'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ - ΤΟΤΕ και ΣΗΜΕΡΑ


Παρά τις όποιες ενστάσεις- Θέσεις και αντιπαραθέσεις, σχετικά με την Ελληνικότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, σε εμένα το θέμα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, διεγείρει τραυματικές αναμνήσεις. Αισθάνομαι εθνικά ταπεινωμένος και προδομένος. Έψαχνα – Ψάχνω και θα συνεχίσω να ψάχνω ως που να βρω την αλήθεια των αποριών μου. Γνωρίζω ότι από κείνη την φοβερή ημέρα του 1453, έχουν περάσει 560 χρόνια. Κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι της ιστορίας. Έχουν γραφεί και έχουν ακουσθεί τόσο πολλά που δε γνωρίζεις τι να πιστέψεις και τι να απορρίψεις. Άλλα από  αφέλεια και άλλα εσκεμμένα, τόσο αντιφατικά πράγματα που σε κάνουν να απορείς ή να μην πιστεύεις τίποτα. Γνωρίζουμε βέβαια όλοι μας ότι η ιστορία, σπάνια λέγει την αλήθεια. Πρώτα από όλα την γράφουν πάντα οι νικητές και οι ισχυροί, προβάλλοντας τις δικές τους θέσεις και συμφέροντα. Ένοχοι και προδότες, έχουν τις δικές τους θέσεις και δικαιολογίες... Συνήθως παραποιούν την αλήθεια και τα γεγονότα. Άλλοι πάλι, καταθέτουν αναλύσεις επί αναλύσεων για πράγματα τα οποία δεν έζησαν αλλά άκουσαν από άτομα αμφιβόλου αξιοπιστίας.. Ποτέ δεν υπάρχει ταυτότητα απόψεων σε άτομα που συνυπάρχουν την αυτή στιγμή, στον ίδιο χώρο, αλλά διαφέρει η θέση τους, η οπτική γωνία και το πρίσμα μέσω του οποίου παρακολουθούν το ίδιο αντικείμενο . Πόσο μάλλον, όταν ο παρατηρητής δεν έχει καθαρή πρόθεση. Είναι προκατειλημμένος και προϊδεασμένος ή εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς και συμφέροντα. Θα φύγω από αυτή τη ζωή, με το παράπονο ανθρώπου ταπεινωμένου  από τον ίδιο του τον αδερφό. Εστίαζα και εστιάζω την σημερινή κατάντια μας σαν απόρροια της αρχικής προδοσίας της 26ης Αυγούστου του 1071 στην Αρμενική πόλη του Μαντζικέρτ.                      

Τίποτα δεν ήταν τυχαίο για να φθάσει έως εκεί μια τρανή αυτοκρατορία. Προηγήθηκαν αρκετά χρόνια διαφθοράς και παρακμής. Ανίκανοι ηγήτορες οδήγησαν το λαό σε μαρασμό και φτώχια. Διέλυσαν Στρατό και Στόλο. Χάρισαν Εθνική κυριαρχία, λιμάνια , προνόμια και εμπορικές ζώνες σε ξένες δυνάμεις. Διέλυσαν κράτος, υπηρεσίες και έκαναν τους απλούς ανθρώπους του λαού να τους μισήσουν με τους αφόρητους φόρους που επέβαλαν.        
 Αν οι ισχυροί του κόσμου,  θέλουν να καταβάλουν έναν λαό, απαξιώνουν στα μάτια και το νου  την πατρίδα του. Παλιό, αλάνθαστο και δοκιμασμένο κόλπο ανά τους αιώνες . Όλα αυτά τα εκμεταλλεύτηκαν όχι Τουρκικές ορδές, αλλά μερικές χιλιάδες άρπαγες κατσικοκλέφτες  νομάδες, οι οποίοι , έξυπνα, ευαγγελιζόμενοι προστασία – ασφάλεια - καλύτερη και ποιο ανθρώπινη διοίκηση, κατάφεραν να αποσπάσουν εμπιστοσύνη και φιλίες ανάμεσα στους καταδυναστευμένους λαούς της Μ. Ασίας. Είτε με βία, Είτε με υποσχέσεις, για φοροαπαλλαγές, όσων αλλαξοπίστησαν. Μοιράζοντας στους πεινασμένους,  προνόμια και ελαφρύνσεις κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ανύπαρκτη εθνότητα. Αδέρφια ας το καταλάβουμε, οι σημερινοί κάτοικοι της εξ ανατολών γείτονος χώρας, αποτέλεσμα εξισλαμισμένων ανθρώπων και παιδομαζωμάτων είναι . Ελάχιστοι ήταν οι τούρκοι τότε. Χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου σμίγοντας με άλλους πολυπληθέστερους λαούς. Γηγενείς Μικρασιάτες. Έλληνες . Κούρδοι, Πόντιοι. Αρμένιοι. Βούλγαροι. Σέρβοι. Γενικά Βαλκάνιοι και κάθε άλλη ράτσα εκτός από τούρκους είναι αυτό που καθορίζει τα φυλετικά χαρακτηριστικά των σημερινών κατοίκων της. Ας μη ξεχνάμε τους αναρίθμητους   κρυπτοχριστιανούς που δεν είναι τίποτα άλλο από γνήσιους Έλληνες . Να αναφέρω το πλήθος των Τουρκοκρητικών, τους οποίους δεν είχαμε το θάρρος να ονομάσουμε Έλληνες Μουσουλμάνους και τους ονομάσαμε τούρκους. Μη ξεχνάτε ότι όλοι τους ως  μητρική γλώσσα είχαν αυτή της ράτσας τους. Την Ελληνική ....! Δεν τα λέγω μόνο εγώ και μερικοί άλλοι φανατικοί έλληνες . Τα περιγράφει στην εφημερίδα «SABAH», o Τούρκος δημοσιογράφος ENGIN ARDIC ή ο Μπουράκ Μπεντίλ, στην εφημερίδα «Hurriyet» και όχι μόνο, μια και ο κύριος Αχμέτ Αλτάν, αρθρογράφος της εφημερίδας «TARAF», είχε τις γνώσεις αλλά και το θάρρος να δηλώσει ότι οι σημερινοί Τούρκοι ....Δεν είναι Τούρκοι αλλά έχουν κοινή Ελληνική και Αρμένικη καταγωγή.
Αδέρφια μου, δημοσιογράφοι της άσπονδου φίλης μας, έχουν το θάρρος να ομολογούν την αλήθεια ..... Εμείς την έχουμε ....; Μήπως Αμάθεια – Φανατισμός – Προκαταλήψεις και λαθεμένη άποψη για την ομολογία της αλήθειας μας υποχρεώνουν σε υποκριτική διαγωγή ;  Παλεύω εδώ και αρκετά χρόνια με τον εαυτό μου, αν πρέπει να σχολιάσω τις πηγές μου. Λογίζομαι σαν άνθρωπος που αγαπά την πατρίδα μου αν πρέπει να πω όσα έπεσαν στην αντίληψη μου ή να χαθούν στη λήθη του χρόνου ......Πράγμα φυσικά αδύνατον «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο ». Στην σημερινή κατάντια της πατρίδας μας, ας καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Μέσα από τα λάθη μας, ας βρούμε και ας ακολουθήσουμε τον σωστό δρόμο. Ας κτίσουμε το Νέο Ελληνικό Κράτος, σε στέρεες βάσεις. Πάνω στους ώμους  νέων ικανών, τίμιων  ανθρώπων  αλλά σε αξίες και ιδέες δοκιμασμένες στο χρόνο. Αδέρφια μου, πιστέψτε με,  η μόνη Επανάσταση που ευαγγελίζομαι και προσμένω είναι αναίμακτη και ελπιδοφόρα ....... Είναι αυτή της Σωστής Γνώσης και της καλής παιδείας . Σήμα κατατεθέν του πιστεύω μου, τα σοφά λόγια του Κινέζου Κουάν – Τζου , (Kuan Tzu , 100 π. Χ)..: «Αν τα σχέδια σου τραβάν για ένα χρόνο, φύτευε σπόρους. Αν πάνε στα δέκα χρόνια, φύτευε δέντρα. Αν φθάνουν στα εκατό χρόνια..... Μόρφωνε λαό.». Ας έρθουμε όμως στο θέμα που μας απασχολεί, την Άλωση της Βασιλεύουσας Πόλης.  Τη θεωρεία και τη σκοπιμότητα  που κρύβουν οι διάφορες εκδοχές της Κερκόπορτας. Ας ψάξουμε και ας ομολογήσουμε την πάσα αλήθεια χωρίς υπεκφυγές και συντεχνιακά κανακέματα.                      

Ομολογία Αλήθειας ζητάμε, όχι για να προσάψουμε μορφή σε κάποιους και ακολούθως να τους ρίξουμε στην πυρά.... Άλλωστε έχουν περάσει τόσα χρόνια. Την αλήθεια ζητάμε για να διορθώσουμε τα όποια λάθη στη διαμόρφωση σκέψης και νοοτροπίας αυτού του πολύπαθου λαού. Δικαιοσύνη και ιστορική δικαίωση απαιτούμε, ώστε  να αποδοθούν «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι ....». Το κοσμογονικό γεγονός της άλωσης, με όποιο συμβολισμό κρύβει το πέρασμα του κακού και της συμφοράς μέσω μια ασήμαντης ή ανύπαρκτης θύρας, έκανε τον Στέφαν Τσβάιχ να σχολιάσει « Ένας κόκκος άμμου, που έκρινε την ιστορία του κόσμου....!!!!» Ποια όμως η ιστορική αλήθεια για την πορτούλα η οποία προκαλεί και θα προκαλεί εθνικό άλγος στον ανά τους αιώνες Ελληνισμό; Οι αυτόπτες μάρτυρες του τραγικού συμβάντος, Nicolo Barbaro και Γεώργιος Σφραντζής, δεν αναφέρουν καν το γεγονός. Καμιά αναφορά αν την ξέχασαν ορθάνοιχτη ή την άνοιξαν επί σκοπού από μέσα. Και αν ακόμα έχει βάση, αυτή η εκδοχή, σύμφωνα με σοβαρούς αναλυτές, η πλάστιγγα είχε τελεσίδικα κλίνει υπέρ των πολιορκητών. Οι εχθροί είχαν πλέον διαβεί τα διαρρηγμένα τείχη. Τα άγρια στίφη, κούρσευαν, έσφαζαν και πλιατσικολογούσαν στους δρόμους της άτυχης πόλης. Το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή του θεωρούμενου ως σημείου εισόδου, δεν πειράχτηκε από τους εισβολείς, μας κάνει να υποψιαζόμαστε την σκοπιμότητα και τον ρόλο της Κερκόπορτας στο όλο δράμα. Επαναλαμβάνω ...Τίποτα δεν είναι τυχαίο ....Το ιερό βιβλίο του Ισλάμ, επί σκοπού,  προβλέπει την προστασία των αλλόθρησκων κατοίκων οι οποίοι παραδίδονται με τη θέληση τους. Σε αυτή τη λεπτομέρεια ας ψάξουμε να βρούμε την σκοπιμότητα της επονείδιστου πράξης.


Δεν είμαι εγώ αυτός που σε ρόλο αδέκαστου κριτή θα αποδώσω ευθύνες σε κάποιον ή κάποιους. Από την αποφράδα ημέρα που η γη θρήνησε και ο ήλιος  κρύφτηκε έως σήμερα, έχουν γραφτεί τόμοι  επί τόμων . Έχουν ακουστεί εκδοχές επί εκδοχών ... ! Αναθέματα,  αλληλοκατηγορίες , ψέματα και ύβρεις. Μακριά από εμένα τέτοια πρόθεση ή σκοπιμότητα. Τον τόπο μου αγαπώ και την αλήθεια ζητάω.               

Αν αναφερθώ σε προδοσία μερίδας κληρικών ή για την διαγωγή  του Σχολάριου και των συν αυτώ , γνωρίζω ότι δεν προσάπτω κατηγορία για όλη την Λευιτική τάξη. Είμαι αυτός που κατατάσσω με περηφάνια στην χορεία των Εθνομαρτύρων, ιερείς ωσάν τον Άγιο Σμύρνης : Χρυσόστομο Νικ. Καλαφάτη (1867 - 1922).  Τον Μητροπολίτη Τρίκκης : Διονύσιο Φιλόσοφο (1540 - 1611)  Γνωστότερου ως  «Σκυλόσοφου» από τους τούρκους. Τον Εθναπόστολο : Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό (1714 - 1779) . Τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαϊα  (1780 - 1821) . Ατέλειωτος ο πίνακας Εθνομαρτύρων Ιεραρχών και άσημων ή ανώνυμων παπάδων που μαρτύρησαν ανά τους αιώνες για την ιερή τους ομολογία/πίστη και την ιδέα του Ελληνισμού. Ένας από αυτούς και ο εθνομάρτυρας της Άγιας μου Κυδιάντας της Χίου, ο παπά Κωνσταντής Κούνουπας.  Όλα αυτά τα σεπτά και άγια ονόματα, αντίβαρο και αντιστάθμισμα των ολιγόψυχων και παραπλανημένων που αμαύρωσαν την ιστορία Πατρίδας και Εκκλησίας . Όπως αναφέρουν, ( Δεν τον έχω δει ποτέ) στον ανέκδοτο κώδικα της Χίου με αύξοντα αριθμό 161, υπάρχει η αναφορά για την «προδοσία των καλογέρων της μονής Βλατάδων » και το ρόλο που έπαιξαν στην άλωση της Θεσσαλονίκης από τον σουλτάνο Μουράτ Β’ , πατέρα του πορθητή Μωάμεθ. Υπέδειξαν , λέει, τους υπόγειους αγωγούς του νερού, αντί αδρών ανταλλαγμάτων και προνομίων. Αν είναι δυνατόν Θεέ μου.    Κάτι αντίστοιχο, περιγράφει και η σύζυγος του Εγγλέζου : Εδουάρδου Ντε Ριστόν , στρατιωτικού σύμβουλου του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, Θεοδώρα. Δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο η Θεοδώρα Φραντζή, αντίθετα, ήταν θυγατέρα του  Αυτοκρατορικού Πρωτοβεστιάριου και ιστορικού Γεωργίου Σφραντζή, (1401 - 1480) γνωστού από το «Χρονικό της Άλωσης της Κωνστ/πολης»
Η  Θεοδώρα Φραντζή, με το έργο της  «Η πτώσης της Κωνσταντινουπόλεως» μας άφησε τη δική της μαρτυρία στο δράμα αυτών των χαλεπών ημερών. Το έγγραφο, κατά πρώτον εκδόθηκε στην Αγγλία το 1454. Στην Αθήνα, εκδόθηκε το 1860,σε μετάφραση του Χ. Α. ΠΑΡΜΕΝΙΔΗ  (Χρ. Αναστασιάδης  1820 - 1869 ) από την  Αγγλική γλώσσα Υπάρχει λεπτομερέστατη αναφορά στις επαφές της ντροπής μεταξύ Βυζαντινών και Οθωμανών , λίγες ημέρες προ της Αλώσεως στην Μονή της Αγίας Ευθυμίας . Έγιναν αντιληπτές τυχαία από τον Εδουάρδο Ντε Ριστόν .  Μεταξύ των Βυζαντινών,  κορυφαίο ρόλο είχαν από πλευράς του κλήρου  ο ιεροκήρυκας της Αγίας Σοφίας, Ιωάσαφ. Από πλευράς στρατιωτικών ο Αρχιναύαρχος Νεόφυτος και από τους άρχοντες ο Μέγας Δούκας Λεόντιος. Το έως και σήμερα τρισυπόστατο θεμελίωμα, «Πατρίδα – Θρησκεία – Οικογένεια » , σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια .....! Την άλλη πλευρά, εκπροσωπούσε ο Ρεσίτ Πασάς της Ανδριανούπολης . Ο Ντε Ριστόν, είχε κάνει το χρέος του ως έπρεπε και οι προδότες οδηγήθηκαν στον Κωνσταντίνο. Το παράδοξο του φανατισμού είναι ότι ο Ιωάσαφ, θαρραλέα είπε στον Βασιλιά ότι «προτιμά να σώσει την εκκλησία από τους Καθολικούς (Άζυμους) και την βδελυρή ένωση, ακόμα και αν έπρεπε να λάβει τέλος η ύπαρξη της αυτοκρατορίας» ..Μη δυνάμενος δε να απαντήσει στο επιχείρημα του Κωνσταντίνου για την προδοσία του Ιούδα σε βάρος του Χριστού, απάντησε «Πεθαίνω, μαχόμενος κατά της ένωσης των εκκλησιών. Σήμερα με κρίνεις εσύ. Αύριο ο Θεός θα δικάσει εσένα» ....!!!!  Λίγες ημέρες αργότερα ο Γεννάδιος, ως νέος πατριάρχης, περιδιάβαινε τους δρόμους ξεστομίζοντας κατάρες σε βάρος του νεκρού και θρυλικού πλέον ηγέτη. 
Εφιάλτες υπάρχουν και θα υπάρχουν παντού. Όλες τις εποχές σε όλους τους λαούς και σε όλες τις τάξεις. Ποτέ λόγω συντεχνιακής αλληλεγγύης δεν θα ταυτιστώ με τον απάνθρωπο κακό ή αγύρτη καπετάνιο. Ταύτιζα τον εαυτό μου, πάντα με Πλοιάρχους, πρότυπα ανθρώπων , επαγγελματιών και οικογενειαρχών .... Σε αυτούς επάνω είχα στραμμένα τα μάτια μου. Σε αυτούς ήθελα όχι απλά να μοιάσω αλλά και να τους ξεπεράσω. Τον εαυτό του ας κοιτά ο καθένας και όχι τον ομότεχνο του.                  
Ας μάθουμε να ξεχωρίζουμε το καλό από το κακό, το άσπρο από το μαύρο. Μακάρι να υπήρχαν σε όλους τους χώρους και τις τάξεις μόνο λαμπρά παραδείγματα. Δεν κυνηγώ την ουτοπία και δεν καταφεύγω για εξωραϊσμό στο ψέμα. Στους ιστορικούς , τους επιστήμονες και τις νέες επιστημονικές μεθόδους απομένει να αποδείξουν την πατρότητα και την εγκυρότητα αυτών όλων των ιστορικών κειμένων . Ο Ψευδό – Ηρόδοτος, πάντα θα παίζει το ρόλο του στη διαμόρφωση της ιστορίας. Σε εμάς όλους, που αγαπάμε αυτόν τον τόπο, απομένει να καταγράφουμε και να προβάλουμε τον ήρωα Έλληνα.  Την Θυσία και αυταπάρνηση για την πατρίδα. Σαν έθνος, από την εποχή των Περσικών πολέμων έως και σήμερα, έχουμε άπειρα παραδείγματα.  

Στον Μαραθώνα, οι ελάχιστοι Αθηναίοι και οι τριακόσιοι του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, έκαναν την αρχή. Συνέχισαν φοιτητές στο Δραγατσάνι. Ολοκαυτώματα και σφαγές σε Χίο – Ψαρά και Κάσο δεν  λύγισαν αυτό τον λαό. Λαμπρύναμε τον κόσμο με Σούλι και Μεσολόγγι  Στο αιγαίο μας, εξοπλισμένο εμπορικό καράβι, το πλοίο θρύλος «ΑΡΚΑΔΙ», γνωστό στους εμπόλεμους σαν «Σεϊταν Παπόρ» , καταναυμάχησε και έτρεψε σε άτακτη  φυγή τέσσερα  τουρκικά, σύγχρονα πολεμικά πλοία. Ταπεινοί ναύτες, έγιναν ναυμάχοι. Πεινασμένοι και παγωμένοι Αθάνατοι Λεβέντες καθαγίασαν με  άγιο αίμα και  Ιχώρ, άγριες κορυφογραμμές, χαράδρες και οχυρά, ντροπιάζοντας τους στρατούς του «Σιδερένιου Άξονα». Ήταν η εποχή που όλος ο κόσμος θαύμαζε τους Έλληνες και υποχρέωσαν τον Σερ  Ουίνστον Τσώρτσιλ (Sir Winston Leonard Spencer - Churchill), να ομολογεί «Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» . Για να συνεχίσουν στο νησί της Αφροδίτης , στο «Μαχαιρά», «Λιοπέτρι» την «Κερύνεια». Σταυραετοί στους αιθέρες παρέα με τους Αρχάγγελους του Θεού.                
. Αυτοί μας αντιπροσωπεύουν ! Αυτών το παράδειγμα κρατάμε και κρύβουμε στα τρίσβαθα της καρδιάς και της μνήμης μας. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας του Ελεύθερου Έλληνα . Αυτόν προβάλουμε και ακολουθούμε , πιστοί στο : «ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ»                                                              Αδέρφια μου, σήμερα και πάλι, το άλγος της ορθάνοικτης «Κερκόπορτας», βασανίζει το λαό μας . Τρώει τις σάρκες του Ελληνισμού.  Υποχρεώνει τα παιδιά μας να ξενιτευτούν σε αφιλόξενους τόπους για ένα καλύτερο αύριο.           Η Ελληνική τραγωδία, σε όλο το μεγαλείο της. Ζούμε μέρες οδύνης και συμφοράς. Κατάντια, ντροπή και απογοήτευση. Χαλεπές μέρες πτώσης.  Γενικό  ξεπούλημα αξιοπρέπειας και κόπων μιας ολόκληρης ζωής. Προς θεού αδέρφια..... Μην το βάλουμε κάτω ! Ψηλά το κεφάλι .... Έλληνες είμαστε. Τους  κοιτάμε κατάματα και τους λέμε ξανά ...: «Το δε την Πόλιν  σοι δούναι, ουτ’ εμόν εστί ούτε άλλου των κατοικούντων εν αυτή ..... Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών .....Μολών Λαβέ .... !!!! »
Μη ξεχνάτε .. Από Χιλιετίες ζούμε εδώ. Εδώ θα ζήσουμε παντοτινά....Εις τους Αιώνες των αιώνων , τούτη τη γη,  θε να πατούμε  .                                         
Υποσχόμαστε ότι  την Αγία Πατρίδα μας, μόνο στα Παιδιά μας θα την παραδώσουμε ...!                                                                                                 Αδέρφια μου, κόντρα σε όλες, τις Σειρήνες του κακού και τις Κασσάνδρες, εμείς, κρατάμε πεισματικά αναλλοίωτη την ταυτότητα μας.                              
 Δεν το ξεχνάμε....Περήφανοι Έλληνες είμαστε .....!!!!
Μιχάλης Γ. Καριάμης
Συνταξ. Πλοίαρχος Ε.Ν
Ενεργός Έλληνας Πατριώτης 11 σχόλια:

 1. Συμφωνώ απόλυτα, έχεις δίκιο σε όλα.Μιχάλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Διάβασα πριν από λίγο την μαρτυρία της Φρατζή για την "προδοσία" του Κλήρου..(βεβαίως και σε ευχαριστώ που μου το έστειλλες)...Στους Βυζαντινολόγους και στους Ιστορικούς της περιόδου εκείνης - Ελληνες και ξένους - είναι γνωστός ο καθοριστικός ρόλος του Ιερατείου στην πτώση της Πόλης...Είναι πολύ σωστό με βάσει τη μελέτη να θεωρούμαι απαρχή της προδοσίας το 1071, αφού τότε αρχίζει η ουσιαστική εγκατάσταση των Οθωμανών στις εσχατιές της Βυζαντινής αυτοκρατορίας...Σωστή η θέση σου λοιπόν και Ιστορικά τεκμηριωμένη....(Εγώ πριν από χρόνια είχα πέσει πάνω σε ένα Ρώσο Βυζαντινολόγο καθηγητή Πανεπιστημίου, που τον μετέφραζε η Λιλή Ζωγράφου, και ο οποίος βασιζόμενος σε μία εκπληκτική βιβλιογραφία από βιβλιοθήκες της Φλωρεντίας, της Ρώμης, της Μόσχας και του Λονδίνου, έχει συγγράψει την πληρέστερη ίσως Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας....Αν δεν κάνω λάθος Οστοπόβιτς η Οστροπόβιτσς είναι το όνομά του...Εχω κάποια μεταφρασμένα κείμενα του και θα τα στείλλω...Ο λόγος, να συνεισφέρω στην εργασία σου που πολύ εκτιμώ και θαυμάζω - αλλά και για να μάθει ο απλός κόσμος ΤΗΝ ΑΛΉΘΕΙΑ για τον διαχρονικό ρόλο της εκκλησίας....και να μην παραμυθιάζεται με τις Ιστορίες που φτιάξαμε εκ των υστέρων γιατί έτσι μας βόλευε....Και εν τέλει ας διαβάσουμε και Κορδάτο, Ρούσο, Ζωγράφο και ξένους Ιστορικούς - αιρετικούς κατά την εκκλησία - και ας ξεκολλήσουμε από τον Παππαρηγόπουλο και τον Φιλήμονα....

  Nicholas D. Chatzimanolis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εχει κάτι πολύ ωραία παραδειγματα η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ο κλήρος, επίσης. Π.χ. ο μέγας Κωνσταντίνος που έγινε ισαπόστολος, ενώ δεν δίστασε νά σκοτώσει τόν ίδιο του τόν γιό, τήν σύζυγό του, κλπ. Επίσης, η αυτοκράτειρα Ειρήνη Αθηναία, η οποία ως αρριβίστρια δέν δίστασε νά σαμποτάρει, νά εκθρονίσει καί νά σκοτώσει τόν ίδιο της τόν γιό, γιά νά ανέλθει η ίδια στόν θρόνο. Ο Μιχαήλ Παλαιολόγος - αυτός που ανακατέλαβε την Κων/πολη από τους Σταυροφόρους, πλήρωσε τόν ανώτατο κλήρο, γιά νά μην τον τιμωρήσουν γιά όλες τις δολοφονίες που έκανε γιά ν'ανέλθη στον θρόνο….καί άλλα παραδείγματα ων ουκ έστιν αριθμός. Τό παπαδαριό όχι μόνο τ'αποκρύπτει, αλλά τούς μνημονεύει κιόλας ! Ουαί υμίν, γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί! Επίκαιρος ο Jesus πάντα. Κρίμα νά μην αφήσει γραπτό έργο.
  Νά τα πούμε και φωναχτά, νά δούμε τί θά μας πουν οι μουτζαχεντίν παπάδες; Θά μας αποβάλουν από τό χριστεπώνυμο σώμα ως συκοφάντες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλη σας ημέρα Καπετάνιε !!!Η ισχύς δια της γνωσεως,αλλα που να βρεθεί η γνώση σε ενα ανελεύθερο κράτος;Το άρθρο σας και δικός μου καημός.Ευχαριστω για τη προσφορά σας!

  Chris Agath

  ***

  Αν δεν υπηρχε ο αντι-ενωτισμος η Πολη μπορει να ειχε διαρκεσει. Ο σουλτανος φοβοτανε την Δυση. Πιθανον να ηταν ο ιδιος ενας απο αυτους που υποστηριζαν τον αντι-ενωτισμο με ανταμοιβες στους αντι-ενωτικους. Ευτυχως που το Ιντερνετ μας αποκαλυπτει την ιστορια που η σκευωρια της Εξελληνιστικης Προπαγανδας την ειχε αποκρυψει απο τα ματια μας.

  Edmond J. M. II

  ***

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΜΙΧΑΛΗ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ ..Όλα τα χρόνια της φιλίας μας διαβάζω τα κείμενα σου και επειδη είσαι αντίθετος με τους επαίνους και την κενοδοξία συγκρατιέμαι και δεν εκδηλώνω τον θαυμασμό μου στον ποιητικό και ιστορικό σου λόγο Η οικονομία του λόγου σου η απέραντες γνώσεις σου η τεράστια ιστορική σου συνείδηση είναι βάλσαμο και δώρο πολύτιμο για όποιον έρχεσαι σε επαφή .....Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ...ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ Η Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΖΗΛΕΥΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ....ΝΑΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΖΩΗΡΟΣ ΚΑΙ ΔΟΝΚΙΧΩΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ( και πειραχτηρι )

  ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΣΣΑΣ


  Margaritis Motsenigos : Πολύ σωστός
  Ένα μεγάλο μπράβο . Αξίζει όλοι να το διαβάσουν . Και σαν επίλογο , ας μου επιτραπεί να προσθέσω πως , το μεγάλο χρέος του καθενός μας είναι το , να φυλάγουμε πάντα και να στερεώνουμε την αντοχή της δικής μας Κερκόπορτας . Της Κερκόπορτας που ο καθένας μας έχει.


  Αργ. Γ. Κρόκου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Για δε την σημερον ενθύμηση της Αλώσεως ............μνημονεύοντας και ανασύροντας το ποιημα του αείμνηστου κκ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, για τον μαρμαρένια βασιλιά και πρώτον και τελευταίο Αληθινό ΕΛληνα αυτοκράτορα, τον θανατον και ΑΝΑΣΤΑΣΗ αυτού. ΑΜΗΝ

  Έτσι καθώς εστέκονταν ορθός μπροστά στην Πύλη κι άπαρτος μες στη λύπη του
  Μακριά του κόσμου, που η ψυχή του γύρευε να λογαριάσει στο φάρδος Παραδείσου.
  Και σκληρός πιο κι απ' την πέτρα που, δεν τον είχανε κοιτάξει τρυφερά ποτέ, κάποτε τα στραβά δόντια του άσπριζαν παράξενα.
  Κι όπως περνούσε με το βλέμμα του λίγο πιο πάνω απ' τους ανθρώπους
  κι έβγανε απ' όλους Έναν που του χαμογελούσε, τον Αληθινόν που ο χάρος δεν τον έπιανε.
  Πρόσεχε, να προφέρει καθαρά τη λέξη θάλασσα, έτσι που να γυαλίσουν μέσα της όλα τα δελφίνια.
  Κι η ερημιά πολλή που να χωρά ο Θεός κι η κάθε μια σταγόνα σταθερή στον ήλιο ν' ανεβαίνει!
  Νέος ακόμα, είχε δει στους ώμους των μεγάλων, τα χρυσά να λάμπουν και να φεύγουν.
  Και μια νύχτα θυμάται, σ' ώρα μεγάλης τρικυμίας, βόγκηξε ο λαιμός του πόντου τόσο, που ‘θολώθη μα δεν έστερξε να του σταθεί!
  Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις, όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε.
  II
  Θεέ μου και τώρα τι που 'χε με χίλιους να παλέψει, χώρια με τη μοναξιά του,
  ποιός αυτός που 'ξερε μ' ένα λόγο του να δώσει ολάκερης της γης να ξεδιψάσει τι;
  Που όλα του τα 'χαν πάρει και τα πέδιλά του τα σταυροδετά και το
  τρικράνι του το μυτερό και το τοιχίο που καβαλούσε κάθε απομεσήμερο,
  να κρατάει τα γκέμια ενάντια στον καιρό, σαν ζόρικο και πηδηχτό βαρκάκι.
  Και μια φούχτα λουίζα, που την είχε τρίψει στα μάγουλα ενός κοριτσιού μεσάνυχτα να το φιλήσει
  (πως κουρναλίζαν τα νερά του φεγγαριού στα πέτρινα τα σκαλοπάτια τρεις γκρεμούς πάνω απ' τη θάλασσα...)
  Μεσημέρι από νύχτα και μήτ' ένας πλάι του. Μονάχα οι λέξεις του οι πιστές, που 'σμιγαν όλα τους τα χρώματα ν' αφήσουν μες στο χέρι του μια λόγχη από άσπρο φως!
  Και αντίκρυ σ' όλο των τειχών το μάκρος μυρμηκιά οι χυμένες μες στο γύψο κεφαλές όσο έπαιρνε το μάτι του...
  «Μεσημέρι από νύχτα - όλ' η ζωή μια λάμψη!» φώναξε κι όρμησε μες στο σωρό, σύρνοντας πίσω του χρυσή γραμμή ατελεύτητη.
  Και αμέσως ένιωσε ξεκινημένη από μακριά η στερνή χλωμάδα να τον κυριεύει...

  III
  Τώρα καθώς του ήλιου η φτερωτή, ολοένα γυρνούσε και πιο γρήγορα,
  οι αυλές βουτούσαν μέσα στο χειμώνα κι έβγαιναν πάλι κατακόκκινες απ' τα γεράνια
  Κι οι μικροί δροσεροί τρούλοι όμοια μέδουσες γαλάζιες, έφταναν κάθε φορά και πιο ψηλά στ' ασήμια, που τα ψιλοδούλευε ο αγέρας γι' άλλων καιρών πιο μακρινών το εικόνισμα.
  Κόρες παρθένες φέγγοντας η αγκαλιά τους ένα θερινό ξημέρωμα φρέσκα βαγιόφυλλα και της μυρσίνης της ξεριζωμένης των βυθών, σταλάζοντας ιώδιο τα κλωνάρια
  Του 'φερναν, ενώ κάτω απ' τα πόδια του άκουγε στη μεγάλη καταβόθρα, να καταποντίζονται πλώρες μαύρων καραβιών, τ' αρχαία και καπνισμένα ξύλα, όθε με στυλωμένο μάτι ορθές ακόμη Θεομήτορες επιτιμούσανε
  Αναποδογυρισμένα στις χωματερές αλόγατα, σωρός τα χτίσματα μικρά μεγάλα, θρουβαλιασμός και σκόνης άναμμα μες στον αέρα!
  Πάντοτε με μια λέξη μες στα δόντια του άσπαστη κειτάμενος
  Αυτός ο τελευταίος Έλληνας!

  Καμάρης Μιχάλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Η Πατρίδα έχει άμεση ανάγκη από ένα Δημοκρατικό κόμμα στο οποίο δεν θα έχουν θέση και λόγο όλοι οι μέχρι σήμερα πολιτικοί και ασχολούμενοι με την πολιτική/Υποχρέωση και θερμή παράκληση ένας φωτισμένος και καταξιωμένος πνευματικός άνθρωπος να ηγηθεί του κόμματος Εθνικής Σωτηρίας και να πλαισιωθεί από άξιους-ηθικούς και ποτέ ασχολούμενους με την πολιτική/Σήμερα ο πολιτικός είναι άτομο απαξιωμένο και ουδεμίας εκτίμησης και σεβασμού χαίρει/κάθε ένας από αυτούς τους φωστήρες φέρει στο κούτελο την σήμανση του ψεύτη-του κλέφτη-του απατεώνα-του διεφθαρμένου-του προδότη-του φασίστα-του διαπλεκόμενου /όλοι αυτοί αυτοχαρακτηρίζονται μέσα και έξω από την βουλή/βαρέθηκα να βλέπω πρυτάνεις πανεπιστημίων-στρατηγούς-ναυάρχους--πτεράρχους-ακαδημαϊκούς και πολλούς άλλους καταξιωμένους και δεν υπάρχει κάποιος που να κάνει το θαύμα της σωτηρίας μπας και γλυτώσει η πατρίδα έστω και την τελευταία στιγμή από τον συρφετό των σημερινών πολιτικών-η φωνή της Πατρίδας αδύναμη ακούγεται ζητούσα βοήθεια και απαλλαγή από τα δεσμά του παλαιοκομματισμού

  Zois Lekatsas

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συγχαρητήρια Καπετάνιε ! Εξαιρετικό και επίκαιρο και πριν 5 χρόνια και σήμερα. Ανάλυση από πολλές γωνιές, με σωστή ματιά. Και στο τέλος η υπογραφή - τίτλος τιμής "Ενεργός Έλληνας Πατριώτης" ! Προχθές μόλις σε συνάντηση στη ΒΙΑΛ αντιπροσωπείας με την κα Παρασκευή Μίχου, Ευρωπαία Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης, δίπλα στον Αβραμόπουλο, όταν της εξηγήσαμε ότι με τον γεωγραφικό εγκλωβισμό των προσφύγων στα 5 νησιά, ουσιαστικά γκριζάρουν τα νησιά μας και διαμορφώνουν ένα καθεστώς διαφοροποίησης τους από την υπόλοιπη Ελλάδα, που δίνουν ευχέρεια αύριο ο πονηρός γείτονας να αρχίσει να μιλά για μεγάλες γκρίζες βραχονησίδες διεκδικούμενες, μου είπε ότι βγάζω εθνικισμό. Ως γνωστόν, ο εθνιστής είναι αυτός που αγαπά την πατρίδα του και τις πατρίδες των άλλων. Ο εθνικιστής είναι αυτός που αγαπά την πατρίδα του και δεν αγαπά τις πατρίδες των άλλων. (Άραγε ο Ερντογάν, τι είναι ; Η απάντηση μου ήταν άμεση και έντονη : "Αν το είπατε με την έννοια του εθνικιστή, μακριά από μένα κάτι τέτοιο και το έχω αποδείξει μιά ζωή. Αν το είπατε με την έννοια του πατριώτη, ναι είμαι. Αγαπώ τον τόπο μου, αγαπώ τη Χίο και γιαυτό, πριν 30 χρόνια, στα σαράντα χρόνια μου, πήρα την οικογένεια μου για να μεγαλώσουν και να εγκατασταθούν τα παιδιά μου στον τόπο που εμείς αγαπάμε και εσείς μας χαλάτε ! "

  Γιώργης Καλλέργης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗ ΔΥΣΤΥΧΟΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΥΑΛΑ ΛΕΙΠΟΥΝ

  Σταυρος Τσιμπουκας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΟΝΕ !!! ΔΕΝ ΜΑΘΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ!!!

  Varvara Deli

  ΑπάντησηΔιαγραφή