'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Εορτασμός παλιγγενεσίας από τη Euroclassica












ΑΛΗΘΕΙΑ / ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ:


26/03/2006


Εορτασμός παλιγγενεσίας από τη Euroclassica




Την Κυριακή το μεσημέρι, το Μέγαρο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ήταν πόλος για ένα μεγάλο και εκλεκτό τμήμα της χιώτικης παροικίας. Τα βήματα όλων μας, κατέληγαν εκεί όπου μας περίμενε με ανοικτές αγκάλες η πάντα φιλόξενη εστία του Ιδρύματος «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΥ».
Ο λόγος της Χιωτοσύναξης; Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η EUROCLASSICA – ΟΜΗΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ,σε συνεργασία με τον «Σύνδεσμο Φιλίας Εθνών» την Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (Ο.Χ.Σ.Α) , τον Σύλλογο Αποφοίτων Λιβανείου Καρδαμύλων και «Οι Φίλοι του Δρομοκαϊτειου» διοργάνωσαν εκδήλωση για να τιμήσουν την Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821.
Παρά τα διάφορα Κυριακάτικα «κωλύματα» και την έξοδο του τριημέρου, από πολύ νωρίς, υπό τους ήχους Γιορτινών ασμάτων, ο ξεστός χώρος της αίθουσας εκδηλώσεων, κατακλείσθει από συμπατριώτες μας και όχι μόνο. Αρκετοί Πανεπιστημιακοί καθηγητές ήταν παρόντες και συντάχθηκαν μαζί μας στην θεία μυσταγωγία της Εθνικής Εορτής.
Η εκδήλωση άρχισε με τον καθιερωμένο χαιρετισμό της κ. Μαρίας – Ελευθερίας Γιατράκου. Εν συνεχεία παρουσίασε στο κοινό τον καθηγητή πανεπιστημίου κ. Λαυρέντη Δελλασούδα, ο οποίος και ήταν ο παρουσιαστής της όλης εκδήλωσης. 

Προλόγιζε τον κάθε ομιλητή και σχολίαζε τον λόγο του. Δεν ξέχασε να ευχαριστήσει την οργανωτική επιτροπή για την τιμή που του έκαμε να είναι ομιλητής. Ευχαριστώντας το Ίδρυμα Τσάκου, τόνισε με έμφαση ότι το πρώτο πανεπιστήμιο Αθηνών φιλοξενήθηκε στην οικία του γνωστού αρχιτέκτονα Κλεάνθη!
Ο Σεβαστός καθηγητής είχε τιμήσει με την παρουσία του και την εκδήλωση της Ο.Χ.Σ.Α, την περασμένη Κυριακή.
Πρώτη ανήλθε στο βήμα κ κ. Γιατράκου θέμα της ομιλίας της «Η Επανάσταση και η καταστροφή της Χίου (1822)». Με τα λαμπρά της Ελληνικά έδωσε σε όλους να καταλάβουν ότι η ιστορική μνήμη μας κράτησε ζωντανούς σαν Έθνος.
Ο καπετάν Κώστας Φράγκος, είχε σαν θέμα ομιλίας «1821 και Ελληνικό Ναυτικό»
Λόγω ασθένειας του κ. Ν. Χαλκιά τον λόγο του με θέμα «25η Μαρτίου 1821 και Χίος» ανέγνωσε ο γράφων.. Ακολούθησε απονομή τιμητικών μεταλλείων από τον «Σ.Φ.Ε», Την απονομή έκαμε ο οικοδεσπότης, καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.
Την τιμητική διάκριση έλαβαν οι άνθρωποι των γραμμάτων κ. κ. Βουλγαρίδης και ο Χιώτης εκδότης κ. Γεώργ. Χριστογιαννάκης
Με την καθιερωμένη τήρηση σιγής στη μνήμη των σφαγιασθέντων προπατόρων μας και το άκουσμα το Εθνικού Ύμνου έκλεισε η εκδήλωση.
Ακολούθησε Δεξίωση, προσφορά του ιδρύματος για όλους όσου ήταν παρόντες.
Με την έξοδο τους όλοι έλαβαν δώρο από ένα Βιβλίο (Το Φωτογραφικό λεύκωμα «ΧΙΟΣ» του Στρ. Βογιατζή) καθώς και τεύχη από τις «Ιστορικές Σελίδες» - «Ελληνικά Φτερά» και «Ελληνική Άμυνα» των εκδόσεων του κ. Χριστογιαννάκη
Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους οι κυρίες Μ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Σκαρβέλη και Λεονταρίδου Οι κύριοι. Π. Βαρλάς, Π. Τσάκος, Αρ. Πετρόπουλος κ.α

ΜΙΧΑΛΗΣ Γ. ΚΑΡΙΑΜΗΣ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου