'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013


Γεύσεις και Μυρωδιές από τη Συκιάδα …….!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 24 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2010

Δεν μας εκπλήσσει πλέον ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Συκιάδας, με τα φανταστικά θεματικά ημερολόγια που εκδίδει. Κάθε χρόνο, μέσα στις μικρές σελίδες του, δεν περιέχει μόνο τις ανά μήνα ημερομηνίες – ημέρες και εορτολόγιο, αλλά και πανέμορφες φωτογραφίες κάποιας εποχής, που ξυπνούν νοσταλγικές μνήμες και σε γυρνούν σε άλλους χρόνους και σε άλλη διάσταση. Αυτό το οποίο χαρακτηρίζει το νέο ημερολόγιο του 2011, είναι το επιτυχημένο πάντρεμα εικόνας και γεύσεων, πανδαισία μνήμης στο χαρτί! Δεν είναι συμβολικός ο τίτλος του «μυρωδιές από τις γειτονιές της Συκιάδας». Αρμονικό το μπόλιασμα εικόνων – συνταγών και ντοπιολαλιάς . Διαβάζω: «Βολαριτοί – Τηγανίτες Γριές - Ραβδόλια – Ψαθούρια – Μαμούλια - Συκένια Μουσταλευριά – Παστελαριές – Χερίσιος Φιδές………. » Αλήθεια, πόσα παιδιά της άχρωμης εποχής μας θα έχουν αποτυπώσει στη μνήμη τους, τα ευλογημένα και ροζιασμένα χέρια της γιαγιάς να φτιάχνουν φιδέ για Μακαρόνια με το χέρι; Πόσα από τα σημερινά παιδιά έχουν γευτεί ή ξέρουν την γεύση της παστελαριάς; Όταν λέγω στο νησί μας, ότι εμείς στα αδελφά χωριά Συκιάδας και Λαγκάδας , την μουσταλευριά την κάνουμε από …….. κουντουρούδια………., απορούν. Όποιος όμως γευτεί τη νοστιμιά της, δε ξαναβάζει στα χείλη του αυτή που φτιάχνουνε με μούστο ! 
Ξεφυλλίζοντας το ντοκουμέντο εικόνας και γεύσης, χωρίς να το θέλω κλείσανε τα μάτια μου και ξύπνησαν μνήμες με τους φούρνους του χωριού τέτοιες μέρες να σκορπούν μοσχοβολιά και ευωδία και χωρίς να το θέλω ένοιωσα κάτι καυτό να κυλά από τα μάτια μου….. Λες να ήτανε δάκρυ; 
Θωρώντας την εικόνα του Φεβρουαρίου, ρωτώ, ποιος εμπνευσμένος ζωγράφος θα μπορούσε να συλλάβει και να αποδώσει στον μουσαμά την χρωστική αρμονία, το πατινάρισμα του χρόνου και αυτό τον συνδυασμό των καθαγιασμένων προαιώνιων υλικών της πέτρας και του ξύλου; 
Απίθανες φωτογραφίες του σήμερα, που νοητά σε φέρνουν να βαδίζεις αντάμα με τους παππούδες. Σκουριασμένοι γκαζοτενεκέδες, σε ρόλο γλάστρας, με ταπεινά λουλούδια ή ανυπότακτες και ανυπάκουες συκιές και κλήματα σκαρφαλωμένα, σε τοίχους και σε καντούνια, προσπαθούν να μπουν σε ακατοίκητα σπίτια, μέσα από ξεχαρβαλωμένα παράθυρα και πόρτες…… στην αγωνιώδη επιθυμία τους να δώσουν συνέχεια στη ζωή! Τοίχοι έργα τέχνης, κτισμένοι με μεράκι, και θεία πέτρα, σμιλεμένη όχι από χέρια ανώνυμων μαστόρων παρά με την κοφτερή τους ματιά. 
Θα γίνω κουραστικός επαναλαμβάνοντας το παράπονο μου για τους ανεκτίμητους θησαυρούς που καταρρέουν στην αδιαφορία την αναλγησία των κρατικών λειτουργών ! Αχ και να’ χαμε συντεταγμένη πολιτεία τι φώτα θα παραδίδαμε στον σύγχρονο κόσμο…… ! Θα μας ζήλευαν όλους ενώ τώρα μας λοιδορούν, οι Άξεστοι Βάρβαροι της Φραγκιάς….. !!! Πικρές οι αποτυπωμένες αλήθειες……. : « οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να γνωρίσουν τίποτα. Τα αγοράζουν όλα έτοιμα στα εμπορικά ………» 
Νοιώθω υποχρεωμένος να ευχαριστήσω τον Π. Σ. Συκιάδας και την πανάξια πρόεδρο το κ. Κλαίρη Μούνδουλα – Χαβιάρα για τη χαρά που μου έδωσαν…… Τους εύχομαι από ψυχής να είναι πάντα πρωτοπόροι και παράδειγμα προς μίμηση ……. Ενώνω την ισχνή ατάλαντη φωνή μου για να ευχηθώ μεταφέροντας τα λόγια τους «Ας είναι η χρονιά που έρχεται ευλογημένη…….. !» Εύχομαι, μα με μεγάλη δόση απιστίας…… Αδέλφια μου συγχωρέστε με αλλά Φοβάμαι…. Τις μέρες που έρχονται. Μακάρι να βγω ψεύτης !!! 

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου