'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΤΑΝΤΙΑ






ΣΤΗΝ ΙΕΡΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΤΑΦΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ  
& ΣΤΟΥΣ  ΥΓΡΟΥΣ  ΤΑΦΟΥΣ  ΤΩΝ   ΘΑΛΑΣΣΩΝ  ΤΗΣ     ΥΦΗΛΙΟΥ  ΠΟΥ   ΤΟΥΣ   ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ 



Ο Θυρεός του ΝΑΤ 

Κάποτε έσφυζε ζωής. Ουρές οι ασφαλισμένοι . Δεν μιλώ για αλλοτινές ξεχασμένες εποχές. Για το χθες μιλάω. Για τις όμορφες δημιουργικές ημέρες που ζούσε ο τόπος μας και τίποτα δεν προϊδέαζε τη σημερινή συμφορά.  Για το Μέγαρο του ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο), μιλώ. Έναν από τους κορυφαίους ασφαλιστικούς φορείς στον κόσμο. Δημιούργημα  αγαστής συνεργασίας Ναυτικών και Εφοπλιστών χωρίς καμιά βοήθεια του Ελληνικού κράτους. Το τονίζω. Χωρίς τη «δεκάρα»,  του Ελληνικού Δημόσιου. Όλοι γνωρίζουν ότι, η Ελληνική οικονομία για δεκαετίες ολόκληρες, κατά κύριο λόγω στηρίχθηκε στο Ναυτιλιακό και μεταναστευτικό συνάλλαγμα. Μετά την επέλαση των ακριδών, τα πάντα άλλαξαν. Μας έσυραν στη σημερινή μας κατάντια !  Ποιος  δεν πονά για το σημερινό μας χάλι; Χθες τα βήματα  μου με έφεραν στους χώρους του ΝΑΤ. Δάκρυσα από την πρωτοφανή ερημιά του. Στην άλλοτε πολύβουη κυψέλη  του μόχθου μας, με τι ατέλειωτες ουρές. Πιστέψτε με, ήμουν  μόνος. Γύρισα όλους τους  ορόφους  η ίδια ερημιά παντού. Σε όλους τους διαδρόμους και στα γραφεία υπήρχαν μόνο ευγενέστατοι και πρόθυμοι υπάλληλοι. Ούτε ίχνος συναδέρφου. Αλήθεια πόσοι ναυτικοί έχουμε απομείνει πλέον ; Άφρονές χαριστικές πολιτικές των δυο μεγάλων  κομμάτων  κατέστρεψαν  τα όνειρα και τις ελπίδες μας. Με το τάχατες δικαιολογητικό της ανταγωνιστικότητας, δημιούργησαν την Μεγάλη Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία. Στόλους κραταιούς, σε φορολογικούς παράδεισους, αλλά χωρίς την παρουσία   Ελλήνων Ναυτικών  .....Κατάντια ! 


Το Μέγαρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) στον Πειραιά 

 Έφυγα με σκυμμένο κεφάλι απογοητευμένος με προορισμό μου τον Οίκο Ναύτη. Λίγοι αγωνιστές συνάδελφοι, περιφρουρούσαν τον κτηριακό συγκρότημα. Με όμορφο τρόπο, οι μαχόμενοι ναυτεργάτες, έδωσαν  στους πάντες να καταλάβουν (αν το κατάλαβαν) , ότι ο Οίκος Ναύτη, δεν ανήκει ούτε στο Δημόσιο ούτε στον ΕΟΠΥΥ. Το ασφαλιστικό μας δικαίωμα το κατακτήσαμε με διαρκείς αγώνες οι Παππούδες , οι Πατέρες μας και Εμείς με τα Αδέρφια μας για να το παραδώσουμε ακμαίο και σφριγηλό στα παιδιά μας. Στον  Ο.Ν. δεν αρμόζουν παζάρια για διάλυση. Αλήθεια, οι φορείς του άρπα- κόλλα και του κόψε ράψε κατά το δοκούν, γνώριζαν για την ιδιαιτερότητα του Οίκου Ναύτη Χίου; Γνώριζαν ότι είναι δωρεά και η πιθανότερη κατάληξη είναι η επιστροφή του κτηρίου  στον δωρητή; Το Δ.Σ του σωματείου Συνταξιούχων Χίου, με επιστολή του  προς τον βουλευτή Χίου Κωστή Μουσουρούλη, σημειώνει ότι  :  «Ειδικότερα για τη Χίο, μία τέτοια ενέργεια είναι καταστροφική, καθώς το 30% των δικαιούχων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας στο νησί το αποτελούν ναυτικοί και μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι και θα κινδυνέψουν να βρεθούν ουσιαστικά χωρίς ιατρική κάλυψη, γιατί ακόμη και αν απευθυνθούν στο Νοσοκομείο Χίου ή την όποια άλλη δομή, λόγω του μεγάλου όγκου δικαιούχων θα μπλοκαριστεί κάθε δυνατότητα λειτουργίας του. Το κτίριο του Οίκου Ναύτου στη Χίο αποτελεί κληροδότημα προς τον Οίκο Ναύτου με σκοπό να παρέχονται σε αυτό υπηρεσίες υγείας προς τους ναυτικούς. Στην περίπτωση που περάσει στον ΕΟΠΥΥ θα χάσει αυτή την ιδιότητα, η οποία περιγράφεται ως όρος στην παραχώρηση, και το κτίριο θα επιστρέψει στους κληρονόμους του δωρητή. Αυτό συνεπάγεται ότι ο Οίκος Ναύτου και γενικότερα το Δημόσιο θα απολέσει περιουσία, που είναι στη διάθεση της εξυπηρέτησης των ναυτικών της Χίου».


Το μέγαρο του ΝΑΤ στη Χίο 

Εύστοχα η ΠΝΟ, τονίζει ότι  «οι  όποιες,  μνημονιακές  και    λοιπές   σκοπιμότητες  δεν  μπορούν  σε  καμία  περίπτωση  να   αποτελούν  το  άλλοθι  για να   στερούν  από τους  Έλληνες ναυτικούς  τις  στοιχειώδεις  και  ανθρώπινες  υπηρεσίες  υγείας,    για  τις  οποίες  και  έχουν  υποστεί  πλείστες  όσες  στερήσεις  και  θυσίες. Θα  πρέπει να  αντιληφθούν  επιτέλους  οι    αρμόδιοι   ότι  η  κατάσταση  έχει  φθάσει  στο  απροχώρητο.  Ο Ελληνικός  λαός  και  ιδιαίτερα οι ναυτεργάτες δεν  αντέχουν  άλλα  βάρη  στις  πλάτες  τους». Δυστυχώς στη χθεσινή πολύωρη συζήτηση, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, μεταξύ των μελών της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, και του Υπουργού, απουσίαζαν οι εφοπλιστές.  Πιθανά να μην  Ήθελαν να ακούσουν από στόματος των συνδικαλιστικών φορέων των Ναυτεργατών να απορρίπτουν κάθε ιδέα για «ατομικές συμβάσεις» ή για το μεγάλο ζήτημα που ακούει στο όνομα «Ανεργία Ναυτικών», μα εκείνοι σφυρίζουν αδιάφορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός, έμεινε οχυρωμένος  στο να επαναλαμβάνει ότι : «Το πρόβλημα της ανεργίας των ναυτικών το έχω θέσει σε όλη την Ευρώπη, ότι οι πολιτικές φορολόγησης θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας και θα διώξουν τα περισσότερα πλοία εκτός Ευρώπης». Τι έχεις Γιάννη ; Τι είχα πάντα.


Από παλαιότερες κινητοποιήσεις Ναυτικών μας 
 
Αλήθεια, που είναι κρυμμένοι, όλοι αυτοί οι υπερφίαλοι υπουργοί, που  έταζαν και μιλούσαν για αυτοτέλεια του ΝΑΤ ; Φίλες και Φίλοι μου. Συνάδερφοι της πικροθάλασσας και του αρμυρού κύματος, τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή.  Δεν είναι τυχαίες και οι αποδοκιμασίες  που δέχτηκε ο υπουργός (καίτοι προσκεκλημένος ) στις πίτες των εν ενεργεία και συνταξιούχων Πλοιάρχων. Αλήθεια οι υπαίτιοι της σημερινής συμφοράς  που πλήττει τους κατοίκους αυτής της χώρας κατάλαβαν ότι με τις αλχημείες τους μας άφησαν αβοήθητους στην τύχη μας;  Σκέφθηκαν ποτέ, τα επακόλουθα της διάλυσης  των επιτροπών χρόνιων νοσημάτων;  Γνωρίζει κάποιος από όλους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν εργασθεί ούτε μια ώρα στη ζωή τους ποια είναι η φύση του επαγγέλματος των ναυτικών; Γνωρίζουν το μέγεθος της τεράστιας προσφοράς μας στο Ελληνικό Έθνος;  Μια και απαιτώ σαν ενεργός Πολίτης Ισονομία και ισότητα και ανταμοιβή σύμφωνα με τους κόπους και όσα πρόσφερε ο καθένας, ρωτώ : «Γιατί η τεράστια αδικία απέναντι μας; » Δηλαδή ιδιαίτερης μέριμνας τυγχάνουν μόνο  οι  «ένστολοι» , οι «δικαστικοί» και οι «πανεπιστημιακοί καθηγητές» ;                               

Διαμαρτυρία Ναυτεργατών έξω από τον Οίκο Ναύτου - Πειραιά 

Ας τους το πω κατάμουτρα λοιπόν. Αυτούς φοβούνται και αυτούς χαϊδεύουν. Τίποτα άλλο ...... Παρ’  όλα  τα παθήματα μου. Την αδικία και την απαξίωση που περιβάλει τη ζωή μου όλη, νοιώθω , θέλω και επιμένω να χαρακτηρίζομαι «Έλληνας». 
Καλά να πάθω .... !

Μιχάλης Γ. Καριάμης
Πλοίαρχος Ε.Ν

Πρόεδρος «ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ»






3 σχόλια:

  1. Σχόλιο μέσω e-mail Από : george fragkos

    Σήμερα 21-2-2014, στις 6:46 μ.μ.

    Μιχάλη, καλησπέρα.
    Διάβασα το κείμενο πολύ ωραίο και με λίγα λόγια έφερε πολλά στη μνήμη. Προ καιρού έχασα την ταυτότητα του συνταξιούχου και πήγα να βγάλω άλλη. Εγώ και δυο χήρες είμαστε στην αίθουσα. Τα γκισέ άδεια τα κάηκε η καρδιά μου. Στο ισόγειο εκεί που ντανιαζόμαστε για την κατάθεση των δικαιολογητικών για τα διπλώματα νέκρα και μια λάμπα φώτιζε κι έδειχνε πως υπάρχει ζωή. Για τον Οικο Ναύτη το ξεφτιλίσαμε τελείως. Από κει που μας καμαρώνανε οι ασφαλισμένοι γενικά τώρα μας βλέπουνε με οίκτο. Αυτό που φτιάξανε οι ναυτικοί με τους τότε καραβοκύρηδες, ( γιατί τώρα δεν υπάρχουνε τέτοια αφεντικά) εγκάθετα κομματόσκυλα και λοιποί ημέτεροι το διαλύσανε το ταμείο και τρέμει η καρδιά αν θα πάρομε τη σύνταξη.
    Όσο για υπουργούς διαχρονικά, ό,τι πιο άσχετο και άχρηστο είχε η κάθε κυβέρνηση μας το φόρτωνε..
    Ασε να δούμε που θα μας καταλήξουνε, γιατί εμείς ακολουθούμε ανήμποροι τα γεγονότα.
    Καλό βράδυ
    Γιώργης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΚΆΠΤΕΝ ΜΙΧΆΛΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ!!!

    Λίτσα Χατζαντωνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

    Νίκη Αντωνοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή