'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013Να καταπλεύσει στο νησί μας το Πλοίο Μουσείο «ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ»                                                       - 

ΤΕΤΆΡΤΗ, 5 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2012

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι , σας Χαιρετώ. 

Σας αποστέλλω συνημμένως επιστολή του Σεβαστού Φίλου και Συμπατριώτη μας κ. Σταύρου Γ. Μιχαηλίδη, Β΄ Μηχανικού Ε.Ν. και Υποναύαρχου (ε.α) Λ.Σ. Νυν, Γενικού Διευθυντού του Ιδρύματος «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ- Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης». Η επιστολή, εκφράζει επιθυμία και ευχή να καταπλεύσει στο νησί μας το Πλοίο Μουσείο «ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ» , ώστε κατά την τιμητική παρουσία του εκεί , να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ναυτικούς υπηρέτησαν σε αυτά τα θρυλικά πλοία να ξαναζήσουν και να ξυπνήσουν μνήμες. Πιστεύουμε ότι θα είναι χαρά σε κάθε νέο ναυτικό αλλά και στα παιδιά και στα εγγόνια όσων άθλησαν πάνω σε αυτά να νοιώσουν και να καταλάβουν πως και που, πέρασαν οι δικοί τους το ποιο μεγάλο τμήμα της ζωής τους. Φίλε και συνάδελφε, αν θέλεις και έχεις την ευγενή καλοσύνη, προώθησε τη συνημμένη επιστολή προς υπογραφή σε γνωστούς – φίλους- συμπατριώτες , συγγενείς και συναδέλφους σας , με την παράκληση να πράξει και αυτός το ίδιο. Όσο περισσότερες οι υπογραφές που σα συγκεντρώσουμε τόσο το καλύτερο. Τελικός αποδέκτης θα είμαι εγώ. Το προσωπικό μου mail είναι : kariamomihalos@yahoo.gr

Ακόμα μπορούν να το στείλουν υπογεγραμμένο στη Διεύθυνση : 

Μιχαήλ ΛΙΒΑΝΟΥ 51 

82 100 ΧΙΟΣ 

ΤΘ 119 82 100 ΧΙΟΣ 


Νομίζω πως αξίζει τον κόπο, μια μικρή προσπάθεια από τον καθένα μας Με Συναδελφικούς και Φιλικούς Χαιρετισμούς 

Μιχάλης Γ. Καριάμης 
Συνταξ. Πλοίαρχος Ε.Ν. 

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ 
01 – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – 2012 


__________________________________________________

Χίος, 30 Νοεμβρίου 2012 

Προς: 

Καπετάν Βαγγέλη Κούζιλο 
COSTAMARE SHIPPING 
COMPANY S.A. 
Ζεφύρου 60 & Λεωφόρος Συγγρού 
Τ.Κ. 175 64 
Αθήνα 

Αγαπητέ Πρόεδρε, καπετάν Βαγγέλη, 

Πόθος δεκαετιών των ανθρώπων της θάλασσας και κυρίως των ναυτικών που ένωσαν τις τύχες τους με την θάλασσα μετά τον Β΄ΠΠ, ήταν ένα από τα ηρωικά πλοία του πολέμου, τα EC2-S-C1 ή πιο γνωστά ως Liberty Ships-πλοία της ελευθερίας να απομαχηθεί στην Ελλάδα και να καταστεί η διαχρονική μνήμη της αναγεννημένης ελληνικής ναυτιλίας. 

Χάριν ευπατρίδων της Ελλάδας και της ναυτιλίας μας, όπως αυτοί αναφέρονται στους πίνακες δωρητών και ευεργετών που έχουν αναρτηθεί για αιώνια ευγνωμοσύνη, στο σαλόνι του «ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ» το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Τώρα πια η μνήμη διασώθηκε, η ιστορία διατηρείται ζωντανή, σήμερα ο παππούς μπορεί να δείξει στο εγγόνι το θρύλο των Ωκεανών και να του εξηγήσει πως από τόσο απλά πράγματα, αλλά με πίστη και εργασία όλα είναι κατορθωτά. 

Ο ερχομός του πλοίου «Arthur M. Huddell» στην Ελλάδα και η μετατροπή του σε πλωτό μουσείο με το όνομα «ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ» είναι πολιτιστικός σταθμός στην ναυτική μας ιστορία. Άξιοι της Πατρίδας οι πρωτοπόροι για την υλοποίηση της ιδέας, χαρά σε σας που το υπηρετείτε, χαρά σε όσους απολαμβάνουν, ότι εσείς δημιουργήσατε. 

Η Χίος υπήρξε ένας από τους μεγάλους ναυτότοπους της χώρας που επάνδρωσε αυτά τα ευλογημένα πλοία. Δεκάδες χιλιάδες Χιώτες εργάστηκαν σ’ αυτά για να θρέψουν τα πεινασμένα στόματα μετά τον πόλεμο, να παντρέψουν αδελφές, να σταδιοδρομήσουν, να ονειρευτούν, να δημιουργήσουν. 

Σήμερα υπάρχουν στην ζωή πολλοί ακόμα στην Χίο, που αμούστακα σχεδόν παιδαρέλια, πήραν το ναυτικό σάκο και συνέδεσαν την ζωή τους με τα Liberties και τη ναυτιλία μας. Για όσους έφυγαν, υπάρχουν τα παιδιά και τα εγγόνια που μεγάλωσαν με τις ναυτικές ιστορίες των παππούδων, υπάρχουν ντοκουμέντα, όπως γράμματα, φωτογραφίες, εξαρτήματα που συνδέουν σαν τον ομφάλιο λώρο τη ζωή της οικογένειας και την ευημερία της με αυτά τα πλοία που στην φαντασία τους είναι ένας θρύλος, τον οποίο όμως δεν έχουν δει ποτέ. 

Αγαπητέ Πρόεδρε, 

Δώστε την ευκαιρία και την ευτυχία σε αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν μια ζωή σε αυτά τα πλοία, τα ταξίδεψαν, τους έδωσαν ζωή, τα τίμησαν και τα αγάπησαν να πατήσουν άλλη μια φορά την λαμαρίνα τους, ταξιδέψτε το στην Χίο θα είναι ένας ακόμα ιστορικός σταθμός, ένας φόρος τιμής σε αυτούς που τα υπηρέτησαν για να είμαστε σήμερα η αδιαμφισβήτητη μεγάλη εμπορική ναυτιλία. H ναυτιλία είναι οι άνθρωποί της. 

Προσβλέπουμε με ελπίδα στη θετική απόφασή σας, ώστε το προσεχές καλοκαίρι, Ιούνιο-Ιούλιο 2013, ένα τιμητικό πλήρωμα παλαίμαχων ναυτικών των Liberties να πιάσει το ιβιλάι του «ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ» για να το δέσει άλλη μια φορά σε ντόκο ναυτιλιακό, ευσυγκίνητο και ευλίμενο, όπως της ναυτομάνας Χίου. 

Είμαστε στην διάθεσή σας για την επίτευξη του στόχου. 

Με εκτίμηση 

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης, Β΄Μηχανικός Ε.Ν.-Υποναύαρχος (ε.α) Λ.Σ. 
Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης» 

Ακολουθούν υπογραφές 

Μιχάλης Γ. Καριάμης - Πλοίαρχος Ε.Ν. Α΄ Τάξεως (Συνταξ.) τ. Πρόεδρος ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ(ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ) Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου