'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΥΨΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΑΡΛΑ





                       Ν. Μυταράκης - Π. Βαρλάς - ο Χίου  ΜΑΡΚΟΣ - Κ. Φαφαλιός
Ως γνωστόν, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Νέου Φαλήρου, επί σειρά ετών ιερουργούσε ο σημερινός Μητροπολίτης Χίου –Ψαρών και Οινουσσών και θρησκευτικός πατέρας μας κ.κ. Μάρκος.Το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού επιλέχθηκε ως χώρος απόδοσης τιμής σε ένα από τα ποιο εκλεκτά και συνάμα ταπεινότερα άτομα που γεννήθηκαν στο Μυροβόλο νησί μας. Παναγιώτης Βαρλάς το βαρύ όνομα του. 

Σταμάτης Μανές - Παναγιώτης Βαρλάς
Πιστεύω και το καταθέτω εν γνώσει λόγου, ότι αυτή η εκδήλωση ήταν μακράν από κάθε άλλη η καλύτερη των τελευταίων ετών. Προσωπικά, είχα να νιώσω  τόση χαρά και Χιώτικη περηφάνια από την ευλογημένη ημέρα της 8ης Νοεμβρίου 2005. Ημέρα κατά την οποία η Ακαδημία Αθηνών, υποδέχθηκε πανηγυρικά στους κόλπους της τον Μεγάλο μας Χιώτη Αστροφυσικό κ. Σταμάτη Κριμιζή. Η εκδήλωση προς τιμή του κ. Π. Βαρλά, πληρούσε όλους τους κανόνες που εξασφαλίζουν επιτυχία. 

                                 Η κ. Νίκη Σκαρβέλη "ΦΙΛΟΙ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ"
Πρώτα από όλα τελούσε υπό την προστασία του προικισμένου μας Ποιμενάρχη. Οι ικανότητες του σε θέματα σχεδιασμού και οργάνωσης γνωστές. Οι γνώσεις του τεράστιες . Οι δυνατότητες του στην ευχέρεια λόγου και τα Ελληνικά του, εκπλήσσουν και τους ικανότερους των φιλολόγων μας. Άθελα μου, έγινα αποδέκτης ευμενέστατων σχολίων και θαυμασμού των διακεκριμένων «Δάσκαλων» της Ελληνικής γλώσσας κκ Νικολάου Τσική και Ισιδώρου Πρώιου. 

    
Ισίδωρος Πρώιος - Νίκος Τσικής
Ο σκοπός της εκδήλωσης, ήταν ιερός. Έκρυβε ξεχασμένες έννοιες  σεβασμού και αλληλεγγύης. Ίσως  οι δραματικές καταστάσεις που βιώνει ο λαός μας, βοήθησαν ορισμένους από εμάς, να ξαναβρούμε τη χαμένη ανθρωπιά και το  μεγαλείο ψυχής που κρύβει η ψυχή του ανθρώπου. Το τιμώμενο πρόσωπο, άνθρωπος καταξιωμένος στη συνείδηση όλων μας. Εγνωσμένη η αξία του σαν «Δάσκαλος» και σαν «Άνθρωπος». Το πράο του χαρακτήρα του, η συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα της μεγάλης μας παροικίας αλλά και σε καίριες θέσεις Συλλόγων και Ιδρυμάτων, καθώς και το έργο που άφησε, τον έχουν καταξιώσει στις καρδιές και τις συνειδήσεις όλων μας. Τόνιζα και τονίζω πάντοτε, όσους τιμούν τις Χιώτικες συνάξεις. Ένας από αυτούς του λίγους είναι και ο σεβαστός μας κύριος Π. Βαρλάς. 

                             Δημήτριος Σκαρβέλης , Στρατηγός και Ακαδημαϊκός 
Η ταπεινότητα του θέμα προς μίμηση και παραδειγματισμό. Ποτέ δεν καυχήθηκε για το τι έπραττε. Ποιους, πως , πόσο και πότε βοήθησε. Από χείλη άλλων έγινα γνώστης του κοινωνικού του έργου. Δεν ξέχασε ποτέ και κανέναν. Ήταν από τους λίγους στο λιμάνι του Πειραιά που είπαμε το στερνό «Αντίο» στον αξέχαστο κυρ Δημήτρη Λαϊνά. Τον άνθρωπο που δεν έλειπε από καμιά Χιώτικη Σύναξη και με τη γραφίδα του άφησε παρακαταθήκη για τα τεκταινόμενα της παροικίας μας. Δεν είναι τόλμημα να πω ότι αυτή η εκδήλωση  αποτελέσει οδηγό για παρόμοιες της. Σε αντίθεση με αντίστοιχες που κουράζουν και απογοητεύουν τον δύσμοιρο ακροατή αυτή της 15ης Ιανουαρίου 2014, θα πρέπει να αποτελέσει θέμα σεμιναρίων για ασφαλή επιτυχία. Προεξάρχοντος του Ποιμενάρχη μας, ο οποίος με λίγα λόγια και «καλά» που λένε, ποδηγέτησε τα όσα επηκολούθησαν και τιμόνεψε στη σωστή πορεία . Μεστός και θερμός ο λόγος του. Έδωσε στον καθένα να καταλάβει γιατί έλαβε η εκκλησία της Χίου την απόφαση να τιμήσει τον εκ του Ζυφιά, καταγόμενο δωρητή. Ακολούθως κατέθεσε στα μάτια ενός απορημένου και έκπληκτου από θαυμασμό ακροατήριου το μέγεθος και τους σκοπούς των δωρεών. Μιας στέγης για άπορους φοιτητές με καταγωγή από τα χωριά του Ζυφιά και του Δαφνώνα κατά προτεραιότητα ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Χίου. Το άλλο σκέλος της δωρεάς καθορίζει υποτροφία με χρηματικό έπαθλο και πάλι για άπορο διαπρέψαντα Χιώτη μαθητή ή μαθήτρια. 

  
Ο κ.Π. Βαρλάς ευχαριστώντας  
Όλα αυτά στη μνήμη Γονέων και του αείμνηστου αδελφού του Αρχιμανδρίτη  Μακαρίου Βαρλά. Ομιλητές, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Με μια διαφορά, είχαν κάποια άμεση σχέση συνεργασίας με τον τιμώμενο. Ήταν ολιγόλογοι. Θα έλεγα ότι περιορίστηκαν σε έναν απλό – θερμό χαιρετισμό. Δεν ήταν λίγοι αν σκεφθούμε ότι στη διάρκεια της ζωής του τίμησε από θέση προέδρου τον Σύλλογο Ζυφιανούσων Αττικής. Την «Ο.Χ.Σ.Α» και το Δ.Σ. του Δρομοκαϊτειου Ιδρύματος.

 ο κ.Κ.Φαφαλιός, εν μέσω του Σεβασμιότατου και του κ.Κ.Τριαντάφυλλου
Το πολυπληθές ακροατήριο, αποτελούσαν άνθρωποι από κάθε χωριό του νησιού μας μα και από κάθε γωνιά της Αττικής. Πανεπιστημιακοί και Ακαδημαϊκοί Δάσκαλοι. Άνθρωποι του Πνεύματος και των Γραμμάτων. Επιστήμονες. Καθηγητές. Πρόεδροι Συλλόγων και Ιδρυμάτων. Πλοίαρχοι. Απλοί μα σεβαστοί συμπατριώτες μας κάθε ηλικίας.Εκδότες Χιακού Τύπου.
Οικείοι και μέλη της οικογένειας του. Υπουργός της κυβέρνησης και Βουλευτής του νησιού μας. Ο πάλε ποτέ Νομάρχης Χίου  κ. Κώστας-  Αγαπητίδης  (1965 - 1967 ). Αδερφές του «Λύρειου Ιδρύματος» καθώς και ο σημερινός ιερέας του Ζυφιά. Κύριος ομιλητής και αδελφικός του φίλος, μια από τις σεμνότερες παρουσίες, ο αγαπητός από όλους μας, ο ξεχωριστός και σεβαστός κ. Κ. Φαφαλιός. Ο Τιμώμενος ανταπάντησε στον ομιλητή. Ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας και όλους τους παραβρισκόμενους. Ακολούθως δέχθηκε από χειρός του Σεβασμιότατου την ύψιστη τιμητική διάκριση. Ο Πνευματικός μας Πατέρας δεν άφησε κανέναν χωρίς χαιρετισμό  ή έναν καλό λόγο. 



Μ. Καριάμης - Α. Τριπολίτης - Γ. Διλμπόης

Η ασημότητα μου, δέχθηκε την ευλογία της αναφοράς του ονόματος μου, ώστε να γίνω άγγελος χαράς για τους «Ξεχασμένους της Αμανής». Ξεχασμένους από όλους εκτός από τον θρησκευτικό μας Πατέρα. Έκπληκτο το κοινό δέχτηκε τους λόγους του. Ας το ακούσουν οι λιγοστοί άνθρωποι της Αμανής και του Πεληνναίου. Πιθανά να μην έχουν παππά. Θα έχουν όμως την ευλογία και την κοινωνία της παρουσίας του Μητροπολίτη μας στα χωριά τους κατά τις ημέρες της Αγίας Μεγάλης Εβδομάδας και όχι μόνον. Ρωτώ απλά. Είναι δυνατόν να μην τον λατρεύουν αυτόν το φωτισμένο ιεράρχη;  Ο Μεγαλοδύναμος ας οδηγεί τα βήματα του πάντα στον σωστό δρόμο όπως τα καθοδηγεί έως και σήμερα. Γνωρίζω πως οι ελάχιστες γνώσεις και δυνάμεις μου, δεν επιτρέπουν, ούτε κατά το ελάχιστον να αποδώσουν το μέγεθος την ποιότητα και την ουσία της εκδήλωσης. Συγχωρέστε με.

Κ.Μουτάφης - Αικ. Κόκκοτα - Π. Βαρλάς
Σεβαστέ μου κύριε Βαρλά, θέλω να σας γνωρίσω ότι την ώρα της Τιμής και της Χαράς, με τα μάτια και την σκέψη μου, σας παρακολουθούσε ο αξέχαστος κοινός φίλος μας, ο γιατρός Κώστας Μουτάφης. Δεν ήταν δυνατόν να απουσιάζει από κοντά σας αυτή την ημέρα . Σεβασμιότατε.....  κύριε Βαρλά σας ευχαριστούμε για όσα πολύτιμα μας χαρίσατε σαν θεία Δωρεά.

Υγ.. Μακάρι η πράξη σας σας βρει μιμητές κυρίως δε από τους πολλά έχοντας και κατέχοντας 

Μιχάλης Γ. Καριάμης
Πλοίαρχος Ε.Ν


Με το πέρας της Εκδήλωσης 






2 σχόλια:

  1. Σχόλια μέσω Ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

    Από : Γεώργιο Παπαδόπουλο

    Σήμερα 18 – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 2014, στις 10:22 μ.μ.

    Κύριε Καριάμη,

    καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά !
    Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για τα υπέροχα (και συντακτικώς άψογα) Ελληνικότατα κείμενά σας.
    Πρέπει να τα συγκεντρώσετε και -εν καιρώ- να τα εκδώσετε σε έναν καλαίσθητο τόμο, να μεταδίδουν στις επόμενες γενιές τα, μεστά νοημάτων, μηνύματά σας.
    Ο κ. Παναγιώτης Βαρλάς είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος και ανήκουν θερμά συγχαρητήρια στον Σεβασμιότατο Ποιμενάρχη μας κ. Μάρκο, ο οποίος είχε την εμπνευσμένη πρωτοβουλία να τον τιμήσει δεόντως. Προσωπικά συνδέομαι μαζί του, όπως συνδεόμουν στενότατα και με τον μακαριστό αδελφό του, Αρχιμ. π. Μακάριο, ο οποίος μου έστελνε πάντοτε κάθε νεοεκδιδόμενο εγχειρίδιό του. Ας είναι η μνήμη του αιωνία. Και στον κ. Παναγιώτη να χαρίζει, ο Θεός, υγεία και δύναμη.
    Κύριε Καριάμη,
    ευτυχώς που υπάρχετε κι εσείς και μας μεταφέρετε τα Χιακά νέα του λεκανοπεδίου Αττικής. Έχετε επάξια αναδειχθεί σε διάδοχο του αειμνήστου φιλίστορα, Δημήτρη Λαινά. Ο πανάγαθος Θεός στέλνει τον κατάλληλο άνθρωπο, την κατάλληλη στιγμή, στο κατάλληλο σημείο.
    Θα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής εάν σας δω προσεχώς και από κοντά, με την πρώτη ευκαιρία που θα έλθετε στο νησί μας. Σας φιλώ
    Με εξαιρετική τιμή

    Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από : ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΥΡΡΗ

    Δευτέρα 20 - 1 - 2014, στις 2:13 μ.μ.

    Για τα όσα βάσανα μας δίνει ο Θεός, καπετάνιε, το ξέρω πως πρέπει να μην βαρυγκομούμε και να μην αγανακτούμε. Αλλά σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις που χάνω την επικοινωνία και τη συναναστροφή τόσο σπουδαίων συμπατριωτών μου, εξ' αιτίας της πάθησής μου, δεν γίνεται να μην παραπονεθώ λιγάκι.
    Όμως, όπως πάντα, η περιγραφή που, ο λόγος σας ο ζωνταός κι ο άμεσος, μας χάρησε πάλι, με ανακούφισε. Πράγματι άξιος και υπεράξιος ο τιμώμενος! Ο αείμνηστος Λαϊνάς μας γνώρισε κι εκτιμησα πολύ την καταδεχτική του συμπεριφορά απέναντί μου και την φιλική του υποδοχή. Η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Χίος μας, μπορεί να επιχαίρει και για άλλο ένα άξιο και προβεβλημένο βλαστάρι της. Να είναι γερός αλλά κι εσείς που, άοκνα παρίστασθε και μνημονεύετε τέτοιες αξιόλογες πρωτοβουλίες.Με εκτίμηση Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή