'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013


ΑΤΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟ


ΣΆΒΒΑΤΟ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2011

Φωτο αρχείου: Κυριακή 7/2/2010

Εδώ και αρκετά χρόνια, σε τούτον τον καθαγιασμένο χώρο, άνθρωποι ασχέτως ηλικίας –ιδεολογίας – γραμματικών γνώσεων και οικονομικής διαφάνειας, μαζευόμαστε για να τιμήσουμε την μνήμη του Πανέλληνα ήρωαΚΩΣΤΑ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ. Ούτε η ημερομηνία είναι τυχαία, ούτε ο χώρος. Ημέρες μαύρες για το Έθνος τον Λαό μας και όλη την Ευρώπη, στις 20 Σεπτέμβρη 1942, ημέρα Κυριακή στις 12:03 το μεσημέρι, η αντιστασιακή ομάδα ΠΕΑΝ, ανατίναζε το κτήριο που στεγάζονταν τα γραφεία της προδοτικής, φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ. Η ΕΣΠΟ στρατολογούσε Έλληνες μισθοφόρους οι οποίοι θα πολεμούσαν στο Ανατολικό Μέτωπο, σαν «Ελληνική Λεγεώνα», στο πλευρό της ΒΕΡΜΑΧΤ. Δεν ήταν μια οποιοδήποτε αντιστασιακή πράξη ! Σχεδόν αμέσως πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας. Οι ραδιοσταθμοί του Λονδίνου και της Μόσχας, χαρακτήρισαν το εγχείρημα, σαν το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην υπό των Γερμανών κατεχομένη Ευρώπη. Ημέρα μνήμης η σημερινή. Ιερή υποχρέωση να ακουσθούν τα ονόματα των: Κώστα ΠΕΡΡΙΚΟΥ – Αντώνη ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ – Σπύρου ΓΑΛΑΤΗ και της Ιουλίας ΜΠΙΜΠΑ. Σεβαστοί μου, αυτά όλα λίγο – πολύ τα γνωρίζετε. Άνθρωποι ικανότεροι - καταλληλότεροι και πλέον αρμοδιότεροι από την μηδαμινότητα μου, σας τα έχουν πει και σας έχουν μιλήσει για τον Ένστολο Σταυραετό. Για έναν ακόμα Αξιωματικό στην χωρία των αμέτρητων ηρώων αυτής της «Μικρής σε έκταση» μα τόσο «Μεγάλης σε Ιδέες και Ανθρώπους » πατρίδας.Αδέλφια μου, μη ξεχνάτε πως δώσαμε τα φώτα σε όλη την Ευρώπη και γιατί όχι σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό τον τόπο και από τους ανθρώπους του, έγινε το ξεκίνημα ιδεών όπως η Δημοκρατία - η Ηθική - η Αρμονία το Μέτρο. Σε αυτή εδώ τη Ζωοδότρα Άγια Μάνα Γητέθηκαν οι βάσεις των επιστημών ακόμα και της ατομικής ενέργειας. Και όμως σήμερα όλοι μας ξέχασαν……. Μας λοιδορούν……… Το Δ’ Ράιχ, το νοιώθουμε επί των κεφαλών μας μα και στην τσέπη μας. Παρόλο του ότι οι μέρες είναι δύσκολες και ζοφερές, χωρίς προοπτική και ελπίδα για τα παιδιά μας, ούτε ο χώρος, ούτε η ώρα είναι κατάλληλη για συναισθηματικές κορώνες και φωτοβολίδες ! Αδέλφια μου. Κανείς από όσους μας κυβέρνησαν δεν είναι άμοιρος ευθυνών της σημερινής κατάντιας μας. 
Συγχωρέστε με……. Δεν ξεχνώ τον ατρόμητο αξιωματικό και τα έργα του, που όλοι γνωρίζουμε. Θα τολμήσω να του βγάλω το πηλίκιο και να μιλήσω για τον «ΜΕΓΑΛΟ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗ». Για τη δυνατή«ΠΕΝΑ» και τις «Πανανθρώπινες υποθήκες» που μας άφησε σαν ακριβή κληρονομιά. Είναι επίκαιρα σήμερα, τα όσα έγραφε και πρέσβευε ο Καλλιμασιώτης οραματιστής το 1940. Σταχυολογώ κατά σειρά τις βασικές αρχές και τα πιστεύω του - Πίστευε σαν βασική προϋπόθεση εξέλιξης της κοινωνίας την Ελευθερία! Ελευθερία δεν είναι η ασυδοσία του φιλελευθερισμού, αλλά ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των ατόμων. 
- Η Δημοκρατία πηγάζει από την αρχή της Λαϊκής κυριαρχίας. Λαϊκή κυριαρχία όμως δεν σημαίνει «Οχλοκρατία»! 
– Είχε Πίστη στην Ατομική Αξία
– Πρέσβευε ότι η κοινωνία έχασε τη συνοχή της, για τι οι άνθρωποι, έχασαν την αλληλεγγύη τους με αποτέλεσμα τις κοινωνικές αναστατώσεις- Αδικίες και Καταπιέσεις. 
– Θεωρούσε την Κοινωνική Δικαιοσύνη, θεμέλιο της Κοινωνικής Ενότητας
– Έλεγε πως η κοινωνική, εξέλιξη κατάντησε μονόπλευρη. Πως χωρίς πνευματική και ηθική βάση, οδηγεί σε αδιέξοδα
– Με θάρρος κατέθετε το αυτονόητο: Σκοπός της πολιτείας είναι η ευημερία του λαού και όχι ο αστυνόμος του οικονομικού φιλελευθερισμού! 
– Θεωρούσε την παιδεία σαν βάση διάπλασης του χαρακτήρα ατόμων και κοινωνίας. Αποτελεί δε, το μόνο ασφαλές μέσον προόδου και εξέλιξης.Πίστευε ακράδαντα πως η διαμόρφωση συνειδήσεων είναι δυνατή μόνο αν συνδυάζει αρμονικά τα Εθνικά – Κοινωνικά και Ανθρωπιστικά ιδεώδη. 
– Έβλεπε τα μέσα παραγωγής, σαν παράγοντα της εξέλιξης και για αυτό το λόγο θα πρέπει να ανήκουν στην κοινωνία. 
– Πίστευε ότι, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, πρέπει να ανήκουν στο σύνολο. – Διακήρυττε πως η εξασφάλιση εργασίας, σημαίνει αξιοπρεπή ζωή χωρίς στερήσεις σε κάθε πολίτη. 
– Ο λόγος του, καταγγελία για την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς της Ελλάδας, οι οποίοι δεν στάθηκαν στο ύψος που απαιτούσαν οι περιστάσεις
– Τόνιζε την ανάγκη ειλικρινούς και πραγματικής διεθνούς συνεργασίας. 
– Αγωνιζόταν για επικράτηση των υγειών ηθικών και πνευματικών παραδόσεων του Ελληνισμού. Τις θεωρούσε σύμβολα και αφετηρία νέων δημιουργιών. 
– Πίστευε πως, στους νέους όλου του κόσμου, ανήκει το βάρος και η ευθύνη δημιουργίας της αυριανής κοινωνίας. Αδέλφια μου……. Αναλογισθείτε και απαντήστε στον εαυτό σας. Αυτά τα τόσο επίκαιρα λόγια «Υποθήκες», αναφέρονται στο απώτερο παρελθόν ή στο σήμερα ; 

Σας κούρασα Συγχωρέστε με. Τελειώνω με δυο αράδες δικές του. 

«αφήνοντας κατά μέρος τα μίση και τις διχόνοιες ας τραβήξουμε το δρόμο των πεπρωμένων μας, να συνεργασθούμε για να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα που μας προβάλλουν αμείλικτα, και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για μια καινούργια Ελλάδα, μια Ελλάδα αντάξια των μεγάλων της παραδόσεων» 

Πόσο μεγάλος άνθρωπος. Αιωνία του η μνήμη 

Αδέλφια ας βροντοφωνήσουμε μαζί: Κώστας Περρίκος Άξιος της Πατρίδας Άξιος (τρεις) 


Μιχάλης Γ. Καριάμης 
Συνταξ. Πλοίαρχος Ε. Ν. 
Μέλος της άτυπης ομάδας «ΦΙΛΟΙ Κ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου