'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΚΑΠ. ΑΓΓΕΛ. ΑΓΓΕΛΙΔΑΤΗΣ - ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ Ν.Μ.Κ













ΑΛΗΘΕΙΑ / ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ:



20/01/2006



Eκδήλωση τιμής για τον καπ. Άγγελο Aγγελιδάκη, οραματιστή του Nαυτικού Mουσείου 







Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το Αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση φιλοξένησε την εκδήλωση τιμής στον Καπ. Άγγελο Αγγελιδάκη που οργάνωσε η Επιτροπή του Ναυτικού Μουσείου Καρδαμύλων με την υποστήριξη του Δήμου Καρδαμύλων. Ο Καπ. Άγγελος Αγγελιδάκης μέλος της Επιτροπής του Ναυτικού Μουσείου αλλά και οραματιστής του, από τα πρώτα χρόνια της ναυτικής του σταδιοδρομίας για πολλές δεκαετίες συγκέντρωνε ναυτιλιακό υλικό δημιουργώντας ένα πολύ σημαντικό αρχείο το οποίο δωρίζει ολόκληρο στο Μουσείο.

Παράλληλα είναι συγγραφέας ιστορικών βιβλίων για τα Καρδάμυλα και τη ναυτιλία τους και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και μετάλλια τόσο για το συγγραφικό του έργο όσο και για την πατριωτική και κοινωνική του δράση.
Η Επιτροπή του Ναυτικού Μουσείου Καρδαμύλων επιμελήθηκε την προετοιμασία και την οργάνωση της πρώτης εκδήλωσης του Ναυτικού Μουσείου που γίνεται για τους σκοπούς του και άξια ήταν αφιέρωση τιμής στον καπ. Άγγελο Αγγελιδάκη που ακούραστα μέχρι και σήμερα βοηθά και υποστηρίζει κάθε τομέα δράσης για επιτυχή ολοκλήρωση του Μεγάλου και Πρωτοπόρου αυτού έργου για τα Καρδάμυλα.
Αν και ήταν ένα χειμωνιάτικο παγωμένο απόγευμα, πλήθος κόσμου παραβρέθηκε και τίμησε την εκδήλωση. Ήταν εκεί ο Δήμαρχος Καρδαμύλων κος ΝΜαρινάκης, ο Δήμαρχος Οινουσσών κος Αγγελάκος, ο Λιμενάρχης Χίου κος Στ. Μιχαηλίδης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κος Αν. Ποδιάς, ο Διευθυντής του Λυκείου Καρδαμύλων Κος Στρ. Σταυρινός, ο Αντιπρόεδρος του Kardamylian Foundation κος Ορέστης Βαρώνης και μέλη του Δ.Σ. του Kardamylian Foundation, ο Πρόεδρος του Συλ. Αποφοίτων Λιβανείου Γυμνασίου Καρδαμύλων καπ. Ματθ. Τσουπάκης και μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, η Πρόεδρος του Συλ. Φίλων Δρομοκαΐτειου κα Νίκη Σκαρβέλη, ο Πρόεδρος της Ο.Χ.Σ.Α. κος Αργ. Κοκκινάκης, ο τέως Πρόεδρος της Ο.Χ.Σ.Α. κος Α. Τριπολίτης, η Πρόεδρος της Ε.Β.Α.Τ. κα Σμάρω Λω, ο τέως Πρόεδρος του Δρομοκαΐτειου κος Νικ. Τσικής, ο Πρόεδρος Κουρουνιωτών και Εγρηγοριανών Αττικής κος Στ. Μιχαλάκης, η Γλύπτρια κα Μαίρη Παπακωνσταντίνου, ο Πλοίαρχος και Συγγραφέας κος Αρ. Πετρόπουλος, ο Εφοπλιστής καπ. Γιάννης Ψαρρός αλλά και συμπατριώτες μας από τον εφοπλιστικό, ναυτιλιακό και επιχειρηματικό χώρο, φίλοι και συνεργάτες του καπ. Άγγελου από τα Καρδάμυλα και από τους διαμένοντες στην Αθήνα Καρδαμυλίτες και Χιώτες και πολλοί άλλοι που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Tην εισήγηση της εκδήλωσης έκανε η κα Ευαγγελία Ανδρικοπούλου,μέλος της Επιτροπής του Ναυτικού Μουσείου Καρδαμύλων που παρουσίασε και τους ομιλητες. Η κα Ανδρικοπούλου τόνισε την αναγκαιότητα να στεγαστεί μια ναυτιλιακή ιστορία 200 σχεδόν χρόνων αλλά και τον αγώνα του τιμώμενου καπ. Άγγελου Αγγελιδάκη για την δημιουργία του Ναυτικού Μουσείου στα Καρδάμυλα.
Ο Δήμαρχος Καρδαμύλων κος Ν. Μαρινάκης απηύθυνε χαιρετισμό και ευχαρίστησε τον καπ. Άγγελο για τη μεγάλη του προσφορά στο Ναυτικό Μουσείο και στο Δήμο Καρδαμύλων, παράλληλα τόνισε την προσπάθεια που γίνεται τόσον από πλευράς Δήμου όσον και εκ μέρους της Επιτροπής για την πρόοδο του έργου.
Στη συνέχεια η κα Φωτεινή Ξυλά Φαφαλιού ιστορικός τέχνης και υπεύθυνη της Επιτροπής του Ναυτικού Μουσείου ευχαρίστησε με τη σειρά της το τιμώμενο πρόσωπο και αναφέρθηκε στη μεγάλη αξία της προσφοράς του για τον τόπο μας και για το Ναυτικό Μουσείο Καρδαμύλων που δημιουργείται. Επίσης μίλησε για τις εργασίες της επιτροπής, για την πρόοδο των μελετών Αρχιτεκτονικής και Μουσειολογικής και για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων των συμπατριωτών μας για την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου για τα Καρδάμυλα. Ακολούθησαν οι ομιλίες των πλοιάρχων καπ. Κώστα Φράγκου και καπ Μιχάλη Καριάμη, συνάδελφοι και στενοί φίλοι του καπ. Άγγελου μίλησαν για τη ναυτοσύνη του, την τόλμη του και το θάρρος του με τη θάλασσα, την λατρεία του για τον τόπο του και την καρδαμυλίτικη ναυτιλία. Παρουσίασαν συνοπτικά το συγγραφικό του έργο που είναι ΟΙ ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΤΕΣ ΤΟΥ 12,ΟΙ ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ, ΟΙ ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Α’ ΙΣΤΙΟΦΟΡΑ και Β’ ΑΤΜΟΠΛΟΙΑ, ΠΙΝΑΚΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΤΩΝ 1833-1993, αναφερόμενοι στον τρόπο που δούλεψε και στο κόπο που κατέβαλε για να συγκεντρώσει το υλικό του.
Ο καπ. Μιχ. Καριάμης δώρισε 4 βιβλία από τη βιβλιοθήκη του στο Ν.Μουσείο.
Η καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου κα Τζελίνα Χαρλαύτη παίρνοντας το λόγο παρουσίασε το Λεβέντη Καπετάνιο, όπως χαρακτηριστικά προσφώνησε τον καπ. Άγγελο μίλησε για την αξία του αρχείου που δημιούργησε και δώρισε στο Ναυτικό Μουσείο Καρδαμύλων όπως επίσης τόνισε την αξία ενός ζωντανού Μουσείου λειτουργικού πρωτοποριακού και καινοτόμου που είναι το Μουσείο που σχεδιάζεται και δουλεύεται για τα Καρδάμυλα. Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό ότι η κα Χαρλαύτη έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση της επιτροπής για προσφορά κάθε δυνατής βοήθειας για το έργο.
Ακολούθησαν η κα Ελεάννα Βλάχου Μουσειολόγος που ενημέρωσε για την πρόοδο της Μουσειολογικής μελέτης και η κα Μάρω Ξυλά φιλόλογος και πρώην εκδότρια της εφημερίδας «Καρδάμυλα», που αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία που είχε με τον καπ. Άγγελο κατά τη μακρά θητεία του ως μέλους του Δ.Σ. Συνδέσμου των Απανταχού Καρδαμυλίων. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με το Λιμενάρχη Χίου κο Σταύρο Μιχαηλίδη που μίλησε για την αξία της διάσωσης της ναυτικής μας κληρονομιάς, την αξία της μεγάλης προσφοράς του καπ. Άγγελου στον τόπο του αλλά και στις γενιές των ναυτικών μας και έκλεισε προσφέροντας ένα κειμήλιο στο Ναυτικό Μουσείο Καρδαμύλων, Πίνακες Εργατών Λιμένος Καρδαμύλων 1945, που είχε από τον πατέρα του.
Μεταξύ των ομιλητών παρουσιάστηκε μια σειρά διαφανειών με το βιογραφικό του Καπ. Άγγελου από τους γονείς του, στη συνέχεια τα παιδικά και σχολικά του χρόνια, το στρατό και την πορεία του στα καράβια, τις διακρίσεις του, τα βιβλία του και την οικογενειακή του ζωή με τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Την προβολή επιμελήθηκε και παρουσίασε η κα Ανδρικοπούλου.
Ο Δήμαρχος Καρδαμύλων και η Υπεύθυνη της Επιτροπής του Ναυτικού Μουσείου Καρδαμύλων πρόσφεραν στον καπ. Άγγελο Αγγελιδάκη τιμητικό δώρο για την μεγάλη του προσφορά στο τόπο μας και στο Μουσείο και στη συνέχεια ο τιμώμενος Καπετάνιος βαθιά συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσοι ετοίμασαν αλλά και όλους όσοι παρευρέθηκαν στην τόσο σημαντική για τον ίδιο αλλά και για το Μουσείο εκδήλωση.
Η όλη βραδιά έκλεισε με ένα πλούσιο κέρασμα που παρετέθη στην αίθουσα υποδοχής του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Ολοι οι παρευρισκόμενοι χαιρέτισαν με μεγάλη συγκίνηση και ενθουσιασμό τον καπ. Άγγελο Αγγελιδάκη που πανευτυχής βλέπει επιτέλους το μεγάλο έργο που οραματίστηκε για τον τόπο του να γίνεται πραγματικότητα, το ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ. 




Tης EYAΓΓEΛIAΣ ANΔPIKOΠOYΛOY

Mέλους Eπιτροπής N. Mουσείου Kαρ/λων












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου