'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ...!













10/08/2005








Κύριε διευθυντά,
Την 30-5-05, στο υπ’ αριθμόν 891 φύλλο, και στην 9η σελίδα της εγκρίτου εφημερίδας σας, υπό τον τίτλο «Οι ορχιδέες ακόμα καρποφορούν», στην επισήμανση «Ο μεγάλος στόχος», γίνεται αναφορά στήριξης των ενεργειών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τον χαρακτηρισμό, προστασία και ανάδειξη σαν μνημείων της φύσης τεσσάρων συγκεκριμένων δένδρων, τα οποία κοσμούν το Μυροβόλο νησί μας. Η φωτεινή αυτή πρόταση, έκφραση ενδιαφέροντος και γνώσης για την χλωρίδα του νησιού μας, εάν υλοποιηθεί, θα συμβάλει στην προβολή του χώρου και του τόπου.
Με βοηθό τις φιλόξενες σελίδες σας, απευθυνόμενος σε κάθε αρμόδια αρχή, θα ήθελα να γνωρίσω τα εξής:
Στον προαύλιο χώρο της εκκλησιάς του Αγίου Ιωάννου, στο ερειπωμένο χωριό της Κυδιάντας (Δήμος Ομηρούπολης, περιοχή Λαγκάδας), υπάρχει ένας θεαματικός Πρίνος (Μεράφυλλας, αν δεν κάνω λάθος) ο οποίος σύμφωνα με Γάλλο Φυσιοδίφη είναι το αρχαιότερο δέντρο της Χίου. Από το γέρικο πληγωμένο δένδρο, λείπει περίπου το μισό του τεράστιου κορμού του. Στο βιβλίο «Η Λαγκάδα της Χίου», στην σελίδα 48, υπάρχει αναφορά με λαογραφικό ενδιαφέρον για το πώς κατεστράφη το υπόλοιπο τμήμα του.
Αναφορά στον φυτικό Μαθουσάλα, γίνεται και στο περιοδικό «ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ», τεύχος 7ο, σελίδα 6.
Μία επιτόπου αυτοψία, από τους αρμόδιους φορείς, ίσως είναι επιβεβλημένη, ώστε να ληφθεί μέριμνα προστασίας, προβολή και χαρακτηρισμός αυτού του ξεχωριστού δέντρου.







Του Μιχάλη Γ. Καριάμη






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου