'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΘΗΡΑΝΟΙΞΙΑ







ΕΓΚΑΙΝΙΑ  -   ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ, Ι. Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ του ΣΩΤΗΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥ στη ΣΥΚΙΑΔΑ της ΧΙΟΥ 




«Ουρανός πολύφωτος η Εκκλησία, ανεδείχθη άπαντας, φωταγωγούσα τους πιστούς·  εν ω εστώτες κραυγάζομεν ·  Τούτον τον οίκον, στερέωσον Κύριε»


Η ανάγκη των ανθρώπων του χωριού στης Συκιάδας της Χίου, να δέχεται την ευλογία και τη χάρη του Μεγαλοδύναμου στον οίκο του, είχε σαν αποτέλεσμα ένα γραφικό εκκλησάκι το οποίο αποτελεί κόσμημα του χωριού  στην περιοχή «Αλώνια». Σε αυτόν τον «Γαλήνιο Λιμένα», ταπεινοί μα ευλαβικοί άνθρωποι  με πίστη και αγάπη θα βρίσκουν αγαλλίαση ψυχής.  
Την ευλογημένη ημέρα του Σαββάτου 4 Αυγούστου 2012,  πιστοί των αδελφών χωριών Συκιάδας –Λαγκάδας, και όχι μόνο, είχαν την τύχη να συμμετέχουν της Κοινωνίας της Ακολουθίας του Αγιασμού, των «ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΩΝ» του νέου περικαλλή Ιερού Ναού  της   Μεταμορφώσεως του Σωτήρα Χριστού.   Το απόγευμα της προηγουμένης, ο ταπεινός Μητροπολίτης Χίου, Σεβασμιότατος Μάρκος, είχε προσκομίσει, εντός αγίου δισκαρίου, ιερά, άγια λείψανα και τέλεσε Μεγάλο Εσπερινό. Το πρωί, μετά τον Όρθρο, έγινε περιφορά, τρεις φορές, γύρω από τον ναό. Ακολούθως τα θυρανοίξια.  Μπροστά στη κλειστή πύλη του ναού , ο Αρχιερέας, εκπροσωπώντας τον Κύριο του κόσμου πρόσταξε : « Άρατε πύλας οι άρχοντες υμών και επάρθητε, πύλαι  αιώνιοι, και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της Δόξης»  ..... Αμέσως η πύλη άνοιξε και εισήλθαν στην Μητρική αγκαλιά, Αρχιερέας, ιερείς και οι ευσεβείς πιστοί. Ακολούθησε η σφράγιση των τιμίων λειψάνων. Η κάθαρση και το μύρωμα της Αγίας Τράπεζας. Ο Αρχιερέας, ντυμένος στα λευκά, σύμβολο αγνότητας και καθαρότητας, σύμφωνα με τα καθιερωμένα, χρησιμοποίησε για το τελετουργικό  : Άγια Λείψανα,  Άγιο Μύρο,  Αγιοκέρι, Αντιμήνσια, Θυμίαμα, Κρασί,  Μαστίχα,  Μαρμαροσάπουνο, Ροδόσταμο, Σμύρνα και Κατασάρκιο για την Άγια τράπεζα. Ακολούθησε το Μύρωμα και το θύμιασμα απαστράπτοντα του Ναού

«Αίματι σου Λόγε ζωοποιώ, αγιαζομένη, Εκκλησία σου η σεπτή, Οίκον σοι Κινίζει, τη ση επισκιάσει, εις δόξαν τη σης θείας μεγαλειότητος»



 Ο Σεβασμιότατος Χίου, Μάρκος, παρέδωσε μαθήματα ταπεινότητας, αγάπης και οικονομίας λόγου. Ο υποφέρον λαός, απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι όταν βάλει κάποιο καλό σκοπό στο μυαλό του, μεγαλουργεί και πετυχαίνει το ακατόρθωτο.         Στα εγκαίνια, έκτος των αναρίθμητων πιστών που λάμπρυναν με τη παρουσία τους τη Μυσταγωγική θεία λειτουργία, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Χίου κ. Κ. Τριαντάφυλλος. Η κ. Λ. Λύκου, θεματική Αντιπ/άρχης Βορείου Αιγαίου. Οι κ.κ. Κ. Μούδρος και Ν. Νύκτας, εκ μέρους του Δήμου Χίου. Οι κ. Κ. Καλαγκιάς, για την κοινότητα της Συκιάδας. Ο πρώην Δήμαρχος Καρδαμύλων κ. Ευάγ. Μελιτζάνης, εκπροσωπώντας την Περιφερειακή Ενότητας Χίου . Τις ένοπλες δυνάμεις αξιωματικός της 96ΑΔΤΕ. Η Λαμπρή εκδήλωση έκλεισε με κέρασμα στον προαύλιο, και ευπρεπισμένο με ιδιαίτερη φροντίδα χώρο της εκκλησιάς.                Ο Μεγαλοδύναμος, ας προστατεύει όλο τον κόσμο και μαζί του, όσους προσέφεραν, αυτές τις δύσκολες εποχές, κάθε βοήθεια και αρωγή ώστε να έρθει εις πέρας αυτή η παράκληση, επιθυμία και δέηση ταπεινών ψυχώνΚύριε Σωτήρα Ιησού Χριστέ μετά του Πνεύματος σου η Χάρις σου μεθ΄ υμών των αμαρτωλών... Αμήν

Ταπεινά


Μιχάλης Γ. Καριάμης
Συνταξ. Πλοίαρχος Ε. Ν.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου