'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ








ΑΛΗΘΕΙΑ / ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ:



17/01/2008




                                        



Αναφορές σε γεγονότα και πρόσωπα του νησιού μας



--- * ---




ΚΑΜΑΡΩΝΩ τον καλό συμπατριώτη και φίλο καπετάν Μιχάλη Καρυάμη για τις γνωστές ευαισθησίες του πάνω στα τοπικά μας θέματα.
Πρόσφατη η αναφορά του στο χιώτη ήρωα Κώστα Περρίκο και την όχι ευχάριστη όψη που παρουσιάζει ο χώρος πέριξ της προτομής του στην Αθήνα. Θυμίζω για λίγο το χρονικό του:
«Η προτομή βρίσκεται στην συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, όπου το 1942, ο ένδοξος αγωνιστής της Εθνικής μας Αντίστασης και Αρχηγός της Οργανώσεως Π.Ε.Α.Ν. ανατίναξε το Μέγαρο της φιλοναζιστικής οργάνωσης «ΕΣΠΟ» στην Αθήνα.
Η οργάνωσις αυτή, - συν τοις άλλοις -, είχε σκοπό να στρατολογήσει Έλληνες για να τους βάλει να πολεμήσουν στο πλευρό των Ναζί, πράγμα που ματαίωσε το μεγάλο σαμποτάζ – χτύπημα του Περρίκου.
Οι περισσότεροι συνεργάτες του – όπως και ο ίδιος – συνελήφθησαν και εξετελέσθησαν το 1943 από τους κατακτητές.
Η Π.Ε.Α.Ν. με τους υπολοίπους γενναίους μαχητές της συνέχισε την αντιστασιακή της δράση, έχοντας και την ηθική βοήθεια του Παναγ. Κανελλόπουλου, με τον οποίο ο Περρίκος είχε στενό πολιτικό και ατομικό δεσμό, ήδη από το 1930.
Χρέος και οφειλή όλων των Χίων είναι να θυμόμαστε και να τιμάμε τη θυσία του Περρίκου. Μικρή άλλωστε και η σημερινή μας αναφορά σ’ αυτήν...»
Ο γράφων και ατομικά (με τον αγαπητό μου Δημήτρη Μελαχροινούδη) και ως μέλος της «Εταιρίας Φίλων Παναγ. Κανελλόπουλου» κάνει ότι μπορεί για να διατηρείται ζωντανή η μνήμη του. Πρόσφατα μάλιστα ζήτησα από τον φίλο κ. Νομάρχη (και τον μέχρι πρότινος Αντινομάρχη κ. Παντελή Στεφάνου) να γίνει στη Χίο ένας εορτασμός στη μνήμη του. Ας το αναμένουμε! Και κάτι ακόμα: Ο ΠΕΡΡΙΚΟΣ δεν ήταν υποσμηναγός. Ήταν ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟΣ! (ταγματάρχης).




--- * ---

Του ΔΗΜΗΤΡΗ Ν. ΛΑΪΝΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου