'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΓΓ. ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ - ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ





17/01/2006

Ο καπετάν Άγγελος «ναυαρχίδα»                                 
   του ονείρου για το Μουσείο 

Καθήμενοι Ευ. Ανδρικοπούλου - καπ.Μιχάλης Καριάμης - καπ.Κώστας Μιχ. Φράγκος

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ κ. ΑΓΓΕΛΟ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗ 



Απόγευμα Σαββάτου της 14 Ιανουαρίου. Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθέατρου «Αντώνης Τρίτσης» του Δήμου Αθηναίων, ο Δήμος Καρδαμύλων και η Επιτροπή Ναυτικού Μουσείου Καρδαμύλων τίμησε τον Καπετάν Άγγελο Αγγελιδάκη.
Έναν ξεχωριστό άνθρωπο. Έναν άνθρωπο με μεγάλη κοινωνική και πνευματική προσφορά για τα Καρδάμυλα. Για τον τόπο μας γενικά.
Ο Καπετάν Άγγελος γεννήθηκε στα Καρδάμυλα το 1924. Αιγνουσιώτης ο πατέρας του. Καρδαμυλίτισσα η μητέρα του. Τέλειωσε το Γυμνάσιο Καρδαμύλων το 1941. Στα 18 του κατετάγη στον Ελληνικό στρατό Μέσης Ανατολής. Απελύθη το 1945.
Ακολούθησε με επιτυχία το ναυτικό επάγγελμα. Εξελίχθη σε Πλοίαρχο Α΄, και Εφοπλιστή. Μέλος της Παγχιακής οργάνωσης «Εκπολιτισμός και Πρόοδος της Χίου», του Διοικητικού Συμβουλίου «Συνδέσμου των Απανταχού Καρδαμυλίων», του «Ελληνικού Ινστιτούτου προστασίας της ναυτικής παράδοσης», του «Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών», της Χιακής Αδελφότητας «ΚΟΡΑΗΣ».
Αρθρογράφος σε εφημερίδες και πάσης φύσεως περιοδικά, Ναυτικού περιεχομένου και όχι μόνο. Έχει γράψει πέντε βιβλία. « Οι Καρδαμυλίτες του ’12 », «Οι Καρδαμυλίτες της Στεριάς», το δίτομο «Οι Καρδαμυλίτες του Πελάγου» και «Πίνακες Ναυτιλιακών Δραστηριοτήτων Καρδαμυλίων 1883 - 1993 ».



καπετάν Άγγελος Αγγελιδάκης

Πρωτοπόρος Οραματιστής, της αναγκαιότητας μιας συστηματικής καταγραφής της Ναυτικής Παράδοσης αλλά και της δημιουργίας του Ναυτικού Μουσείου Καρδαμύλων. Μετουσιώνοντας την επιθυμία και το όραμα του σε πράξη, αφιέρωσε στο Ν.Μ.Κ το πλούσιο αρχείο του, αρκετά κειμήλια της συλλογής του, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα. Παράδειγμα Ανθρώπου προς μίμηση.
Στην φορτισμένη από βαθιά συγκίνηση εκδήλωση η κ. Ευαγγελία Ανδρικοπούλου, υπεύθυνη για την διοργάνωση της τελετής, έκανε την εισήγηση της εκδήλωσης και την παρουσίαση των ομιλητών.
Ο Δήμαρχος Καρδαμύλων κ. Νικ. Μαρινάκης, απηύθυνε χαιρετισμό και ανέλυσε την προφορά και τις ενέργειες του Δήμου για την επίτευξη του σκοπού.
Το λόγο πήραν επίσης κατά σειρά η κ. Φωτεινή Ξυλά – Φαφαλιού, ο Καπετάν Κώστας Φράγκος και ο «δικός μας», Καπετάν Μιχάλης Καριάμης, προσωπικός φίλος του Καπετάν Άγγελου, ο οποίος έκανε τους πάντες να δακρύσουν.



ο Λιμενάρχης Χίου κ. Σταύρος Μιχαηλίδης στο βήμα


Ακολούθησε προβολή διαφανειών και ομιλίες της Καθηγήτριας Πανεπιστημίου κ. Τζίνας Χαρλαύτη, της Μουσειολόγου κ. Ελεάνας Βλάχου της φιλολόγου κ. Μάρω Ξυλά και τέλος του Λιμενάρχη Χίου κ. Σταύρου Μιχαηλίδη.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Καρδαμύλων απένειμε στον τιμώμενο τιμητική πλακέτα και ομοίωμα ιστιοφόρου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο τιμηθείς με σύντομο χαιρετισμό προς τους παρευρισκομένους και όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν για την πραγμάτωση του σκοπού. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπακούγοντας στο κάλεσμα της Επιτροπής, δύο από τους ομιλητές ο Λιμενάρχης Χίου κ. Στ. Μιχαηλίδης και ο κ. Μ. Καριάμης, παρέδωσαν στην Επιτροπή, ο μεν πρώτος αρχειακό υλικό του Πατρός του, ο οποίος είχε υπηρετήσει στα Καρδάμυλα, ο δε δεύτερος τέσσερα συλλεκτικής αξίας βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης.
Η άκρως επιτυχημένη εκδήλωση, έκλεισε στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου, όπου παρεσχέθη σε όλους τους καλεσμένους, ένα εξαιρετικό κέρασμα.






14 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ πολύ Κάπτεν!!!... πράγματι ήταν "ονειρο ζωής".... που δυστυχώς ακόμη ... παραμένει στα χαρτιά . !!! (απαράδεκτο για μια "ναυτομάνα" όπως τα Καρδάμυλα). Θυμάμαι την συγκινητική και απο καρδιάς ομιλίας σας . Πάντα φίλος καλός του πατέρα μου Φίλος αγαπητός και για μας. Καλημέρα 🙂

    Titika Angelidakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Titika Angelidakis...Δυστυχώς...Ακόμα το όνειρο παραμένει ... όνειρο. :( Ανεπίτρεπτο για μια Μεγάλη Ναυτική κοινωνία σαν αυτή των Καρδαμύλων τα οποία αποτελούν την σήμερον ημέραν Παγκόσμια Ναυτική Δύναμη... Όμως καλή μου φίλη θα χρειαστεί να το επαναλάβω όσες φορές και αν χρειασθεί... Η Ζήλια είναι κακός σύμβουλος...Άσε που στον άνθρωπο συνυπάρχουν το Μεγαλείο και η μικρότητα...... Κουράγιο λοιπόν... ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ....!!!

    καπετάν Μιχάλης Καριάμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καπετάν Μιχάλης Καριάμης σας ευχαριστώ πολύ για την "υπενθύμιση"Εσείς τουλάχιστον γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο και πώς εργαστηκαμε για το Μουσείο. Και η τιμητικη εκδήλωση για τον Καπετάν Άγγελο που είχα την τιμή να παρουσιάσω το 2006 με πόση εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη στήθηκε. Όσο για την συνέχεια .....τι να πω, όταν βρεθούμε κάποια στιγμή. Αυτό που με εξέπληξε ήταν ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σχετικά με κάποιες δραστηριότητες στα Καρδάμυλα που περνά και από το Ναυτικό Μουσείο Καρδαμύλων λες και έχει ξεκινήσει.....Ο κάθε τόπος έχει αυτό που του αξίζει, όσο σκληρό και αν είναι.....Σας Εύχομαι από καρδιάς τα καλύτερα!!!!

    Evangelia Andrikopoulou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα καλή μου Ευαγγελία αυτή την ΜΕΓΑΛΗ - Ουσιώδη εκδήλωση προβάλω, στην οποία ΕΣΥ πρωτοστατούσες για να θυμίσω τις χαμένες προσδοκίες και τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις μας .....Αν δεν μπορούμε να λύσουμε σε τοπικό επίπεδο και με καλή θέληση τα όποια σχέδια η προβλήματα μας....Τότε ας μην τα βάζουμε με την εκάστοτε κεντρική εξουσία ....Όσο δε για τα άρθρα της δημιουργίας ...ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ......Ας μην σχολιάσω το κόστος των... εκατομμυρίων

      καπετάν Μιχάλης Καριάμης

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ και εγω καπταιν ! Η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη ειναι αλλα δυστυχώς ..

    Aliki Panagiotopoulou Fragkou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΙΧΑΛΗ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

    Νένη Τιμιάδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μού 'χε μιλήσει σχετικά με τα σχέδια και τα όνειρά του για το μουσείο στις συναντήσεις μας στου "παχού". Τό 'χανε βάλει στα σκαριά και τώρα εκπλήσσομαι που διαβάζω αυτά τα σχόλια

    Γιώργης Φράγκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Γιώργης Φράγκος... Δυστυχώς καλέ μου φίλε...Ξεχάστηκε...και όμως είναι ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΟ,,, και να σκεφθείς ότι στην Ναυτομάνα Λαγκάδα με ανύπαρκτη χρηματική δυνατότητα, ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ στο έμπα του χωριού μας .... Απορώ με τους Φίλους Καρδαμυλίτες οι οποίοι πρωτοστατούν στα πάντα .....

      καπετάν Μιχάλης Καριάμης

      Διαγραφή
  7. Άγγελος Αγγελιδάκης, Νικόλας Φύκαρης δυο καπετάνιοι που συνεργάστηκα μαζί τους δάσκαλοι αξέχαστοι και μοναδικοί. Αν έρθουν βολικά τα πράγματα το μουσείο θα γίνει γιατί πρέπει να γίνει. Το οφείλουν πρώτα οι Καραδαμυλίτες στον εαυτό τους και η ιστορία μας στον μεγαλύτερο σήμερα ναυτότοπο της Ευρώπης. Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η δημιουργία του θα αναζωογονήσει την ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Χίου.

    Stavros Michailidis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχή όλων μας !!!... η αγάπη και η εκτίμηση του για εσάς, ήταν γνωστή..

      Titika Angelidakis

      Διαγραφή
    2. Stavros Michailidis :) Σεβαστέ μου Ναύαρχε,,,,,Συμφωνώ απόλυτα με την αναφορά σου σε αυτούς τους δυο πυλώνες των Καρδαμύλων...Με κάθε ευκαιρία πάντα θα τους μνημονεύσω..ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ !!! Σεβαστέ μου φίλε... Άργησαν πάρα πολύ για να μην πω,,ΞΕΧΑΣΑΝ την ιερή υποχρέωση για την Ιστορία του τόπου τους... Στην φτωχή στο χρήμα Λαγκάδα, μα πλούσια σε Ναυτική Ιστορία και παράδοση, ετοιμάζουν Ναυτικό Μουσείο στην Είσοδο του χωριού από την Χώρα ... Δεν αρωτώ με κακία, γιατί ΌΛΟΙ ΟΙ ΑΔΕΛΦΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΔΑΜΥΛΙΤΕΣ ...Ρωτάω με απορία ...Πως θα τους φανεί αν καταφέρουμε και σκαρώσουμε εμείς το Όνειρο μας...Απλά ρωτάω ,,,,ΑΣ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΘΟΎΝ ......!!!! ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ και στο Μουσείο και σε Εσάς - Το Αξίζετε ....!!!!

      καπετάν Μιχάλης Καριάμης

      Διαγραφή
  8. καπετάν Μιχάλης Καριάμης κλείσανε το 3ο Καραδειο δημοτικό λόγω απουσίας μαθητών και είπαν ότι εκεί θα γινόταν το ναυτικό μουσείο. Κάποιοι μάλιστα προσπάθησαν να μαζέψουν διάφορα εκθέματα αλλά κι αυτοί τα παράτησαν όταν ο δήμος τότε, δεν έδωσε σημασία.
    Ντροπη μας, σίγουρα.... Ο πατέρας μου τα ξέρει πιο καλά γιατί θέλησε να τους δανείσει, με χαρτιά βέβαια, κάποια δικά του κομμάτια και τον εξάντα του παππού μου του Μάρκο, έναν γαλλικό του 1870 που τον είχε κρατήσει για μένα. Το συζητήσαμε, συναίνεσα, και μετά με πήρε όλο θυμό να μου πει ότι αυτοί μαζεύουν για το σπίτι τους και όχι για το μουσείο.
    Ευτυχώς όμως, το σχολείο χρησιμοποιείται σήμερα ως αποθήκη και ως απλώστρα του οποίου, για όποιον λόγο, έχει τα κλειδιά.

    Markos Mavris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Markos Mavris ..Εκλεκτέ μου φίλε ...Με αγάπη σε εσένα και τον Σεβαστό Πατέρα σου θα πω ότι θλίβομαι...Οικτίρω δε τον εαυτό μου διότι ξεχάστηκα....ΕΜΠΡΟΣ .. Όλοι όσοι αγαπάμε αυτόν τον Αγιασμένο και Προικισμένο από το Θεό και τη Φύση τόπο να πιέσουμε ώστε να γίνει η αρχή .....!!!

      καπετάν Μιχάλης Καριάμης

      Διαγραφή