'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ







Μανώλης Γ. Φύσσας _ Α' Μηχανικός - Αρθρογράφος

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ..ΜΙΧΑΛΗΣ.. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

(Όταν οι Νατοϊκοί μας έκαναν τους ..... ισραηλινούς κομάντος )


Το m/v '' ANANGEL SUCCESS '' , στο λιμάνι της Κροατίας : Ριέκα

Το παρακάτω χρονικό το αφιερώνω στο φίλο μου Μιχάλη Καριάμη που πάντα του καταλόγιζα ότι είναι φορέας της υψηλής  ναυτοσύνης αλλά και  του αθεράπευτου Δονκιχωτισμού των χωριών της καταγωγής του, Κυδιάντας  και Λαγκάδας. Στο παρακάτω χρονικό δεν υπάρχει καμιά δόση υπερβολής η ωραιοποίησης.

 Μανώλης Γ. Φύσσας


Μανώλης Γ. Φύσσας - Μιχάλης Γ. Καριάμης - Δημήτριος Κοτσιράκης

Ένα ονειρεμένο ταξίδι πήρε τέλος στο μικρό μεσογειακό λιμανάκι της Γαλλίας του Καρρόντε, λίγο πιο δυτικά από τη Μασσαλία, όπου ξεφορτώσαμε την τελευταία παρτίδα ζίρκομ από την Αυστραλία. Ο καπετάν Μιχάλης ήταν συγκινημένος όχι μόνο γιατί είχε βρει  Έλληνες σε αυτό το μικρό λιμάνι αλλά αυτοί που βρήκε  ήταν και άνθρωποι με κοινό χόμπι με εκείνον, δηλαδή την ξυλογλυπτική . Οι ναυλωτές ήδη μας είχαν από μέρες ενημερώσει για το επόμενο ταξίδι. Φορτίο σιτάρι ουγγαρέζικο από τη Ριέκα, λιμάνι της Κροατίας στην κορυφή της Αδριατικής θάλασσας με προορισμό Ινδονησία.



m/v '' ANANGEL SUCCESS'' - Πλοίο και Πλοίαρχος

Το καινούργιο τούτο ταξίδι,   μας είχε  αναστατώσει λίγο, γιατί ουσιαστικά πηγαίναμε σε εμπόλεμη περιοχή. Οι συζητήσεις δίνανε και παίρνανε κι ο πλοίαρχος ο  καπετάν Μιχάλης άνοιγε έντονες συζητήσεις εξαιρετικά κατατοπιστικές για την πρόσφατη ιστορία των περιοχών της Γιουγκοσλαβίας από την αρχή του 20ου αιώνα.  Η κυρία Φωτεινή η γυναίκα του που ήταν  μαζί στο ταξίδι καθώς και  η  Ηρώ  νιόπαντρη κοπελίτσα γυναίκα του υποπλοιάρχου του καπετάν Κωστή, δείχνανε ανήσυχες. Ήταν μια μέρα, περίπου στα τέλη του Οκτώβρη (του 1993) και γύρω στις 9.30 το πρωί μπαίναμε στο στενό του Οτράντο την είσοδο της Αδριατικής θάλασσας. 
Εκεί  μας κάλεσαν στο  VHF (ραδιοτηλέφωνο) από τον νατοϊκό  στόλο της Μεσογείου που περιφρουρούσε  για τον αποκλεισμό της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.   

Ηρώ Καρδίζη Γλύπτη  - Φωτεινή Καριάμη - Μιχάλης Καριάμης - Μανώλης Φύσσας - Γεώργιος Μανέτας

Αφού ζήτησαν τα πλήρη στοιχεία του  πλοίου και πλοιοκτητών, διεθνή διακριτικά καθώς και λιμάνια  αναχώρησης και προορισμού, μας διέταξαν  να διακόψουμε το ταξίδι μας για νηοψία και να σταματήσουμε τη μηχανή πρόωσης. Στη συνέχεια μας έδωσαν εντολή να ανοίξουμε όλα τα αμπάρια  και να συγκεντρωθούν ο πλοίαρχος με τα ναυτιλιακά έγγραφα  το πλήρωμα και οι επιβαίνοντες στο σαλόνι του πλοίου. Όταν συνέβαιναν αυτά εγώ βρισκόμουν στο μηχανοστάσιο, και ο καπετάνιος με κάλεσε επειγόντως να πάω στη γέφυρα του πλοίου.  Μόλις έφθασα στη γέφυρα ο καπετάν Μιχάλης ανακοίνωνε στο πλήρωμα από τα μεγάφωνα πως στο πλοίο θα γίνει νηοψία από πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, με το που με είδε, μου είπε να τεθεί η μηχανή σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας προκειμένου να σταματήσουμε για την νηοψία. Κοιτάζοντας προς τα πρίμα, βλέπω τον ναύτη της βάρδιας να υψώνει τη ελληνική σημαία του πλοίου, εκτελώντας  διαταγή του Πλοιάρχου.


m/v  ANANGEL SUCCESS - Η αποβίβαση των στρατιωτών για την νηοψία 

Η Κυρία Φωτεινή και η Ηρώ παρατηρούσαν ανήσυχες όλες τις ενέργειες  καθισμένες σε μια γωνιά τη γέφυρας    (τιμονιέρας). Μόλις συντελέστηκαν τελικά όλες  οι βασικές προετοιμασίες, ο καπετάν Μιχάλης είπε στον υποπλοίαρχο να συγκεντρώσει όλο το πλήρωμα στο καπνιστήριο. Ύστερα βλέποντας την ανησυχία των γυναικών τις καθησύχασε. Εγώ (Α’ μηχανικός) με τη σειρά μου, του επιβεβαίωσα  ότι η μηχανή είναι σε ετοιμότητα και ο δεύτερος μηχανικός  με το πλήρωμα της μηχανής βρίσκεται στο μηχανοστάσιο. 
Ο  καπετάν  Μιχάλης    με   κοίταξε     έντονα   προβληματισμένος . «Ότι και να γίνει φίλε μου»,  μου λέει κοφτά , «ότι σου πω εγώ θα κάνεις». «Δεν χρειαζόταν να μου το πεις» , του απάντησα χαμογελαστός, εσύ είσαι ο πλοίαρχος. Δεν φάνηκε να έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα λεγόμενά μου. Κάτι σαν εντολή είπε στον Σπύρο τον ασυρματιστή ο οποίος ήταν κολλημένος  στο ραδιοτηλέφωνο της γέφυρας και η κυρία Φωτεινή λίγο παραπέρα μας παρακολουθούσε.  
Σε λίγο κάναμε «κράτει» τη μηχανή και περιμέναμε  έτσι συζητώντας μέσα σε ένα κλίμα που υπέβοσκε η  ένταση. Από τις 9.30 το πρωί έφτασε  τέσσερις παρά  τέταρτο το απόγευμα   χωρίς να γίνεται τίποτα,  Το πλήρωμα νηστικό δεν στρώσαμε τραπέζι, δεν ήπιαμε ένα καφέ   Ώσπου ξαφνικά μας καλούν οι σύμμαχοι οργισμένοι λέγοντας μας, ότι κάποιος, δε συμμορφώθηκε με τις διαταγές και κυκλοφορεί άσκοπα στη γέφυρα του πλοίου. Ο καπετάν Μιχάλης άστραψε και βρόντηξε, άρπαξε το μικρόφωνο από τον Σπύρο και τους είπε αυστηρά : 
« Το πλοίο έχει πίσω ελληνική σημαία και Έλληνα πλοίαρχο»  . Δεν το καταλάβατε ακόμη;   Γιαυτό  και ο πλοίαρχος δεν το εγκαταλείπει. Εγώ λοιπόν είμαι ο κύριος του πλοίου μου και διατηρώ , πλήρωμα  ετοιμότητας στο μηχανοστάσιο  και αντίστοιχα στη γέφυρα». Η απάντηση από την ναυτική δύναμη ήταν πως αυτό είναι εντολή αντιναυάρχου επικεφαλής του στόλου  και πρέπει άμεσα να συμμορφωθεί . Ο καπετάν Μιχάλης  απάντησε με μια δόση σαρκασμού πως «ένας άσημος καπετάνιος ΕΛΛΗΝΑΣ, αψηφά τις εντολές του και δεν εγκαταλείπει τη γέφυρα του πλοίου του».   
Ο αξιωματούχος, που δεν περίμενε τέτοια απάντηση άρχισε σε ποιο έντονο ύφος να απαριθμεί νόμους και άλλα σχετικά προσπαθώντας να φοβίσει τον καπετάνιο. Το αυτί του καπετάν Μιχάλη όμως δεν ίδρωσε και παράμεινε ακλόνητος και σταθερός. Έμεινε με ψηλά το κεφάλι και κοίταζε τριγύρω με βλέμμα τίγρη μη μπορώντας να δεχτεί αυτά τα απαράδεχτα που του έλεγαν.  


Νηοψία στο : m/v '' ANANGEL SUCCESS ''

Και ενώ συμβαίνανε αυτά ακούσαμε ελικόπτερα που σε λίγο βρέθηκαν πάνω από το κατάστρωμα του πλοίου κατεβάζοντας  με σχοινιά σημαντικό αριθμό πεζοναυτών με πλήρη οπλισμό αλλά και κάμερες. Αφού κατέλαβαν το πρόστεγο μπήκανε στο κομοδέσιο (χώροι ενδιαίτησης) του πλοίου και πιάσανε θέσεις στο μηχανοστάσιο στο καπνιστήριο ενώ στη γέφυρα έφτασαν περίπου 6 από αυτούς με τον επικεφαλής της ομάδας και με τον χειριστή της βιντεοκάμερας που δεν σταμάτησε ούτε δευτερόλεπτο να καταγράφει.  . Ο επικεφαλής της δύναμης με βλοσυρό ύφος ρώτησε τον καπετάν Μιχάλη  γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές. Ο καπετάνιος τον κοίταξε αυστηρά, ίσια στα μάτια και η απάντηση ήρθε κοφτή και ξεκάθαρη. « Ότι γίνεται εδώ μέσα εγώ έχω την ευθύνη γιατί είμαι ο πλοίαρχος και ο πλοίαρχος ακολουθεί το πλοίο του ακόμα και στο βυθό.» Και συνεχίζει αυστηρά να τους στολίζει. «Κρίμα που λέγεστε ναυτικοί. 
Δεν είστε ναυτικοί, οι ναυτικοί έχουν άλλο κώδικα τιμής και συμπεριφοράς» και συνέχισε απτόητος. «Δεν σεβαστήκατε εμένα και το πλήρωμα μου , με ποιο δικαίωμα μας κρατάτε νηστικούς σχεδόν 7 ώρες χωρίς να λαβαίνετε υπόψη σας καμιά δεοντολογία. Είμαστε ελεύθεροι και Έλληνες…» . «Με χαρά, όλοι οι επιβαίνοντες του πλοίου, θα βοηθούσαμε τους ομόδοξους Σέρβους με τους οποίους το 1940 αντισταθήκαμε στη Φασιστο/Ναζιστική λαίλαπα, μα τώρα εσείς τα ξεχνάτε  »

Και το στόλισμα έγινε χείμαρρος που δεν μπορεί να χωρέσει σ’ αυτό το μικρό χρονικό και πήρε από κάτω τους «συμμάχους» μας. Την ώρα που τους τα «έψελνε»  ο καπετάνιος, ένας ακόλουθος μετέφερε τα λόγια του με το ράδιο στον αντιναύαρχο επικεφαλής  του νατοϊκού  στόλου. Και τι δεν τους είπε μέχρι και «τσοπάνηδες» τους αποκάλεσε (Άκρως προσβλητικός χαρακτηρισμός για ναυτικούς). Λίγο - λίγο  αρχίσανε να μαζεύονται όλοι οι καταδρομείς στη γέφυρα χαλαρωμένοι και με ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους την απορία μα και εμφανή διάθεση συγνώμης. 
Η φωνή του αντιναυάρχου ακούστηκε στο ραδιοτηλέφωνο συγκαταβατική γεμάτη μέλι, όπου απευθύνεται στον καπετάν Μιχάλη και του ζητά συγνώμη για όσα έλαβαν χώρα όλες αυτές τις ώρες. Το πρόσωπο του καπετάν Μιχάλη σαν από μαγείας άλλαξε και με απίστευτη μεγαλοψυχία και περηφάνια  ζήτησε την κατανόηση του. Ο επικεφαλής της αποστολής και η συνοδεία του πριν φύγουν με τον ίδιο τρόπο που ήλθαν, τον  χαιρέτησαν με εγκαρδιότητα και ειλικρινή σεβασμό. Όπως  χαιρέτισαν και ζήτησαν συγνώμη από τις κυρίες και τους υπόλοιπους που ήμασταν παρόντες στη γέφυρα. 

Αναγνώριση πλοίου .........

Την παραπάνω ιστορία θυμήθηκα όταν πληροφορήθηκα την άνανδρη  και παράνομη επίθεση του Ισραηλινού ναυτικού στα πλοία της ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και παρακολουθώντας και το άνανδρο ξεπούλημα της όλης υπόθεσης.

Ο φίλος μου ο καπετάν Μιχάλης Καριάμης, είναι άνθρωπος που περιέχει μέσα του έντονα την αξία (για μένα αξία) του Δονκιχωτισμού. Μπορεί να έχει και κάτι από τον Λεωνίδα της Σπάρτης αλλά και κάτι  γιατί όχι από τον Οδυσσέα.

Όμως  με την απίστευτη και ριψοκίνδυνη στάση του, έσωσε την αξιοπρέπεια όλων μας, έδωσε αλλά και δίνει  ένα καλό μάθημα και προς τα μέσα και προς τα έξω. Ιδιαίτερα σήμερα, σε αυτές τραγικές στιγμές που περνά η πατρίδα μας, τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε, που δεν σκύβουν το κεφάλι. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με σφυρηλατημένο φρόνημα αλλά και ξεκάθαρη ταυτότητα, για να μπουν μπροστά και να μας εμπνέουν. 
Αυτοί πιστεύω είναι η μόνη μας ελπίδα.



Το πλήρωμα καταστρώματος του m/v ''ANANGEL SUCCES'', τον καιρό του επεισοδίου. Κ. Γλύπτης, Υπ/ρχος - Σταμ. Πύρρος - , Ανθ/ρχος - Μιχ. Καριάμης, Πλοίαρχος - Ανδρ. Χειλάς , Ανθ/ρχος 

Υ.Γ. Το επίσημο κράτος όπως πάντα κοινωνικά άδικο, πνευματοκτόνο, αλλά και ένοχο, αντί να ασκήσει αυτοκριτική έστω και την τελευταία στιγμή. Σημαδεύει στο στομάχι τέτοιους ανθρώπους που μια ζωή προσφέρουν με αίμα και θυσίες το ναυτιλιακό συνάλλαγμα και είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις .  
- Όλα τα χρόνια  ποδοπατεί την αξιοπρέπεια τους, δίνοντας τους από την ακριβοπληρωμένη τους σύνταξη, μόνο το 40% και μόλις τα τελευταία χρόνια, αποκαταστάθηκε η απίστευτη αυτή αδικία - κλοπή, δίνοντας τους το 70%. 
- Τώρα, και πάλι, αντί να βάλει χέρι στους γνωστούς , τους από χέρι καταχραστές, κάνει τον καπετάνιο και τον πρώτο μηχανικό της μεγαλύτερης ναυτιλίας του κόσμου, ζητιάνο. 
- Αναρωτιέμαι, με τόση σκουριά, έχει ελπίδα αυτό το σκάφος που λέγεται Ελλάδα να ταξιδέψει χωρίς να βουλιάξει όταν μόνιμα κόβει τα πόδια σε αυτούς που έχουν ανάστημα και το κεφάλι πάντα ψηλά ; 
- Αλήθεια άξιζε τέτοιας τύχης το ΝΑΤ, το αρχαιότερο ταμείο της Ευρώπης και το δεύτερο σε αρχαιότητα σε όλο τον κόσμο; Αλήθεια δεν ντρέπονται οι της ''πρώτης φοράς αριστερά'' να γκρεμίζουν κάτι, το οποίο άλλοι θα σεμνύνονταν και θα προέβαλαν με κάθε τρόπο;
- Δυστυχώς, αυτό ήταν και το ''τελευταίο μπάρκο'' του καπετάν Μιχάλη. Μετά από λίγο καιρό καιρό, τελείωνε άδοξα η ναυτική καριέρα του κτυπημένος από την επάρατο νόσο. Για να αποδειχθεί για μια ακόμα φορά, αλύγιστος  μαχητής και Νικητής.
- Τα τελευταία χρόνια από τη θέση του προέδρου του «ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ», πρωτοστατεί με συναδέλφους  ναυτικούς από κάθε μεριά της Πατρίδας μας για μια Πανελλαδική Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΝΑΤ απαλλαγμένη από κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις με μοναδικό γνώμονα και μόνο τα συμφέροντα των Συνταξιούχων Ναυτικών .

Ώρα σου καλή, καλέ μου φίλε.


Μανώλης Φύσσας - Μιχάλης Καριάμης


Μανώλης Γ. Φύσσας

Α'  Μηχανικός Ε.Ν


            ***                        
Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Πανελληνίως γνωστό περιοδικό '' NEMECIS '' (Τεύχος 110, 30 - Ιαν. - 210,  σελίδα 100) και στην Χιώτικη εφημερίδα '' ΑΛΗΘΕΙΑ'' , στις 8 Ιουν. 210.

            *** 

Το συγκεκριμένο άρθρο, συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο ''Τα ζωντανά Βιβλία'' το οποίο εξέδωσε ο αρθρογράφος και συγγραφέας κ. Μανώλης Φύσσας (σελίδες 34,35,36,37,38 με τίτλο ''Ο Δον Κιχώτης του καπετάν Μιχάλη) στη Χίο από τις εκδόσεις ''άλφα πι''




Το πόνημα του Μανώλη Φύσσα '' Τα ζωντανά βιβλία''


 
Οι παλαίμαχοι του κύματος Μ. Καριάμης - Εμ. Φύσσας - Δ. Ανδριάνας - Αλ. Καραμούζος


 
Παλαίμαχοι ναυτικοί του "ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ". με τον Δήμαρχο Κορυδαλλού Σταύρο Κασιμάτη

Παλαίμαχοι του Ναυτικού Συλλόγου Κορυδαλλού  σε διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

  Λαγκαδούσοι, Θαλασσόλυκοι του ''ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ''




65 σχόλια:


  1. Χαιρομε Χαραν μεγαλη που ο Εμμανουηλ Γεωργιου Φυσσας και ο Μιχαηλ Γεωργιου Καριαμης ειναι ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ. Τιποτα ποιο λιγο τιποτα ποιο πολυ. ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ

    Alexander Karamouzos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστω για την αφιέρωση .Υποκλίνομαι στον δάσκαλο του συζύγου μου!

    Paraskevi Preka

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ,ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ,ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ....
    Nikos Lagogiannis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητε καπεταν Μιχαλη,η αφηγηση του ξεχωριστου φιλου σας κ.Μανωλη Φυσσα με γεμισε περηφανεια .Φερθηκατε οπως πρεπει να φερονται οι αληθινοι Ελληνες αυτοι που το Θα πρεπει να αναδημοσιευτει ωστε να διαβαστει απο ολους οσους σημερα κοντευουν να πουλησουν ακομα και τα πουλακια που πετουν πανω απο τη χωρα μας.Δεν εχουν καταλαβει οτι η ψυχη του Ελληνα ουτε πουλιεται ουτε χειραγωγειται ουτε δουλωνεται.Σας ευχαριστω καπετανιε για το μαθημα ναυτωσυνης και ελληνισμου που δωσατε,ευχαριστω και εσας κ.Φυσσα που δημοποιησατε το γεγονος.Καπετανιε,θα ηθελα η κορη μου,που τωρα χτιζει την θαλασσινη καριερα της να σας μοιασει.Θα της κοινοποιησω τη δημοσιευση…Να ειστε καλα εσεις,η κυρια Φωτεινη τα παιδια και τα εγγονια σας.

    Chrysanthy Kesperi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με παράτολμους καπεταναίους που πολλές φορές για τα συμφέροντα της εταιρίας βάζανε σε κίνδυνο και της ζωές μας, έχω κάνει! Με γενναίους ποτέ! Κι εσύ καπετάνιε μου είσαι γενναίος! Λυπάμαι που δεν ευτύχησα να ταξιδέψω μαζί σου!
    Giorgos Koskinas

    Μπράβο ξάδελφε καλά τούς τά έχωσες δέν ήξερα ότι πέρασες αυτό το συμβάν καί εύγε στον ΦΥΣΣΑ πού το έγραψε τόσο ωραία
    Mpousses Mimis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καπετάνιε μου από τα λεγόμενα σου καταλαβαίνω πως πάνω από όλα είσαι άνθρωπος! Χαρά στα πληρώματα που κάνανε μαζί σου! Καλό βράδυ σε όλην την ωραία παρέα των LYBERTY.
    Giorgos Koskinas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καπετάνιοι Χιώτες έχουν το όνομα το καλύτερο μέσα σε αυτούς είναι και ο Καπετάν Μιχάλης

    Mpousses Mimis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαστρο Μανωλη Καλημερα και καλη εβδομαδα η εκσιστιρηση του περιστατικου ηταν υπεροχη και πολυ ενδιαφερουσα

    Michalis Thessalonikefs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε μου καρδιακέ και επιστήθιε Μανώλη !
    Αυτήν την Ιστορία - Περιπέτεια σου την έχω ακούσει απ'ο τα χείλη σου πολλές φορές και κάθε φορά την περιγράφεις με τόσο θαυμασμό για τον Φίλο σου τον Καπετάν Μιχάλη που πραγματικά με έχεις κάνει να τον αγαπήσω και ας μην τον έχω κάνει ζεστή παρέα.
    Τώρα ακούγετε σαν μια απλή περιπέτεια ...αλλά πολύ καλά μπορώ να φανταστώ την κρισιμότητα εκείνων των ωρών....
    Βέβαια εσύ μέσα από τα γραφόμενα σου δεν τιμάς μόνο τον ΔΙΚΟ σου καπετάν Μιχάλη για τον οποίο γνωρίζω πόσο πολύ τον εκτιμάς και τιμά ο ένας σας τον άλλο με δυνατή και παντοτινή Φιλία ! Τιμάς τον Έλληνα Πλοίαρχο και γενικώς τον Έλληνα Ναυτικό ! Τιμάς το μεγαλείο της αληθινής Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας τον < Έλληνα Ναυτεργάτη > !!!!!!
    Με πολύ αγάπη φιλικά σε χαιρετώ.
    Ζ. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Alexandros Kassimi - - - sΔιαχειριστής ομάδας ευχαριστουμε για την ενδιαφερουσα δημοσιευσα σας

    Mohmad Trablci - - - Σύρος αντιπρόσωπος παρόμοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. Καλώς πράττετε και με ενημερώνετε.Τά άσχημα επλήθυναν και μάς έχουν κατακλύσει.Ας μαθαίνουμε και κάτι όμορφο,κι ας είναι μιά μακρινή ανάμνηση.Συντηρεί την σπίθα της αισιοδοξίας,ότι τά κάρβουνα δεν έσβησαν κι ότι πάλι θε να γίνουν πυρκαγιά.''Ελαφρώς ετεροχρονισμένα'' Συγχαρητήρια!!

    Κωνσταντίνος Ψυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  12. Ευχαριστώ πολύ καπετά Μιχάλη νιώθω υπερήφανος , με τιμά ιδιαίτερα η φιλία σας !

    AP Chios

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  13. ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ ΜΟΥ ΕΦΤΙΟΑΞΕΣ ΤΗ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ…ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΑΚΜΑΙΟΙ. ΣΟΥ ΣΤΕΛΛΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΑΣΑΝΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ.
    Μαρ.Σκουφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΣΙΦ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΩ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΛΥ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΕΔΩ ΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΩ ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΡΩΤΑ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΟΠΟ !!!!

    Σταυρος Τσιμπουκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχα γραμμένο κείμενο , ενοιωσα σαν να ήμουν παρούσα. !!!!!!

    Markella Kyros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΑΣ.

    Νικος Ρουσσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. μπραβο chief ωραια περιγραφη ,στην ελληνοπρεπη και παλληκαρισια σταση του καπετανιου .καποιοι απο μας θυμωμαστε αναλογα περιστατικα κατα το παρελθον

    Xristos Kampitsis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τέτοιους θαλασσόλυκους βγάζει η Χίος μας και το Αιγαίο μας !!!!!!

    Anastasia Lik

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΤΙ ΛΕΒΕΝΤΙΑ!!! ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΛΗ ΠΕΡΙΦΑΝΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΩ ΝΟΝΟ !!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΤΟ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!!!

    Varvara Deli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χαρηκα που διαβασα αυτην την αληθινη ιστορια εκτιμησα περισσοτερο τον καπεταν Μιχαλη!!!!💯💯

    Ελενη Ανδρεαδακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συζητώντας με τον σύζυγο μου Δημητρη για το κείμενο του Μανώλη Φύσσα , μου ζήτησε να το δει για να το διαβάσει. Τελικά αποφάσισα να το διαβάσω δυνατά εγώ και εκείνος με άκουγε με προσοχή. Αισθανόμουν την βαρύτητα κάθε λέξης και σε ορισμένα σημεία έπρεπε να σταματήσω. Ο Δημητρης εμφανώς συγκινημένος μου λέει ...
    Αληθινές ιστορίες σαν αυτήν πρέπει να γίνονται ταινίες..... όπως η ταινία Exodus με τον Πολ Νιούμαν που γυρίστηκε το 1960 με παρόμοιο περιστατικό που εσυνεβη το 1949. Προσωπικά δεν θυμάμαι αν το έχω δει, θα προσπαθήσω να το κάνω σύντομα. !!!!

    Markella Kyros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μανώλη σε ευχαριστούμε που μας κάνεις κοινωνούς μιάς τέτοιας εμπειρίας. Τέτοιες στιγμές κάνουν υπερήφανους τους Χιώτες καπετάνιους, τη Χιώτικη ναυτοσύνη. Τέτοια γεγονότα πρέπει να διδάσκονται στις Σχολές Πλοιάρχων. Ο καπετάν καπετάν Μιχάλης Καριάμης δεν είναι Δον Κιχώτης, είναι ο Άνθρωπος που ανατράφηκε με αρχές και ιδανικά, έζησε μ' αυτά και αγωνίζεται για αυτά ολοζωής. Είναι από τη ράτσα του Λεωνίδα και του Οδυσσέα, είναι από αυτούς που ενέπνευσαν στον Νίκο Εγγονόπουλο τον στίχο "Είσαι ωραίος σαν Έλληνας". Ναι καπετάν Μιχάλη, είσαι ωραίος Έλληνας, τιμή για τον τόπο μας.

    Γιώργης Καλλέργης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Markella Kyros - - - Υπεροχο και εύστοχο σχόλιο. !!!!

    Γιάννης Παληός - - - Μην ξεχνάμε όμως και την Κυρία Φωτεινή την πανάξια σύντροφο του !




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τον θαυμάζω και ειμαι υπερήφανος που εχω ενα τέτοιο συνάδελφο,μας τιμά !!!

    Yiannis Economou

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  25. καπετάν Μιχάλης Καριάμης Το αξίζεις καπετάνιε ! Μακάρι να ήσουν μαζί μας στην παρουσίαση στο βιβλίο του Μανώλη.

    Γιάννης Παληός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. καπετάν Μιχάλης Καριάμης ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΣΣΑΣ :) Γιώργης Καλλέργης :) Despoina Karagianni Markella Kyros :) Γιάννης Παληός :) Yannis Yiannis Economou :) Σας ευχαριστώ ... αλλά πιστέψτε με ...με κάνετε να κοκκινίζω από ντροπή...Δεν έκανα τίποτα παραπάνω από το... αυτονόητο ...Αυτό που θα έκανε ο κάθε Έλληνας Πλοίαρχος σε τέτοια περίσταση....

    ΜΙΧΑΛΗΣ Γ. ΚΑΡΙΑΜΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. καπετάν Μιχάλης Καριάμης πιστεύω οτι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αρετή απο την Ταπεινοφροσύνη. Ομως ορισμένα γεγονότα πρέπει να γίνονται γνωστά για παραδειγματισμό . !!!!!!

      Markella Kyros

      Διαγραφή
  27. Πάντα χαρούμενος, προικισμένος με λεβεντιά και αγάπη για όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Όταν διαβάσα το κεφάλαιο που σας αφιέρωσε ο Αδελφός Εμμανουήλ δε περίμενα να διαβάσω κάτι διαφορετικό για τον χαρακτήρα σας σε σχέση με όσα μουυ είχε πει στην κατ ιδίαν μας συνάντηση!!! ΕΥΓΕ σας Αδελφέ Καπετάνιε μου!!! Με συγκινήσατε και με διδάξατε!!!

    Ιωάννης Παπαστρατής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μιχάλη μου συγκινήθηκα από την διήγηση του Μανώλη σχετικά με την στάση σου σε εκείνο το περιστατικό με την εισβολή του ΝΑΤΟ στο πλοίο σου. Θέλω να μου το στείλεις για να το στείλω στη Δροσιά,που ενδιαφέρθηκε. Δεν έχει fb.
    Καλές γιορτές.

    Αμαλία Φερεντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καπεταν Μιχαλη Καλημερα ! Παρακαλω ποιος εφαγε τα χρηματα του νατ και των αλλων ταμειων; μην το ξεπερναμε ετσι απλα.

    γιωργος καπετανακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλοι τα φάγανε, εκτός των ναυτικών...Δεν το ξεπερνάμε,,,,Προσωπικά σαν πρόεδρος του Ναυτικού Συλλόγου Κορυδαλλού, έχω δώσει και δίνουμε αγώνα.....και δεν θα σταματήσουμε ποτέ ασχέτως αποτελέσματος

      Μ.Καριάμης

      Διαγραφή
  31. Όλα τα ταμεία γνώρισαν ανάλογη
    απαξίωση και ληστρική επιδρομή στα αποθεματικά τους το ΝΑΤ δεν θα αποτελούσε εξαίρεση.

    Παναγιώτης Τυράσκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανατρίχιασα με το περιστατικό! Θέλει κακαλα αυτό που έκανε καπετάνιος! Σεβασμός απλά!

    Aggelos Zorbas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο κάθε Έλληνας πλοίαρχος στη θέση μου το ίδιο θα έκανε ...ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ...!!!

      καπετάν Μιχάλης Καριάμης

      Διαγραφή
  33. Αν και είναι νομίζω η τρίτη φορά που το διαβάζω αισθάνομαι την ίδια συγκίνηση και την ίδια υπερηφάνια! Αυτός είναι ο Έλληνας καπετάνιος και ο Έλληνας μηχανικός!Έχω δύο αδέρφια συνταξιούχους ναυτικούς!Ο ένας είναι ο καπετάν Μιχάλης Μαναρας και ο άλλος ο μηχανικός κ Γεώργιος Τουμπανακης!Την έχω ζήσει από κοντά λοιπόν τη ζωή του ναυτικού !Σας Ευχαριστώ πολύ!Να είστε καλά!Τίποτα δεν πάει χαμένο!

    αγγελικη ρεβη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου φίλη.... αγγελικη ρεβη   Δυστυχώς χαμένη πήγε η ζψή και οι κόποι μας για να μας λεν αναιδέστατα πως...ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ...!!!!

      ΜΚαριάμης

      Διαγραφή
  34. Κύριος με Κ κεφαλαίο ο εικονιζόμενος,Μανήλης Φύσσας να τον έχει ο Θεός καλά!

    Sotiris Mantas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πόσο όμορφα τα περιγράφεται ...
    τι περιπέτεια και τα θυμόσαστε ...
    μαθαίνουμε κ´εμεις
    που δεν εχομαι τις
    γνώσεις ,την εμπειρία
    που περνούν οι ναυτικοί ,.!!
    Νασται γεροί , πάντα
    φίλοι μέχρι τα βαριά
    γεράματα με διαυγή
    μυαλό και καλή διάθεση .!!
    Ένα μεγάλο ευχαριστώ !

    Eugenia Evangelinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Όταν ένας λαός έχει μια κληρονομιά πολητικοκαρκινολαμογιας όλα δικαιολογούν το αποτέλεσμα ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΙΟ ΣΟΥ

    Dimitrios Anastasiou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΟΧΙ ΚΑΛΈ ΜΟΥ ΔΕΝ ΆΞΙΖΕ ΑΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΜΑΣ ΚΛΩΤΣΙΣΑΝ ΣΑΝ ΣΚΟΥΠΊΔΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΆ ΛΥΠΆΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΏ ΕΙΜΟΥΝ ΝΑΥΤΙΚΟΣ 19 ΧΡΌΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΊΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ!!!!!!!!!!!! ΒΓΕΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΆΞΕΙ ΤΟ 2017 ΚΑΙ ΑΚΌΜΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΈΧΟΥΝ ΔΏΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΤΙΚΉ ΚΆΡΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΠΌΡΙΑ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΜΟΥ ΛΈΝΕ,, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

    Karerina Beneti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΜΙΧΑΛΗ ΟΣΗ ΣΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΟΥΤΣΑ ΣΤΡΑΒΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ..ΤΟ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΛΗΜΕΡΟΥΔΙΑ ΣΟΥ

    Νένη Τιμιάδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  39. Υπέροχα γραμμένο κείμενο . Παρόλο που το είχα ξαναδιαβάσει , κατάφερε να με συγκινήσει για μια ακόμη φορά !!!!!

    Markella Kyros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. KAΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗ ΟΛΟΙ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΚΑ Κ,ΑΓΥΡΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΒΑΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΩ ΕΚ,ΠΕΙΡΑΣ ...............ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ

    Σταυρος Τσιμπουκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Εγω βαρεθικα ποια να κανω αλληλογραφια με το Ν Α Τ .πριν ελαμβανα την συντααξη μεσω Προξενειου μετα αλλαξαν αλλα σταματησαν παλι καλλα που εχω συνταξη εδω που διαμενω και ζω ανθρωπινα

    George Kapranos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μόλις διαβάσαμε με το σύζυγο το άρθρο του κ Φύσσα... ομολογουμένως μας κατασυγκινήσατε!!! Μας προβληματίσατε με όλο αυτό!!! και πραγματικά... έχετε δίκιο σε όσα επισημαίνετε.... Αλλά που να το βρείτε εσείς και που να το βρούμε και όλοι εμείς....

    Κατερίνα Τζούγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καπετανιο μας σε εμπειστεβοστε
    Σε ολα γιατι εισε λεβεντανθρωπος και με ολα τα
    Αλλα σου ειναι σωστα και ακρηβη...

    Δημητρης Κουτσουρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. καπετάν Μιχάλης Καριάμης ....το σωστό ,..σωστό
    Αξίζεις πολλά .!

    Eugenia Evangelinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Σταυρος Τσιμπουκας
    Και ποιητης και οργανοπεχτης και ψαλμοδος και μηχανηκος πολυταλαντος ο Μαστρομανωλης καπεταν Μιχαλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Όσοι είχαν τη χαρά να το γνωρίσουν από κοντά όπως εγω είναι απλά πολύ τυχεροί άνθρωποι.

    Sotiris Sarantos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Γεωργιος Παλαιολογος
    ·
    ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ... !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Όμορφη ιστορία. Αφιέρωμα σε σένα Captain Mixalis.

    Doortje van Lieshout

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Αυτός είναι ο Έλληνας Ναυτικός. ! Μπράβο του

    Anastasia Basta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Panagiotis Pantelidis
    Άξιοι ειλικρινά και οι δύο εκπρόσωποι της οικογένειας των ναυτικών του νησιού μας και της παράδοσης που κουβαλάμε, η δε αναλγησία του κράτους απέναντι σε αυτούς που χρόνια τώρα μάχονται και το κρατούν όρθιο στον οικονομικό όλεθρο που οι ίδιοι οι πολιτικοί το οδηγούν γίνεται παροιμιώδης για τους νεότερους.Δυστυχως κύριοι παλέψαμε δώσαμε ότι καλλίτερο μπορούσαμε πληρώσαμε έναν σκασμό λεφτά στο υγιέστατο τότε ταμείο της χώρας που κατάντησε χρηματοπιστοτικο ίδρυμα και στο τέλος οι πολιτικοί μας αναγνώριζα της την προσφορά μας μετέτρεψαν την σύνταξη των ναυτικών σε φιλοδώρημα. Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι και πάλι σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Spiridon Balos
    Μπράβο στον καπετάνιο και συγχαρητήρια για την ανάρτηση Από ένα συνάδελφο με 35 χρόνια υπηρεσία ποντοπορα και ακτοπλοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή