'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ Η ΛΑΓΚΑΔΑ







03/05/2006


Ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί η Λαγκάδα για τις ιχθυοκαλλιέργειες



Οσμή από τις πασχαλινές «μπόμπες» της Λαγκάδας μεταφέρθηκε στην εκρηκτική συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, που έπειτα από διπλή αναβολή το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε τελικά την Κυριακή. 
Η κατάσταση έγινε ακόμα περισσότερο έκρυθμη από την 45λέπτη καθυστέρηση των μελών του Τ.Σ. να προσέλθουν, με τα μέλη του Συλλόγου Περιβάλλοντος που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινοτικό γραφείο να υποψιάζονται ότι είναι σκόπιμη για να μην ακουστεί η φωνή τους. 
Για την ένταξη της στον Αναπτυξιακό Νόμο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της η εταιρεία «Νηρεύς» αιτήθηκε την 10ετή ανανέωση της μίσθωσης των χερσαίων εγκαταστάσεων της, αν και η λήξη του υφιστάμενου μισθώματος προβλέπεται στις 10 Νοεμβρίου 2010. 
Από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της Λαγκάδας χαρακτήρισε το έργο ως «ζωτικής σημασίας για την ποιότητα των προϊόντων του «Νηρέα»,» και ζήτησε από το Συμβούλιο την έγκριση της παράτασης της μίσθωσης. 
Την άποψη του ενστερνίστηκαν και οι δυο Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, με τον κ. Κ. Μπουλά να θέτει θέμα επιθεωρήσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρανομία να ακυρωθεί η μίσθωση με ρήτρα άμεσης διακοπής της ηλεκτροδότησης», επεσήμανε. «Να πούμε ναι στις χερσαίες εγκαταστάσεις και να εντείνουμε την πίεση στο «Νηρέα» να προσλάβει και άλλους εργαζόμενους από τη Λαγκάδα», τόνισε απ’ την πλευρά του ο κ. Γ. Κούνουπας, ο οποίος χαιρέτησε το γεγονός ότι άλλοι δυο νέοι Λαγκαδούσοι απασχολούνται πρόσφατα από την ίδια εταιρεία, εμμένοντας όμως ότι απαιτείται να μετατοπιστούν οι υπάρχουσες μονάδες. 
«Δεν μπορούμε να τρέφουμε αυταπάτες. Χερσαίες και θαλάσσιες μονάδες πηγαίνουν πακέτο», απάντησε ο κ. Μ. Κούνουπας, συνηγορώντας στην αρχική σκέψη που κατέθεσε ο κ. Μιχ. Καριάμης να μην ληφθεί δεσμευτική απόφαση από ένα Τοπικό Συμβούλιο του οποίου η προθεσμία ζωής εκπνέει. Ο κ. Μ. Κούνουπας ζήτησε επίσης η όποια απόφαση να ληφθεί έπειτα από Λαϊκή Συνέλευση, πρόταση που απέρριψαν τα τρία υπόλοιπα παριστάμενα μέλη του Τ.Σ. εγκρίνοντας την παράταση με όρους, οι οποίοι θα συμπεριληφθούν στο συμβόλαιο με νεότερη απόφαση του Συμβουλίου. 

Η αντίδραση 

Το Συμβούλιο παρ’ ολίγον να δυναμιτίσει η αναφορά του κ. Κυριακού ότι υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη δράση του Συλλόγου Περιβάλλοντος, φωτογραφίζοντας τη δράση του απόντος Στ. Τσίγκου. Οι κάτοικοι επέμειναν στις αντιρρήσεις τους για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής και στο θαλάσσιο και στο χερσαίο χώρο, ενώ εξέφρασαν και τη δυσφορία τους για τις ελλιπής παρεμβάσεις του Λιμεναρχείου, ως ελεγκτικού μηχανισμού. 
Ο πρόεδρος του χωριού τέλος αρνήθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες του «Νηρέα» στην αδυναμία ολοκλήρωσης της κατασκευής του νεκροταφείου. 
Από το κλίμα της συνεδρίασης της Κυριακής έγινε σαφές για μια ακόμα φορά ότι το πρόβλημα της χωροθέτησης των ιχθυοκαλλιεργειών θα συνεχίσει στην πράξη να αναστατώνει την περιοχή της Λαγκάδας, και θα αποτελεί μόνιμο αίτημα διεκδίκησης η απομάκρυνση τους, παρά την πίστωση χρόνου που έδωσε η σύσκεψη για το θέμα με πρωτοβουλία









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου