'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

ΑΞΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
Στην εκδήλωση Ημέρα Μνήμης του Οραματιστή της Ενωμένης Ευρώπης ( και ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά και τους λαούς της ), αλλά και Αντιστασιακού Πανέλληνα Ήρωα Κώστα Δ. Περρίκου, ο λόγος ήλθε στην μεγάλη εκδήλωση του 2010, όταν στην κυριολεξία όλη η Χίος είχε τιμήσει τον Σταυραετό της. Αναπολώντας τις αξέχαστες στιγμές και στο παράπονο μου ότι η πατρίδα δεν ανακήρυξε ακόμα αυτό το εκλεκτό τέκνο της ως «Άξιο της Πατρίδος» παρά τις όποιες ενέργειες μας ως άτυπη ομάδα  «Φίλων Κώστα Δ. Περρίκου» και την κατάθεση σχετικών φακέλων  στη Βουλή των Ελλήνων εκ μέρους εκπροσώπων μας, ο Αντισμήναρχος Παντελής Βατάκης, μου έκανε γνωστό ότι παρά την επισταμένη έρευνα του, στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων δεν υπάρχει καμία σχετική εισήγηση…. αναφορά ή κάτι το σχετικό. Υπενθύμισα στον εκλεκτό συμπατριώτης μας, ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας της εκδήλωσης, όταν ο καπετάν Δημήτρης Διον. Μελαχρινούδης παρέδωσε τους σχετικούς φακέλους για τα περεταίρω.  Μετά από όλα αυτά, ήλθε σε επαφή με τον καπετάν Δημήτρη ο οποίος μου έστειλε όλα τα σχετικά στοιχεία της τότε εποχής τα οποία και επισυνάπτω . Σας κάνω γνωστό, ότι προσωπικά δεν συμμετείχα ούτε στην σύνταξη των φακέλων αλλά ούτε και στην επίδοση τους, στους αρμόδιους βουλευτές. Ομολογώ δε δημόσια την αδυναμία μας στο να παραδώσουμε τον αντίστοιχο φάκελο στην Χιώτισσα Ευρωβουλευτή κ. Μαρία Κασσιώτου Παναγιωτοπούλου, ώστε να τον προωθήσει στο Ευρωκοινοβούλιο. 

 Προσδοκώντας   τη δικαίωση των αγώνων μας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθεια σας

Για την ομάδα  «Φίλοι Κώστα Δ. Περρίκου»
   
          Μιχάλης Γ. Καριάμης                                    
               Πλοίαρχος Ε.Ν
Ελάχιστος   μεταξύ των Ελλήνων     

****************************************


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΉς Νομού Χίου – ΠΑ.ΣΟ.Κ
Χίος, 25 Ιουλίου 2007

Προς

Την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Κυρία Άννα Μπενάκη- Ψαρούδα

Κυρία Πρόεδρε,

Η ιστορική μνήμη είναι από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά μιας δημοκρατικής κοινωνίας, για το λόγο αυτό, ως Έλληνες οφείλουμε να αποδεικνύουμε ότι, γνωρίζουνε να τιμούμε όσους μας τίμησαν με το πέρασμά τους από αυτόν τον τόπο.
Ο Χιώτης Κώστας Περρίκος έχει λάβει τη θέση του στο πάνθεον των ηρώων και η θέση αυτή,  του αποδόθηκε από την ίδια την Ιστορία. Η αντιστασιακή του πορεία κορυφώθηκε με την ανατίναξη του κτιρίου της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ, στην Αθήνα, το Σεπτέμβριο του 1942. Με την καταδίκη του τρις σε θάνατο από τους Γερμανούς άφησε στα παιδιά του, τους συμπατριώτες του, αλλά και σε όλους  τους Έλληνες, βαριά παρακαταθήκη για τη συνέχιση των αγώνων για ελευθερία, αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση, ενώ ήταν από τους πρωτοπόρους οραματιστές της Ενωμένης Ευρώπης. Παραμένει ευθύνη όλων μας αυτή η πρωτοπορία να του αναγνωρισθεί και με επίσημο τρόπο.                                                             
Σας μεταφέρω, λοιπόν, το αίτηματων συμπατριωτών μου, να κηρυχθεί Άξιος, από τη Βουλή των Ελλήνων, ο Κώστας Περρίκος, για τον Αντιστασιακό του αγώνα και το όραμά του για την Ενωμένη Ευρώπη. 

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Με τιμή,
Ελπίδα Τσουρή
Βουλευτής Νομού Χίου

**************************************


ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ
Η ΠΡΟΟΔΟΣ
E-mail: proodoskal@freemail.gr
Κιν.: 697 61 65 124
Καλλιμασιά 8-2-2009
Αριθ. Πρωτ.: 12
Προς: Τους κκ. Βουλευτές Χίου
Γιάννη Κοσμίδη και Ελπίδα Τσουρή
Κοιν. :  Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Κ. Δημήτριο Σιούφα
(Με συνημμένα)


Θέμα: Απόδοση τιμής στον Κώστα Περρίκο από τη Βουλή των Ελλήνων

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές

Στα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη δεν απέφυγε την καταστροφή και η προτομή του Κώστα Περρίκου στην Αθήνα (Πατησίων και Γλάδστωνος)
Επειδή στην ‘’Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία’’  της 11-12-2008 γράφτηκε ότι «Η προτομή του Κώστα Περρίκου πλήρωσε την άγνοια (;) των δεκαεξάρηδων», το σωματείο μας αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειες για ενημέρωση του κοινού, προκειμένου να αναδείξει τη μορφή του Κ. Περρίκου.
Όπως ήδη γνωρίζετε, οι κανονισμοί του Ευρωκοινοβουλίου, αποδείχτηκαν εξαιρετικά δύσκαμπτοι, τόσο στο αίτημα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου (Απόφαση- ψήφισμα 110/2002) – με το οποίο συνηγόρησε η τότε Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας  με επιστολή που έστειλε προς τον κ. Pat Cox, Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου – όσο και στην επιστολή της Εταιρείας των Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου της 25-8-2005.
Κατά τη γνώμη μας, το επιχείρημα και των ευρωβουλευτών μας ότι υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις αντιστασιακών όπως αυτή του Κώστα Περρίκου, δεν ευσταθεί διότι:
1. Η πολιτεία του Κ. Περρίκου αποδεικνύει ότι πολύ πριν από την εκτέλεσή του για το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη, πρέσβευε την ειρηνική συνεργασία των λαών, με την επικράτηση της Ελληνικής Ιδέας.
2. Οι διακηρύξεις των οραματιστών μιας ενωμένης Ευρώπης, γίνονταν διαχρονικά όχι μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά από τη θαλπωρή του γραφείου τους
3. Οι χιλιάδες των αντιστασιακών είτε αυτοί λέγονταν Μακί είτε Παρτιζάνοι θυσιάστηκαν για το συμφέρον της πατρίδας τους και μόνο.
Επομένως η περίπτωση του Περρίκου είναι ανεπανάληπτη.
Όμως εκτός από τα  προαναφερθέντα ο Κ. Περρίκος πρέσβευε την εθνική συμφιλίωση και συνεργασία για το καλό του τόπου. Απευθύνθηκε αργότερα στους νέους σε περίοδο που το ελληνικό έθνος κινδύνευε με αφανισμό, ιδρύοντας την οργάνωση Π.Ε.Α.Ν.  στην οποία συμμετείχαν και πρώην συνάδελφοί σας, όπως ο Αλέξανδρος Μαγκάκης, Αναστάσιος Πεπονής κ. ά.
Επειδή σήμερα επαναλαμβάνεται ο κίνδυνος με τη μορφή της παγκόσμιας ύφεσης και της κρίσης των αξιών, χρειάζεται το πρότυπο του Κ. Περρίκου.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θα βοηθούσε η αναγνώριση της αγνοημένης προσωπικότητάς του από τη συντεταγμένη πολιτεία και να κηρυχθεί από το ανώτατο βουλευόμενό της όργανο «Άξιος της Πατρίδος».
Υποβάλλεται το αίτημα να εισηγηθείτε στη Βουλή των Ελλήνων την απόδοση της οφειλόμενης τιμής.
Για διευκόλυνσή σας επισυνάπτονται:
1. Απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της 13ης συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου της 19 Νοεμ. 2002
2. Η 110/2002 Απόφαση-ψήφισμα του ίδιου.
3. Πρόχειρη αναφορά στον Κώστα Περρίκο για τις ενέργειες ανάδειξής του.
Ευχόμενοι ότι θα ευοδωθούν οι ενέργειες για τη θετική αντιμετώπιση του αιτήματος της τοπικής κοινωνίας.


Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Ιωάννης Γρυμπαμπής Ελένη Φρατζέσκου


1 σχόλιο:

  1. η δικαίωση αδερφέ μου δεν έχει σχέση με τη βουλή των Ελλήνων ενός μορφώματος εξουσίας προσκυνημένο κατά κανόνα αλλά και ανήθικο Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ήδη υπαρχει στις καρδιές των λίγων φίλων του που προσπαθούν να διαδώσουν τις άξιες του .....Τα κομματοκίνητα κόμματα δεν περιέχουν τίποτα ούτε καν γνήσιο πολιτικό λόγο Προσωπικά κανείς από όλους αυτούς δεν με αντιπροσωπευει γιατί δεν περιέχουν ούτε ένα κόκκο σινάπεως ηθικής και ηθικής τάξης.........Οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν πήραν πάντα για αμοιβή τους εκλεισμούς στα σύρματα διώξεις και τα τοιαύτα....Η δικαίωση αυτών των ανθρώπων θα αξιζε αν υπήρχε στις καρδιές μας και μόνο...............Ας μη βλασφημούμε.......... Σε φιλώ αδερφικά
    ΜΑΝΩΛΗΣ Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή