'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ…Το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών και η
παραπέρα υποβάθμιση των νησιών μας ταλανίζει αρκετές δεκαετίες τους αιγαιοπελαγίτες και τη Χίο μας.
 Η  απομόνωση και η  εγκατάλειψη των ακριτικών νησιών
από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με δεξιά και αριστερά δεκανίκια, σηματοδοτούν τα  έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως νησιώτες,  τόσο από τη μη δρομολόγηση πλοίων όσο και από τη μείωση της συχνότητας των δρομολογίων.
 Το πρόβλημα οξύνθηκε με την άρση του Cabotage που απελευθέρωσε τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τις παρέδωσε ακόμα περισσότερο στην ασυδοσία των εφοπλιστών, οι οποίοι δρομολογούν τα πλοία όποτε και όπου θέλουν με μοναδικό κριτήριο το μέγιστο κέρδος, τους έδωσε το δικαίωμα να δρομολογούν πλοία υπέργηρα, ενώ καρπώνονται τεράστια ποσά από τις επιδοτήσεις.
Μεγάλες ευθύνες έχουν οι κατά καιρούς Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι , αλλά και οι Νομάρχες του παρελθόντος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείονται και δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ως νεροκουβαλητές της εκάστοτε κυβερνητικής και φιλοεφοπλιστικής πολιτικής, αναμασούν τα ίδια επιχειρήματα χρόνια τώρα για την οικονομία της αγοράς, κηρύττουν τον ανένδοτο με σαπουνόφουσκες και εκκλήσεις προς τους εφοπλιστές και τις κυβερνήσεις που οι ίδιοι προσκυνούν, καπηλεύονται το γνήσιο αγώνα του λαού των νησιών μας , για να τα μαζέψουν στη συνέχεια και να συμφωνήσουν με τα ψίχουλα των ακτοπλόων εφοπλιστών , αφού στην ουσία έχουν λειτουργήσει ως λαγοί των απαιτήσεών τους. Πρέπει να ντρέπονται γι αυτή τους τη στάση δεκαετίες ολόκληρες!
Αυτή η κατάσταση,   έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά  τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, των κομμουνιστών  των συμμάχων τους και συμπορευόμενων μαζί τους , ότι μόνο ένας δημόσιος κρατικός φορέας, θα εξασφαλίσει  σύγχρονα ασφαλή πλοία, συστηματική εξυπηρέτηση των νησιών όλο το χρόνο, ικανοποιητικές αποδοχές στους ναυτεργάτες, φτηνά εισιτήρια  και αξιοποίηση αλλά και ζωντάνεμα των ναυπηγοεπισκευαστικών υποδομών.
 Οι  κινητοποιήσεις των νησιωτών, οι κινητοποιήσεις των Χιωτών, έχουν νόημα στη μόνη κατεύθυνση που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα των συγκοινωνιών, που δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση των συγκοινωνιών ως κοινωνικό αγαθό.
Ας μας αποδείξουν οι οπαδοί της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ότι έχουμε άδικο. Ας μας αποδείξουν ότι η εφοπλιστική ασυδοσία μπορεί τιθασευτεί ή μπορεί πειστεί να μην αισχροκερδεί σε βάρος μας. Ας μας αποδείξουν πώς με τα περί «νησιωτικότητας» και «μεταφορικού ισοδυνάμου», μπορεί να πειστεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο να εμπορεύεται το ανθρώπινο δυναμικό με ζημιά!
Τους γνωρίζουμε όμως από άλλες φορές που πρότειναν την κατάργηση της φορολογίας στα καύσιμα και την κατάργηση της φορολογίας στους μισθούς των εργαζομένων που πληρώνουν οι εφοπλιστές, λες και έχουν λίγα προνόμια σήμερα.
Την ίδια ώρα που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν από τη δυσβάσταχτη φορολογία στο πετρέλαιο, την ίδια ώρα που τα ταμεία έχουν βουλιάξει από τη ληστρική πολιτική, οι εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ,  προτείνουν κατά καιρούς  άλλο ένα δώρο στο εφοπλιστικό κεφάλαιο από τις πλάτες των εργαζομένων.
Για μια ακόμα φορά, δηλαδή  ρίχνουν στάχτη στα μάτια των νησιωτών με τη σύσταση επιτροπών,  αφού πράγματι   γνωστά και καταγεγραμμένα είναι τα προβλήματα, ενώ αυτό που φρενάρει τη λύση τους είναι η ίδια η αιτία που τα γεννά:  η πολιτική που γεμίζει τις τσέπες των εφοπλιστών  πτωχεύοντας το λαό. Αυτή είναι που πρέπει να ανατραπεί.
Γι αυτό λέμε ξεκάθαρα: Οι συγκοινωνίες σε θάλασσα, γη και αέρα πρέπει να αποτελούν δικαίωμα και δημόσιο αγαθό.

Γι αυτό ως Λαϊκή Συσπείρωση καταθέτουμε το παρακάτω  διεκδικητικό πλαίσιο, με αυτό θα πορευτούμε και αυτό καλούμε οι φορείς να ενστερνιστούν και να παλέψουν :
·         Σύγχρονα και ασφαλή πλοία με καθημερινή σύνδεση με Πειραιά.
·         Τακτική σύνδεση με Βόρεια Ελλάδα, με Θεσσαλονίκη και με τα άλλα Νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.
·         .Αύξηση των δρομολογίων των αεροπλάνων (πρωινό και βραδινό).
·         Μείωση 50% των εισιτηρίων σε αεροπλάνα και καράβια και κατάργηση των φόρων σε αεροδρόμια και λιμάνια.
·         Κατάργηση του Ν.2932/2001. Όχι στην άρση του Cabotage που οδηγεί τους Ναυτεργάτες στην Ανεργία.
·         Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας και την ανάπτυξη του τόπου.
 Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όλο το λαό των νησιών μας να πάρει ακόμα πιο αγωνιστικά   την υπόθεση στα χέρια του, διεκδικώντας το αυτονόητο: Ασφαλείς και σύγχρονες και φτηνές συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και θα συμβάλουν ταυτόχρονα στην ανάπτυξη των νησιών.


27-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου