'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Η ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ


















Παρασκευή 27 Μαΐου στο πολιτιστικό θεατρικό λίκνο των Αθηνών, το Θέατρο Τέχνης, στη Στοά Βιβλίου. Ξεχωριστή τιμή για τον Πανελλήνια καταξιωμένο Χιώτη Δημιουργό, Δήμο Αβδελιώδη, το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου και την θεατρική ομάδα του. Η Χιώτικη παροικία, και όχι μόνο, σύσσωμη συμπαρίσταται με την αυθόρμητη προσέλευσή της. Θέλει να τιμήσει με την παρουσία της το έργο και τον αγώνα των παιδιών από τη Χίο. Και αυτά τους αποζημίωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η απόλυτη σιγή κατά τη διάρκεια των δρώμενων της παράστασης μετέτρεπε το ενδιαφέρον του κοινού σε θεία μυσταγωγία. Έψαχνα να βρω κάποια ατέλεια, ακόμα και στην λεπτομέρεια, ώστε η κριτική μου να μην είναι μονόλογος επαίνων.
Δεν βρήκα τίποτε που δεν μου άρεσε. Το μόνο που είχαν μουρμουρίσει ορισμένοι, ήταν ότι το θέμα του έργου, αφορούσε κάποια άλλη ξεπερασμένη εποχή.
Δεν θα ήταν δυνατόν και στους πλέον ειδικούς να ξεχωρίσει κάποιο άτομο από την ομάδα, το οποίο ξεχώρισε αρνητικά ή θετικά.
Χωρίς βαρύγδουπα και ηχηρά ονόματα, αλλά με ζωντάνια και ρεαλισμό, τα παιδιά της Χίου είχαν διδάξει Θέατρο. Είχαν διδάξει ήθος. Είχαν καταθέσει Ψυχή. Το ατέλειωτο χειροκρότημα και το επανειλημμένο κάλεσμα των ηθοποιών επί σκηνής, ήταν η επιβράβευσή τους. Η καταξίωσή τους μέσα στον Ιερό ναό της Τέχνης. Προσωπικά αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω δημόσια τον μεγάλο Χιώτη δημιουργό που με έκανε περήφανο, προβάλλοντας το νησί μου και τα ήθη των ανθρώπων του, μέσα από το ξεχωριστά φιλμ τα οποία χάρισε στους Πανελλήνιες.
 Αλλά διότι τις θεατρικές παραστάσεις, Σταθμοί, οι οποίες σημάδεψαν τη ζωή μου, τις είδα επί των ημερών του στην Κυδιάντα και στο Θόλος με άξιο συμπαραστάτη του τον κ. Γ. Μπινιάρη.






Του Μιχάλη Καριάμη


www.politis - chios.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου