'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ







(09/04/2004 14:50:57)




Η Χριστιανοσύνη τιμά απ το πρωί της Μ. Παρασκευής την κορύφωση του Θείου Δράματος. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας η ακολουθία της αποκαθήλωσης τελέστηκε με ευλάβεια. Το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής τελέστηκε στην Ιερά Μονή Πεντέλης η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του Ιησού από το Σταυρό του Μαρτυρίου, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Σε ολόκληρη τη χώρα, χιλιάδες πιστοί ξενύχτησαν στολίζοντας τον επιτάφιο.
Στην Μητρόπολη Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατέβασε με ευλάβεια το Σώμα του Ιησού από τον Σταυρό του Μαρτυρίου. Το άψυχο σώμα Του, αποστερημένο απ' την πνοή της επίγειας ζωής, συγκινεί και δίνει το προμήνυμα της ανάστασης, της αιώνιας ζωής.
Στους Αγίους Ταξιάρχες στο Περιστέρι, οι γυναίκες με κατάνυξη, όπως κάθε χρόνο, έψαλλαν το μοιρολόι της Παναγιάς. Την ίδια ώρα οι μυροφόρες περνάνε σε κλωστές λουλούδια, για να στολίσουν τον επιτάφιο. Στον Αγιο Ανδρέα Πετραλώνων, το μοιρολόι της Παναγιάς ψάλλει μόνη της μία ηλικιωμένη γυναίκα με μικρασιατική καταγωγή.
Στην Αγία Θεοδώρα στην Αρτα, τον επιτάφιο στολίζουν μικρά παιδιά υπό την καθοδήγηση των μεγαλυτέρων τους. Η διαδικασία του στολισμού διαφορετική από αυτές που συνηθίζονται στις άλλες εκκλησίες. Εδώ απαραίτητα είναι το χαρτί και η κόλλα. Η διαδικασία του στολισμού είναι επίπονη και χρονοβόρα. Η ικανοποίηση όμως είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα όταν ο επιτάφιος της ενορίας είναι ο πιο όμορφος της πόλης.
Στην εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου Βαρβασίου, την προσφυγική συνοικία της Χίου, ηλικιωμένες γυναίκες αμέσως μετά την ακολουθία των 12 ευαγγελίων ψάλλουν το μοιρολόι της Παναγιάς μέχρι το πρωί, όταν γίνεται η τελετή της αποκαθήλωσης. Η 95χρονη Αργυρώ Κουρίδου έχει μάθει το μοιρολόι της Παναγιάς από τη μητέρα της και όπως λέει, κάθε χρόνο ο Θεός της δίνει δύναμη να κάθεται στην εκκλησία μέχρι το πρωί.
Το χωριό Κυδιάντα της Χίου είναι ερημωμένο από τα χρόνια του εμφυλίου. Κάθε χρόνο όμως τέτοια μέρα, οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού του Λαγκαδά πηγαίνουν εκεί και τελούν την αποκαθήλωση, αλλά και την περιφορά του επιταφίου χωρίς ιερέα, αρνούμενοι να αφήσουν άδεια την εκκλησία του Αη Γιάννη






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου