'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΓΙΑ ΤΗΝ '' ΑΜΑΝΗ ''








    ΠΑΛΙΑ       ΠΟΤΑΜΙΑ


Αγαπημένη των Βορειοχώρων ,
μέσω των πάντα φιλόξενων σελίδων σου, μαζί με όλους τους Ποταμούσους, θέλω να εκφράσω δημόσια το ευχαριστώ μας στο συγκρότημα «Η  ΑΛΗΘΕΙΑ» και ειδικά στον ακούραστο συνεργάτη της κ. Δημήτρη Φρεζούλη, για το ενδιαφέρον του, την αγάπη του και την προβολή που επεφύλαξε για το στολίδι της Αμανής. Συγκεκριμένα τον ερειπιώνα της Παλιάς Ποταμιάς και τους κατοίκους της.
Κυριολεκτικά ξέθαψε μνήμες και μαζί με αυτές παρουσίασε άγνωστες εικόνες, ήθη έθιμα, εικόνες αλλά και το μεγαλείο του απλού Έλληνα επαρχιώτη, ο οποίος παραμένει αλώβητος στα ξενόφερτα  κελεύσματα των καιρών και κλείνει τα αυτιά του ερμητικά, σε αυτά που με στόμφο προτάσσουν οι σύγχρονες Κασσάνδρες.
Κατ΄ αρχάς, αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο από την καλοκαιρινή άδεια του, ώστε να ανεβούμε καταμεσήμερο, στο εγκαταλελειμμένο χωριό ώστε να πάρει πλάνα από αυτό μα και έχει ζωντανές αφηγήσεις  από την ζωντανή ιστορία της Παλιάς Ποταμιάς. Τον ενενήντα πέντε ετών κ. Παναγιώτη Αντ. Καρυάμη και τον ογδόντα ενός  ετών κ. Δημήτρη Μαρκέλ. Πουλή .
Αυτή την επίσκεψη του, και τις εντυπώσεις του, τις μετέφερε και τις αποτύπωσε στο φύλο υπ΄ αρίθμ. 3912 της εγκρίτου εφημερίδας « Η  ΑΛΗΘΕΙΑ », της 18ης Αυγούστου 2006, στην μόνιμη στήλη του ‘’ καθημερινά ‘’ . Υπό τον τίτλο ΄΄Παλιά Ποταμιά ‘’ , περιγράφει πως ήταν παλιό όνειρο του να κάνει μια εκπομπή για αυτό το χωριό. Περιγράφει με απλό μα γλαφυρό τρόπο, την αγάπη των κατοίκων και το πάθος τους για το έρημο χωριό. Μιλά από καρδίας, για τον αυθορμητισμό την υπερηφάνεια μα και την φιλοξενία των ανθρώπων της. Τελειώνει το κείμενο του επιγραμματικά  :  « Θα μπορούσα να γίνουν πολλά για την Παλιά Ποταμιά και ίσως θα πρέπει οι άρχοντες μας να επιδείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είναι ένας τόπος που αξίζει να προσεχθεί και αναδειχτεί.»
Την 20 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα. Στην εκπομπή ‘’Ανθρώπινες Διαδρομές ‘’,  ο τηλεοπτικός σταθμός « ΑΛΗΘΕΙΑ Τ/V» , παρουσίασε την καταγραφή    του κ. Δημήτρη Φρεζούλη, την οποία προαναφέραμε. Δυστυχώς οι περισσότεροι, για να μη πω «όλοι» είχαμε φύγει για την ……..Αττική. Παρ’  όλα αυτά, με πρώτη την κ. Σοφία Καζά – Κονδυλοπούλου , να κάνει την αρχή ,  έσπασαν τα τηλέφωνα.
Έκανε τέτοια εντύπωση η εκπομπή, που διαδοχικά , φίλοι από κάθε γωνιά της Μυροβόλου,  έβαζαν το ακουστικό στην συσκευή της τηλεόρασης, ώστε με αυτό τον τρόπο να πάρουμε γεύση εκπομπής.
Ειλικρινά τους ευχαριστούμε όλους!
Αυτά περίπου ή παρόμοια,  μου μετέφεραν και άλλοι πολλοί οι οποίοι έγιναν δέκτες τηλεφωνημάτων από την Χίο..
Ελπίζω κάποια στιγμή, στο μέλλον , όταν οι Ποταμούσοι θα είναι συγκεντρωμένοι στο χωριό τους ,  η εκπομπή να επαναληφθεί……….. Πρέπει !
Εξ΄ ονόματος των απανταχού Ποταμούσων, για μία ακόμα φορά εκφράζω το «Μεγάλο Ευχαριστώ » μας προς το συγκρότημα της «Αλήθειας» και ειδικά στον ξεχωριστό κ. Δημήτριο Φρεζούλη.


               Μιχάλης Γ.  Καριάμης
                                                                                 
               Και πάλι ευχαριστώ 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου