'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ




Παραλλαγή του χωριού της Κυδιάντας Χίου





 
Ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Κυδιάντας (Γέννηση Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή ), 24Ιουνίου.



Τώρα είναι Αγιά Σαρακοστή, τώρα είναι Άγιες ημέρες που λειτουργούν οι εκκλησιές και ψάλλουν οι παπάδες και λεν το Κύριε ελέησον και το Άγιο το ΒαγγέλιοΌποιος το λέει σώζεται κι όποιος το πει Αγιάζει κι όποιος το καλοαφκριστεί   παράδεισο θα λάβει. Παράδεισο και λίβανο από τον Άγιο Τάφο.



 
Ο Ερειπιώνας της Κυδιάντας - Χίου (Παλιά Λαγκάδα)


Η Παναγιά η Δέσποινα καθόταν μοναχή της, την προσευχή της έκανε για τον μονογενή της.
Κι’ εκεί που προσευχότανε, κι’ εκεί που παρεκάλει, ακού βροντές και αστραπές και ταραχή μεγάλη.
Βγαίνει στην πόρτα της να δει, βγαίνει στην γειτονιά της. Βλέπει τον ουρανό θολό και τ’ άστρα βουρκωμένα, το φεγγαράκι το λαμπρό στο αίμα βουτηγμένο. Βλέπει τον Γιάννη κι έρχονταν γδαρμένο, σκοτωμένο.




Έργο, Μιχάλη Καριάμη (Ζωγραφισμένο σε τετράδιο με οδοντογλυφίδα )


Τι έχεις Γιάννη μου και κλαις και βαριαναστενάζεις;
- Δεν έχω στόμα να στο πω , χείλη να στο μιλήσω, ούτε η καρδιά μου το βαστά να σου το μολογήσω. Το δάσκαλο μου πιάσανε οι άνομοι Εβραίοι. Οι άνομοι και τα σκυλιά κ’ οι τρεις καταραμένοι. Σαν κλέφτη τον επιάσανε, και σαν ληστή τον πάνε και στου Πιλάτου τα σκαλιά, εκεί τον τυραννάνε.
- Η Παναγιά σαν τ’ άκουσε έπεσε και λιγώθη σταμνιά νερό την περεχούν, τρία κανάτια μόσχο και τέσσερα ροδόσταμο ώσπου να συνεφέρει. Και σαν την συνεφέρανε τούτο το λόγο λέει:
- Ας έλθει η Μάρθα και η Μαριά κι άλλη η Ελισάβα και του Λαζάρου η αδελφή και του Προδρόμου η μάννα. Να πάμε να τον εύρουμε πριν μας τον εσταυρώσουν,         
πριχού του βάλουν τα καρφιά και τόνε θανατώσουν!

-Βλέπεις εκείνο το βουνό το υψηλό το μέγα, που ’χει την πράσινη κορφή την θαλασσιά παντιέρα; Εκεί πάνω τον έχουνε  και τόνε τυραννάνε.

Μεγάλη Παρασκευή στονΊερό ναό Αγίου Ιωάννου - Κυδιάντας


Επήραν το στρατί - στρατί, στρατί το μονοπάτι και το στρατί τις έβγαλε στ΄ ατσίγγανου την πόρτα.
-Ώρα καλή σου ατσίγγανε και τ΄ είναι αυτά που κάνεις;
-Καρφιά μου παραγγείλανε οι φίλοι μου οι Εβραίοι. Εκείνοι μου παν τέσσερα μα γω τους κάνω πέντε. Τα δυο στα δυο του γόνατα, τα δυο στα δυο του χέρια, το πέμπτο το φαρμακερό να μπει μες την καρδιά του. Να τρέξει αίμα και χολή από τα σωθικά του.

Η Παναγιά σαν τ΄ άκουσε έπεσε και λιγώθη. Σταμνιά νερό την περεχούν ώσπου να συνεφέρει. Και σαν τη συνεφέρανε τούτο το λόγο λέει:
- Άντε κ΄ εσύ ατσίγγανε, ψωμί να μην χορτάσεις. Μόνο αχυλιές και κάρβουνα, πάντα σου να μαλάζεις. Ούτε η τραχηλίτσα σου πουκάμισο να βάλει ούτε και τη γυναίκα σου σε σπίτι να τη βάλεις!

Παίρνουνε το στρατί – στρατί, στρατί το μονοπάτι και το στρατί τις έβγαλε εις του ληστή την πόρτα.
-- Άνοιξε πόρτα του ληστή και πόρτα του Πιλάτου. Κ’ η πόρτα απ’ τον φόβον της άνοιξε μοναχή της. Κοιτά δεξιά, κοιτά ξερβά, κανέναν δεν γνωρίζει, κοιτά και δεξιότερα βλέπει τον Άγιο Γιάννη.
- Άγιε μου Γιάννη Πρόδρομε και βαπτιστή του γιου μου μην είδες το γιουκάκι μου και συ τον δάσκαλο σου;

-Δεν έχω στόμα να στο πω, χείλη να στο μιλήσω, ούτε και χειροπάλαμο για να σου τον εδείξω. Βλέπεις εκείνον τον γυμνό τον παραπονεμένο, όπου φορεί στην κεφαλή αγκάθινο στεφάνι;

Συλλογή Μιχάλη Γ. Καριάμη

Αυτός είναι ο γιόκας σου και με ο δάσκαλος μου.
- Επήραν το στρατί - στρατί , στρατί το μονοπάτι. Το μονοπάτι τις έβγαλε μπροστά στον σταυρωμένο. 
- Γιε μου , που είναι τα κάλλη σου και πουν η λεβεντιά σου, και τα σγουρά σου τα μαλλιά και η παλικαριά σου; Δεν μου μιλείς μιλίτσα μου δεν μου μιλείς μιλιά μου;
 -Πάρτο μάνα απόφαση σαν που το πήραν κι’ άλλες, το πήραν μάνες για παιδιά και τα παιδιά για μάνες. Το πήραν κι οι καλόπαντρες, για τους καλούς τους άντρες! Άντε μάνα στο σπίτι σου και στο νοικοκυριό σου στρώσε τραπέζι θλιβερό μ’ αφράτο παξιμάδι και πίνε και γλυκό κρασί, να σου περνά η ζάλη.

Έργο του Μιχάλη Καριάμη

Πάει η μάνα στο σπίτι της πάει στα γονικά της βάζει κρασί στον μαστραπά κι’ αφράτο παξιμάδι.  Πέρασε κ’ η Άγια Καλή κιαυτό το λόγο λέγει:
-Ποιος είδε γιο εις τον σταυρό και μάνα στο τραπέζι;
-Άντε και συ Άγια Καλή ποτέ σου μην γιορτάσεις ποτέ τ’ ονοματάκι σου στην εκκλησιά μην ψάλεις!
-Όποιος τ’ ακούει σώζεται κι’ όποιος το πει αγιάζει

και όποιος το καλοαφκριστεί, παράδεισο θα λάβει. Παράδεισο και λίβανο από τον Άγιο Τάφο.

Η πιο θλιμμένη Παναγιά της Ορθοδοξίας  



Τώρα ειν Άγια Σαρακοστή, τώρα ειν’ Άγιες μέρες, που λειτουργούν οι εκκλησιές και ψάλλουν οι παπάδες και λεν το Κυρ ελέησον και τα’ άγιο το Βαγγέλιο!


*           *            *

Σημείωση :

«Παραλλαγή από το ερειπωμένο χωριό της ΧΊΟΥ την Κυδιάντα. Σύμφωνα με υπόδειξη της Κυδιαντούσαινας μάνας μου Ανθής Καριάμη,(το γένος Μπουσσέ) της αδελφής της Δροσούλας Φερεντίνου και της Συζύγου μου Φωτεινής Καριάμη το γένος Ζουμίδη.
Αδέλφια, καλή Ανάσταση - με Υγεία, Χαρά, Ευτυχία και Αγάπη για Όλες,Όλους μας και τις Οικογένειες μας. Ειρήνη, Προκοπή, Ευημερία για Όλη την Οικουμένη. 
Καλή Αντάμωση και πάλι του χρόνου την Αγία Μεγάλη Παρασκευή. 
Ημέρα Μνήμης, Τιμής, Σεβασμού και Αναβίωσης της Ονειρικής “Αγιας Κυδιαντας” μας. «Καθημερινή σκέψη μας. Νοσταλγικό τόπο. και ποθητό αραξοβόλι  των λογισμών μας».













Μιχάλης Γεωργίου Καριάμης

         Πλοίαρχος Ε.N.















24 σχόλια:

  1. Ευχες και αγαπη. Παντα ευχες και αγαπη. Ειναι το βαλσαμο ψυχης και σωματος. Χρονια πολλα και καλα σε ολους.

    Μπάμπης Ζωντός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ΕΛΛΗΝΕΣ κάθε χρόνο θα ανταλλάσσουμε ευχές -θα τηρούμε τα ήθη και έθιμα μας -θα γιορτάζουμε την ανάσταση του Κυρίου και θα τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά μας -τα κλούβια χάρισμα σε όσους μάχονται τη Θρησκεία μας/ Γυρίζοντας όλο τον κόσμο δεν γνώρισα λαό χωρίς Θρησκεία.-

    Zois Lekatsas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ συγκινητικό, καπετάνιε μου !! Καλή Ανάσταση να έχετε ! Πολλές ευχές και στη Φωτεινή, με την αγάπη μας και την εκτίμησή μας !!

    Fragkoula Loufaki-Drizou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστω, Μιχάλη για τη μνήμη. Καλή Ανάσταση

    Eftichia Vlissidou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το διάβασα δυο φορές και είμαι σίγουρη οτι θα το διαβάσω τριτη και τεταρτη φορά. Πολυ όμορφα γραμμένο και εύκολα κατανοητό. Θα μπορούσα να γράφω για ώρες όλα αυτά που αισθάνομαι αυτη τη στιγμή αλλα δεν θα το κάνω. Κάποια άλλη φορά. Σας εύχομαι Υγεία, Χαρά και πολυ Αγαπη στην ζωη σας.
    Καλη Ανάσταση.

    Υ. Γ. Έχουν περάσει σχεδόν 52 χρονια απο την τελευταία φορά που άκουσα τις λέξεις " μαστραπα " και "παντιέρα" . Να είστε καλά.

    arkella Kyros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΥΔΙΑΝΤΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΣΟΥ, ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙΣ ΠΑΛΙ, ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΗ. ΣΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΘΕ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΟΙ ΚΥΔΙΑΝΤΟΥΣΟΙ ΘΑ ΡΘΟΥΝΕ ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΧΩΜΑΤΑ ΣΟΥ. ΘΕ ΝΑ ΣΟΥ ΦΕΡΟΥΝΕ ΠΑΠΠΑ, ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ. ΣΕ ΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΕΡΗΜΩΣΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΕΣΤΟ, ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΦΕΝΤΕΣ. Ο ΓΟΝΟΣ ΣΟΥ ΛΕΒΕΝΤΙΚΟΣ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΑΕΙ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΣΧΑΛΙΑ, ΣΕ ΕΣΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΑΕΙ. ΣΤΑ ΜΝΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ, ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΟΥ, ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΕΝΑΝΕ ΦΥΛΑΝ, ΚΑΙ ΓΑΛΗΝΕΥΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΣΟΥ. ΚΑΘΕ ΠΟΥ ΘΑΡΘΕΙ Η ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ, ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΕΛΑΣΤΗ, ΕΔΩ, Η ΚΑΘΕ ΜΑΝΑ.


    Χρηστος Μανες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΜΕΝΩΝ

    Γιάννης Παϊδούσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ΚΥΡΙΟΣ και ΘΕΟΣ να σε περιζωνύει παντα......την δοκιμασία του γολγοθάς σου, Ε δοκίμασες και υγιείς παναμα να είσαι εν Ομόνοια ....και ας ειναι και πρασινοτρυφυλι .....ΑΝΑΣΤΑΣΗ για τους Έλληνες Ναυτιλομένους και Θαλασσοπλοουντας, και απόμαχους .....

    Ποῦ νὰ σὲ κρύψω, γιόκα μου, νὰ μὴ σὲ φτάνουν οἱ κακοί; Σὲ ποιὸ νησὶ τοῦ Ὠκεανοῦ, σὲ ποιὰ κορφὴν ἐρημική;
    Δὲ θὰ σὲ μάθω νὰ μιλᾷς καὶ τ ̓ ἄδικο φωνάξεις.
    Ξέρω πῶς θἄχεις τὴν καρδιὰ τόσο καλή, τόσο γλυκή,
    ποὺ μὲ τὰ βρόχια τῆς ὀργῆς ταχιὰ θενὰ σπαράξεις.
    Σὺ θἄχεις μάτια γαλανά,θἄχεις κορμάκι τρυφερό,
    θὰ σὲ φυλάω ἀπὸ ματιὰ κακὴ κι ἀπὸ κακὸν καιρό, ἀπὸ τὸ πρῶτο ξάφνισμα τῆς ξυπνημένης νιότης.
    Δὲν εἶσαι σὺ γιὰ μάχητες, δὲν εἶσαι σὺ γιὰ τὸ σταυρό. Ἐσὺ νοικοκερόπουλο -ὄχι σκλάβος ἢ προδότης.
    Τὴ νύχτα θὰ συκώνομαι κι ἀγάλια θὰ νυχοπατῶ,
    νὰ σκύβω τὴν ἀνάσα σου ν ̓ ἀκῶ, πουλάκι μου ζεστὸ νὰ σοῦ ̔τοιμάζω στὴ φωτιὰ γάλα καὶ χαμομήλι,
    κ ̓ ὕστερα ἀπ ̓ τὸ παράθυρο μὲ καρδιοχτύπι νὰ κοιτῶ ποὺ θὰ πηγαίνεις στὸ σκολιό με πλάκα καὶ κοντύλι.
    Κι ἂν κάποτε τὰ φρένα σου μ ̓ ἀλήθεια, φῶς τῆς ἀστραπῆς, χτυπήσει ὁ Κύρης τ ̓ οὐρανοῦ, παιδάκι μου νὰ μὴ τὴν πεῖς! Θεριὰ οἱ ἀνθρώποι, δὲ μποροῦν τὸ φῶς νὰ τὸ σηκώσουν! Δὲν εἶν ̓ ἀλήθεια πιὸ χρυσὴ σὰν τὴν ἀλήθεια τῆς σιωπῆς. Χίλιες φορὲς νὰ γεννηθεῖς, τόσες θὰ σὲ σταυρώσουν!
    Κ.β. Ο αειμνηστος ποιητης και ανθρωπος .

    Καμάρης Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καπετάνιε τι συγκινητικά λόγια .Αυτό το έλεγαν παλιές γυναίκες Που ήξεραν από ποιήματα για την Παναγία μας και τις μερες αυτές της μεγάλης εβδομάδας.Να είστε πάντα καλά Και Καλή Ανάσταση να περασεται με την οικογενεια σας...

    Στελλα Σαραντινουδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με συγκινήσατε και μου ξυπνήσατε παιδικές μνήμες κάποιους στίχους της έλεγε η μητέρα μου

    Ρενα Λαγογιαννη-Ρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είχα ακούσει αποσπάσματα. Το διαβάζω και ολόκληρομενο. Μπράβο πολύ καλό. Καλή Ανάσταση!!!!

    ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΔΗΜ. ΠΟΥΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραίο το τραγουδάκι. Μερικοί στίχοι πρέπει νά έχουν παραλλαγές σέ όλον τόν ελλαδικό ή ελληνόφωνο χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σας ευχαριστώ θερμά καπετάνιε μου γλυκέ για το θαυμάσιο μοιρολόι.

    Despoina Karagianni

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  14. Μπράβο Καπετάνιε... και του χρόνου με υγεία...!!!!

    Χάρης Καλογερόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ Μ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ!! ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ 3 ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΠΗΡΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

    Κλαιρη Παππα Μαρτακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλη Ανασταση, καλο Πασχα, με υγεια για ολο τον κοσμο, και εγω με την ελπιδα και προσμονη του χρονου τετοια μερα πρωτα ο θεος να αξιοθω να ανηφορισω μαζι σου στην Κυδιαντα.

    Αδαμαντιος Μπουλής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΚΑΙ ο αείμνηστος ο ποιητής εξέφρασε με τους στίχους του, και τον αυτό και ίδιο τίτλο
    Οἱ πόνοι τῆς Παναγιᾶς
    Ποῦ νὰ σὲ κρύψω, γιόκα μου, νὰ μὴ σὲ φτάνουν οἱ κακοί;
    Σὲ ποιὸ νησὶ τοῦ Ὠκεανοῦ, σὲ ποιὰ κορφὴν ἐρημική;
    Δὲ θὰ σὲ μάθω νὰ μιλᾷς καὶ τ᾿ ἄδικο φωνάξεις.
    Ξέρω πῶς θἄχεις τὴν καρδιὰ τόσο καλή, τόσο γλυκή,
    ποὺ μὲ τὰ βρόχια τῆς ὀργῆς ταχιὰ θενὰ σπαράξεις.
    Σὺ θἄχεις μάτια γαλανά,θἄχεις κορμάκι τρυφερό,
    θὰ σὲ φυλάω ἀπὸ ματιὰ κακὴ κι ἀπὸ κακὸν καιρό,
    ἀπὸ τὸ πρῶτο ξάφνισμα τῆς ξυπνημένης νιότης.
    Δὲν εἶσαι σὺ γιὰ μάχητες, δὲν εἶσαι σὺ γιὰ τὸ σταυρό.
    Ἐσὺ νοικοκερόπουλο -ὄχι σκλάβος ἢ προδότης.
    Τὴ νύχτα θὰ συκώνομαι κι ἀγάλια θὰ νυχοπατῶ,
    νὰ σκύβω τὴν ἀνάσα σου ν᾿ ἀκῶ, πουλάκι μου ζεστὸ
    νὰ σοῦ ῾τοιμάζω στὴ φωτιὰ γάλα καὶ χαμομήλι,
    κ᾿ ὕστερα ἀπ᾿ τὸ παράθυρο μὲ καρδιοχτύπι νὰ κοιτῶ
    ποὺ θὰ πηγαίνεις στὸ σκολιό με πλάκα καὶ κοντύλι.
    Κι ἂν κάποτε τὰ φρένα σου μ᾿ ἀλήθεια, φῶς τῆς ἀστραπῆς,
    χτυπήσει ὁ Κύρης τ᾿ οὐρανοῦ, παιδάκι μου νὰ μὴ τὴν πεῖς!
    Θεριὰ οἱ ἀνθρώποι, δὲ μποροῦν τὸ φῶς νὰ τὸ σηκώσουν!
    Δὲν εἶν᾿ ἀλήθεια πιὸ χρυσὴ σὰν τὴν ἀλήθεια τῆς σιωπῆς.
    Χίλιες φορὲς νὰ γεννηθεῖς, τόσες θὰ σὲ σταυρώσουν!

    Καμάρης Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τί μου θυμίσατε...!Έτσι, με κάποιες ελάχιστες παραλλαγές, μου το μάθαινε η γιαγιά μου η Σιδερίδενα, στα Κουρούνια!
    Καλή Ανάσταση!

    Δεσποινα Ξανθουδάκη-Κατσαρού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΕΤΡΙΝΗ ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

    Νένη Τιμιάδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να θυμάσαι και να μνημονεύεις πάντα ....
    ...το μοιρολόι της Παναγιάς ,ήμουν μικρή
    το έζησα και θυμάμαι ..η γιαγιά μου μαζί με άλλες
    Μικρασιάτισσες
    ξενυχτούσαν να ψάλλουν το μοιρολόι ,,
    ..αναμνήσεις,νοσταλγία

    Eugenia Evangelinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  21. Πολλές αναμνήσεις από τα παιδιά μου εδώ βαπτιστηκα...

    Emmanouil Georgoulis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  22. Πρέπει να θυμόμαστε. Ασπίδα στη ζωή μου, γράφει ο Πίνδαρος, η μνήμη των προγόνων μου. Καλό τριήμερο...και καλό Πάσχα....

    Nicholas D. Chatzimanolis

    ΑπάντησηΔιαγραφή