'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013










ΠΑΝΧΙΑΚΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ



Μένουν λιγότερες από είκοσι ημέρες, από τις οχτώ του Φλεβάρη, ημέρα μνήμης του Πανέλληνα, μα πρώτιστα, Χιώτη, ήρωα της Εθνικής Αντίστασης αεροπόρου Κώστα Περρίκου και όλα βαίνουν καλώς.
Υπολογίζουμε ότι η νέα προτομή, θα τοποθετηθεί στο βάθρο της στις25/1/09.
Οι προσκλήσεις, στη Χίο έχουν παραδοθεί στα χέρια των παραληπτών τους.
Οι κάρτες, έχουν τοποθετηθεί στα ερμάρια όλων των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ώστε να είναι ενήμεροι όταν τους ζητηθεί να τον αναγνωρίσουν «Άξιο της Πατρίδος»
Απομένουν, ακόμα, λίγες, μικρές λεπτομέρειες και το πλήρωμα του χρόνου από την ιερή στιγμή, που «όλοι» οι Χιώτες της Αθήνας και όχι μόνο θα σκύψουμε ταπεινά την κεφαλή και θα χαμηλώσουμε το βλέμμα, μπρος στο χάλκινο ομοίωμα του Καλλιμασιώτηπατριώτη.
Η εγρήγορση και η ανταπόκριση των συμπατριωτών μας, για να φτάσουμε στον τελικό σκοπό μας, την καταλυτική ημερομηνία ήταν πρωτοφανής.
Και μόνο το ενδιαφέρον των απλών ανθρώπων έδινε κουράγιο στα μέλη της επιτροπής.
Δεν φθάσαμε τυχαία έως εδώ !
Το δύσκολο και πολυδάπανο εγχείρημα, το έφερε εις πέρας ο ζήλος και η προθυμία για προσφορά αρκετών συμπατριωτών μας ασχέτως κοινωνικής - οικονομικής πολιτικής θέσεως και ισχύος. Όλοι προσέφεραν. Άλλοι με χρήμα. Άλλοι με σκέψη – λόγο και γνωριμίες. Άλλοι απλά και μόνο με μια καλή κουβέντα.
Θα γίνω κουραστικός αλλά πρέπει να ομολογώ για έναν Γιώργη Μπαχά. Για έναΘανάση Βαρίνο. Για τον Σταμάτη Κάρμαντζη και το σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών της Χίου.
Θα είναι απαράδεκτο να μην αναφερθούν ο Δήμαρχοι Χίου και Ιωνίας , κ. κ. Βρουλήςκαι Καμίτσης, που τόσο μας έχουν συνδράμει.
Θα αδικήσω τους πολιτευτές μας κ. Ελπίδα Τσουρή, Ιωάννη Κοσμίδη και τη Νομαρχία Χίου εάν δεν αναφέρω το ζεστό αγκάλιασμα της ιδέας, όταν δειλά – δειλά τουςκατέθετα τις σκέψεις μου, παρόντων του προέδρου της ΟΧΣΑ κ. Αργύρη Κοκκινάκη και των αντιπροέδρων της κ.κ Κώστα Λυμπουσάκη και Στέλιου Μιχαλάκη. Αλλά και στην έως σήμερα συμβολή τους στην αναγνώριση της θυσίας.
Δεν ξεχνάμε τις δύσκολες ώρες της απόγνωσης όταν βαδίζοντας στο πουθενά καλούσαν από τη Μυροβόλο οι κυρίες Ρένα Δαμίγου και Αθηνά Θλιβίτου, των Δήμων Χίου και Ιωνίας αντίστοιχα για να μας εκφράσουν την υποστήριξη τους.
Αυτές τις δύσκολες και αβέβαιες ώρες και ο καλός λόγος αρκούσε.
Πώς να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου σε ένα Δημήτρη Μελαχροινούδη τους κ. κ.Βαγγέλη Ρουφάκη . Κώστα Σταμούλη. Τις Εκδόσεις «Αλφα Πι» και τόσους άλλους που δούλεψαν χωρίς να τους το ζητήσει κανείς και προσέφεραν όσα δεν μπορούν να καταλάβουν οι άλλοι.!
Μπορεί άραγε να γνωρίζει κάποιος που θα ακούει τον κ. Γιάννη Κολλιάρο και θα βλέπει τον παπά Γιώργη Κωνσταντίνου τον αγώνα αυτών των ανθρώπων και τι άφησαν πίσω τους για να βρεθούν για λίγες ώρες στην Αθήνα και να μας τιμήσουν με την παρουσία τους και τα φώτα τους ;
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτές τις στιγμές την επιθυμία προσφοράς, στον κοινό σκοπό, του εκλεκτού πανεπιστημιακού κ. Μιχάλη Βαρλά ή της Δασκάλας κ. ΜαρίαςΣκανδαλάρη, στην ανατολική εσχατιά της Ελλάδας και τους μικρούς μαθητές της που ήθελαν να έλθουν να πουν τα ταπεινά τραγουδάκια τους.
Θα σταθώ όμως στον απρόσκλητο διαφημιστή της εκδήλωσης, τον έξοχο Χιώτη γιατρό και φίλο Αναστ. Τριπολίτη, ο οποίος από βήματος της Αδελφότητας του «ΚΟΡΑΗ», ζήτησε από όλους τους συμπατριώτες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους την ημέρα μνήμης του Κώστα Δ. Περρίκου, στις 8/2/09 στη συμβολή της Λεωφόρου Πατησίων και Γλαδστωνος.
Θα αναφερθώ στους σεβαστούς μου Σταμάτη ΜαννέΑντώνη Χλωρό και όλους τους ανώνυμους και τους επώνυμους που απλά και μόνο ρωτούσαν για τις ενέργειες.
Δεν θα αναφερθώ στην ΟΧΣΑ και τα στελέχη της που πλαισίωσαν την ιδέα και θα υποστηρίξουν την όλη εκδήλωση.
Δεν θα σταθώ στους Καλλιμασιώτες των Αθηνών και τον πρόεδρο τους ΑιμιλιανόΕυαγγελινό ή τους Καλλιμασιώτες της «ΠΡΟΟΔΟΥ»
Δε κάνω μνεία στην «επιτροπή», η οποία επιθυμεί το έργο της να μη προβληθεί.
Επιθυμία και στάση ζωής , η κάθε προσφορά στη Μυροβόλο πατρίδα να μη τυγχάνει καμιάς «Αντιπαροχής» ή «διαφήμισης» .
Όλοι μπορούν να προσφέρουν χωρίς να ζητούν προβολή ή αναγνώριση !
Υποχρέωση μας, να αναφερθούμε στον κ. Δ. Λαϊνά, για τις έως σήμερα αναφορές του στο θέμα του ήρωα.
Ευχαριστήσουμε τιμούμε όλα τα Μ.Μ.Ε και τον ημερήσιο τύπο της Χίου για την υποστήριξη της ιδέας. Τη φιλοξενία, δημοσίευση και προβολή των όλων πεπραγμένων.

Εκ μέρους της επιτροπής
Πάντα ταπεινά
Μιχάλης Γ. Καριάμης








ΤΡΊΤΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2008

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΟΜΗΣ Κ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ



Λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο άρθρο του καπετάν Μιχάλη Καριάμη
Σε ώρες δύσκολες για ότι αποτελεί το κράτος μας και το λαό μας. Σε μια Αθήνα με αποπνικτική ατμόσφαιρα, γεμάτη αποκαΐδια σπασμένα τζάμια και συντρίμμια κόπων μιας ολόκληρης ζωής, συνεδρίασε στο ξενοδοχείο ‘’ΤΙΤΑΝΙΑ’’ η επιτροπή προετοιμασίας για την εκδήλωση μνήμης «Κώστα Περρίκου, 2009»
Πριν τη συνάντηση , ο γράφων, με ρόλο συντονιστή της επιτροπής αντάμα με τον κ. Αιμ. Ευαγγελινό (Πρόεδρο Καλλιμασιωτών Αττικής) και τον κ. Στυλ. Μιχαλάκη, (Β Αντιπρόεδρο Ο.Χ.Σ.Α), επισκεφθήκαμε το κατεστραμμένο μνημείο του Χιώτη ήρωα. Απόλυτη καταστροφή. Η Προτομή, είχε καταστραφεί από τον όχλο.
Κάναμε γνωστό το συμβάν, στη Χίο. Αμέσως προσφέρθηκε να βοηθήσει με κάθε τρόπο και με όλες του τις δυνάμεις ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χίου και σεβαστός συμπατριώτης μας κ. Σταμάτης Κάρμαντζης

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, και με τη προσθήκη της

κ. Μαρίας Σούττη από την Ο.Χ.Σ.Α, λάβαμε αποφάσεις ώστε έγκαιρα να καταρτίσουμε σχεδιασμό και πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ο Φιλόξενος οικοδεσπότης (Γενικός διευθυντής) του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ», κ. Δημητριάδης, (Σύζυγος Καλλιμασιωτίνας ) και πατέρας του γνωστού πρωταθλητή της κολύμβησης, εμπράκτως προσέφερε κάθε δυνατή εξυπηρέτηση για την πραγμάτωση μέρους της εκδήλωσης στο χώρο του.

Ακολούθως, επισκεφθήκαμε τον Χιώτη και Χιολάτρη κ. Γιώργο Μπαχά, εκδότη του Πανελλαδικά γνωστού εκλεκτού περιοδικού «ΝΕΜΕCIS», στον οποίο οφείλουμε πολλά για την περσινή εκδήλωση. Στο άκουσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής και την βεβήλωση του μνημείου, απλά ρώτησε εάν γνωρίζαμε το δημιουργό του έργου.
Αμέσως, αφήνοντας μας άφωνους, κάλεσε τον «Μεγάλο» Μιχάλη Κάσση και του ανέθεσε να ξανα-φιλοτεχνήσει την προτομή αναλαμβάνοντας προσωπικά τα έξοδα.
Τόνισε απλά ότι, δεν είναι πλούσιος, αλλά σαν Χιώτης, δεν σκέπτεται ούτε στιγμή καμιά άλλη εκδοχή , προσφυγή ή παράκληση για την επανατοποθέτηση της προτομής. Παρακαλούσε μόνο με στόμφο και με έμφαση τον καλλιτέχνη για τη σύντομη κατασκευή, ώστε οι εκδηλώσεις και οι καταθέσεις στεφάνων να γίνουν με τον χάλκινο ήρωα παρόντα !
Γνωρίζεται πολλούς να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο ;
Ο κ. Γεώργιος Μπαχάς, από το μετερίζι του τιμά , προβάλει και υποστηρίζει με κάθε τρόπο τον Μυροβόλο τόπο μας. Επί σειρά ετών διαφημίζει στο περιοδικό του τη Χίο.
Σε μια από τις καλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, κατά την διάρκεια της παρουσίαση του βιβλίου της κ. Πόπης Στεφάνου – Χαλκιά, στην Ιερή Μονή Μουνδών, αναφερόμενος στον αείμνηστο Νίκο Γιαλούρη, τον είδαμε όλοι να δακρύζει. Γνωρίζω τον πόνο του, για την τύχη του έργου του μεγάλου μας ζωγράφου.
Γνωρίζω τον πόνο και την απορία του για την κατάντια της «κιβωτού» των Διευχών.
Γνωρίζω για την προβολή που κάνει για τους Αγίους της Χίου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Αναρωτιέμαι, αν, σκέφθηκε ποτέ κανείς από τους υπεύθυνους αυτού του νησιού, (όχι να τιμήσει αυτόν τον σύγχρονο «Άγιο», γιατί δεν επιθυμεί προβολή και «φαμφάρες») αλλά να του γράψει ένα ευχαριστήριο γράμμα για την όλη προσφορά του για τη Χίο μας . Ή απλά να του πει μια καλή κουβέντα ;

Μιχάλης Γ. Καριάμης







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου