'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΟΡΑΗ» ΤΟ «ΝΗΣΙ ΜΑΣΤΙΧΑ»






Μιχάλης Καριάμης: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΟΡΑΗ» ΤΟ «ΝΗΣΙ ΜΑΣΤΙΧΑ»





 Δε 15/5/2006 


Αναδημοσίευση από τον ΠΟΛΙΤΗ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΟΡΑΗ» ΤΟ «ΝΗΣΙ ΜΑΣΤΙΧΑ»





Μια άρτια επιστημονική κατάθεση

Πιστός στις αρχές του και στην παράδοση να διοργανώνει εξαιρετικές εκδηλώσεις, ο

«ΚΟΡΑΗΣ», για μία ακόμα φορά, χάρισε στους Χιώτες της Αττικής μια φανταστική πνευματική βραδιά.
Η εκδήλωση ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας της Αδελφότητας με τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου για την παρουσίαση του βιβλίου «ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣΤΙΧΑ», του ξεχωριστού Χιώτη Πανεπιστημιακού δάσκαλου της Ιστορίας Χρ. Μπελέ.. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον ιδρυτή της ΕΜΧ, Γεώργιο Κ. Σταγκούλη, στο «Λαγέτη», που γονάτισε στο γίγαντα μικρό άνθρωπο και του δίδαξε το «συμπράττειν και συνεταιρίζεσθαι» ομονοώντας.
Η Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, αποδείχθηκε πολύ μικρή για χωρέσει ένα τόσο μεγάλο και εκλεκτό ακροατήριο.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του «ΚΟΡΑΗ», κ. Αν. Χαροκόπος. Τόνισε ότι το παρουσιαζόμενο βιβλίο είναι αποτέλεσμα κόπων, μόχθου και συνιστά ουσιώδη συμβολή στην ιστορία της Χίου και εξέφρασε την μεγάλη χαρά του δάσκαλου να βλέπει την εξέλιξη και τις επιδόσεις των μαθητών του.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο νυν Πρόεδρος της ΕΜΧ, κ. Κ. Γαννιάρης. Ο ηθοποιός, κ. Γ. Κοτανίδης, τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο βιβλίο ότι «όποιος κατέχει το παρελθόν κατέχει και το μέλλον» κι επεσήμανε ότι το 2006 και η έκδοση του βιβλίου είναι το οριακό σημείο που ανοίγει ένα νέο κύκλο για την Ένωση.
Η μεγάλη μας ηθοποιός Κατ. Χέλμη, μετά την απαγγελία ποιημάτων του συγγραφέα, δήλωσε ότι αισθάνεται υπερήφανη που μπορεί να ενσαρκώνει την ποίηση του Χιώτη ποιητή Χρίστου Μπελλέ.
Ο Ακαδημαϊκός, κ. Κ. Σβολόπουλος, χαρακτήρισε τον Γ. Σταγκούλη εμπνευστή του συνεταιριστικού κινήματος των Μαστιχοπαραγωγών της Χίου. Επικεντρώθηκε στις αρετές του βιβλίου απαριθμώντας κατά σειρά τον πλούτο της γλώσσας του, τις γνώσεις του συγγραφέα, την πλούσια τεκμηρίωση στοιχείων, την παράθεση ιστορικών στοιχείων του παρελθόντος και τη σύζευξη με τη σημερινή ιστορική πραγματικότητα. Άφησε για το τέλος την αγάπη του συγγραφέα για τον τόπο του.
Η συμβολή του Μπάμπη Σαχτούρη στην επιτυχία της εκδήλωσης ήταν καθοριστική.
Ο μεστός περιεχομένου λόγος του καθώς και ο τρόπος κατάθεσης των εκτιμήσεων του για το ποιητικό και το συγγραφικό έργο του Χρίστου Μπελλέ ήταν συγκλονιστικός. Θα τόνιζα ότι ακούσαμε όλοι έναν φανταστικό Σαχτούρη ο οποίος έκανε τους πάντες να ριγήσουν. Μυσταγωγία. Αυτή δεν ήταν ομιλία, ήταν κατάθεση ψυχής. Μίλησε με επαινετικά λόγια για την ποιητική δημιουργία του συγγραφέα, μια και ποιήματα του έγιναν τραγούδια ή άλλα ... απλά βραβεύθηκαν. Τόνισε ότι η μαστίχα, αποτελεί αγαθή και ξεχωριστή τύχη για την Χίο και χαρακτήρισε το βιβλίο σαν μία «άρτια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη επιστημονική κατάθεση», γραμμένο με ξεχωριστή μαστοριά από έναν καταξιωμένο ποιητή. Είναι δε δυνατόν, με την ίδια ευκολία να διαβάζεται από τον μαθητή του Δημοτικού όπως και από τον

Πανεπιστημιακό δάσκαλο.

Ο ίδιος ο συγγραφέας ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα για την συμπαράσταση του τον «ΚΟΡΑΗ». Με έμφαση και συγκίνηση αναφέρθηκε στους κ. κ Γεώργιο Δηλμπόη, Λουκά Καράβολο και τον σεβαστό του Γιάννη Αυγουστή οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Ευχαρίστησε τον Δάσκαλο του, Αν. Χαροκόπο για τα γράμματα που δίδαξε στους μαθητές του και τόνισε ότι πιστεύει στο αξίωμα ότι « υπάρχουν κακοί δάσκαλοι και όχι κακοί μαθητές»

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Γιάννης Αυγουστής, ο οποίος αφού τόνισε ότι ο Χρ. Μπελλές μετέφερε τη μελωδία της ποίησης στον πεζό λόγο, κάλεσε τον πρόεδρο της Ε.Μ.Χ. να εντατικοποιηθεί η έρευνα για την χρήση της μαστίχας για θεραπευτική χρήση πριν μας προλάβουν τα ξένα ιατρικά ερευνητικά κέντρα.
Επεσήμανε δε την ανάγκη το συγκεκριμένο βιβλίο να πάρει τη θέση που του αρμόζει στις βιβλιοθήκες των Ανωτάτων πνευματικών ιδρυμάτων .
Στο πλήθος του εκλεκτού ακροατηρίου ξεχώριζαν ο πατέρας Βασιλάκης, η κ. Μ. Παπακωνσταντίνου, ο Δήμαρχος Οινουσσών, οι κ.κ. Σ. Κριμιζής, Π. Βαρλάς, Κ. Μουτάφης, Ι. Πρώϊος, Μ. Μιχελάκης, Γ. Φράγκος, Γ. Μιχαλάκης, Δ. Σωτηράκης, Δ. Καγιάντας, Θ. Καραμουσλής. και Μ. Γιατζάκος.




ΜΙΧ. Γ. ΚΑΡΙΑΜΗΣ




Chios News






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου