'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΓΓ. ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ - ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

17/01/2006

Ο καπετάν Άγγελος «ναυαρχίδα»                                 
   του ονείρου για το Μουσείο 


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ κ. ΑΓΓΕΛΟ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗ 


Απόγευμα Σαββάτου της 14 Ιανουαρίου. Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθέατρου «Αντώνης Τρίτσης» του Δήμου Αθηναίων, ο Δήμος Καρδαμύλων και η Επιτροπή Ναυτικού Μουσείου Καρδαμύλων τίμησε τον Καπετάν Άγγελο Αγγελιδάκη.
Έναν ξεχωριστό άνθρωπο. Έναν άνθρωπο με μεγάλη κοινωνική και πνευματική προσφορά για τα Καρδάμυλα. Για τον τόπο μας γενικά.
Ο Καπετάν Άγγελος γεννήθηκε στα Καρδάμυλα το 1924. Αιγνουσιώτης ο πατέρας του. Καρδαμυλίτισσα η μητέρα του. Τέλειωσε το Γυμνάσιο Καρδαμύλων το 1941. Στα 18 του κατετάγη στον Ελληνικό στρατό Μέσης Ανατολής. Απελύθη το 1945.
Ακολούθησε με επιτυχία το ναυτικό επάγγελμα. Εξελίχθη σε Πλοίαρχο Α΄, και Εφοπλιστή. Μέλος της Παγχιακής οργάνωσης «Εκπολιτισμός και Πρόοδος της Χίου», του Διοικητικού Συμβουλίου «Συνδέσμου των Απανταχού Καρδαμυλίων», του «Ελληνικού Ινστιτούτου προστασίας της ναυτικής παράδοσης», του «Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών», της Χιακής Αδελφότητας «ΚΟΡΑΗΣ».
Αρθρογράφος σε εφημερίδες και πάσης φύσεως περιοδικά, Ναυτικού περιεχομένου και όχι μόνο. Έχει γράψει πέντε βιβλία. « Οι Καρδαμυλίτες του ’21 », «Οι Καρδαμυλίτες της Στεριάς», το δίτομο «Οι Καρδαμυλίτες του Πελάγου» και «Πίνακες Ναυτιλιακών Δραστηριοτήτων Καρδαμυλίων 1883 - 1993 ».
Πρωτοπόρος Οραματιστής, της αναγκαιότητας μιας συστηματικής καταγραφής της Ναυτικής Παράδοσης αλλά και της δημιουργίας του Ναυτικού Μουσείου Καρδαμύλων. Μετουσιώνοντας την επιθυμία και το όραμα του σε πράξη, αφιέρωσε στο Ν.Μ.Κ το πλούσιο αρχείο του, αρκετά κειμήλια της συλλογής του, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα. Παράδειγμα Ανθρώπου προς μίμηση.
Στην φορτισμένη από βαθιά συγκίνηση εκδήλωση η κ. Ευαγγελία Ανδρικοπούλου, υπεύθυνη για την διοργάνωση της τελετής, έκανε την εισήγηση της εκδήλωσης και την παρουσίαση των ομιλητών.
Ο Δήμαρχος Καρδαμύλων κ. Νικ. Μαρινάκης, απηύθυνε χαιρετισμό και ανέλυσε την προφορά και τις ενέργειες του Δήμου για την επίτευξη του σκοπού.
Το λόγο πήραν επίσης κατά σειρά η κ. Φωτεινή Ξυλά – Φαφαλιού, ο Καπετάν Κώστας Φράγκος και ο «δικός μας», Καπετάν Μιχάλης Καριάμης, προσωπικός φίλος του Καπετάν Άγγελου, ο οποίος έκανε τους πάντες να δακρύσουν.
Ακολούθησε προβολή διαφανειών και ομιλίες της Καθηγήτριας Πανεπιστημίου κ. Τζίνας Χαρλαύτη, της Μουσειολόγου κ. Ελεάνας Βλάχου της φιλολόγου κ. Μάρω Ξυλά και τέλος του Λιμενάρχη Χίου κ. Σταύρου Μιχαηλίδη.
Ακολούθως, ο Δήμαρχος Καρδαμύλων απένειμε στον τιμώμενο τιμητική πλακέτα και ομοίωμα ιστιοφόρου.
Την εκδήλωση έκλεισε ο τιμηθείς με σύντομο χαιρετισμό προς τους παρευρισκομένους και όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν για την πραγμάτωση του σκοπού. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπακούγοντας στο κάλεσμα της Επιτροπής, δύο από τους ομιλητές ο Λιμενάρχης Χίου κ. Στ. Μιχαηλίδης και ο κ. Μ. Καριάμης, παρέδωσαν στην Επιτροπή, ο μεν πρώτος αρχειακό υλικό του Πατρός του, ο οποίος είχε υπηρετήσει στα Καρδάμυλα, ο δε δεύτερος τέσσερα συλλεκτικής αξίας βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης.
Η άκρως επιτυχημένη εκδήλωση, έκλεισε στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου, όπου παρεσχέθη σε όλους τους καλεσμένους, ένα εξαιρετικό κέρασμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου