'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΨΑΡΙΑΝΟΥ




Γιώργος Παπαδόπουλος: Η Νέα έκδοση του Ψαριανού Δημητρίου Ανδριάνα



Δε 9/5/2011

Κάθε φορά που φτάνει στα χέρια μου ένα νέο βιβλίο του, αγαπητού και εξαίρετου ευπατρίδη των ηρωικών Ψαρών, κ. Δημητρίου Ανδριάνα, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση αφενός να θαυμάσω το μεγαλείο της γνώσης και της ψυχής του για τη γενέτειρα γη και αφετέρου να καμαρώσω τον εμπλουτισμό της Ψαριανής βιβλιογραφίας. Μιας βιβλιογραφίας που είχε επί δεκαετίες να εμπλουτιστεί- ανανεωθεί και που ο κ. Δημήτριος Ανδριάνας έφερε σε πέρας - την επίπονη αυτή πνευματική εργασία - με τον ιδιαίτερο ζήλο και την αρμόζουσα τιμή που διακρίνει έναν σοβαρό και επιμελή συγγραφέα-ιστοριογράφο.
Σήμερα, γίναμε δέκτες ενός νέου πονήματος, εκ των δεκάδων του κ. Ανδριάνα για την μαρτυρική νήσο των Ψαρών, υπό τον τίτλο <<100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ (1909-2009) & ΕΡΑΝΙΣΜΑΤΑ ΨΑΡΙΑΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΝΩΣΙΑΣ>>. Πρόκειται για έναν επιμελημένο με ευλάβεια τόμο, 260 και πλέον σελίδων, που αναφέρεται στην εν γένει ιστορία των ελληνικών φάρων που στέκουν ως φρουροί ακοίμητοι στα ελληνικά ακρωτήρια, τα νησιά και τις βραχονησίδες της χώρας μας. Ιδιαίτερη και αναλυτική μνεία γίνεται στον φάρο των Ψαρών που βρίσκεται στη θέση <<Κοκκινόπουλο- Αγ. Γεώργιος>> των Ψαρών, ευθύς μόλις αντικρίσει τα Ψαρά κάποιος που διαπλέει τη θάλασσα από τη Χίο (αντίκρυ του Μελανιούς- Αγ. Γάλακτος) προς τα εκεί. Στο κεφάλαιο αυτό, πέραν των όσων ιστορικών αναφέρει ο συγγραφέας, έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε και τις προσπάθειες που ο ίδιος κατέβαλε επί σειρά ετών ώστε να κατασκευαστεί δρόμος, ικανός να μεταφέρει με ασφάλεια, τόσο τους επισκέπτες του νησιού, όσο και τους άνδρες του Λιμενικού, που για υπηρεσιακούς λόγους μεταβαίνουν στο σημείο, για τη συντήρηση του φάρου.
Στο δεύτερο μέρος και στην παρουσίαση της Ψαριανής ιστοριογραφίας ο αναγνώστης του βιβλίου, που ως έκδοση ανήκει στις ιστορικές εκδόσεις του Δήμου Ψαρών και του συγγραφέα, πληροφορείται όλα τα σχετικά με τη δράση, τη ζωή και την εθνική συμβολή των κατοίκων της ηρωικής νήσου στον αγώνα για την εθνική παλιγγενεσία. Χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα συγκινητικό το κεφάλαιο όπου μνημονεύονται οι τελευταίοι επιζώντες αγωνιστές από την Γερμανική περίοδο και την Κατοχή.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δημήτριο Ανδριάνα για την καταγραφή του πλήθους της γνώσης και τη διαιώνιση της ιστορίας, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα ιστορικά του βιβλία, ώστε να παραμείνουν στο διηνεκές, προς γνώση των νεοτέρων και ενθύμηση των παλαιοτέρων. Ευχόμαστε δε καλή συνέχεια στο επίπονο και παραγωγικό, πολυσχιδές και ποικιλότροπο, πνευματικό του έργο.


Από το Chiosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου