'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΑΡΔΗ – ΠΑΣΣΑΛΗ









              -                       








Την γνώριζα καλά χωρίς να είμαστε «αχώριστοι φίλοι» Την γνώρισα μέσω του φίλου μου Γιάννη Τσούτσα, Προέδρου της Ένωσης Χίων Θεσσαλονίκης. Θυμάμαι τον παππού της και την οικογένεια της στο Δελφίνι Κάθε χρόνο του Σωτήρα η πάντα χαμογελαστή παρουσία της, λάμπρυνε την πανήγυρη του πατρώου ιερού. 

Γεννήθηκε το 1955, στα Άνω Καρδάμυλα της καρδιάς της. Εκεί τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το 1973, τέλειωσε το Λύκειο. Εκεί γνώρισε, αγαπησε και παντρευτηκε τον συμμαθητή της Σακη Πασσαλη. Σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική και αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου στο “Institute Weder” στη Ζυρίχη της Ελβετίας από το 1973 ως το 1978. Εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη όπου και δημιούργησε το ατελιέ της. Επιτυχημένη απόλυτα στο χώρο της ενδυματολογίας και της χαρακτικής. Με επιτυχημένη παρουσία στο θέατρο, Επιμελήθηκε τα κουστούμια των παραστάσεων Βαβυλωνία και Ιχνευτές, του Δήμου Αβδελιώδη. Δίδαξε και ασχολήθηκε με Λιθογραφία στο Ερευνητικό Κέντρο Χαρακτικής Νεάπολης Θεσσαλονίκης από το 1998 έως το 2001. Ελεύθερες σπουδές στην ενδυματολογία, μεταξοτυπία, κεραμική και στα ψηφιδωτά. Δίδασκε ζωγραφική και χαρακτική από το 2001 στο εργαστήρι Τεχνών του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Δημιούργησε την Ομάδα Διάδοσης Έρευνας Χαρακτικής (ΟΔΕΧ) το 2005, Συμμετείχε με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της κοσμούν πινακοθήκες (Πινακοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης, Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Χίου, Κυπριακή Πρεσβεία – Σπίτι της Κύπρου) και ιδιωτικές συλλογές. Με τη σκέψη της πάντα στο Μυροβόλο νησί μας, προσέφερε αρκετές εκθέσεις στις οποίες πρόβαλε και παρουσίαζε τις χιώτικες φορεσιές ανά τους αιώνες. Άτομο ακούραστο, ασυμβίβαστο, ερευνητικό και δημιουργικό δεν άφηνε να πάει χαμένη καμιά ευκαιρία στο να προβάλει και να διδάξει, κυρίως στη Χίο. Πάντα στις εκδηλώσεις του «Αγροτουρισμού», στόλιζε και επιμελείτο με το πληθωρικό ταλέντο και την όμορφη παρουσία της το περίπτερο του Συλλόγου των Χίων της Θεσσαλονίκης. Η καθοριστική η συμμετοχή της στην έκθεση «Χιώτικα Καΐκια» είχε σαν αποτέλεσμα μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις της «Συμπρωτεύουσας» 



Δυστυχώς μας άφησε και έφυγε πολύ νωρίς για την γειτονιά των Αγγέλων. Άφησε πίσω της, τόσο απρόσμενα, τόσο άδοξα, όλους τους αγαπημένους της, που είχαν τόσο ανάγκη την γλυκιά της παρουσία. Άφησε Χίο και Θεσσαλονίκη ορφανεμένες...... Πολύ ποιο φτωχές από ότι ήταν σήμερα το πρωί .... λίγο πριν φθάσει στη Συκιάδα. Εμείς δε θα σου πούμε το Στερνό Αντίο γιατί θα είσαι ΠΑΝΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ..... Λοιπόν Μαρία .... Ραντεβού όπως κάθε χρόνο του Σωτήρα στο Δερφίνι 

Μιχάλης Γ. Καριάμης










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου