορίες για το κάστρο πχ , Ιερώνυμος Ιουστινιάνης – Κυριάκος της Αγκώνας (Cyriaco A nconitano) - Nicola de Nicolay.
Φίλοι μου, η Ελληνική Πολιτεία, σωστότατα συνέδεσε την ιστορία της και την απόδοση τιμών μέσω της ονομασίας οδών και πλατειών. Μη ξεχνάτε πως«Λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον»
Οι μέρες που περνάμε είναι τρομερά δύσκολες για την αυτοτέλεια και την επιβίωση μας. Η ιστορία μας δεν είναι «πανάκεια για κάθε νόσο». Στηριζόμενοι όμως στην πρόταση τηςφερέλπιδης ομάδας των Μαχητών του κάστρου, ξεφεύγουμε από τα πεζά. Δίνουν λίγο χρώμα και ελπίδα στη μουντή ζωή μας. Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα από τον επιούσιο άρτο . Προσωπικά, είμαι ευγνώμων που τους συνάντησα στο διάβα της ζωής μου. Απέδειξαν ότι συλλογικά σαν ομάδα με προγραμματισμό και θέληση μπορούν να κάνουν πολλά.  
Ας τους ακούσουμε και ας τους ακολουθήσουμε . 


Μιχάλης Γ. Καριάμης 
Συνταξ. Πλοίαρχος Ε. Ν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου