'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΚΡΑΥΓΗ ......... ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ






ΣΤΑ  ΕΙΚΟΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ  ......
                (3 Νοεμβρίου)



Μιχάλης Γ. Καριάμης (Durban)

Αφέθηκα στην αγκαλιά της θάλασσας το καλοκαίρι του 1961. Από τότες, καθημερινά, άκουγα, απίστευτες ιστορίες για κυκλώνες και φουρτούνες. Οι αφηγήσεις ξεπερνούσαν τα όρια λογικής και της φαντασίας.  Και δεν ήταν μόνο αυτό. Είχες και το δούλεμα των γερό- θαλασσόλυκων να σε πειράζουν θυμίζοντας σου πως,  αν δε περάσεις μια ντουζίνα κυκλώνες ναυτικός  ε νογάσαι ! 
Πέρναγε ο καιρός, στους ωκεανούς και τις θάλασσες  του κόσμου, μα τίποτα το παράδοξο.  Μπάρκα, μακροχρόνια. Βαπόρια παλιά με ταχύτητες που δεν ξεπέρναγαν τα οκτώ με εννιά μίλια  την ώρα , και αυτά με γαλήνια θάλασσα και  πρύμο τον καιρό. 



Πλοίο τύπου ''Λίμπερτυ''
Ζωγραφιά μου , φτιαγμένη με ... οδοντογλυφίδα ... !!!

   Τα ταξίδια τις πιο πολλές φορές ξεπέρναγαν τον μήνα , καμιά φορά και τους δυο. Μετά, τρεις , τέσσερις και πέντε μήνες ράδα . Άντε τώρα να είσαι κατακαλόκαιρο, άροδο στον περσικό. Η λαμαρίνα να καίει, και τριανταπέντε ψυχές να βλέπουν τις στεριές, μέσα από την τρύπα του μακαρονιού, μια και με τα κιάλια ήταν αόρατες . Χαμογελώ πικρά στη σκέψη κάποιου αδαή αναγνώστη, για το αν είχαμε αιρκοντίσιον στο καράβι. Η αρχή της αρμυρής πορείας μου, είχε πολλά κοινά με τον Οδυσσέα.

                         
                            1961 - Το πρώτο  μπάρκο της  καριέρας  μου  
                               το εικονιζόμενο  π/κ ''Γεώργιος  Κονιώρδος'' 
                                                               
Για να μη χάσω την παράδοση της ράτσας, ξεκίνησα σε Λαγκαδούσικα  καΐκια.  Έκαμα σε δυο – τρία από δαύτα. Συνέχισα στο πρώτο σιδερένιο σκαφίδι που ήρθε στην Ελλάδα το «Όστρακο». Θαρρώ πως ήταν σκαρωμένο το 1906. Άνοιξα παρτίδες με τους ωκεανούς, με τα γνωστά Λίμπερτυς το 1964. Ναυτολογήθηκα, σε πλοίο, ηλικιακά  4 - 5 χρόνια, πιο μεγάλο από εμένα. 


                           Το Θρυλικό μότορσιπ '' ΟΣΤΡΑΚΟ '' 
                      Το πρώτο Ελληνικό σιδερένιο σκαρί του Αιγαίου

Ένα σκουριασμένο, κινούμενο φέρετρο, όλο τρύπες και ρήγματα. Που μυαλό και φόβος για τον κίνδυνο. Το μόνο καλό που είχαν τότε οι καιροί, ήταν η μακροχρόνια παραμονή στα λιμάνια. Αργούσες να πατήσεις στεριά,  αλλά άμα πατούσες, ξεχνούσες να φύγεις.  Κάτω από τέτοιες συνθήκες, είχαν περάσει είκοσι επτά μήνες στη θάλασσα χωρίς τίποτα σημαντικό. Είχαμε φορτώσει μινεράλι από κάποιο λιμάνι της ανατολικής Αυστράλιας. Προορισμός μας η Yokohama. 
Είχαμε περάσει τις Φιλιππίνες, όταν από το μηχανοστάσιο ενημέρωσαν ότι ή στάθμη νερού της σεντίνας του Νο 5 αμπαριού, αυξάνονταν με ανεπίτρεπτο ρυθμό. Κατεβήκαμε  στο αμπάρι. Πράγματι σε δυο νομείς, υπήρχαν  ρήγματα στην εξωτερική λαμαρίνα του πλοίου. 
Χωρίς χρονοτριβή, αρχίσαμε τη γνώριμη εργασία μας. Καλουπώσαμε .... Κάναμε χαρμάνι με ταχείας πήξεως τσιμέντο και μίγμα από το φορτίο, μετά από κάμποσες ώρες όλα ήταν έτοιμα. 

                          Πλοίο τύπου Λίμπερτυ (Ζωγραφιά μου)

Σαν ανέβηκα στη γέφυρα για βάρδια, αδίπλωτος ανθυποπλοίαρχος τότε, είδα τον καπετάνιο και τον ασυρματιστή σκυμμένους πάνω στο χάρτη. Ήταν στενοχωρημένοι και σκεπτικοί. Ο μαρκόνης,  μου ψιθύρισε στο αυτί, ότι ο καπετάν Παναής, δεν ήθελε να αλλάξει πορεία και πήγαινε ντουγρού να σπάσει τα μούτρα του πάνω στον καιρό.                                                                                            

Μάταια προσπαθούσαν Γραμματικός και Πρώτος Μηχανικός να του αλλάξουν γνώμη. Ανένδοτος ο καπετάνιος . Επέμενε ότι παρά τις προβλέψεις, ο καιρός θα στρίψει και θα κάνει τόπο να περάσουμε ακούνητοι. Αυτή ήταν η απάντηση του. Και να σκεφθεί κανείς ότι μέσα στο πλοίο ήταν η σύζυγος του, ο πεθερός του, ο πρώτος του εξάδελφος και πάμπολλοι χωριανοί του.  

Εγώ με τον Πατέρα μου. Ο μάγειρας και ο παραμάγειρας αδέρφια. Το ίδιο και ο άλλος ανθυποπλοίαρχος, με το καμαροτάκι. Ο λοστρόμος με ένα ναύτη, γαμπρός και κουνιάδος. Καμαρότος και καμαροτάκι αδέλφια. Όλο το πλήρωμα μηχανής από το ίδιο χωριό. Φαντάζεστε την τραγωδία που θα κτυπούσε τα δύστυχα σπίτια μας!



                Πλήρωμα καταστρώματος s/s '' SAN LORENZO'' 1964 
                 Το πρώτο Λίμπερτυ πλοίο της αρμυρής πορείας μου 


Η άπνοια που επικρατούσε, δεν προϊδέαζε του τι θα συνέβαινε σε λίγο. Κάποια στιγμή, άρχισε να συννεφιάζει. Ένα απαλό αγεράκι, άρχισε να πνέει δειλά. Παρέδωσα βάρδια μα δεν έφυγα από τη τιμονιέρα. Σιγά - σιγά ο αγέρας  δυνάμωνε και το γέρικο σκαρί  άρχισε να υποφέρει. Στον ορίζοντα, υπήρχε ένα άνοιγμα στον ουρανό... η πύλη της κολάσεως . Κατακόκκινο σαν αίμα. Έλαμπε, λες και το φώτιζαν χιλιάδες προβολείς. Αρχίσαμε να σφαλίζουμε πόρτες και φιλιστρίνια. Πήγαμε στις καμπίνες μας να προστατέψουμε τα λιγοστά υπάρχοντα μας και ξανά – ανεβήκαμε στη γέφυρα όλοι, εκτός από τη βάρδια της μηχανής.


Γιώργης Τσαντάνης - Βασίλης Μπουλής - Γιαννης Φραγκάκης - Μιχάλης Καριάμης

Από φόβο μη σηκώσει κανένα μουσαμά των αμπαριών, ανάψαμε  όλους τους προβολείς που φώτιζαν το κατάστρωμα. Η θάλασσα χόντραινε. Ο αγέρας ούρλιαζε.  

Εμείς όλοι, ζωσμένοι με τα σωσίβια, άφωνοι, γαντζωμένοι στα ρέλια, στοιβαγμένοι δεξιά - αριστερά στις βαρδιόλες ή μέσα στη γέφυρα. Άκουγε  ο ένας τους κτύπους της καρδιάς του άλλου ή ψιθυρισμό προσευχών από ασπρομάλληδες της αρμυρής βιοπάλης. 



Pablo Santos - Μιχάλης Καριάμης - Γιώργης Καριάμης - Γιώργος Τσουκαλάς

Περνούσαν οι ώρες μαρτυρικά. Η παλινδρομική μηχανή,  με κόπο ανεβοκατέβαζε τα ποδάρια της. Οι ατμοί του μηχανοστασίου έβγαιναν από τα σπιράγια  λες και είχε πιάσει πυρκαγιά. Κάποια στιγμή, ο μαρκόνης, είπε στον καπετάνιο πως η Αθήνα μας είχε στη λίστα.....Κανείς όμως δεν έδωσε σημασία. Άρχιζε να χαράζει η μέρα μα εμείς όλοι εκεί, με μια σκέψη στο μυαλό και κοινή αγωνία . 


Μια ακόμα ζωγραφιά μου... ακόμα ένα Liberty

Ξάφνου ένα τεράστιο  κύμα, σκέπασε όλη την αριστερή   πλευρά  του   καρυδότσουφλου   μας .Ο Γδούπος, συνοδεύτηκε από θόρυβο σπασμένων σιδερικών. Στρέψαμε με απόγνωση τις κεφαλές και είδαμε την μια από τις δυο σωσίβιες βάρκες τσακισμένη να χάνετε παρασυρμένη από τα κύματα. Το επόμενο τεράστιο κύμα, ξήλωσε όλους τους ανεμοδόχους    

Ένα ακόμα έργο μου με παροπλισμένα Λίμπερτυ

Ξημέρωσε  και έντρομοι βλέπαμε  το απίστευτο ύψος των κυμάτων.  Ακόμα ένας θεόρατος όγκος ξήλωσε τον γκάγκουε του ακομοδεσίου.  Σαν έφυγε το νερό πάνω από το πλοίο, είδαμε το Νούμερο τέσσερα αμπάρι να χάσκει μισάνοιχτο. Οι ελπίδες μας πια λιγόστευαν.   Κάθε κύμα που κτυπούσε αποσπούσε και ένα τμήμα της κουπαστής και των παραπέτων. Έντρομος, έβλεπα το πρόσωπο του καιρικού Αρμαγεδδώνα .                                                   

Μιχάλης Καριάμης - Βασίλης  ? - Μιχάλης Σακελαρίδης

Θεέ και κύριε....! Η λογική σταματούσε, αδύναμη να παραδεχτεί την εικόνα που έβλεπαν τα μάτια.  Μετά από τόσα χρόνια, στο τέρμα της ζήσης μου, σας περιγράφω τη φρίκη. 
Σήκωνα την κεφαλή και έβλεπα τις κορυφές των κυμάτων να ξεπερνούν κατά πολύ τα άλμπουρα.  Σαν άρχιζε το γέρικο σκαρί να ανεβαίνει, αναρωτιόμουν... Άραγε αυτή τη φορά θα φτάσει εκεί που τελειώνει η μανιασμένη θάλασσα και αρχίζει ο Θεός ; 
Από εκεί πάνω, με δέος έβλεπα το απίστευτο βάθος,  μεταξύ των δυο κυμάτων αναρωτιόμουν, άραγε  θα φτάσουμε εκεί κάτω για θα τουμπάρουμε ; 
Κάθε τόσο τα S.O.S που παίρναμε θύμιζαν πως δεν είμαστε μόνοι στην κοσμοχαλασιά. 
Ένας - ένας  οι συνάδελφοι άρχισαν να κουράζονται και να ξαπλώνουν στο πάτωμα. Είχαν σβήσει πριν έρθει ο χάρος να ζητήσει τη τυραννισμένη τους ψυχή . 


Άγιος Νικόλαος - Ξυλόγλυπτο έργο του Μιχάλη Γεωργ. Καριάμη

Μονολογούσαν πικραμένοι, «Μαζί με το ρημάδι θα πάμε  στον πάτο». Καμιά ελπίδα σωτηρίας από τη μοναδική σωσίβια βάρκα. Ούτε στην ανύπαρκτη ελπίδα δεν πιστεύαμε πια. Κάποια στιγμή , στις ώρες της απελπισίας, ο Μαρκόνης με φώναξε να πάω στο radio room. Τρεκλίζοντας και γεμάτος απορία ζύγωσα. Σκαφτόμουν… τι να με θε άραγε; Πρόσεξα το πρόωρα γερασμένο πρόσωπο του και ας ήταν ένα εικοσιεπτάχρονο παιδί.                               

Τα μάτια του κατακόκκινα, κλαμένα. Σαν έφτασα σιμά του, άπλωσε δειλά το χέρι και μου έδωσε  ένα φάκελο. «Να ζήσεις μου είπε» και έβαλε τα κλάματα και Ζήτησε συγνώμη που ήταν γραμμένο στο χέρι !Απορημένος, άνοιξα το διπλωμένο χαρτί του τηλεγραφήματος.            

«Να τα εκατοστίσεις  Παιδί μου - Η Μητέρα σου»  ... Έφερα το χαρτί στο πρόσωπο μου…! 



Μιχάλης Γ. Καριάμης (Necochea)

Το μούσκεψαν. Το μάτωσαν. Το έκαψαν τα καυτά  δάκρυα μου. «Μάνα μου»  φώναξα  κλαίγοντας δεν θα με ξαναδείς !  
Γύρισαν όλοι απορημένοι και με κοίταγαν «Κουράγιο, μη λυγίζεις έχει ο Θεός». Άκουσα τον μαρκόνη να τους λέει «Είχε χθες τα γενέθλια του»  ... «Βρε τη δόλια του τη μάνα, τον έχει ένα και μονάκριβο»… «Είναι μοναχογιός και μοναχοπαίδι» «Πουτάνα θάλασσα.....!» 
Σύρθηκα στο Chartroom. Μέσα στη γενική αναστάτωση,  πείρα ένα μολύβι και άρχισα να γράφω τα τελευταία  λόγια της λιγόχρονης ζωής μου σε μια σελίδα των Notice to Mariners ...


ΠΡΙΝ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Συννέφιασε και άρχισε ο χαλασμός 
έφτασε η αρχή του τέλους
είναι φρικτό να είσαι νέος όλο ζωή, 
και να ξέρεις σίγουρα 
πως σε λίγο θα πεθάνεις.   

Σταλιά – σταλιά, κυλά το δάκρυ, 
καυτό στα φλογισμένα μάγουλα. 
Αργά – αργά κυλά και σμίγει  
με τον ιδρώτα και την αρμύρα.        
                          
Και εσύ κλαις βουβά. Πικρά.....!    
Όχι από φόβο της ζωής που φεύγει
μα για το άδικο .................          
  
Να έκλεισες μόλις χθες,
τα εικοσιένα σου χρόνια  
και σήμερα, στην κοσμοχαλασιά 
να περιμένεις το θάνατο... !    

Κάθεσαι στη βαρδιόλα μοναχός 
και σκέπτεσαι πως το κύμα
που μπρος σου ορθώνεται  φοβερό  
θα γίνει μνήμα σου, χωρίς σταυρό.

Ακούς τον αγέρα να ουρλιάζει 
γνωρίζοντας πως είναι ο χάρος 
που κοντά του σε καλεί ....
που κοντά του σε κράζει  ... !!!!!

 4 Νοεμβρίου 1967  (TYPHOON IMMA – South China Sea) 
    

To Λίμπερτυ s/s ''SAN LORENZO (ΕLNP)

Ακριβώς, μετά από πενήντα χρόνια ... Η Θάλασσα που Λάτρεψα και Αγάπησα, με ξέβραζε σακάτη στη στεριά, χτυπημένο από την επάρατο νόσο. Και όμως ακόμα ζω  και σας μιλώ ! Νοσταλγώ. Αγαπώ. Αναπολώ και Αποζητώ τις θάλασσες τα πέλαγα τους ωκεανούς και τα καράβια !  

Η Θάλασσα και τα βαπόρια, ήταν και παραμένουν, μετά από την οικογένεια μου, οι μεγάλες και αξέχαστες αγάπες.
Η ζωή μου όλη ... !

Συγχωρέστε με αν σας κούρασα ανοίγοντας τα εσώψυχα μου. Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

                                                                                                      

                 
                M. G. Kariamis (Keelung) - Φωτο αυτής της εποχής                                                                                                              Στη μνήμη των αξέχαστων συναδέλφων του κύματος και στους ελάχιστους από αυτούς που ζουν ακόμα για να νοιώσουν τον σημερινό εξευτελισμό, την απαξίωση και την απαράδεκτη τραγική μας κατάντια  από τα ανίκανα και ανάλγητα γκουβέρνα που σκύλευαν και ασχημονούν καθημερινά, πάνω  στους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Αλήθεια αν πω ''Ντροπή'' τους, θα το νιώσουν ; Ειλικρινά, δεν το πιστεύω, μια και οι πιότεροι από αυτούς είναι παιδιά των μπαμπάδων τους. Επαγγελματίες της πολιτικής. Δεν ίδρωσαν ποτέ και δεν έχουν δουλέψει, ούτε μια ώρα στη ζωή τους ... ! 

 


 

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Πλοίαρχος Ε. Ν.                                                                                       











125 σχόλια:

  1. Αντε καπετάν Φουρτούνα και τα κατάφερες να με κάνεις να συγκινηθώ πρωί -πρωί. Εκλαψα δε στο κρύβω...Μου άρεσε όμως. Το βρήκα συναρπαστικό. Και δικαιώνει την εμμονή μου τόσο καιρό να λέω και να προτρέπω - όλους εσάς τους απόμαχους του κύματος, να κάτσετε κάτω να γράψετε δυό γραμμές από τη θητεία σας στη θάλασσα...Για να μάθουν αυτοί που δεν ξέρουν και να θυμηθούν αυτοί που έζησαν παρόμοιες καταστάσεις....Και να ανοίξει έτσι μια κουβέντα και να ειπωθούν επτασφράγιστες αλήθειες....Είναι χρέος σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και τις παραινέσεις σου .Μεγάλο το δίκιο σου. Όλοι κάτι πρέπει να αφήσουμε από την τετριμμένη ζωή μας. Ένα σου λέω αδερφέ ....Οι ναυτικοί της ηλικίας μου ...Όσοι τελικά είμαστε εν ζωή ..... Τζάμπα ζωή ζούμε λόγω καλής τύχης

      Διαγραφή
  2. Τα κάτωθι σχόλια τα έλαβα με e - mail
    --------------------------------------------------------

    Γεώργιος Φράγκος

    2 – 11 - 2013 στις 12:43 μ.μ.

    Μιχαλάκι, καλημέρα σου.

    Διάβασα το κείμενο και συγκινήθηκα αλλά και έφερα στο μυαλό παρόμοιες σκηνές.
    Την γλιτώσαμε, Μιχάλη. Αλλοί σ αυτούς που χαθήκανε΄.
    Θυμούμαι που άμα χανότανε ή πέθαινε κανένας στο πέλαγος δικαιολογούσανε το χάρο λέγοντας πως ήτανε στη δουλειά του και ήτανε αναμενόμενο.
    Τί να πεις. Είχανε χοντροπετσιάσει; ή ακολουθούσανε τη μοίρα που οι ίδιοι χαράξανε;
    Καλημέρα σου και πάλι, τώρα γιόρτασε τα φετινά γενέθλια, κι έχει ο Θεός.


    Γιώργης Φράγκος

    .............................................................


    Καλημέρα καπετάνιε μας,
    μας κάνατε να δακρύσουμε, να θυμηθούμε τα παλιά και να σκεφτούμε τους σημερινούς ναυτικούς μας οι οποίοι ταξιδεύουν ευτυχώς με καλές συνθήκες αλλά με περισσότερες έννοιες. Αναλογίζομαι όμως, αν ο Πρωθυπουργός ή ο Υπουργός οικονομικών, ή ένας αρχισυνδικαλισταράς, πέρναγε μια βδομάδα στο ΟΣΤΡΑΚΟ ή ακόμα και σε ένα υπερσύγχρονο VLCC σε κυκλώνα, θα τολμούσαν να κόψουν το 60% σε ένα καπετάνιο ή
    πρώτο μηχανικό κλπ. μετά από 23 χρόνια στα πέλαγα και τις λαμαρίνες;; Διάβασα ένα e-mail χθες με το τιμολόγιο του καφενείου της Βουλής, πάνω από 0,50 cents δεν κοστίζει ότι και αν πάρουν οι βουλευτές, τα υπόλοιπα τα πληρώνουμε εμείς και οι συνταξιούχοι των λίγων ευρώ που πνίγονται στους φόρους. Πότε θα σηκωθεί κοινωνικός κυκλώνας δεν ξέρω, αλλά καπετάνιε μου ακόμα και στη ναυτομάνα Χίο που δυστυχεί μαζί με την άλλη Ελλάδα, συνεχίζουν κάποιοι να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τα σοβαρά και "σηκώνουν" ήσσονος σημασίας θέματα, την ώρα που δεν έχουν βρει λύση για κανένα σοβαρό πρόβλημα της Χίου, που δεν μιλούν μεταξύ τους, την ώρα που η ανεργία των νέων χτυπάει 40ρια, την ώρα που δεν υπάρχει στον τόπο τεχνική εκπαίδευση για να βρουν τα φτωχόπαιδα μια διέξοδο για μεροκάματο και τόσα άλλα που μπορούμε να πούμε όλοι μας. Αγανάκτηση και θυμός στο κόσμο.
    Τέλος πάντων με προπήρε και μένα πρωί-πρωί η αγανάκτηση και σας στενοχωρώ.
    Νάστε καλά καπετάν Μιχάλη!!

    Σ . Μ.

    ......................................................................

    Liana L.

    Προς Εγώ

    3 – 11 – 2013 στις 9:18 π.μ.

    Κόρη ναυτικού, σύζυγος ναυτικού... Δεν έχω λόγια!
    Να είστε πάντα καλά!

    Λ. Λ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καπετάν Γιώργη Αδερφέ και Φίλε μου. Το έγραψα ποιο πάνω ,το ξαναγράφω ..... Τσάμπα ζωή από την καλή μας τύχη ζούμε όλοι εμείς της ηλικίας μας. Σκέψου λοιπόν τους Πατεράδες μας και τους Παππούδες μας ..... δημιουργούς της Μεγάλης Ναυτιλίας των Ελλήνων . Της Ναυτιλίας των Χιλιάδων πλοίων και Σημαιών ...... Της Ελληνικής Ναυτιλίας , χωρίς Έλληνες Ναυτικούς .....Να πω ντροπή τους ....... Οι αφιλότιμοι δεν γνωρίζουν αυτό το αίσθημα

      Διαγραφή
    2. Καλέ και Σεβαστέ μου κ. Σταύρο. Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω το επώνυμο και άλλα χαρακτηριστικά. Άνθρωποι μόνο σαν και εσάς γνωρίζουν και νοιώθουν την πικρή αλήθεια για την άδικη συμπεριφορά εις βάρος του κλάδου που πρόσφερε το Α και το Ω στην οικονομία και την ανάκαμψη αυτού του κράτους. Δυστυχώς μας ξέχασαν και μας αγνοούν επιδεικτικά. Το μεγάλο μου παράπονο είναι το ότι : οι Πολιτικοί Ταγοί που μας έσυραν στην καταστροφή και τη συμφορά, είναι αυτοί οι οποίοι το παίζουν ΄΄ σημερινοί σωτήρες'' και μας τιμωρούν για τα δικά τους ολέθρια σφάλματα. Σταματώ εδώ .........

      Διαγραφή
  3. Από την κ. Aliki Fragkou ·
    Οποίος εxει τη θάλασσα στο πετσί του μπορεί μονάχα να το καταλάβει για αυτό λένε οτι οι καρδαμυλιτες ειναι σκληροί άνθρωποι αλλα όταν μεγαλώνεις με το θάνατο μόνο έτσι μπορείς να είσαι δυστυχώς μόνο αυτοί που το ζούνε δείχνουν σεβασμό στους ανθρώπους της θάλασσαςΕυχομαι μέσα από την ψυχή μου να μην ζήσει κανένας του τέτοιες ώρες ο Άγιος Νικόλας στην πλώρη τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aliki Fragkou •

    Οποίος έχει τη θάλασσα στο πετσί του μπορεί μονάχα να το καταλάβει για αυτό λένε ότι οι Καρδαμυλίτες είναι σκληροί άνθρωποι αλλά όταν μεγαλώνεις με το θάνατο μόνο έτσι μπορείς να είσαι δυστυχώς μόνο αυτοί που το ζούνε δείχνουν σεβασμό στους ανθρώπους της θάλασσας Εύχομαι μέσα από την ψυχή μου να μην ζήσει κανένας του τέτοιες ώρες ο Άγιος Νικόλας στην πλώρη τους . Νάσαι και εσύ καλά για να μαθαίνουμε ωραία πράγματα
    ..................................
    Pikasina Pikasina

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΖΗΜΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.....ΛΕΩ.....ΠΩΣ....ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΜΕ ΗΘΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΞΟΠΡΕΠΕΙΑ ΠΟΥ ΤΙΜΑ ΠΡΩΤΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΑΣ
    ΒΙΒΛΙΟ ΓΡΑΨΑΤΕ; ΑΝ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΑΙ........... ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ............!!!
    ...............................
    kostas antoniadis

    Μιχάλη, τι να πω ; Με συγκίνησες !! ΦΟΒΕΡΟ

    .....................

    Lavrentios Dellassoudas

    ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ 'η ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΤΕΣ; ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΣΚΕΦΤΕΙ (ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ) ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ.

    ...........................


    MARKOS SKOUFALOS

    Καπετάνιε με συγκίνησες και μου θύμισες ένα υπέροχο δημοτικό τραγούδι που υποκρύπτει την ύβρη γι αυτούς που αψηφούν τη θάλασσα και το θυμό της. Από την άλλη ήσουν τόσο παραστατικός που σκέφτηκα τον πατέρα μου αν και δεν τον θυμάμαι , γιατί όταν χάθηκε ήμουν 1,5 χρονών-εκείνος-33. Υποθέτω ίδιες σκέψεις θα έκανε με άλλη τύχη δυστυχώς. Οι αναμνήσεις πάντως που μυρίζουν ζωή και δη θαλασσινή πρέπει να μένους σ’ ένα βιβλίο γι να δείχνουν και με τον τρόπο τους στις επερχόμενες γενιές ποιοι χτίσανε την ελληνική ναυτιλία και ποιοι καρπώθηκαν και καρπώνονται τα οφέλη της και τον πλούτο της
    Να σαι καλά και ακμαίος

    .......................................

    Ντίνος Στούπος

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. ΑΝΟΙΞΕΣ ΟΜΟΡΦΑ ΤΟ ΜΗΝΑ.
    ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ ΣΕ ΚΑΜΑΡΩΝΩ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΕΙΣ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΝΑ'ΣΑΙ ΚΑΛΑ,ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ..... ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΛΕΓΩ ΠΑΝΤΑ .ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΞΕΡΕΙ ΧΡΟΝΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ

    ....................
    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

    • Να είσαι καλά, Καπετάνιε μου, να ζεις να χαίρεσαι και να θυμάσαι, σαν τα παλιά σκαριά, σαν τα ψηλά βουνά... Να μας χαρίζεις διδαχή με το ανασκάλεμα της ακριβής σου μνήμης, να αναπολείς περήφανος για την καθάρια στράτα που διάβηκες, να στέκεσαι ορθός και να χαράζεις πορεία στα νέα άγνωρα ταξίδια της ζωής μας!!!


    Μανώλης Νομ

    απεριόριστος σεβασμός. Το διάβασα και έμεινα. Ας το διαβάσουν μερικοί της παραλίας να δουν τι τραβάνε οι ναυτικοί μας. Μια ταπεινή καλημέρα Καπτά Μιχάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sevasti Papavasileiou

    Προς : Καριαμομίχαλος

    Σεβαστή Παπαβ........
    Οκτ 29 τις 9:16 μ.μ.

    κ Καριάμη τ είναι πραγματικά συγκινητικό και ... ουσιαστικά συμπληρωματικό της συνέντευξης...
    Ευχαριστώ πάρα πολύ !

    ........................

    Καπτ Μιχάλη σας ευχαριστώ πολύ για τα ωραία κείμενα που μου εμπιστευτήκατε και τα οποία θα μου κρατήσουν συντροφιά το βράδυ πριν να κοιμηθώ! Να σας έχει ο Θεός καλά!

    Από τη στιγμή που επέστρεψα έχω πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, αλλά παρακολουθώ με χαρα τις δημοσιεύσεις και αναρτίσεις σας στο facebook!

    Με χαρά που επιτέλους σας γνώρισα, τόσο τυχαία, και από κοντά, σας χαιρετώ!

    Λουκάς Γλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από : Popie Halkia Stefanou
    Προς : Εμένα

    5- 11- 2013 στις 11:51 μ.μ.

    Αγαητέ Κύριε Καριάμη,
    Πολύ με συγκινήσατε με την περιγραφή της φοβερής
    θαλασσοταραχής, με την κατασταση του πλοίου και τις
    αγωνιώδεις στιγμές και ώρες που ζήσατε!!...
    Αναμοχλεύσατε ανάλογες μνήμες σε δεξαμενόπλοιο...
    Η χάρις του Αγίου Νικολάου...
    Χαιρετισμούς Π.Χ-Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από : Δημήτρη Μελαχροινούδη

    Προς : Καριαμομίχαλο

    Μιχάλη,Πολύχρονος - Μας διδάσκεις Ήθος, Αγάπη στην Πατρίδα - Σε ευχαριστώ

    Αγαπητέ Μιχάλη, σήμερα άνοιξα το e-mail και σε ευχαριστώ για τις ευχές σου, για όσα μου στέλνεις και για όσα κάνεις προκαλώντας σε μας τους αδύναμους να σε παρακολουθούμε με δέος. Ναι, η ζωή βγήκε από το νερό και ένας χαρισματικός ναυτικός του επιπέδου σου επιβάλλεται να υπάρχει για να σφυροκοπά τους συμβιβασμένους.
    Με την ευκαιρία της γιορτής σου εύχομαι να ζήσεις πολλά-πολλά χρόνια για μεταλαμπαδεύεις τα οράματά σου, όπως κάποιος άλλος που δεν πρόφτασε ΄<εκτελώντας το καθήκον του αν όχι όπως θα ήθελε, τουλάχιστο όπως μπορούσε. Πάντα Άξιος !

    Δημ. Μελαχροινούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΤΑ ΕΙΚΟΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ

    10 - 12 - 2013

    Το μήνυμα αυτό συγκίνησε πολλους φίλους μου.
    Αισθάνομαι την ανάγκη να μεταφέρω ένα απο τα πολλα
    σχόλια που έλαβα.
    ''Τρομερή η αφήγηση του καπετάνιου σε συναρπάζει
    και το ζείς με τη γλαφυρότητα της γραφης του.
    Να είναι καλά ο Κος Μιχάλης''

    Να είσαι καλά Μιχάλη και ο θεός να σου δίνει
    δύναμη και υγεία.

    Δημήτρης ΚΑΦΕΤΖΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σχόλια Φίλων μέσω του facebook

    Isidoros Challioris - ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΑΠ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ S/S HELLAS LIBERTY KAI SHMERA META TON AGIASMO 12¨30 ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΑ ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΝΑ ΙΣΤΟΡΕΙΣ ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σχόλια φίλων μέσω facebook


    Ketty Zarcada - Από το 1960 που μπάρκαρε ο θείος μου κι εγώ ήμουν μωρό, έμαθα να περιμένω τις κάρτες του απ' όλα τα μέρη του κόσμου και ερχόταν κάθε 2-3 χρόνια πολλές φορές. Αυτό σήμαινε ότι έφερνε στο σπίτι μας και τους φίλους του και μαγεμένη άκουγα ιστορίες για ξένα λιμάνια, για καράβια, για διαφορετικούς ανθρώπους, για ναυάγια, για καυγάδες... Για μένα οι ναυτικοί δεν ήταν συνηθισμένοι άνθρωποι, ήταν λίγο παρακάτω από τους θεούς της θάλασσας. Όταν μεγάλωσα μου έφερνε παιχνίδια και φουστανάκια από όποιο λιμάνι έπιανε, ακόμα και τώρα είναι σαν να έχω πάει σε όλα τα λιμάνια της γής! Να είναι καλοτάξιδοι όλοι οι ναυτικοί της γης!

    Καίτη Ραουζαίου ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ ΧΙΩΤΗ !! Ρούφηξα λέξη - λέξη την ...Έζησα νοερά όλο το ταξίδι σου με όλη την αγωνία, τους κινδύνους και το φόβο, όπως ζούσα όλα τα χρόνια για τον συνάδελφο σου πατέρα μου,για τους πολύ στενούς μου συγγενείς ναυτικούς ,αφού είμαι γέννημα θρέμμα νησιώτισσα και με παράδοση ναυτικών....Η μοίρα όμως το έφερε( ?? )να ζω και γv καθημερινά και πάλι, όλον αυτόν τον αγώνα για το μονάκριβο παιδί μου που ξεκίνησε όπως εσείς στην νιότη σας!!Μοναδική ΕΛΠΙΔΑ στον ΘΕΟ και στον Αγ. ΝΙΚΟΛΑΟ η προσευχή γιά τον κάθε Ναυτικό του Κόσμου ,να έχουν ΡΟΤΕΣ ΗΡΕΜΕΣ.!!! Να είστε καλά ΚΑΠΕΤΑΝ-ΜΙΧΑΛΗ και χιλιόχρονα αγκυροβολημένος στ' απάνεμο λιμάνι της οικογένειας σας!!!! ΜΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΤΕ !!!!!

    • Kostas Xatzigeorgiou - Ευχές από καρδιάς για να αρμενίζεις "πρύμα". Tα άρθρα σου μας "ταξιδεύουν" ... !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σχόλιο , μέσω του facebook

    Stefanos Samonas : Να είστε πάντα καλά..... αλλά νομίζω ότι όλες οι... παρεμβάσεις σας αξίζουν να κοινοποιηθούν...Η πένα σας είναι πολύ δυνατή... Και νομίζω ότι το ξέρετε....πέρα από αυτό... εκείνο που με συνεπαίρνει είναι η στάση σας.... σε όποιο θέμα......στη ζωή....είναι γεμάτη ανιδιοτέλεια, ανεπιτήδευτη κ με συμπόνια κ Αγάπη για τον συνάνθρωπο.....λεβέντικη συμπεριφορά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Dimitris Kafetzis
    Θα το επαναλάβω: Το μήνυμα αυτό συγκίνησε πολλούς φίλους μου. Αισθάνομαι την ανάγκη να μεταφέρω ένα απο τα πολλά σχόλια που έλαβα. ''Τρομερή η αφήγηση του καπετάνιου σε συναρπάζει και το ζείς με την γλαφυρότητα της γραφής του. Να είσαι καλά Μιχάλη και ο θεός να σου δίνει δύναμη και υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαρία Μπρή Παπαμακαρίου
    Καλή σου μέρα καπετάν Μιχάλη...!!! - Τα κατάφερες και σήμερα πρωϊ-πρωί να με συγκινήσεις, μέσα από την φοβερή σου αφήγηση και την περιγραφή της θαλασσοταραχής και των συναισθημάτων !!!Ένοιωσα συνταξιδιώτης και συνοδοιπόρος σας σε μιά άκρη του καραβιού, να παρακολουθώ έντρομη τα συμβάντα σαν σε ταινία!!!Μου θύμισες την περιπέτεια δύο ξαδέλφων μου(αδέλφια) που δυστυχώς χάθηκαν σε θάλασσα της Ιαπωνίας το 1969 με το ΤΣΙΛΕ ΜΑΡΟΥ. Μιχάλης Σαρρής λεγότανε ο ¨ένας και ήταν ο Καπετάνιος,και ο αδελφός του Γιάννης μάγειρας ...!! - Εσείς όμως βγήκατε Νικητής και από τους κυκλώνες της θάλασσας και απο τήν περιπέτεια της αρώστιας,και αγκυροβολίσατε για τα καλά στο σίγουρο λιμάνι και την ζεστασιά του σπιτιού σας και της ΦΩΤΕΙΝΗΣ σου!!!Εύχομαι να είσαι γερός με την οικογένειά σου μέχρι τα βαθιά γεράματα και με τό ταλέντο που σε διακρίνει να συνεχίσεις να γράφεις,και οι αναφορές σου για δυσάρεστα να ανήκουν μόνο στο παρελθόν ... !!Συγχαρητήρια για την ζωγραφική σου ... !!! - Τελικά είσαι πολυτάλαντος ....!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αργ. Γ. Κρόκου
    Συγκλονιστικό. Δε βρίσκω λόγια να πω τίποτ´ άλλο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σοφία Ιωαννίδου
    Σκέπτομαι με τι λόγια να γράψω τα συναισθήματα μου αυτή την στιγμή. Μιλάει ένας ήρωας θαλασσόλυκος, και οι νεώτεροι έχουν να μάθουν πολλά από αυτόν. Κράτα καλά καπετάνιε. Με την βοήθεια του θεού μας, θα κοροϊδέψουμε την ζωή. Θα την ξεγελάσουμε. Μπροστά σε μια τέτοια μεγάλη μορφή της θάλασσας, πιάνουμε τα ροζιασμένα χέρια, και τα φιλούμε με σεβασμό άπειρον. Καλό βράδυ καπεταν Μιχάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σοφία Ιωαννίδου
    Καλήμερα Μιχάλη. Πιστεύω ότι στα σχολειά πρέπει να υπαρχει και ένα μάθημα για τους ήρωες των θαλασσών μας. Να θυμούνται οι μεγαλύτεροι, και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Αλλά αλλά κοιτάζουν πλέον στα σχολεία να τους μάθουν. Έμενα ποτέ δεν μου άρεσε η θάλασσα. Άλλα σκέπτομαι ότι για να έχω αυτά τα εισαγόμενα είδη στο σπίτι μου, κάποιοι θαλασσοπνιγονται για να έρθουν με ασφάλεια στον τόπο μου, και στο σπίτι μου. Και επίσης σκέπτομαι τις οικογένειες πίσω που περιμένουν να γυρίσει ο δικός τους άνθρωπος. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι σεμνά και ταπεινά να παρακαλούμε την Παναγία και τον Άγιο Νικόλα, να τους έχει όλους καλά. Δεν ξέρω και πολλά αλλά και καλά γράμματα για να εκφράσω αυτό που αισθάνομαι. Καλή δύναμη και να είσαι σίγουρος ότι η καλή μου Παναγιτσα και ο Άγιος Νικόλας, είναι και θα είναι πάντα στο πλάι των ναυτικών μας. Καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Mihalis Kariamis
    Όμορφα....Σωστά και Σοφά τα λόγια σου Σοφία....Δέξου από στόματος μου το Μεγάλο ευχαριστώ όλων των Ναυτικών και των Οικογενειών τους διότι ...πιθανά ,....είσαι η Μόνη, από τους ανθρώπους αυτής της πατρίδας που κάνει αυτό τον Συλλογισμό. Από το 1950 και μετά, το Ναυτιλιακό Συνάλλαγμα , μαζί με αυτό των μεταναστών μας, κράτησε ζωντανή την πατρίδα μας. Δυστυχώς, αγνοώντας όλοι, τις συνθήκες ζωής, μας αδίκησαν παράφορα. Σήμερα είμαστε ο κλάδος που έχασε το 6ο% των συντάξιμων αποδοχών μας. Είμαστε ο Μόνος κλάδος εργαζομένων, ο οποίος λάμβανε το 53% του μισθού του ως σύνταξη,,,,Το 70% προλάβαμε και το γευτήκαμε μόνο 6 χρόνια ,,,,,!!! - ΜΟΝΟ η λέξη ΝΤΡΟΠΗ , ταιριάζει σε όσους μας κυβέρνησαν έως σήμερα. Αυτό το κράτος περιέθαλψε μόνο τα λαμόγια και τους κομματικούς στρατούς του ασχέτος χρώματος και πεποιθήσεων .....Καλημέρα - Να είσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καπετάνιε μου, τί λόγια νά σου πώ; Ευχαριστώ που μάς ανοίγεις τά φύλλα τής καρδιάς σου; Σίγουρα πολύ λίγο γι'αυτό που μάς δίνεις. Νά 'σαι καλά, καπετάνιε μου

    Ioanna Koukounis.

    ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κύριε Μιχάλη δεχθήτε τα ταπεινά δάκρυα που κύλησαν από τα μάτια μου, διαβάζοντας το κείμενό σας..... Εύχομαι να έχετε την προστασία του Θεού, αυτήν που φάνηκε ότι είχατε πάντα στη ζωή σας. Να είστε καλά Χρόνια σας Πολλά

    Δέσποινα Μακρίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα κπτ. Μιχάλη!!!Τι είναι αυτό που μας διηγηθήκατε σήμερα;Πω!πω!Συγκινήθηκα,ανατρίχιασα,έκλαψα.Τέτοιες συνθήκες;Που να τα χωρέσει νους όλα αυτά!Θεέ μου!Το παιδάκι μου ταξιδεύει.Ο Άγιος Νικόλας νάναι στην πλώρη του!Ο Άγιος Νικόλας νάναι προστάτης όλων των ναυτικών μας!!Και εσείς νάστε γερός κ δυνατός!Χρόνια σας πολλά ,δημιουργικά με πολλές στιγμές ευτυχίας κ με πολλές επιτυχίες σε όλα αυτά που κάνετε, που προσφέρετε!!Να σας χαίρονται κ να χαίρεστε όλους αυτούς που αγαπάτε!!!κ του χρόνου!!

    Aggeliki Sarris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρονια πολλα και καλα καπετανιε, με εκανες και δακρυσα!!!!!!!!!

    Πολα Βασιλακη

    ***

    Χρονια πολλα Μιχαλη μου να σαι παντα καλα.....δημιουργικος....και εμπνευστης των κειμενων σου.... ορμομενος απο την αδολη αγαπη σου για τον τοπο μας(την ΧΙΟ ....!!!!!!!!

    Evanthia Chvrs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καπετάν Μιχάλη, στο καμαράκι της κουζίνας, στα Λιμιά της Βολισσού, ο παππούς μου ο Πέτρος είχε κρεμασμένη μια φθαρμένη και πολυκαιρισμένη φωτογραφία. Ένα μεγάλο καράβι. Με αυτό είχε ζήσει το πρώτο του ναυάγιο. Μου το θυμίσατε. Να είστε καλά και να χαιρεστε. Συνεχίστε να γράφετε με το ωραίο δικο σας τρόπο. Σας ευχαριστώ.

    Vivi Potamousis
    ***

    Εξαιρετικος!!! Ποσο δικιο εχετε!!!!!

    John Vlatas
    ***
    Θα έρθει η Ώρα του . το Σύμπαν ξέρει !!!Να είσαι καλά !!!

    Νικόλαος Ταχλιαμπούρης
    ***
    ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΟΥΔΙΑ ΣΟΥ

    Νένη Τιμιάδου

    ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Cpt Μιχάλη ,ειμαι σύζυγος καπετάνιου με συγκινήσατε ,ευγνωμοσύνη και μονο Νοιώθω για τον δικο μου καπετάνιο ,που νοιωθω τις αγωνίες τωρα που απο πολιτεία μέχρι εφοπλιστές υπάρχει απαξιώσει ,σας εύχομαι δυναμη υγεια και χαρές ευχαριστουμε ΚΑΛΗΜΕΡΑ !!!

    Antonia Christoforatou
    ***

    Διάβασα το κείμενό σας με την ίδια αγωνία και συγκίνηση που 'ενιωσα διαβάζοντάς το στα περσινά σας γενέθλια...και πάλι καπετάνιε Πολύχρονος!!!

    Στήβυ Ζαφειράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Είμαι μάνα ενός Ανθυποπλοιάρχου (24 ετών) και ενός 4ετούς Δόκιμου σημαιοφόρου στην ΑΕΝ Κύμης Σας καταλαβαίνω πολύ καλά τι λέτε Να είστε καλά Ο Θεός και ο Άγιος Νικόλαος μαζί σας.

    Μυρτώ Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καπταιν το εχω ξαναδιαβάσει και καθε φορα κλαίω ! Δυστυχώς ζήσαμε και άσχημες καταστάσεις αλλα ευχομαι ποτε τα παιδια μας να μην έρθουν σε τέτοια θέση ! Τωρα το εχω ξαναπεί αν δε τα ζήσεις στο πετσί σου ανάθεμα το τίποτα που θα καταλάβεις !
    Εγώ δυστυχώς δεν άκουσα ! Έζησα άσχημα !

    Aliki Panagiotopoulou Fragkou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Nikos Psyllis Πολύ όμορφο και παραστατικό αφήγημα με σκηνές ........τρόμου όμως έτσι ήταν αυτές οι συνθήκες τότε και μόνο από το Θεό περίμενες βοήθεια στη μέση του πουθενά αν δεν σε είχε ξεχάσει . Από τις φωτογραφίες που έχεις βάλει βρήκα ενα χωριανό μου από την Παρπαριά που ζει και βασιλεύει και είναι πάρα πολύ καλά στην υγεία του τον Γιώργη τον Τσουκαλά είναι τώρα 89 ετών και ασχολείται ακόμη με τα χωράφια του.

    Nikos Psyllis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Emmanouil Legakis ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΘΑ ΠΩ ΟΤΙ ΔΑΚΡΥΣΑ. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ

    Emmanouil Legakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καπετάν Μιχάλη το διάβασα κι εγώ και λίγο έλειψε να κλάψω μια και ήρθε στο μυαλό μου η σχεδόν τριαντάχρονη πορεία μου στους Ωκεανούς που αντιμετωπίσαμε κυκλώνες με καλά ευτυχώς βαπόρια. Μια ερώτηση :

    Panagiotis Lampos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Παναγιώτης Στρογγυλός - - - Είχες-δεν είχες μας συγκίνησες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αδερφέ, δεν έχω λογο να αρθρώσω... Άκουσα και διάβασα πολλές φορές ιστορίες για τη θάλασσα. Μου θύμησες το Σκελετόβραχο από το Γαλαξίδι. Μπούκωσαν και δάκρυσαν τα μάτια, θόλωσαν και δεν βλέπαν την συνέχεια των γραμματοσειρών. Να πάρει η ευχή δεν είναι λίγο να ξέρεις πως οι φίλοι σου και όχι μόνον βρέθηκαν κάτω από του χαρόνερου το πέπλο και για χρόνια κουβαλούσαν τέτοιο βάρος μέσα τους. Και να που σε στιγμές όπως αυτή, γενέθλια, έφτασε να βγαίνουν, να μαθεύονται και να νιώθεις μέσα από τις λέξεις που διαβάζεις να νιώθεις συντριμένος την αγωνία και το φόβο όλων όσων δούλευαν πάνω σ' εκείνα τα μνημούρια, που τα χαρακτήριζαν αξιόπλοα τόσο οι ιδιοκτήτες τους όσων και οι κάθε εποχή άρχοντες του τόπου. Αδερφέ, σου εύχομαι απο καρδιάς Πολύχρονος, γερός, αξιόμαχος, δημιουργικός κι ευτυχισμένος με την οικογένειά σου! Ασε τα όσα έζησε παρακαταθήκη στους δικούς και κι εκείνοι στο μέλλον θα αξιοποιήσουν τις μνήμες και τα δημιουργήματά σου! Πολύχρονος κι ευτυσμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Υπέροχο!!!συγκινήθηκα καπετάν Μιχάλης Καριάμης φαντάζομαι πως θα νιώσει ο πατέρας όταν του το διαβάσω!!!

    Lefteris-Jenny Boula Plytas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. George Economou - - - Πολύχρονος Μιχαλάκη, πάντα με υγεία και δράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Χρόνια σας πολλά καπετάνιε !!!! Είστε σπουδαίος άνθρωπος και η γραφή σας συγκλονιστικη !!!!!

    Ρεβέκκα Επτακοίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καπεταν Μιχαλη εμ πρωτοις Χρονια σου πολλα .Εδιαβασα την ιστορια σου και πολι με συνεκινισε .Ετσι είναι όπως τα λες Εγω πρωτομπαρκαρισα το 1963δοκιμος ηλεκτρολόγος εκανα σε σαποιο καραβα από καναδα για Ρωσσια καλαμποκι με γκαζαδικο και να σπαν οι σωλήνες θερμασεως το φορτιου και να γινη το φορτιο (μερος αφτου τελειως αχριστο με βαρι λαδι και νερο αλλα γλιτοσαμε να βλέπεις τον θερμαστι με την εικονα του Αγιου Νικολαου να κανη λειτανια στους Αλουεδες για να βγουμαι ζωντανοι από τον κυκλονα . χειμονας 1964

    George Kapranos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπώ την Θάλασσα Καπετάν Μιχάλη, αλλά διάβασα σχεδόν με αγωνία ότι γράψατε, για να ζήσω και εγώ το τέλος του πολέμου σας με τα κύματα. Τότε που ο αγώνας της ζωής γίνεται απελπισία κρίνονται και διαλέγονται οι άνδρες... Πολλές φορές είναι χειρότερα για αυτούς πού μένουν στα λιμάνια και περιμένουν. Μου έρχεται στο νου πάλι το ποίημα το Κ. Καβάφη

    η ΔΕΗΣΙΣ
    Η θάλασσα στα βάθη της πήρ’ έναν ναύτη.
    Η μάνα του, ανήξερη, πηαίνει κι ανάφτει
    στην Παναγία μπροστά ένα υψηλό κερί
    για να επιστρέψει γρήγορα και νάν’ καλοί καιροί —
    και όλο προς τον άνεμο στήνει τ’ αυτί.
    Aλλά ενώ προσεύχεται και δέεται αυτή,
    η εικών ακούει, σοβαρή και λυπημένη,
    ξεύροντας πως δεν θάλθει πια ο υιός που περιμένει.
    Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. καπετάν ΜιχάληςΚαριάμης.Ξαναδιάβασα πάλι την ιστορία σας με πολύ συγκίνηση,με πολύ αγωνία κ πολύ φόβο!!!!Δεν πιστεύω να υπαρχει ανθρωπος που διαβαζοντας αυτή την αφήγηση δεν θα λυγίσει ....δεν θα κλάψει.....Και μένα το παιδί μου είχε προχθές γενέθλια!!και είναι σε ταξίδι από Κίνα -Αυστραλία!εύχομαι ποτέ να μην ζησει τα τόσο ανατριχιαστικά μας διηγηθήκατε!!αυτό το εύχομαι σε όλους τους ναυτικούς μας.Νάναι ο Αγιος μας στην πλωρη τους κ ναχουν πάντα γαλήνια κ ήρεμα ταξίδια!!!!και εσείς γερός κ σιδερένιος να ζησετε κ να χαιρεστε την ζωή σας στο απάνεμο λιμάνι της οικογένειάς σας!!!

    Aggeliki Sarris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΕΜΕΙΣ ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΤΟ 65 ΜΕ ΤΟ ΑΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΡΑ

    Σταυρος Τσιμπουκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εκεινος που εγραψε το - καθε λιμανι και καυμος -- αν και στεριανος ειχε χτυπησει φλεβα. Μικρα η μεγαλα καραβια εχουν την ιδια τυχη οπως και οι ανθρωποι τους.Εμεις υπηρξαμε τυχεροι και ζουμε με τις οικογενειες μας , ποσοι ομως εχουν ξεχαστει .

    Giannis Manolakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΣΥΓΚΗΝΗΤΙΚΟ-ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΠΤΑ ΜΙΧΑΛΗ*κατι παρομειο περασα το 1981 με το GOLDEN CROSS του ΛΙΓΝΟΥ στον κολπο του ΤΟΚΙΟ οταν ο κυκλωνας χτυπησε ΚΟΒΕ-ΝΑΓΑΣΑΚΙ* 28 Χρονων τοτε ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ δεμενοι με τον Λοστρομο ενα 24 στην πλωρη με Προσω μηχανες φουνταροντας -
    Ξεφουνταροντας για να κρατηθουμαι κοντρα στον καιρο*

    Giorgis Paskalis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καπτάν Μιχάλη για μια ακόμη φορά η αναγνωση αυτή με αλμύρα.Να εισαι πάντα καλά και να Αγανταρεις γερά
    Πολλα φιλιά στον Βαγγέλης Ρουφάκης.

    Νικος Ρουσσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Εύχομαι ολόψυχα κάθε καλό στην ζωή σας η γαλήνη κ η νηνεμία να συντροφεύουν πλέον την σκέψη κ τα όνειρα σας ,υγειά πάνω από όλα.
    Δεν σας γράφω να τα εκατοστησετε ,εύχομαι όμως όσα χρόνια σας έχει ο θεός χαρίσει να είναι καλά κι ευλογημένα .Όσο για το κείμενο σας υποκλινομαι κ Μιχάλη

    Μαρία Ψαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Χρόνια σου Πολλά Πατέρα μου! Να χαίρεσαι τα παιδιά και τα εγγόνια σου!!! Να είσαι πάντα γερός υγιής χαμογελαστός κι ευτυχισμένος! Είμαι πολύ περήφανος και τυχερός που στο καράβι της νιότης μου σε είχα Καπετάνιο!!! Φιλιά από όλους μας!!!

    George Kariamis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Το έχω διαβάσει και ξαναδιαβάσει. Το έχω και στο αρχείο μου. Δεν υπάρχουν λόγια να το σχολιάσεις. Απλά, επαναλαμβάνω την ευχή μου για « Χρόνια Πολλά»

    Nicholas D. Chatzimanolis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Το "ρούφηξα", δεν είχα υπομονή να πάω παρακάτω κι έλεγα αν ήταν βιβλίο, θα "πηδούσα" στην τελευταία σελίδα, να δω το τέλος!! Φοβερές και τρομερές περιπέτειες. Χαρά στο κουράγιο σας....Τα καταφέρατε όμως!! Αυτό έχει σημασία.

    Despoina Karagianni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ήσασταν σε καλά χέρια. Και στα χέρια τοι θεού και του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

    εφη Νικόλαος χατζή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Είναι λαμπερό αστέρι αυτός που μοιράζεται τις χαρές και τις λύπες της ζωής του με τους γυρω του γιατί πάντα οι ακτίνες του αγγίζουν κάποια ψυχή και της ανάβουν συναισθήματα που δεν θα είχε νοιωσει...της δίνουν μαθήματα που δεν θα είχε μαθει. Ευχομαι να συνεχιζετε να φωτιζετε τους γυρω σας με τον ιδιαιτερο λυρικο σας τροπο για πολλα χρονια. Χρόνια σας πολλά και καλα.

    Areti La Fleur

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Συγκλονιστικος καπετάνιε στην αφηγηση σου.Σε διαβασα χωρις ανασα.Ποιος ξερει σε ποσες τέτοιες αγριοθαλασσες βρεθηκαν οι
    συνάδελφοι σου που δεν σταθηκαν τυχεροι,και κοιμηθηκαν στην αγκαλια της μάγισσας θαλασσας.Να εισαι καλα,και ηκαταραμενη αρρωστεια νικιεταιμε δυναμη και πιστη.Καλημερα και καλη εβδομαδα.

    Chrysanthy Kesperi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Αννα Τσαρουχα Θεοδωρου - - --- Συγκλονιστικό καπετάνιε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Να είσαι καλά γερός και δυνατός γενναίε Καπετάνιε.

    Panos Kondrabando

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. ΕΥΤΥΧΏΣ ΠΟΥ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΠΑΛΑΙΟΊ ΝΑΥΤΙΚΟΊ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΈΝΑ ΚΑΠΤΑ ΜΙΧΆΛΗ ΚΑΙ ΜΑΘΑΊΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΊΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΈΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΆ...

    Θανάσης Ραικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. τι συγκινητικό το τηλεγράφημα της μαμάς σας για τα γενέθλια σας ... καταπληκτικό αυτό το άρθρο.
    Σας ευχαριστώ καπετάν Μιχάλη.

    Τασσώ Γαΐλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Με εκανες και εκλαψα Καπτεν. Πιστευω πως εαν εισαι μονο ναυτικος μπορεις να φερεις εικονες και να νοιωσεις αυτο που περιγραφεις. Τα σεβη μου και να ζησεις να μας γραφεις και αλλα διηγηματα σου.

    Vasilios Koumousis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Καμαρωνω για την ομορφια του λογου σας....ενος λογου απο ψυχη!!!
    Γεμίζει το στομα μου διαβαζοντας το ονομα σας...Μ.ΚΑΡΓΙΑΜΗΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Ε.Ν.
    Ευχαριστω δασκαλε του συζυγου μου....

    Paraskevi Preka

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. ΕΙΘΕ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΠΟΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΕΦΕΡΑΝ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟΝ ......ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗ


    Σταυρος Τσιμπουκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Υπέροχο , ανθρώπινο και αληθινό. Μια απο τις ωραιότερες καταθέσεις ψυχης που έχω διαβάσει. Τιμή μου που γνωριστήκαμε καπετάν Μιχάλη Καριαμη. !!!!!!!

    Markella Kyros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΙΣΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΟΣΟΙ ΤΑ ΖΗΣΑΜΕ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ... ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΠ.ΜΙΧΑΛΗ !!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. ΚΑΛΗΜΕΡΑ...ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗ....Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΑ...ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ......!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.....!!!!!

    Theodosia Kontopoulou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗ. ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΣΤΗ ΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ. ΧΙΛΙΟΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΠΕΙΣΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΟΥ. ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ.

    Μπάμπης Ζωντός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Τη λόγια να βρω ??Να περιγράψω αυτό που νιώθω??? Σταμάτησα αρκετές φορές για να σκουπίσω τα δάκρυα και να μπορώ να συνεχίσω το διάβασμα...Με άγγιξε πολύ γιατί κρατώ από σόϊ ναυτικών.Και έχουμε βιώσει και το σόκ ενός ναυαγίου!!!!!!!! Ήταν μέσα ο αδερφός μου.(Νομίζω ότι γνωρίζεται)Που δόξα να χει η χάρη του Αϊ Νικόλα γλύτωσαν τότε.Τωρα πια έχει 8 εγγόνια.Αλλα η αγάπη του για τη θάλασσα δεν έφυγε ποτέ νομίζω από την καρδιά του.....Να είστε πάντα καλά Καπετάνιος....


    Χαρουλα Μορτογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ´Αδελφέ σού τόχω πεί πολλές φορές καί άλλα λόγια μού λές πώς τό μυαλό καί ή γραφίδα σου είναι άκαταμάχητες,

    Λευτέρης Πυκνής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Νικολαου Σταυρος - - - - Kαπεταν Μιχαλη τα σεβη μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  62. Υποκλίνομαι στη γραφή σας στη ναυτοσύνη σας .
    Να είστε Καλά.
    Το δάκρυ κύλισε....θαλασσινό!!

    Artemis Krimitsa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ

    Νένη Τιμιάδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Χωρίς σχόλιο..περισσεύει το συναίσθημα....Καλή σου μέρα..

    Nicholas D. Chatzimanolis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Υπέροχο Μιχάλη μου. Να σε γερός και να θυμάσαι τις όμορφες και τις σκληρές στιγμές της θάλασσας που σε αξίωσε ο Θεός να ζησεις

    Zoi Goumberis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Σεβασμός ,θαυμασμός στους θαλασσινούς μας. Ακόμα και τα μάτια μου γέμισαν θαλασσινό νερό Καπετάνιε,διαβάζοντας σε. Εμείς οι νησιωτισσες ξέρουμε από θάλασσα !!!Καλή σας μέρα!

    Anastasia Lik

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Να είσαι καλά Καπετάν Μιχάλη. Πάλι με συγκίνησες !!!

    Steve Kar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Με κάνατε και έκλαψα, καπετάνιε μου !! Πόσες και πόσες οικογένειες έχουν βιώσει όσα περιγράψατε παραπάνω και πολλές φορές με απώλειες !!! Να είσαστε πάντα καλά και να κρατάτε γερά την πένα στο χέρι σας για να ταρακουνάτε συνειδήσεις και ψυχές, σε όσους έχουν !! Καλό απόγευμα, πολλά φιλιά στη Φωτεινή σας !!!

    Fragkoula Loufaki-Drizou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Καπεταν Μιχαλη...
    μ` εκανες και δακρυσα...να Εισαι παντα ΚΑΛΑ!
    Δυνατος, με υγεια, αισιοδοξια, Ελπιδα!
    και παντα Γεματος απο την Τεραστια Αγαπη που εχεις για την ΖΩΗ...για τον ΤΟΠΟ σου...για τους Ανθρωπους!

    Συνη Παπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. αξιζε Καπεταν Μιχαλη...η περιγραφη ειναι τοσο "ζωντανη"...!
    αυτη η αναρτηση σου
    ειναι μια αναρτηση καρδιας...!

    Συνη Παπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Καπετάνιε Χρόνια να'χετε να αφηγειστε....Δεν είναι η συγκίνηση μόνο που μας δείνετε , είναι η πραγματικότητα μιας εποχής που είχε Άντρες με ψυχή , χαρακτήρα , αλλά και καρδιά ...και συναίσθημα ! Όλα μαζί ! Όντας γιαγιά πλέον , με τα παιδιά μου γονιους παιδιών, δίπλα στον δικό μου γερο-καπετανιο , λέω πώς στάθηκα τυχερή που έζησα αυτήν την εποχή που τόσο γλαφυρά μας περιγράφετε . Να έχετε Υγεία και να σάς χαίρονται οι δικοί σας!

    Eleftheria Svoronou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Καπετάνιε μου εκπληκτικο!!Οσοι πέρασαν από θαλασσα μπορούν να καταλάβουν κάθε σου λέξη ,τι πόνο, αλλά και τρόμο κουβαλά!!!!Να είσαι πάντα καλά και γερος!!!

    Σταμάτης Κάρμαντζης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Συγχαρητήρια σαν να διαβαζω λογοτεχνία του Παπαδιαμάντη. Ακριβως γιατι αυτή η γενιά η γενιά σας εμαθε να αγωνιζεται με ιδανικά και σκοπούς. Λυπαμαι για τον κοσμο μου σημερα και συνειδητοποιώ το χρέος μου ως μάνα για αυτα που έχουν ξεφτίσει στις γενιες του λαου μας κι
    ακουγονται σαν αντίλαλοι μακρινή .Πίστη και γεναιοτης.Σας ευχαριστουμε.

    Βιργινία Σίμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα :) Πρώτα από όλα σας ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα σχόλια σας. Με μερικές ενστάσεις ... Πρώτα από όλα... Δεν έχω καμιά σχέση με τον ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ Παπαδιαμάντη...Αυτός είναι ο Όλυμπος και εγώ ένας κόκκος θαλάσσιας άμμου .... Μετά ας πούμε την αλήθεια ...Η Δική μου γενιά σας άφησε αυτό τον κόσμο να σας βασανίζουν εσάς και τα παιδιά σας και δυστυχώς και τα παιδιά των παιδιών σας ... Οι ιδεαλιστές και οι τίμιοι κάναμε στην πάντα για να έλθουν τα λαμόγια και οι κάπηλοι να σας ξεπουλήσουν.... Δική μας η τεράστια ευθύνη...Η Δική μου γενιά πρόδωσε ... ξεπούλησε ή εξαργύρωσε τα ιδανικά της ...ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ για να ΞΑΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

      καπετάν Μιχάλης Καριάμης

      Διαγραφή
    2. Γενναιοψυχα ταπεινός συνάμα όμως και τόσο αληθινός.

      Βιργινία Σίμου

      Διαγραφή
  74. Ολοζώντανη η περιγραφή της σκηνής. Το ζεις και μαζί σου κι εμείς οι αδαείς και μη έχοντες σχέση με τη θάλασσα, αγωνιούμε αν ποτέ θα βγούμε επάνω, αν ποτέ θα γαληνέψει, αν ποτέ θα πέσει ο καιρός...!

    ευγενια καλαγκια-μουρατιδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Εύγε σου! Μας γύρισες Χρόνια Πολλά πίσω σε ότι αγαπήσαμε σε ότι παλαιψαμε σε ότι μας κράτησε συντροφιά.
    Όλων μας το βιος το φάγανε οι απατεώνες αλήτες πολιτικοί και πολιτικάντηδες, αφού δεν έχομε ξυπνήσει ακόμα να κατεβούμε πατριωτικά ως ΚΟΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, να τους αντιμετωπισωμε με τα ίδια όπλα, έχει γίνει αυτό στην Κροατία, και υποστηρίζει το δίκαιο για τους συνταξιούχους, τώρα είναι η ευκαιρία που όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι το.ΕΦΚΑ, ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΩΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!

    George Papageorgiou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Κανείς δεν μπορεί να γράψει για κάτι καλύτερα από αυτόν που το έζησε και σήμερα που είναι περασμένο ξεχασμένο, δεν ξέρω πόσο ακόμη οδυνηρό και πόσο ταράζεται το είναι σας, όταν το ξαναδιαβάζεται. Καταλαβαίνεται πως νοιώθουμε εμείς όταν το διαβάζουμε. Δεν είχαμε ναυτικό στην οικογένεια, αλλά 40 χρόνια γιατρός του Οίκου Ναύτη ο πατέρας μου, φίλος με τους ναυτικούς και τις οικογένειες τους, έζησε και παράπλευρα τα ζούσαμε κι εμείς τα δράματα και τις στενοχώριες που περνούσαν. Μου θύμισες καπετάνιε, ένα ναυάγιο Λαγκαδούσικο στα εφηβικά μου χρόνια που ήταν η γενεσιουργός αιτία για μιά από τις πρώτες μου γραφές. Νομίζω πως οι Λαγκαδούσοι Συκιαδιώτες στα δικά μας χρόνια ήταν ΓΝΗΣΙΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ και από παιδιά είχαν στη φλέβα τους το αλμυρό νερό της θάλασσας και στη ψυχή τους την αφοβιά του κινδύνου. Να είσαι καλά καπετάνιε, να χαρίζεις αντίδωρα της ζήσης σου και της ναυτοσύνης.

    Γιώργης Καλλέργης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Συμπλέω αντάμα με τα απόνερα σας ... !!!!

    Δημήτρης Διον. Μελαχροινούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Καπετάνιε πράγματι μόνο αν είσαι ναυτικός μπορεί να σας καταλαβει Και να νοιώσει τι εχετε περαση τόσα χρόνια στη θαλασσα ,και την αγωνία της οικογένειας να γυρίσετε πίσω ζωντανός και γερός!!!!!!Όταν ακούμε τέτοιες ιστορίες πρέπει να παρακαλάμε τον Άγιο Νικόλα σε ολους τους ναυτικούς να έχουν γαληνιες θαλασσες και να γυρίζουν γέροι στα σπιτια τους!!!!Σας ευχαριστούμε που μαζί με σας ζήσαμε κάποιες εμπειρίες σας!!!Καλή σας εβδομάδα,να είστε πάντα καλα και να χερεστε την οικογενεια σας!!!!!!!

    Στελλα Σαραντινουδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Η ΠΟΙΟ ΚΑΛΗ Η ΑΓΚΑΛΙΑ,
    ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΠΡΟΔΩΣΕΙ,
    ΕΙΝ΄ Η ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ,
    ΠΟΥ ΕΣΕΝΑ ΘΑ ΜΕΣΤΩΣΕΙ.

    Χρήστος Χιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΤΑ ΛΕΣ ΜΙΧΑΛΗ ..ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ

    Νένη Τιμιάδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Συγκλονιστικό!Και το γεγονός και ο τρόπος που εκφραζεστε!Μόνο δέος!Να είστε καλά χιλιοχρονος και καλοχρονος!

    αγγελικη ρεβη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. καλη σας νυχτα δεν υπαρχει κατι αλλο να πω .

    ευαγγελια παντελαιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Κάποτε ....το κάποτε μέσα σε ένα γέρικο σκαρί,που δε ήταν σώμα δικό σου, αλλά γινόσουν ένα με το δικό σου. Γιατί είχες την χάρη από τον ΘΕΟ, έως ένας Άγγελος εκ των αγγέλων του, που είχες το όνομα του. ΤΟ κάποτε έμεινε στην ΙΣΤΟΡΙΑ, το τώρα είναι η πραγματικότητα, μα δεν είναι σαν την πρώτη. Το γέρικο σκαρί, πλέον έγινες ΕΣΥ, μέσα στις στεριάς την θάλασσα, διαφορετική απο την άλλη, που τα κύματα της ειναι οι άνθρωποι, που την ΜΠΕΣΑ τους πρέπει να ψάξεις για να βρεις,
    γιατί κάποιοι από αυτούς δεν έχουν τον ΘΕΟ τους., αδύνατον να ξεφύγεις και ρότα άλλη με ασφάλεια για να πλεύσεις , σε νέες ατραπούς και νέους δρόμους.
    Και στου μυαλού σου, την ατραπό να έρχονται οι στίχοι του ποιητή << Ὡς νὰ μὲ πάρεις κάποτε, μαργιόλα σύ, στοὺς κόρφους σου ἀψηλά τους ἀνθισμένους
    καὶ νὰ μὲ πᾶς πολὺ μακρυὰ ἀπ᾿ τὴ μαύρη τούτη Κόλαση,
    μακρυὰ πολὺ κι᾿ ἀπὸ τοὺς μαύρους κολασμένους .>>
    ==============
    =====================
    Νὰ σ᾿ ἀγναντεύω, θάλασσα, νὰ μὴ χορταίνω ἀπ᾿ τὸ βουνὸ ψηλὰ στρωτὴ καὶ καταγάλανη καὶ μέσα νὰ πλουταίνω ἀπ᾿ τὰ μαλάματά σου τὰ πολλά.
    Νά ῾ναι χινοπωριάτικον ἀπομεσήμερο, ὄντας
    μετ᾿ ἄξαφνη νεροποντὴ
    χυμάει μὲς ἀπ᾿ τὰ σύνεφα θαμπωτικὰ γελώντας
    ἥλιος χωρὶς μαντύ.
    Νὰ ταξιδεύουν στὸν ἀγέρα τὰ νησάκια, οἱ κάβοι,
    τ᾿ ἀκρόγιαλα σὰ μεταξένιοι ἀχνοὶ καὶ μὲ τοὺς γλάρους συνοδιὰ κάποτ᾿ ἕνα καράβι
    ν᾿ ἀνοίγουν νὰ τὸ παίρνουν οἱ οὐρανοί.
    Ξανανιωμένα ἀπ᾿ τὸ λουτρὸ νὰ ροβολᾶνε κάτου τὴν κόκκινη πλαγιὰ χορευτικὰ
    τὰ πεῦκα, τὰ χρυσόπευκα, κι᾿ ἀνθὸς τοῦ μαλαμάτου νὰ στάζουν τὰ μαλλιά τους τὰ μυριστικά.
    Κι᾿ ἀντάμα τους νὰ σέρνουνε στὸ φωτεινὸ χορό τους
    ὡς μέσα στὸ νερὸ τὰ ἐρημικὰ χιονόσπιτα-κι᾿ αὐτὰ μὲς στ᾿ ὄνειρό τους νὰ τραγουδᾶνε, ἀξύπνητα καιρό.
    Ἔτσι νὰ στέκω, θάλασσα, παντοτεινὲ ἔρωτά μου
    μὲ μάτια νὰ σὲ χαίρομαι θολὰ
    καὶ νά ῾ναι τὰ μελλούμενα στὴν ἅπλα σου μπροστά μου,
    πίσω κι᾿ ἀλάργα βάσανα πολλά.
    Ὡς νὰ μὲ πάρεις κάποτε, μαργιόλα σύ, στοὺς κόρφους σου ἀψηλά τους ἀνθισμένους
    καὶ νὰ μὲ πᾶς πολὺ μακρυὰ ἀπ᾿ τὴ μαύρη τούτη Κόλαση,
    μακρυὰ πολὺ κι᾿ ἀπὸ τοὺς μαύρους κολασμένους .

    Καμάρης Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Νασαι καλά , με συγκινησες πολύ
    αληθινές ιστορίες που ευτυχώς ,...μπορείς να
    είσαι καλά με όσα πέρασαν και να τα
    διηγήσε με τόση λεπτομέρεια .....
    Χρόνια πολλά και καλά .!!!

    Eugenia Evangelinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Κύριε Καριαμη , τι ωραία λόγια. Στην έκθεση θα είχατε άριστα. Κάποιοι σαν την παρέα σας έπρεπε να ασχοληθείτε με την πολιτική για να αγαπήσουμε την ομορφιά της πλάσης και να γίνουμε ξανά ( γειτονια αλληλεγγύης και πραγματικής φιλίας). Μπράβο σας!!

    Matina Doloma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. καπετάνιε να είστε καλά...!
    Μεγάλη συγκίνηση ένοιωσα.
    Πολλά χρόνια ακόμη εύχομαι για να τα θυμάστε!

    Artemis Krimitsa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Υπέροχο καπετάνιε. Ευχαριστούμε και καλό σας βράδυ!!

    Letta Tsoukaneri

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  88. Καπετάν Μιχάλη!! Να έχετε πάντα Υγεία!! Και να θυμάστε όλα όσα έχετε περάσει....περασμένα!! Κι όμως αληθινά!!! Ποτέ ξεχασμένα!!! Όπως την πρώτη αγάπη.....έτσι και το πρώτο ..σας...μπαρκο!!!... Ούτε το πλοίο ξεχνάτε....ούτε τό ταξίδι!!!! Ωραία ανάμνηση ελπίζω!! Αν και λένε....κάθε πρώτο δύσκολο!!!..

    Ιάσμη Χαλλιορή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. ΔΙΑΒΆΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΆ ΌΛΟ ΤΟ ΚΕΊΜΕΝΟ ..ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΗΣ ΖΩΉΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΡΎΒΩ ΣΥΓΚΙΝΉΘΗΚΑ!! ΓΙΑΤΊ ΠΟΛΛΆ ΑΠΌ ΑΥΤΆ ΜΕ ΑΓΓΊΖΟΥΝ! ΝΑ ΕΊΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΚΑΛΆ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΟΥΡΆΣΑΤΕ ΚΑΘΌΛΟΥ!

    Λίτσα Χατζαντωνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Δεν μας κούρασες καθόλου, υπέροχο άρθρο,να είσαι καλά!

    Antonis Skarlatos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Πάντα ρομαντικός κ για εμάς τους στεριανούς …. Που δεν μυρίσαμε το diesel και τη θάλασσα!!

    Dimitris Tsimounis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Εντυπωσιακά γραμμένο. Υπήρχε χάρη Θεού 🙏. Συνέχισε να αγαπάς την οικογένειά σου, να αγαπάς τη ζωή σου στη θάλασσα.

    Doortje van Lieshout

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Να είσαι καλά να θυμάσαι τις αναμνήσεις σου και την αγάπη σου την θάλασσα, καπετάνιε!!

    Anna Pagoni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Μπράβο καπετάν Μιχάλη φοβερή εμπειρία ανάλογες βέβαια έχω ζήσε και εγώ με ρήγμα στην πλώρη και τσιμέντομενο το for Beig στη Μαδαγασκάρη τα ίδια κύματα η ίδια περίπου ιστορία όπως λες με τον καπετάνιο να μην καταλαβαίνει και ήρθαμε 35° κλήση και είπαμε τώρα τελειώσαμε όλοι με τα σωσίβια στη γέφυρα Και ευτυχώς ένα κύμα μας επανέφερε μετά από αυτό η ιστορία σου ταιριάζει πολύ με τη δικιά μου και εμείς περνάμε SOS από άλλα πλοία που ήταν σε κίνδυνο
    Να είσαι καλά με υγεία και δύναμη καλό απόγευμα

    Kostas DjGus

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Με συγκινησες πάρα πολύ!! Δυστυχώς έχουμε ζήσει λίγο πολύ τέτοιες καταστάσεις.Τι να πρώτοθυμηθώ,το στενό της Φορμοζας,έξω από το Hatteras, η έξω από την Γιοκοχάμα!!!!Με τρεις λέξεις τα είπες ΟΛΑ!!!!"Από τύχη ζούμε,".Κάθομαι τώρα που η κλεψύδρα πνέει τα λοίσθια και αναλογίζομαι,στ αλήθεια πως αντέξαμε? Που βρήκαμε το κουράγιο και την δύναμη και αντιμετωπιζαμε τέτοιες καταστάσεις??Πόσες φορές είδαμε τον χάρο να μας φλερτάρει έντονα???Η πείρα όμως μας έκανε να σεβόμαστε την θάλασσα και να μην ερχόμαστε σε αντιπαράθεση μαζί της,όσο περνούσε από το χέρι μας.Οσο μπορούσαμε προσπαθούσαμε να αποφύγουμε την κόντρα!!!!Το θράσος του κάθε Πλοιάρχου ν αντιπαρατεθεί μαζί της , έχει πληρωθεί με ανθρώπινες ζωές.Ειναι όμως και ξαφνικές καταστάσεις που δεν είχαμε την δυνατότητα να αντιδράσουμε.Ειχα την τύχη να μην έχω στην μακρόχρονη Πλοιαρχικη καριέρα μου ανθρώπινη απώλεια.Ας δοξάζουμε τον Θεό και τον Άη Νικόλα ,που μόνο εμείς ξέρουμε πόσες φορές τον επικαλεσθηκαμε ,που μας βοήθησε τα γέρικα σκαριά μας να τ αράξουμε στην στεριά.Προχωραμε όσο γράφει το κοντέρ.Να είσαι καλά Φίλε

    Giannis Livanis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Με κομένη την ανάσα το διάβασα, συγκινήθηκα, θυμήθηκα την θάλασσα μα και την παλινδρομική μηχανή με τις λέξεις σας (με κόπο ανεβοκατέβαζε τα ποδάρια της.) μια υπέροχη εξομολόγηση ζωής, ναυτικής θαλασσοδερμένης ζωής

    Gabriel Panagiosoulis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Συγκινητική αφήγηση σε ότι αφορά την σκληρή εμπειρία στη θάλασσα,δάκρυσα με τα γενέθλια σου όταν η ζωή σου κρεμόταν απο μια κλωστή.Το κλείσιμο της εξιστόρισης το βρήκα αδόκιμο,χωρίς παρεξήγηση και χωρίς να μειώνει την σκληρή σου εμπειρία.

    αθανασιος χρηστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Εν θαλλάση αδελφέ, συνέχιζε να μας λούζεις με αρμύρα που χρεαζόμαστε τόσο εμείς όσο και οι οι αβάπτιστοι. Να είσαι πἀντα καλά

    Dimitris Melachrinoudis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Βασιλική Βασιλική

    Καλημέρα καπετάν Μιχάλη καλή χαρούμενη εβδομάδα να έχεις!!! Διάβασα την ιστορία όλοι με πολύ αγωνία και σφίξιμο στην καρδιά ❤️ μου φαντάζομαι να είναι κανείς και μέσα σε μια τέτοια περίπτωση. Γι αυτό καλά έκανες και σταμάτησες. Για να καμαρώνεις παιδιά και εγγόνια και την υπέροχη κυρία Φωτεινή που είναι άξια σύζυγος μητέρα και γιαγιά .τέλος καλό όλα καλά καπετανιε και μην το μετανιώνεις που έφυγες από την θάλασσα !!! Η Παναγία μας στα έφερε πολύ ωραία !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Τασσώ Γαΐλα
    Πολύ συγκινητική ιστορία καπετάν Μιχάλη. Συγκλονιστικό κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Αγγελικη Καραμουζου-Σαρρη
    Κάθε φορά που το διαβάζω,το ζω σαν ναμουν εκεί.πολυ συγκλονιστικό 😢Σκεπτομαι όλους τους δικούς μου που σίγουρα θαχουν ζήσει κάτι παρόμοιο κ ανατριχιαζω....και τώρα το παιδάκι μου που ταξιδεύει🙏🙏Ας έχουν όλοι οι ναυτικοί μας τον Άγιο Νικόλα στην πλώρη τους!!!καπετάν Μιχάλη να ζήσετε να τα θυμάστε όλα όσα περάσατε,με υγεία!!πολύχρονος κ στα 💯‼️ και να προσευχόμαστε για όλους τους ναυτικούς μας να έχουν την χάρη της Παναγίας μαζί τους,καλή υπομονή κ γρήγορη κ ασφαλή επάνοδο στα σπίτια μας!!!🙏🙏

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Anastasia Basta
    Πολύ ωραίο κείμενο καπετάνιε μου. Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Μπάμπης Ζωντός
    Αχ!!!
    Αχ!!!!
    Πόσες φορές αμέτρητες δοκιμάσαμε αυτό το πικρό συναίσθημα και το φόβο με Δέος;;;;;;
    Καλές θάλασσες στους Ναυτικούς μας και καλή επιστροφή στα σπίτια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Stamatina Tsimachidou
    Μέλος με κορυφαία συνεισφορά
    Καλή εβδομάδα μόνο που το φανταζωμε τρελενομε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Sakis Amarantigos
    Την Καλημέρα μου καπετάν Μιχάλη ,Πολλη συνταρακτικη η προσωπικη αφήγηση Σας ,Πραγματικά κάθε χρόνο είχαμε μεγάλες απώλειες ανθρωπων ,Τα ποιο πολλά τα έφαγε η Ιαπωνία ,με φορτία παλιοσιδερα από west coast ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Λίτσα Χατζαντωνά

    καπετάν Μιχάλης Καριάμης ΑΥΤΉ ΕΊΝΑΙ ..
    ΣΊΓΟΥΡΑ ΜΊΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΉΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΆΣΕΤΕ ΠΟΤΈ ... ΤΈΛΟΣ ΚΑΛΌ ΌΛΑ ΚΑΛΆ ..👏👏 ΌΜΟΡΦΗ ΕΒΔΟΜΆΔΑ ΝΑ ΈΧΟΥΜΕ ΌΛΟΙ ΜΑΣ...🙂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Vassia Maniati
    Ποσες αναμνησεις.....κραυγες και ψιθυροι καπεταν Μιχαλη !!!!21 μονο χρονων..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Maria Botsi
    Ανάμεσα σας και ξένοι ... αλλά στις προσευχές σας..Ένας Θεός ο Ίδιος Θεός στα κτυποκαρδια σας.
    Να είστε καλά..και να θυμάστε και δύσκολα /και εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Giannis Livanis
    Αγαπητέ Φίλε και Συνάδελφε καλημέρα.
    Ειλικρινά συγκινηθηκα αφάνταστα!!!
    Τα έζησα κι εγώ αρκετές φορές.
    Έξω από το Hatteras ,πλησιάζοντας την Yokohama και σε άλλα σημεία των θαλασσών του κόσμου
    Πάρα πολύ περιγραφικός και η συγκυρία των γενεθλίων σου ,μ έκανε και δάκρυσα!!
    Ευτυχώς γλυτώσαμε, οπως ευτυχώς και η μεγάλη πλειοψηφία των ναυτικών που έζησαν τέτοια τραγικων και συγκλονιστικών γεγονότων.Υπαρχουν δυστυχώς και πολλοί άλλοι που τούς σκέπασε για πάντα το κύμα.
    Οι παλαιοί Καπεταναιοι ,ήταν αγύριστα κεφάλια,μη λογαριάζοντας τις επερχόμενες καιρικές συνθήκες.
    Υπερέβαλαν τις αντοχές των πλοίων τους και δεν λάβαιναν το όψη τους την ζωή τους και τις ζωές των πληρωμάτων,ούτε τις τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες τους.
    Η σειρά μας δεν έκανε τέτοιες βλακείες.Γυριζαμε και αποφεύγαμε τέτοιες τραγικές καταστάσεις.Πανω απ' όλα οι ζωές των επιβαινόντων και συνεπώς των πλοίων και το του φορτίου.Με το υπέροχο κείμενο σου,μ έκανες να θυμηθώ τόσα πολλά.Ειμαι ευτυχής που σε γνώρισα στο "ΘΆΛΕΙΑ" και άλλο τόσο που σε βρήκα ύστερα από τόσα χρόνια και αγανταρουμε τώρα στο βάρος των χρόνων και των προβλημάτων υγειας!!!Αγάντα κι όσο γράφει το κοντέρ.Μαθημενα τούτα τα γέρικα κορμιά!!!!Να είσαι καλά καθώς και όλη σου η οικογένεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Παναγιωτα Παπαστρατη
    Καλο απογευμα Μιχαλη μου με συγκινησε πολυ η αφήγηση τις πορεια σου στα καραβια οπως ολων των ναυτικων ξερω και καταλαβαινω ειχα και εγω στενους συγκενεις στο επαγγελμα αυτο να εισαι καλα τωρα και να απολαυσεις την οικογενειακη θαλπωρη σε εκτιμω πολυ ξερω για σενα ειναι πολυ φιλος μου ο Γεωργουλης παιδικος φιλος καλο σου βραδυ με εκτιμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή