'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΧΑΙΡΕ ΑΥΓΗ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

















Όσοι τυχεροί, και δεν ήταν λίγοι, παρευρέθηκαν στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Χίου Θεοφιλέστατου κ. Μάρκου, το πρωινό της ευλογημένης ημέρας του Σαββάτου, την όγδοη κατά σειράν ημέρα του μήνα  Οκτώβρη , Σωτηρίου έτους 2011, πουν ότι «Όλοι οι Χιώτες ήταν εκεί», δεν θα κατάθεταν ψευδή μαρτυρία. Πράγματι, από πολύ νωρίς,  τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο Νέο Φάληρο, είχαν κατακλείσει ασφυκτικά συμπατριώτες μας που ήλθαν επί τούτου από τη Μυροβόλο, από κάθε γωνιά της Αττικής γης και όχι μόνο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, κοινωνικής και οικονομικής υπόστασης. Το χαμόγελο και η αγαλλίαση ήταν ζωγραφισμένα στα πρόσωπα όλων ηλεκτρίζοντας θετικά την χαρμόσυνη ατμόσφαιρα.     

                                                                                         
Μέσα στον χώρο της εκκλησιάς, τα δρώμενα της χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Χίου, σε γύριζαν πίσω σε άλλες εποχές. Θεία δοξαστικά ακούσματα από μια απίθανη χορωδία καλλίφωνων ιεροψαλτών.  Όλη η ιεραρχία της επίσημης εκκλησίας της Ελλάδας με πρωτοστατούσα την ιερή σύνοδο, δήλωνε την παρουσία της με τα λαμπερά τους άμφια να απαστράπτουν στις αχτίνες του ήλιου και στο φως πολυελαίων, κεριών και καντηλιών. Λαμπρές ημέρες Βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, αταίριαστες με την σημερινή κατάντια του λαού μας. Βλέποντας το οικείο εκκλησίασμα, θαρρούσες πως ήσουν ημέρα γιορτινή στην Μητρόπολη της Χίου. Όλη η πολιτική και διοικητική ηγεσία του νησιού μας. Αμέτρητοι Χιώτες ιερείς. Άνθρωποι απλοί ανάμεσα σε λαμπρά ηχηρά επώνυμα. Τρανοί εφοπλιστές και λαμπροί επιστήμονες , δίπλα - δίπλα με ταπεινούς  της ανέχειας και της βιοπάλης. Το ποικιλόμορφο και ανομοιογενές εκκλησίασμα, συμπλήρωναν συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές και συγχωριανοί του ταπεινού τέκνου του Βροντάδου μα και η σεμνή παρουσία της γερόντισσας μητέρας του η οποία δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της ούτε για μια στιγμή.   Όλοι ίσοι κάτω από την θεία σκέπη, κατέθεταν με τη συμμετοχή τους την έκφραση αγάπης στον δικό τους αγαπημένο άνθρωπο τον οποίο τιμούσε η Θεία χάρης, με την Μητροπολιτική Μήτρα. Ρίγη συγκίνησης την στιγμή που ο σεμνότατος προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, καλούσε τον Μάρκο Αγαπητού Βασιλάκη, για να εμπιστευθεί, στην ικανότητα του,  την τύχη και το τιμόνι της Αγιοτόκου, Μυρόπνοου και κατάμεστης κάστρων ευσεβείας  «Μαρτυρικής Μητρόπολης Χίου Ψαρών και Οινουσών» . Λόγια λίγα και απλά, γεμάτα εκτίμηση και αγάπη. Σαν «Πατρική νουθεσία» επανάλαβε αρκετές  φορές το :  «Να διακονείς και να μη διακονήσε». Η ταπεινότητα μου έχει τονίσει αρκετές φορές, ώστε να το ακούσουν «αυτοί» που πρέπει, : «άλλο το να ζεις για την εκκλησία  και άλλο το να ζεις από την εκκλησία ». Ο νοών νοείτω.!.     


Ο Σεβασμιότατος Χίου Μάρκος, συγκίνησε με την λακωνική απάντηση του.  Με την σκυμμένη την κεφαλή. Με δακρυσμένα μάτια και τρεμάμενη φωνή, έδωσε το στίγμα του. «Σήμερα δεν βάζω στην κεφαλή μου Μήτρα αλλά ακάνθινο στεφάνι μαρτυρίου για να ανέλθω τον Γολγοθά μου» !!!                                            Το «Άξιος – Άξιος - Άξιος», έφθασε ως τον έβδομο ουρανό και έκανε τον ναό να τρέμει συθέμελα. Πανανθρώπινη στιγμή, όταν ο νεοεκλεγείς ιεράρχης, ετράπη και βάδισε προς την Μητέρα μου. Στη Θέα αυτής της ανθρώπινης στιγμής, μάτι δεν έμεινε που να μη δακρύσει. Μετά το πέρας της τελετής χειροτονίας, όλο το εκκλησίασμα, πέρασε χαιρέτησε, έλαβε και έδωσε ευχές στον Σεβασμιότατο Χίου. Όλοι έλαβαν από τα χέρια του αντίδωρο αγάπης και ένα αναμνηστικό εικονίδιο του Ευαγγελιστή Μάρκου.   Φίλοι, συμπατριώτες του, γνωστοί και άγνωστοι είχαν την ευκαιρία να φιλήσουν το χέρι, να του πουν και να τους πει δυο λόγια ανθρωπιάς και αγάπης. Ασπρομάλληδες τον αγκάλιαζαν. Συμμαθητές του τον καμάρωναν. Γνωρίζοντας τον πόνο μου για τα ξεχασμένα βορειόχωρα μου δήλωσε όλος χαρά  ότι : « Τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσει στην Σπαρτούντα.» Σε ευχαριστώ ταπεινέ μου Πατέρα. Τέτοιο Ποιμενάρχη έχει ανάγκη το ακριτικό νησί μας. Με όσους φίλους και γνωστούς αντάλλαξα απόψεις, στα χείλη όλων υπήρχε ένας καλός λόγος . Επιθυμία όλων να επιτύχει στο έργο του για το καλό, του ποιμνίου του. Την ενότητα του κλήρου  και την ανάδειξη της Μητρόπολης Χίου, σαν υπόδειγμα προς μίμηση στον Ελλαδικό χώρο.!     


 Έχει υπέρ του, όλα τα στοιχεία της επιτυχίας. Σε αυτόν και στις ορθές επιλογές του έγκειται να οδηγεί την κιβωτό του, με ασφάλεια, μέσω γαλήνιων θαλασσών, στον προορισμό της. Το πλήρωμα του πλοίου το διαλέγει και το διαπλάθει ο καπετάνιος του.   Ο Μεγαλοδύναμος και οι ευχές όλων μας τον συντροφεύουν !   Πρέπει οπωσδήποτε να επιτύχει και θα επιτύχει το έχουμε ανάγκη όλοι μας   Με την ανατολή του «Νοητού Ήλιου», την όγδοη ημέρα του Οκτώβρη,  έφερε νέα ημέρα και νέα δεδομένα στο αγαπημένο και Μυροβόλο νησί μας.  Σήμανε μια νέα απαρχή. Ας  μη χάνουμε χρόνο. Αντάμα, αγαπημένοι και αδελφωμένοι ας ακολουθήσουμε τα χνάρια του Κυρίου μας. Οι δυσκολίες των καιρών επιτάσσουν  Ενότητα - Ευθυκρισία - Εγρήγορση  !!!      Φωτεινοί οι δρόμοι, χωρίς καμιά σκιά και κηλίδα αυτοί  που θα διαβαίνεις, Σεβασμιότατε και Ταπεινέ μου Πατέρα και Ποιμενάρχη μας Μάρκο !                              


                       Ταπεινά ..  
                                                                                     
         Μιχάλης  Γ.   Καριάμης  
        Συνταξ. Πλοίαρχος Ε. Ν.    
                                           
Ο ελάχιστος μεταξύ του γένους των ανθρώπων










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου