'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ










www.myrovolos.gr




Εκτύπωση


Σάββατο, 30.05.09

Δεν πέρασε αρκετός από τότε που η «άτυπη ομάδα», παρέδιδε το εκμαγείο, του Χιώτη ήρωα και οραματιστή Κώστα Περρίκου, στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, άρχισαν στη Χίο, ερευνητικές επαφές σχετικά με το ποιος φορέας θα αναλάμβανε να κάνει τα μικρά οράματα μας πραγματικότητα, ώστε, το γνωστό ανά το Πανελλήνιο και όχι μόνο, Θέατρο Σκιών του καραγκιοζοπαίχτη κ. Σωτήρη Χαρίδημο να έδινε μία παράσταση στην παραλία της Λαγκάδας με σενάριο βασισμένο στην «Ορφανή της Χίου.»...
Το ζητούμενο ήταν η συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων Λαγκάδας, μετά του αδελφού χωριού της Συκιάδας, ώστε το όραμα της συνεργασίας να λάβει σάρκα και οστά. Ο πρώτος αποδέκτης των οραματισμών μας & μέλος της «ομάδας» μας Στ. Κάρμαντζης, που σχολίασε ευμενέστατα τη σκέψη μας.
Δική του η συμβουλή ότι πέρα από τους δύο τοπικούς συλλόγους και το Λιμενικό Ταμείο Χίου, καλό θα ήταν να ζητούσαμε και την εμπλοκή του Δήμου Ομηρούπολης.
Πράγματι, ο κ Δήμαρχος, όχι απλά δέχθηκε να αναλάβει υπό την αιγίδα του την τόσο επίκαιρη πολιτιστική παρέμβαση, αλλά προχώρησε ζητώντας δυο παραστάσεις.
Η δεύτερη παράσταση θα γίνει στον φανταστικό χώρο της Κλειδούς σαν προσφορά του Δήμου προς όλα τα παιδάκια τα οποία θα έχουν την ευκαιρία μαζί με τη βοήθεια του «δάσκαλου», να ζωγραφίσουν και να κόψουν φιγούρες. Παράλληλα στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με χαρακτηριστικές φιγούρες του θεάτρου σκιών.
Δεν μείναμε, όμως στις παραστάσεις του Χαρήδημου! Μετά από αλλεπάλληλες επαφές στο «στρατηγείο» του κ. Γιώργου Μπαχά, ο κ. Γιάννης Μαλαφής έκανε ένα βήμα ποιο μπροστά! «Προσφέρει» στο νησί μας, τις ημέρες της τουριστικής αιχμής, παράλληλα με την ανάγνωση των επών του «Θείου Όμηρου» στη Δασκαλόπετρα, μια σημαντική έκθεση γλυπτών του κ. Μιχάλη Κάσση, βασισμένη στα «Ομηρικά Έπη». Στον Δήμαρχο Ομηρούπολης αξίζει ένα «Μεγάλο Ευχαριστώ» διότι χάρη της δικής του ευαισθησίας οι άνθρωποι που θα βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Μυροβόλο θα γίνουν κοινωνοί και μάρτυρες μοναδικών πολιτιστικών δρώμενων τα οποία θα στιγματίσουν ανεξίτηλα το καλοκαίρι 2009.
Για το απώτερο μέλλον, υπάρχει σκέψη του κυρίου Μπαχά, στο τρίστρατο της εισόδου προς Συκιάδα να γίνει εικαστική παρέμβαση, με κάτι το οποίο θα θυμίζει τις θυσίες και την καρτερικότητα της Μάνας και Γυναίκας του ναυτικού.
Θα φανεί στο μέλλον πόσο εποικοδομητικό ήταν το αντάμωμα του Χιολάτρη κ. Γιώργου Μπαχά με τον Γαλαντόμο Πιτυανό δικηγόρο κ. Αντώνη Χλωρό.
Υποχρέωση μου εκ μέρους της όλης της «ομάδας» να ευχαριστήσω τον ακούραστο αντιδήμαρχο Ομηρούπολης κ. Γεώργιο Κούνουπα για την εν γένει συμβολή του στην όλη υπόθεση.

                                                                                                    Για την

«άτυπη ομάδα»

Μιχάλης Γ. Καριάμης










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου