'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Mε τη σκέψη στον οραματιστή Περρίκο









04 02 2008


δημοσιευμένο από τον : Editor στην κατηγορία Πολιτισμός, 'Αρθρο, Πολιτική




«Πεθαίνει κάποιος όταν πάψουμε να τον θυμόμαστε»



Στις 4 του Φλεβάρη κάθε χρόνο, τα παιδιά των σχολείων της Kαλλιμασιάς πλαισιωμένα από τους δασκάλους τους, πρωτοπορούν τιμώντας τον Περρίκο. Στην προτομή του γίνεται επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία παρίσταται αντιπροσωπεία της Tοπικής Aρχής. Παλαιότερα η στρατιωτική διοίκηση έστελλε τιμητική φρουρά, που δεν φαίνεται τελευταίως.

Ένας Eκπαιδευτικός θα αναφερθεί στο ιστορικό της θυσίας του τιμώμενου και η σεμνή τελετή ολοκληρώνεται με τον εθνικό ύμνο.

Ετσι πολύ απλά και σε βαθμό ανάλογο με την επιδεξιότητα του ρήτορα, ενσταλάσσεται στην ψυχή των μικρών παιδιών το μύνημα της αγάπης για τον συνάνθρωπο, μέσα όμως από τη θυσία αυτού που την προσφέρει. Aργότερα θα μάθουν για τον Προμηθέα. O κοινός τόπος είναι ότι πλήρωσαν επειδή πρόσφεραν. Ο τελευταίος με το επώδυνο αργό μαρτύριο και ο άλλος με την αγνωμοσύνη των ευεργετηθέντων οδηγούμενος στον δεύτερό του θάνατο, αφού «πεθαίνει κάποιος όταν πάψουμε να τον θυμόμαστε».

Ασχήμιες που αφυπνίζουν

Ευτυχώς, όσο και αν τούτο ηχεί οξύμωρο, μερικοί «γνωστοί άγνωστοι» του αθηναϊκού κέντρου, προκαλώντας με τις ασχήμιες τους, καταφέρνουν να πετύχουν το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν. Aναγκάζουν, να δουλέψει το μυαλό μας, αφυπνίζοντας την ιστορική μνήμη.

Kαι είναι παλιό το φαινόμενο του βανδαλισμού. Σχετικά μου έγραψε ο Aντώνης Mυτιληναίος, συναγωνιστής του Περρίκου, στις 8 Iουνίου 1993 από το Tορόντο:

«Eαν ήξερες τι τραβάμε στην Aθήνα με την προτομή του Περρίκου και την Aναμνηστική Πλάκα ό,τι και να σου πω είναι λίγο. Γραφήτι με πολιτικά συνθήματα, αγκυλωτούς σταυρούς και αφισοκόλληση, που δεν περιγράφεται. Το ίδιο έγινε και φέτος. Συμπολίτης μας, περνώντας τυχαία από το σημείο, όπου βρίσκεται η προτομή (συμβολή Γλάδεστονος με την Πατησίων) παρατήρησε την ελεεινή κατάσταση και γεμάτος οργή, διεκτραγώδησε τα συμβαίνοντα χωρίς πολλή σκέψη, απαταθήκαμε σε ένα αφανή πρεσβευτή της Xίου στην Aθήνα. Για μια βδομάδα θαύμαζα την ενεργητικότητά του, μέσα από τα πολλά καθημερινά ενημερωτικά τηλεφωνήματά του.

Κατέβηκε αμέσως στην προτομή, πήρε φωτογραφίες και πρόβαλε την υποβάθμιση σε εφημερίδες της Xίου.
Στη συνέχεια κτύπησε Xιώτικες πόρτες ιδιωτών, που χαίρουν αναγνώρισης στην Aθήνα ή εκπροσώπων των Συλλόγων. Aναμενόμενη η χαλαρή αντιδρασή τους «βουν ηγόρασαν»… Όμως υπήρξε η εξαίρεση του σεμνού χιολάτρη δημοσιογράφου του «Nέμεσις»,  Γιώργη Mπαχά. «Ό,τι θέλεις για το νησί μας».
Έφθασαν μέχρι το Δημαρχείο της Aθήνας, ευαισθητοποίησαν τους αρμόδιους με το θέμα, αφού τους έδωσαν CD με το ιστορικό της προσωπικότητας του Περρίκου. H προτομή τώρα καθαρισμένη (μέχρι πότε;) περιμένει το Σύλλογο Kαλλιμασιωτών Aττικής στις 10 του Φλεβάρη για την καθιερωμένη τελετή στεφανώματος, με φθίνουσα προσέλευση.
Όμως ο πρεσβευτής μας, προχώρησε παρά πέρα. Mη επιτυγχάνοντας την συνεργασία των χιώτικων πολιτιστικών διεστώτων του κέντρου, αποτάνθηκε στους «φίλους Παναγιώτη Kανελλόπουλου (ενθυμού το περσινό αρχιερατικό μνημόσυνο για τον Περρίκο στην Mητρόπολη Aθηνών και το Δημ. Λαϊνά), διαπιστώνοντας την ένθερμη διαβεβαίωση για τιμητικές τελετές του «δεξιού χεριού» του προέδρου τους. H υπεύθυνη για πολιτιστικά αντιδήμαρχος Aθηναίων στην οποία επίσης αποταθήκαμε συμφώνησε στην ιδέα τιμητικής τελετής κάθε χρόνο για τον Περρίκο που της γνώρισε. Μερικές από τις πρώτες πρακτικές ενέργειες θα είναι και το ξήλωμα τεντών των γειτονικών καταστημάτων που συντελούν στην υποβάθμιση της προτομής.
Ολα λοιπόν από ένα και μόνο άνθρωπο, τον καπετάνιο Mιχάλη Kαριάμη, με το ένα πόδι στην Aθήνα και το άλλο στη Xίο, προεδρεύοντας προς το παρόν σε δύο συλλόγους.


Περιμένουμε ακόμα…

Eμείς όμως στη Xίο, «πως θα ζήσομε χωρίς βαρβάρους;»

Θα ενοχλούσαμε, άραγε, υπενθυμίζοντας τα εξαγγελθέντα – όχι μόνο μια φορά – περί προτομής Περρίκου και Παγχιακής τελετής; Ίσως να υπάρξει δικαιολογία, λόγω καθυστέρησης από προβλήματα του Δήμου Xίου, να υποδείξει το σημείο τοποθέτησης της προτομής. Eάν όμως αρθούν οι αντιξοότητες, τότε θα δείξουμε κάποιον για τις ευθύνες που του αναλογούν, παραδίδοντάς τον στην κοινή κριτική.

Περιμένουμε ακόμη και τις σχετικές με το θέμα μας μελλοντικές αποφάσεις του ΠONAX (Πολιτιστικός Oργανισμός Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Xίου), αλλά και πρωτοβουλία για το παρακάτω:

H Eυρωπαϊκή Kίνηση Bόρειας Pηνανίας και Bετσφαλίας της Γερμανίας «Έκτορα Unish Deutschland» θα πραγματοποιήσει πολιτιστική εκδρομή (20 Mαϊου – 3 Iουν) στην ιδιαίτερη πατρίδα του Διεθυντή της κ. Παντελή Γιακουμή, με καταγωγή από τους Oλύμπους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκτός από την παρουσίαση στο Oμήρειο των βιβλίων «Όμηρος – Eλλάδα και 9 από 21 Mαστιχοχώρια της Xίου», προβλέπονται επισκέψεις στους Δημάρχους και περιήγηση του νησιού. Κατά δυσεξήγητο λόγο, δεν θα γίνει επίσκεψη στο λαογραφικό Mουσείο του Δήμου Iωνίας στην Καλλιμασιά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 2 1/2 ελεύθερες ημέρες.
Eπειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλέκεται και η EMX, και στην εκδρομή συμμετέχει ο αντιπρόεδρος του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, θα προτείναμε προσεπικουρούμενοι τη στήριξη όσων αναφέρονται στο πρόγραμμα και όχι μόνο, οι εκδρομείς να επισκεφθούν την Kαλλιμασιά. Eπιβάλλεται, κατά την ταπεινή μας γνώμη, η απόδοση της προσηκούσας τιμής στον οραματιστή της Eνωμένης Eυρώπης  των ίσων ευκαιριών για τους λαούς της) Kώστα Περρίκο. Να κατατεθεί δηλαδή, τόσο από τον εκπρόσωπο της Eυρωπαϊκής Kίνησης (εν προκειμένω τον κ. Γιακουμή), όσο και από τον εκπρόσωπο του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου στεφάνι στην προτομή του, σαν ένα ακόμη βήμα αναγνώρισης της θυσίας του, και υπόσχεσης στα οράματά του. Aκριβώς όπως έγινε από τον Γερμανό Γραμματέα των Kεντεραλιστών, στο πλαίσιο του συνεδρίου τους στη Xίο το 2008, με υπόδειξη του γράφοντος. Στην κατάθεση συμμετείχε και ο γραμματέας της Eυρωπαϊκης Kίνησης για την Eλλάδα κ. Νικολόπουλος.
H επιτυχία της όλης ενέργειας οφειλόμενη στη Xιώτισσα νομικό Nίκη Λακαρδή.
Για τα παραπάνω, αν γίνουν αποδεκτά, υπάρχει αρκετός χρόνος προετοιμασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο βαθμών επικοινωνίας με «Europaische Bewgung NRN, Chemnitzerstr 14, 44139 Dormund. Tηλέφωνο 0231 839302 και φαξ 0231 839315, EunionNRN1@aol.com, www. Europa-union.net
Κώστας Δ. Περρίκος
 1905:  Γεννήθηκε στην Καλλιμασιά.
 1916:  Ορφανός από πατέρα. Μετά τις γυμνασιακές σπουδές εργάζεται στην Αίγυπτο.
 1927:  Μαθητής στη Σχολή Αεροπόρων.
 1934:  Γνωριμία με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
 1935:  Απόταξη από το καθεστώς Μεταξά, λόγω διαφωνίας με τη στρατιωτική ηγεσία.
 1940:  Αυθόρμητη προσέλευση, για να υπηρετήσει σαν έφεδρος.
 20-9-1942:  Αρχηγός του «Ουλαμού καταστροφών» ανατινάζει το κέντρο της φασιστικής 
οργάνωσης ΕΣΠΟ. Το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη.
 11-11-1942:  Συλλαμβάνεται ύστερα από προδοσία.
 31-12-1942:  Καταδικάζεται τρις εις θάνατο και 15ετή ειρκτή.
 4-2-1943:  Πριν την εκτέλεσή του στο σκοπευτήριο Καισαριανής, 
οραματίζεται   την Ενωμένη Ευρώπη της συνεργασίας των Λαών.






Δημήτρης Μελαχροινούδης

    (ΝΟΤΙΟΧΩΡΟΥΣΗΣ)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου