'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013











ΥΠΟΘΗΚΗ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΑΝΗΣ (Ὁ Χίου, Ψαρῶν, Οἰνουσσῶν και ξεχασμένης Αμανής ΜΑΡΚΟΣ)    -  


       

ΚΥΡΙΑΚΉ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2012

     

Στο άκουσμα της χαρμόσυνης είδησης ότι ο πατέρας Μάρκος Αγαπητού Βασιλάκης, έτυχε  άξιος της Θείας Δωρεάς, να αναλάβει την Ποιμαντορία της Μητροπόλεως, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, με πλημμύρισε χαρά. Πίστευα και πιστεύω  σε αυτόν τον κληρικό .        
Τον ήθελα και τον θέλω, Ποιμενάρχη του τόπου μου. Στις  9 Οκτωβρίου 2011, παλλόμενος από χαρά, κατέθετα δημόσια το : «ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ» από τον μελλοντικό Μητροπολίτη μας.  Μη ξεχνώντας  της Βορειοχωρούσικες  ρίζες μου, έγραφα  τότε : «Τη σεμνή παρουσία του την έχει ανάγκη ο φιλόξενος γέροντας της ‘’ Ξεχασμένης Αμανής ’’. Ας τον συντροφεύσει στο φτωχικό του τραπέζι!». 
Μετά από λίγο καιρό, ο Νέος ποιμένας του νησιού μας, εκμεταλλευόμενος  κάθε ευκαιρίας, λαμπρύνει  με την ελπιδοφόρο παρουσία του, την Άγια Μάνα Γη, της Αμανής. Αυτού του πανέμορφου μα ξεχασμένου από «ΟΛΟΥΣ», βόρειου τμήματος του Μυροβόλου  νησιού μας. Πριν περάσει χρόνος, από τότε,  γινόμουν δέκτης από  σελίδων εφημερίδων, αλλά και από τα ποιο επίσημα χείλη της είδησης  ότι : Ο διάκονος Ιωάννης Σταύρου Κατσούνης,  θα χειροτονηθεί ιερέας απ' τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο την 1η Νοεμβρίου στον Ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων, Νενήτων  και θα καλύψει θέσεις ιερέων  στα ξεχασμένα χωριά της Βόρειας Χίου.   Θα ακουσθεί και πάλι ο λόγος του Κυρίου στους ιερούς ναούς : Γενεσίου Θεοτόκου Λεπτοπόδων.  Αγίου ΜάμανταΑφροδισίων.  Αγίου Παντελεήμονος Κεράμου και Αγίας Παρασκευής  Χαλάνδρων.
«Εν ταις αυλές σου Κύριε, οι πιστοί το γόνυ ψυχής και του σώματος υποκλίναντες , ανυμνούμεν σε τον άναρχον Πατέρα, και τον συνάναρχον Υιόν, και το  συναΐδιον πανάγιον Πνεύμα το φωτίζον και αγιάζον τας ψυχάς ημών»
Ας γίνει  ο νέος ιερέας πόλος έλξης  αυτών των ξωμάχων που  φυλάνε Θερμοπύλες. Δεν  γνωρίζω το νέο κληρικό. Ευελπιστώ  να φανεί «Άξιος» στο νέο  λειτούργημα του. Η Χάρη του Κυρίου ας τον φωτίζει.  Ας  βοηθά το ποίμνιό του με όλες του τις δυνάμεις,  προσευχόμενος  για όλους μας.  Θέλω να πιστεύω ότι θα φανεί αντάξιος της αγάπης και της εμπιστοσύνης  του Αρχιερέως μας. Εύχομαι να αισθάνεται το βαρύ φορτίο που επωμίζεται να σηκώσει στους ώμους του.  Να μη ξεχνά ποτέ ότι  : «Τα χέρια του ιερέα είναι φορείς Θεϊκής φωτιάς και η Άχραντος  Παναγία μας συλλειτουργός του». «Είναι υποχρεωμένος  να είναι καθαρός πρώτα αυτός  και με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος να φροντίζει για την κάθαρση και το φωτισμό του ποιμνίου του με το Άγιο φως του Χριστού.  Με τα λόγια και τα έργα του να  μεταλαμπαδεύει  στις ψυχές όλων μας, την Θεία Ευλογία» . Σοφή  και ελπιδοφόρα η επιλογή του Μητροπολίτη μας, για την περιοχή της Αμανής!  Στέλνει μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα για αυτό το ξεχασμένο κομμάτι γης στην ανατολική εσχατιά της Ελλάδας μας. Πέρα από τους πολιτικούς μας ταγούς , οι οποίοι δε φρόντισαν με έργα και υποδομές, ώστε να μη αποψιλωθεί  το ανθρώπινο στοιχείο σε αυτό το νευραλγικό σημείο του νησιού μας. Ο Σεβασμιότατος Μάρκος, λέγει έμπρακτα : Ότι η εκκλησία της Χίου φροντίζει τους ξεχασμένους Βορειοχωρούσους.   Διορίζει τον πρώτο ιερέα που χειροτονεί εδώ πάνω.Καστροφύλακα και βιγλάτορα ανθρώπων, ψυχών και γης. Με τον διορισμό του νέου ιερέα, κοινοποιεί προς όλους τους φορείς  ότι τα  προβλήματα τού τόπου μας, μπορούν να λυθούν με πράξεις και όχι με υπερφίαλα λόγια και υποσχέσεις.  Ας γίνουν όλα κατά το θέλημα του Κυρίου. Στον Θεό και τον Ποιμενάρχη μας, στηρίζουμε προσδοκίες για αναγέννηση και  αναπτέρωση ηθικού. Δείχνει το δρόμο σωτηρίας αυτού του λαού.               
Οι έως την σήμερον πολιτικοί οι οποίοι  μας κυβέρνησαν και κυβερνούν,  απογοήτευσαν και απογοητεύουν κοροϊδεύοντας μας . Μας εξαπατούν ασύστολα επί σειρά ετών. Δυστυχώς από κοντά τους και το ιερατείο. Πιστεύω ότι ο Αρχιερέας μας, αποτελεί λαμπρή εξαίρεση. Εύχομαι να μη μας απογοητεύσει .
Έχει  δύναμη, θέληση   αλλά και τη συμπαράσταση όλων των απανταχού της γης Χίων.
Ο ευσεβής λαός  μας,  επιθυμεί να πληρωθούν  τα κενά των ναών με  νέους  ευλαβείς κληρικούς και με φόβο Θεού για την καλύτερη διακονία  του. Οι επιλογή των κληρικών, με τη βοήθεια του Μεγαλοδύναμου θα πρέπει να πληροί  τις προσδοκίες  Εκκλησίας και λαού.  Κατά την Δευτέρα Παρουσία, λέγει ένας άγιος : « Πολλοί πατριάρχες, μητροπολίτες, ιερείς, και διάκονοι θα καταδικαστούν, διότι έγιναν αναξίως και θα στολίσουν την κόλαση». 
Οι νέοι ιερείς της ακριτικής Χίου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ρόλος τους ενώπιον του Θείου, ιερού θυσιαστήριου και του ποιμνίου τους είναι καίριας σημασίας 
– Λειτουργικό . Ιερουργώντας . Τελώντας τα Άγια Μυστήρια και αγιάζοντας τους πιστούς. 
– Ποιμαντικό . Να κάνουν τα πάντα για τη σωτηρία ψυχής κάθε μέλους της εκκλησίας των. 
– Διδακτικό . Να κηρύττουν και να πράττει με έργα τον λόγω του Κυρίου. 
– Εθνικό . Να νουθετούν Φιλοπατρία. Να αναπτερώνουν το πατριωτικό αίσθημα 
– Ανθρωπιστικό . Να βοηθούν με κάθε τρόπο όχι μόνο τον χειμαζόμενο ποίμνιο τους αλλά κάθε άτομο, ανεξαρτήτως γένους , φύλλου, χρώματος, θρησκείας , πιστεύω και πολιτικών πεποιθήσεων. 
Ας μην ξεχνούν ποτέ . Αλιείς ψυχών είναι και αυτοί, όπως οι ταπεινοί μαθητές του Χριστού.
«Ευλογητός ει Χριστέ, ο Θεός Ημών, ο πανσόφους, τους αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς, το Πνεύμα το άγιον, και δι' αυτών, την οικουμένη σαγηνεύσας, φιλάνθρωπε, δόξα σοι.»
Γεννήθηκα στο ναυτοχώρι της Λαγκάδας και ζω μόνιμα από παιδί στον Κορυδαλλό.  Λίγο όμως οι ρίζες μου που κρατούν από την Ποταμιά, τα Κουρούνια και την Κέραμο.Το σύντομο πέρασμα μου από τα Αγιάσματα και τον Εγρηγόρο, με έκαναν να αγαπήσω και να ασχοληθώ με αυτό τον ξεχασμένο τόπο. Ακούσματα παιδικών χρόνων και μνήμες πονεμένων, πεινασμένων ανθρώπων σε χαλεπές ημέρες ναζιστικής μπότας . Με φέρνουν από το σήμερα,  της νέας Γερμανικής οικονομικής κατοχής και ένδειας του λαού μας στο χθες. Στον ονειρικό τόπο που τότε, απλόχερα έθρεψε το μεγαλύτερο τμήμα των πεινασμένων συμπατριωτών μας. Αιώνιο το ευχαριστώ και η ευγνωμοσύνη μας, στους ανθρώπους της Αμανής. Η αναφορά μου, Μνημόσυνο σε αυτές τις ξεχασμένες  από το χρόνο ψυχές. Χαράς ευαγγέλιο για την  Άγια Μάνα Γη, πως ο Πατέρας Μάρκος Α΄ θα χοροστατεί στους Α’  Χαιρετισμούς,  στην Παναγία Αγιογαλούσαινα ή όταν η Νότια Χίος θα γιορτάζει τη  «Μόστρα» η κεφαλή της εκκλησιάς μας θα σφραγίζει την αγάπη του με την  παρουσία του στον ερειπιώνα του άλλοτε κραταιού, «Αρχοντομονάστηρου» τωνΔιευχών. Την Μονή Μουνδών.  Παρακαλώ και εκλιπαρώ τον Άγιο Χίου  και πιστεύω να  θέσει την σωτηρία του μοναστηριού στις προτεραιότητες  των αγωνιών του.  Δημοσίευμα μου με τον τίτλο :  «S.O.S. – H ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΟΥΝΔΩΝ ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ !!!», τον Απριλη του 2011, είχε τέτοια απήχηση ώστε δημοσιεύτηκε πανελλαδικά  σε 96, διαφορετικά ΜΜΕ.                                                      
Γνωρίζω πως οι μέρες είναι δύσκολες . Προέχουν τα συσσίτια ώστε να μην υπάρχει πεινασμένος άνθρωπος στο νησί μας. Ντροπή για όσους μας έφεραν σε τέτοια κατάντια . Δεν θα παραλείψω την επιθυμία του ιεράρχη μας με την  προβολή των βυζαντινών και όχι μόνο μνημείων του νησιού μας.  Προωθεί τον θρησκευτικό τουρισμό,  με την κυκλοφορία σχετικού οδηγού ο οποίος θα κοσμεί όλα τα ξενοδοχεία και καταλύματα , βοηθώντας  με αυτό το «Αγιονήσι» μας.
Ρωτώ λοιπόν χωρίς να προκαλώ. Αν στον σεβαστό τίτλο : Μάρκος Α ‘  Μητροπολίτης ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ και ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ, Υπέρτιμος και Έξαρχος Πάσης Ιωνίας . ...... Προσθέσω  «και ΞΕΧΑΣΜΕΝΗΣ ΑΜΑΝΗΣ» θα έχω άδικο ;                                                                                      
Για εμένα τον ελάχιστο μεταξύ των πιστών του ποιμνίου του,  ο της ΞΕΧΑΣΜΕΝΗΣ ΑΜΑΝΗΣ, μου δίνει ελπίδες και πιστεύω για το αύριο του νησιού και της Μεγάλης πατρίδας μας. Σεβασμιότατε, συγχωρέστε με για όσα έγραψα.  Είναι κατάθεση ψυχής,


Ταπεινά σας  ευχαριστώ
Μιχάλης Γ. Καριάμης
«ΒΟΡΕΙΟΧΩΡΟΥΣΗΣ»








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου