'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013


ΜΠΟΥΝΑΤΣΕΣ & ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ

ΔΕΥΤΈΡΑ, 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2011

Με τον καιρό να συνωμοτεί ευεργετικά υπέρ της εκδήλωσης της βιβλιοπαρουσίασης του ΣΦΟ. Λες και να ήθελε μερίδιο από την επιτυχία, ξεκίνησαν από κάθε γωνιά της Αττικής, οι Αιγνουσσιώτες, και όχι μόνο, το πρωί της Κυριακής , ώστε να δώσουν το «παρών» τους στη φιλόξενη Εστία, του Συλλόγου «Φίλοι των Οινουσσών». 
 Πολύ πριν, την προκαθορισμένη ώρα έναρξης, ο χώρος είχε κατακλυσθεί ασφυκτικά από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ήταν όλοι αυτοί, οι οποίοι με την παρουσία τους, ήθελαν να τιμήσουν την παρουσίαση του πέμπτου κατά σειρά βιβλίου, του καπετάν Γιώργη Μιχ. Φράγκου. Απλοί άνθρωποι. Θαλασσοδαρμένοι απόμαχοι του κύματος, αλλά και επιφανείς άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, υποδέχτηκαν το νέο πλεούμενο του ταλαντούχου καπετάνιου, που φέρει το σημειολογικό τίτλο «Μπουνάτσες & φουρτούνες».
Καλός τιμονιέρης και έμπειρος χειριστής του λόγου, ο συγγραφέας, πλέκει, αναλύει και καταθέτει την τύχη μιας οποιασδήποτε ναυτικής οικογένειας, προφανώς της δικής του, με το μεγάλο άλμα της Αιγνουσσιώτικης ναυτιλίας. Γλαφυρά και νοσταλγικά, περιγράφει εποχές, ήθη έθιμα ενός νησιωτικού τόπου και μιας κοινωνίας την οποία ο πανδαμάτωρ χρόνος αλλοίωσε καταλυτικά. Η περιπέτεια στο χρόνο ξεκινά με ένα μικρό ταπεινό σκαφίδι, το οποίο πλέει με τη βοήθεια της Θεϊκής πνοής τ’ αγέρα. Συνεχίζει με θορυβώδη ατμόπλοια, που κινούνται πλέον με «μηχανές του διαβόλου» που ενοχλούν με τη μουντζούρα τους, για να φθάσει στο μεγαλειώδες επίτευγμα της κυριαρχίας των θαλασσών. Όλη η εξέλιξη της ναυτικής ιστορίας της Αιγνούσσας, της ξεχασμένης νησίδας στην ανατολική εσχατιά της Ευρώπης. Της ράτσας των πανέξυπνων ανθρώπων μου επιτέλεσαν το μεγάλο «θαύμα». 
Την όμορφη εκδήλωση, άνοιξε ο οικοδεσπότης και πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γεώργιος Δανιήλ. Παράγοντας των πολιτιστικών δρώμενων της Χιακής παροικίας με πολύχρονη παρουσία στα διοικητική της αδελφότητας «ο ΚΟΡΑΗΣ». Με ένα μικρό, αλλά μεστό ουσίας χαιρετισμό, καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους. Μίλησε για τον καπετάν Γιώργη Φράγκο και το έργο του. Παρουσίασε και έδωσε το λόγο στους ομιλητές οι οποίοι ήταν η φιλόλογος κ. Βάσω Δ. Μεθενίτη, μια δροσερή νεανική πνοή, με άρτια επιστημονική κατάρτιση και μεταδοτικότητα, η οποία άφησε πολλές ελπίδες και αισιόδοξες υποσχέσεις για το μέλλον. Είναι άξια συγχαρητηρίων! 
Ασπρομάλλης, απόμαχος του κύματος και ίσως από τους τελευταίους Έλληνες ναυτικούς με υπηρεσία στα καΐκια, ο γράφων, κατέθεσε τη μαρτυρία του από σκοπιάς ενός ανθρώπου της θάλασσας. Τα κοινά στοιχεία και της διαφορές των Οινουσσών με την Λαγκάδα. Των γενέθλιων τόπων συγγραφέα και ομιλητή. Δεν ξέχασε να τονίσει την ευεργετική παρουσία των εκδόσεων «άλφα - πι» και τη συμβολή των αδελφών Παληού, στα γράμματα της Χίου. Ο σεμνός συγγραφέας, περιορίστηκε σε λίγα λόγια και καλά. 
Συγκινητική υπήρξε η παρέμβαση της «Μεγάλης Κυρίας» των τεχνών, Μαίρης Παπακωνσταντίνου. Τόνισε ότι ο Γιώργης γράφει καλά, γιατί: «γράφει όπως μιλάει». Ακολούθως μίλησε για την «Άλλη Αιγνούσσα». Την Αιγνούσα των γραμμάτων και των τεχνών, απαριθμώντας και μνημονεύοντας ονόματα. 
Μέσα στο πλήθος του εκλεκτού ακροατηρίου, εντόπισα το ζεύγος Ισιδώρου Πρώιου. Τον κ. Μιχάλη Βαρλά και τον συνάδελφο και συγγραφέα καπετάν Γιάννη Παπαδόπουλο. Ένα πλούσιο κέρασμα, έδωσε τον χρόνο και την ευκαιρία ώστε να δημιουργηθούν τα καθιερωμένα κοινωνικά πηγαδάκια. 
  
Άξιο να σημειωθεί, ότι οι περισσότεροι εκ των συμμετασχόντων φεύγοντας είχαν «υπό μάλης» άνω του ενός βιβλίου! 
Ολόψυχα ευχόμαστε καλή επιτυχία στο Βιβλίο - Συγγραφέα και Εκδοτικό οίκο. 

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου