'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013


"Πανχιακό κάλεσμα" (του καπετάν Μιχάλη Καριάμη)

ΤΕΤΆΡΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2010


Ίσως, «Πανχιακό Κάλεσμα» να είναι ο πλέον αρμόζων τίτλος για την περίσταση μια και αφορά όλη την Χιακή παροικία της Αττικής και όχι μόνο ! Αναφέρομαι στηνπρόσκληση του «ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» και του Χιώτικου εκδοτικού οίκου «άλφα πι», των αδελφών Αντώνη και Γιάννη Παληού, για την Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ Στρουμπής». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα, στον φιλόξενο, χώρο της Αίθουσας Τελετών του ιστορικού συλλόγου στον χώρο της οποίας οι Χιώτες έχουμε απολαύσει μοναδικές στιγμές απολαμβάνοντας έργα ή ομιλίες συμπατριωτών μας. Στην προκειμένη περίσταση τα πάντα συντελούν ώστε η παρουσία μας να είναι επιβεβλημένη. Καταρχήν η υπόθεση αυτού καθεαυτού του βιβλίου, πραγματεύεται ένα θέμα ηθικής αποκατάστασης και τάξης πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια του νησιού μας. 
Ο ακούραστος φιλίστορας Δρ. Ανδρέας Φρ. Μιχαηλίδης, πρόσφατα βραβευμένος με ειδικό έπαινο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, παραθέτει διεξοδικά όλες τις ιστορικές παραμέτρους και τα διαδραματισμένα αυτής σκοτεινής για το Έθνος μας εποχής. Δεν ήταν τυχαίος Μητροπολίτης ο Ιωακείμ Στρουμπής, όπως τυχαίος σε κοινωνική παρουσία και Δημοκρατικές ευαισθησίες δεν είναι και ο προικισμένος συγγραφέας του έργου, γνωστός στο νησί μας για την εν γένει πολύπλευρη προσφορά του. Στην επιτυχία της όλης εκδήλωσης, κατά πολύ θα συντελέσει και η παρουσίαση του έργου από τον χαρισματικό κ. Δημήτρη Λαήνα. Θα έλεγα «Μοναδικό», μια και αποτελεί την ζωντανή ιστορία του τόπου μας. Σαγηνεύεσαι ακούγοντας τον να ιστορεί τα συμβάντα του απώτερου παρελθόντος του νησιού μας. Από πλευράς διοργάνωσης ο υπέρ αιωνόβιος «ΚΟΡΑΗΣ», είναι ο κύριος και συνδετικός κρίκος. Η μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά που αγκαλιάζει όλη τη Χιακή παροικία και με τις εκδηλώσεις του κρατά άσβεστη την πολιτιστική δάδα της Μυροβόλου στο λεκανοπέδιο. Δεν παύω, χωρίς κανένα συμφέρον, υστεροβουλία ή σκοπιμότητα να τονίζω τη μεγάλη συμβολή των εκδόσεων «άλφα πι» στα Ελληνικά γράμματα. Η ποιότητα και το «Μεράκι» των βιβλίων τους δικαιωματικά τις κατατάσσουν Πανελλαδικά στις κορυφαίες εκδοτικές εστίες, κάτι που κάνει υπερήφανους όλους τους Χιώτες, διαπιστώνοντας με χαρά, τους κόπους και τα δημιουργήματα των συμπατριωτών τους. Οι αδελφοί Παληού, παράδειγμα προς μίμηση, έδωσαν Ελεύθερο Βήμα για Λόγο. Ευκαιρίες και προβολή σε πρωτάρηδες και άγνωστους συγγραφείς. Κάτω από διάφορους τίτλους, ανέδειξαν και παρουσίασαν στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, θέματα Πανχιακής ευαισθησίας και προβληματισμού, όπως το προς παρουσίαση βιβλίο. Το θέμα αποκατάστασης του Αείμνηστου Μητροπολίτη Χίου Ιωακείμ Στρουμπή, είχε απασχολήσει και προβληματίσει κατά καιρούς, εξέχοντες Χιώτες, Καταθέτω την προσωπική μαρτυρία μου για τους αγώνες , τις παραστάσεις τις δημοσιεύσεις και το κοινό μέτωπο για την περίσταση, των κκ. Νικολάου Χαλκιά. Δημήτρη Αδριάνα και καπετάν Κώστα Φράγκου. 
Πέρα της πολιτικής τοποθέτησης και το πιστεύω του καθενός μας, η Χιακή κοινωνία ομόφωνα απαιτεί την μετά θάνατο αποκατάσταση και άρση της αδικίας εις βάρος του Χιώτη Δεσπότη. 

Προσωπικά πιστεύω ότι η ηγεσία εκκλησία μας έκλεισε τα μάτια εις βάρος του Μακαριστού Ιωακείμ. Ξέχασε τους αγώνες του και την καταδίκη του από τους Τούρκους. Άκρως αποστασιοποιημένη από τη φωνή και τα πιστεύω του λαού, κρατά σε αυτό το θέμα ακόμα και σήμερα αρνητική στάση. Κωφεύει στις εκκλήσεις ενός ολόκληρου νησιού που έστησε την προτομή του στα καθαγιασμένα από το αίμα χιλιάδων μαρτύρων χώματα της γενέτειρας του. Δεν συγχωρεί έστω το όποιο σφάλμα; Αν είναι δυνατόν η συμμετοχή στους αγώνες του λαού για αυτήν είναι ασυγχώρητο αμάρτημα! Αν είναι έτσι, τότε ας αποκηρύξουν τους Διάκους τους Παπαφλέσσες τον ξεχασμένο Σκυλόσοφο τον κάθε Σαμουήλ και τους αναρίθμητους ιερωμένους εθνομάρτυρες. Τέλος πάντων, ας αφουγκρασθούν οι υψηλά ιστάμενοι της Ιεράς Συνόδου τη φωνή του λαού. Αλήθεια τα διδάγματα και την υποθήκη του Θεανθρώπου για συχώρεση και άφεση αμαρτιών, πως θα τα διδάξει το ιερατείο στον απλό άνθρωπο; 
Να αδέλφια μου, το γιατί πρέπει να διατρανώσουμε με την παρουσία μας την απαίτηση για δικαίωση και αποκατάσταση του Χιώτη Δεσπότη που σε πείσμα της Εθνικής Συμφιλίωσης τον έχουν παραπεταμένο στο περιθώριο της ιστορίας. 
Να είμαστε εκεί, στην έναρξη της για να τιμήσουμε όπως αρμόζει όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Αδέλφια, η παρουσία μας όλων μας είναι επιβεβλημένη.

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου