'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013


Οι Αιγνουσσιώτες τίμησαν τον Άγιο Νικόλα

ΤΡΊΤΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2010

Ο Σ.Φ.Ο (Σύλλογος «Φίλοι Οινουσσών»), όπως κάθε χρόνο εδώ και 24 χρόνια, , έτσι και φέτος, με μια καλοσχεδιασμένη εκδήλωση τίμησε τη μνήμη, του Άγιου Νικόλαου προστάτη του πετροκάραβου και των ταξιδιάρηδων της Αιγνούσσας. Των εορταστικών εκδηλώσεων, κατά τα καθιερωμένα είχε προηγηθεί η διανομή του Άρτου του Άγιου, στα ναυτιλιακά γραφεία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του μεγάλου λιμανιού την Καλλίπολη τον Κορυδαλλό καθώς και στα γραφεία των Αθηνών και της Κηφισιάς. 

Ή πανηγυρική εκδήλωση άνοιξε την Κυριακή το πρωί με εκκλησιασμό και αρτοκλασία στον επί της Λ. Συγγρού, Ι. Ν. του Αγίου Σώστη. Ακολούθως σύσσωμο εκκλησίασμα βάδισε στον πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων «Μαρία Καλουτά» για να δώσει το παρόν του στην ομιλία του εκλεκτού συμπατριώτη μας, καθηγητού της Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασιλείου Λαμπρινουδάκη, με θέμα «Η Χίος και η περιοχή της : Η διαχρονική σημασία του ως γέφυρας στο Αιγαίο ». 

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του ΣΦΟ. Κ. Γεωργίου Δανιήλ. Ο πάντα στιβαρός και περιεκτικός λόγος του κ. Δανιήλ, χωρίς περιττά λόγια και κορώνες, έδωσε στον καθένα να νοιώσει τον σκοπό της παρουσίας του μαζί με την Γενική Γραμματέα κ. Ευγενία αποτέλεσαν ένα καλοκαρδισμένο λειτουργικό δίδυμο δικαιούμενο τα εύσημα των εντυπώσεων τις όλης εκδήλωσης, 

Όπως ήταν φυσικό, οι γνώσεις, η εγνωσμένη ευφράδεια, το κύρος και η προσωπικότητα του πάντα χαμογελαστού επιστήμονα λειτούργησε σαν πόλος έλξης και καταλύτης των φιλίστορων και όλων όσων ήθελαν να απολαύσουν την διαχρονική εξιστόρηση των Χιακών ιστορικών συμβάντων. Ο κ. Λαμπρινουδάκης, κατάφερε να μαγνητίσει και να μαγέψει το κοινό του χωρίς να κουράσει ! Στη διάρκεια της εκδήλωσης απενεμήθησαν έπαινοι στους εισαχθέντες σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού. Επίσης ανακοινώθηκαν οι υποτροφίες του Ιδρύματος Λέοντος και Ασπασίας Λαιμού. 

Αυτό που πρέπει να τονισθεί και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους περισσότερους των συλλόγων μας είναι η σημαντική προσφορά, στην κοινή συλλογική υπόθεση, των επιτροπών άρτου, καθώς επίσης και στον συντονισμό και μεταφορά των συμμετεχόντων από τις διάφορες περιοχές Αθήνας και Πειραιά. 

Για όσους δε γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα, οι Αιγνουσσιώτες της πρωτεύουσας τιμούν τον Άγιο Νικόλαο μία εβδομάδα ενωρίτερα έτσι ώστε την ημέρα της εορτής του Αγίου τους να δώσουν το βροντερό παρόν τους στην πολυαγαπημένη τους πατρίδα ! Ο Άγιος ταξιδευτής των κυμάτων ας είναι προστάτης και βοηθός όλων μας ! 

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου