'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013



ΦΟΥΡΤΟΥΝΙΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΜΑΣ

ΔΕΥΤΈΡΑ, 24 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

Το Σαββάτο το μεσημέρι, παρά τις προβλέψεις της ΕΜΥ για νηνεμία, στο λεκανοπέδιο της Αττικής, έπνεαν πολλά Μποφόρια! Πράγματι, απέναντι από την εκκλησιά του Αγίου Διονυσίου, στο λιμάνι του Πειραιά, σκυθρωποί φουρτουνιασμένοι ναυτικοί, για πολλοστή φορά φέτος, διαμαρτύρονταν για τη δίνη οικονομική κατάσταση, που τους έφερε η ασχετοσύνη όσων κυβέρνησαν αυτή τη χώρα.
Θαλασσοδαρμένοι ασπρομάλληδες απόμαχοι του κύματος, μέλη των οικογενειών τους διαμαρτυρόταν για τις νέες περικοπές που έρχονται στις συντάξεις τους. Την κατάργηση οργανισμών Πρόνοιας όπως ΕΛΟΕΝ τη συγχώνευση του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτη με το ΙΚΑ. Μαζί τους φωνή διαμαρτυρίας ύψωσαν και εργαζόμενοι στο ΝΑΤ και τον Ο. Ν. Η ιαχή “Κάτω τα χέρια από το ΝΑΤ”, ηλέκτριζε την ατμόσφαιρα και τάραζε την ησυχία του λιμανιού. 
Πηγαδάκια αγανακτισμένων, σχολίαζαν την κατάντια του κλάδου αλλά και του Ελληνικού λαού από συνεχή σφάλματα, άσχετων κυβερνήσεων και πολιτικών οι οποίοι φευ….. αυτόκλητοι και αφού με ψέματα και απατηλές υποσχέσεις, υφάρπαξαν εμπιστοσύνη και ψήφο, το παίζουν Σωτήρες Απελπισία και απόγνωση για τα δρώμενα των τελευταίων ετών από γόνους οι οποίοι με μόνο εφόδιο το «Επώνυμο» τους μας έριξαν σε απύθμενη άβυσσο. Φανερή ήταν η γενική δυσφορία όλων, για την ασυμφωνία των κομμάτων αλλά και για την έλλειψη ικανού ηγέτη ο οποίος θα σηκώσει στους ώμους του το βάρος των εξελίξεων καθώς και τη λήψη ορθολογιστικών και δίκαιων προτάσεων…… 
Διάχυτη η απαξίωση των θαλασσόλυκων γενικά για την πολιτική και τους πολιτικούς μας…..! Μη κολακευτικοί χαρακτηρισμοί, συνόδευαν ονόματα πολιτικών και των πολιτικών χώρων τους οποίους αντιπροσωπεύουν. Το αναπάντητο ερώτημα, «θα πληρώσει κανείς, από όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα και διασπάθιση δημοσίου χρήματος» , έφερνε γέλιο, ειρωνικά σχόλια και αιχμηρές παρατηρήσεις για συνένοχους σιωπής. Το γνωστό «Κόρακας , κοράκου …..» τύγχανε γενικής αποδοχής και επιδοκιμασίας ! Γενικό το παράπονο όλων ότι : Οι ναυτικοί μόνο για επτά ναι (7) χρόνια έλαβαν σαν σύνταξη το 70 %, του μισθού τους, τη στιγμή που οι περισσότεροι εργαζόμενοι εισέπρατταν το 80% του μισθού τους. Το αυτό και με την επικουρική σύνταξη η οποία ήταν από τις χαμηλότερες όλων των άλλων . Άλλο μεγάλο παράπονο, στα χείλη όλων, γιατί διαδοχικά οι Ελληνικές κυβερνήσεις, χωρίς να έχουν δικαίωμα, έβαλαν χέρι καταληστεύοντας ένα από τα παγκοσμίως ισχυρότερα ασφαλιστικά ταμεία , το ΝΑΤ, στο οποίο από κτήσεως του, το κράτος, δεν κατέβαλε ούτε μια Δραχμή για ενίσχυση του. Τώρα δε με περίσσιο θράσος και αναίδεια το χαρακτηρίζουν «Επιδοτούμενο» . Θα έλεγα ντροπή….. αλλά ποιος την έχασε….; 
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, με λιγόλογες παρεμβάσεις, μίλησαν και εξέθεσαν, χωρίς να δραματοποιούν την κατάσταση οι : 
καπετάν Γιάννης Χαλάς Γ.Γ. της ΠΝΟ 
καπετάν Γ. Δεονάς - Πρόεδρος της ΠΕΣΠΕΝ 
Γιώργος Δαούσης - Πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ 
Γ. Λέκκας - Πρόεδρος ΠΕΣ ΝΑΤ 
Σάββας Τσιμπόγλου - Πρόεδρος ΠΕΜΕΝ 
Γιώργος Τούσας - Ευρωβουλευτής ΚΚΕ. 
 
Η Π.Ν.Ο, σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι : Αξιολογώντας τη συνάντηση της 21/10, με τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, αν και θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι , αφήνει περιθώρια που στηρίζουν πιθανότατα μια ικανοποιητική αντιμετώπιση ορισμένων γνωστών προβλημάτων της ομοσπονδίας στο μέλλον, αγνοούνται και δεν επιλύονται τα συνολικά βασικά αιτήματα των ναυτικών. 

Η ΠΝΟ, ζητά τη διατήρηση του ΝΑΤ με συνέχιση της χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό, καθώς και διατήρηση των εφάπαξ παροχών, όπως αυτά χορηγούνται σήμερα. Συνδικαλιστές ανέφεραν ότι ουσιαστικά με το άρθρο 27 διαλύεται το ΝΑΤ από 01/01/2013 και μπαίνει υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ . Επίσης οι Έλληνες ναυτικοί, αξιώνουν διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και καταπολέμηση της ανεργίας. 

Επιπλέον, ζητεί νέες διαπραγματεύσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπου οι αποδοχές των ναυτικών έχουν καθηλωθεί στα επίπεδα του 2010. Οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ, και συμμετείχαν στη συγκέντρωση, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε συνεργασία με τους ναυτεργάτες και τους συνταξιούχους, ώστε να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργηση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στη συνάντηση με την ΠΝΟ δεσμεύτηκε για 4 θέματα. 

1. Με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, η εποπτεία του ΝΑΤ μεταφέρεται αυτούσια στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διατηρείται η αυτονομία του. 

2. Σε συνεργασία και συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρξει η βέλτιστη λύση για το θέμα των συντάξεων του ΝΑΤ. 

2. Το ΕΛΟΕΝ (Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών) θα εκσυγχρονισθεί. 

4. Ο λογαριασμός του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας θα ενισχυθεί με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έτσι ώστε να ενισχυθεί το ποσό που διατίθεται στους άνεργους ναυτικούς. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων για τέταρτο συνεχόμενο 48ωρο. 

Έτσι τα πλοία, όλων των κατηγοριών, θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, μέχρι την Τρίτη στις 6 το πρωί της 25/10/2011. 

Οι ναυτεργάτες, προερχόμενοι στο μεγαλύτερο μέρος τους από νησιωτικές περιοχές, καταλαβαίνουν με συμπάθεια τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τις κινητοποιήσεις τους. Θα πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν ότι είναι το μοναδικό όπλο πίεσης που τους έχει απομείνει πριν τον ολοκληρωματικό αφανισμό τους. Για αυτό ζητούν κατανόηση. 

Μιχάλης Γ. Καριάμης 

Συνταξ. Πλοίαρχος Ε. Ν.

1 σχόλιο:

kariamomihalos είπε...
Σεβαστέ μου Πατέρα. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ευχαριστήσω ακόμα μια φορά για την πολύτιμη βοήθεια σας δημοσιεύοντας το κείμενο μου «ΦΟΥΡΤΟΥΝΙΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΜΑΣ» στην ιστοσελίδα σας. Πατέρα, παρά το μεγάλο δίκιο των συναδέλφων μου ναυτικών, σαν νησιώτης, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας, ζήτησα η απεργία μας να έχει κάθε βδομάδα μια 24ωρη αναστολή, για ευνόητους λόγους. Το κάτι παραπάνω, πάντα λειτουργεί στο να χάνεις το δίκιο σου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΙΑΜΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου