'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Στο Παλατάκι, ήχησαν «ΤΑ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ»







Ο Ήχος του σήμαντρου της γερόντισσας Νεκταρίας, σήμανε την έναρξή  του οδοιπορικού της όμορφης εκδήλωσης του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής «ΠΥΡΓΙ». Η φιλόξενη αίθουσα στο πραγματικό ΄΄ Παλατάκι΄΄  του Χαϊδαρίου, αποδείχθηκε πολύ μικρή για το εύρος μιας τέτοιας εκδήλωσης. Η ακούραστη πρόεδρος κ. Μαρία  Μπρη – Παπαμακάριου, είχε φροντίσει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και δικαιώθηκε.  Καθ ομολογία του υπευθύνου των πολιτιστικών του Δήμου  από βήματος ήταν μια από τις δύο εκδηλώσεις που είχαν τέτοια συμμετοχή και άφησαν εποχή. Η αίθουσα ήταν καλυμμένη  από γιγαντοαφίσες με εικόνες από περίτεχνα καμπαναριά του Μυροβόλου νησιού μας. Όλες παρμένες από το βιβλίο της ομιλήτριας, «Τα καμπαναριά της Χίου». 


Το κοινό από κάθε σημείο της Αττικής και από κάθε χωριό της Χίου. Για μια ακόμα φορά η ταπεινή Δέσποινα των γραμμάτων, χάρισε δείγματα της αξίας της.  Οικείο το θέμα της «Οι καμπάνες τα καμπαναριά και το ιστορικό τους». Κυριολεκτικά καθήλωσε το κοινό της η κυρία Πόπη Χαλκιά- Στεφάνου.  Προικισμένη με αρμονία λόγου και σκέψης η ακούραστη ιστορική ερευνήτρια και λογοτέχνης για άλλη μια φορά μας δίδαξε . Χάρισε γνώση περιφέροντας τη σκέψη στην προσφιλή μας πατρίδα, τη Χίο  με τα θαυμαστά μνημειώδη καμπαναριά της. Έργα συνήθως απλών τεχνητών του λαού μας. Συντομότατη και γλαφυρή με τα άψογα Ελληνικά της, έκρουσε τις ευαίσθητες χορδές και μας έκανε να δυσφορήσουμε σαν τέλειωσε την ομιλία μας. Θέλαμε να ζήσουμε ακόμα περισσότερο το ταξίδι μας στη γνώση και την πάντα γοητευτική περιπλάνηση στην γενέθλια γη. 



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Χιώτες επιστήμονες  όπως ο πρώην πρόεδρος της Αγγειολογικής Εταιρείας κ. Αν. Τριπολίτης .  κ. Παλαιός τ. Αντ/δρος του ‘’ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ’’ . Μιχ. Κούτελος Ιατρός. Άνθρωποι των γραμμάτων. και της παιδείας όπως οι κ.κ. Ν.Τσικής και Ισ. Πρώιος., πρώην και νυν πρόεδροι του ‘’ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ Ψ.Ν.Α ‘’ Τοπικοί Δημοτικοί άρχοντες, προεξάρχοντος του πρώην Δημάρχου Χαϊδαρίου κ Κυρ. Ντινιακού.  Πρόεδροι  κοινωφελών ιδρυμάτων , Χιακών και τοπικών Συλλόγων . Στρατιωτικοί και από τα ΜΜΕ το ζεύγος Θεοδ. Βαλαμβάνου και Μαρκέλλα Κουτσοδόντη από το ΄΄amanivoice-Chios.gr ΄΄  Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της ‘’ Περιφερειακής Ενώτητας Χίου’’ και του Αντιπ. Κ. Κων/νου Γανιάρη. Ας σημειωθεί για μια ακόμα φορά η απλόχερη αρωγή του Δήμου Χαϊδαρίου σε ότι έχει σχέση με τα Χιώτικα Πολιτιστικά δρώμενα στην περιοχή του. Ευχάριστη νότα τα μουσικά ακούσματα από την κ. Θεοδώρα Κουνή – Θεοτοκά και τον κ. Στέφανο Θεοτοκά.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ τους συντελεστές της πραγματικά όμορφης εκδήλωσης . Τέτοιες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας έχουμε όλοι μας ανάγκη

Μιχάλης Γ. Καριάμης
  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου