'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

'' ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΜΑΛΑ'' – Εγκαίνια


Την Κυριακή 24 Μαΐου, το μεσημέρι όλοι οι δρόμοι του Πειραιά οδηγούσαν τους τυχερούς στην οδό Αλκιβιάδου 161, για να παραστούν  στα εγκαίνια του ιδρύματος  ‘’ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΜΑΛΑ’’  . Η μεγάλη Χιώτικη παροικία της Αττικής  και όχι μόνο, είχαμε την χαρά να δει,  ένα όνειρο ετών, της κ Αναστασίας Δαμαλά, μετά από πολλούς κόπους και αγώνες, να  γίνεται πραγματικότητα. Με έκδηλη ικανοποίηση απολαύσαμε ένα αληθινό παλάτι. Ένα κτήριο στολίδι και κόσμημα για τον Πειραιά μας και την Αττική γη.Η περάτωση σου, αποτελεί ευχάριστη είδηση και έκπληξη αν αναλογιστούμε τις άσχημες οικονομικές καταστάσεις που ταλανίζουν την πατρίδα μας και βασανίζουν το λαό της. Μετά από 40 νεκρά χρόνια, ένα ίδρυμα ανοίγει αισιόδοξα τις πύλες του για τους φιλομαθής και ερευνητές στο μεγάλο λιμάνι. Ένα ακόμα έργο Χιακής Ευποιίας στον μακρύ κατάλογο  της Χιώτικης παρουσίας σε αυτή την πόλη. 


η κ. Μαρία Χρονοπούλου


Μόνο όταν απολαύσεις με τα μάτια σου το εξαώροφο, παλατάκι με διάχυτη τη Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και την Χιώτικη αρχοντιά, θα καταλάβεις για ποίου μεγέθους έργο μιλάμε.  Μετά τον καθιερωμένο   για τις περιστάσεις Αγιασμό, η έφορος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων κ. Μαρία Χρονοπούλου, διάβασε το πρόγραμμα της τελετής καθώς και χαιρετισμούς πολιτειακών αρχόντων και συλλόγων.


η Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Αναστασία Δαμαλά 

Ακολούθως από βήματος η πρόεδρος κ. Α. Δαμαλά, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο όραμα που έγινε πραγματικότητα και αφιερώνεται στη μνήμη όλων των δικών της. 

ο κ. Παναγιώτης Μητροπέτρος


Ο Ευρύτατα γνωστός Λυκειάρχης –Νομικός . Παναγιώτης Μητροπέτρος, με τον μεστό λόγο του μίλησε για την οικογένεια Δαμαλά και το ιστορικό έργο που άφησε πίσω του ο Αξέχαστος φίλος του. 


Νίκος Αρμενάκης Ναύαρχος Π.Ν (ε.α)


Ακολούθως ο Ναύαρχος Π.Ν (ε.α) Νίκος Αρτεμάκης με λόγια σταράτα που έκαναν αίσθηση, μίλησε για τις  αναμνήσεις και τα βιώματα μια και όλοι μας αποτελούσαμε την καθημερινή  του παρέα στο στέκι μας ‘’ Πειραϊκή Φωλιά του βιβλίου’’. Καλός γνώστης των Πειραϊκών και Πολιτιστικών δρώμενων, ο Ναύαρχος,  έπλεξε το εγκώμιο και την παρουσία των Χιωτών από κτήσεως πόλεως έως και σήμερα. 

ο κ. Χρήστος Μπαλόγλου

Τέλος ο πολυβραβευμένος πανεπιστημιακός κ. Χρήστος Μπαλόγλου, αναφέρθηκε τα βιώματα του ως φοιτητής του αείμνηστου  Πανεπιστημιακού Δάσκαλου Α. Δαμαλά. Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας και το κτηριακό συγκρότημα του Ιδρύματος άνοιξε τις πύλες του για το κοινό.   

η κοπή της κορδέλας 


Το κτήριο διαθέτει Βιβλιοθήκες. Μουσείο. Αίθουσες εκδηλώσεων. Παρεκκλήσιο στη μνήμη Αγίων Αντωνίου και Νικολάου. Σκοποί του ιδρύματος είναι η προώθηση των Γραμμάτων, Επιστημών, Τεχνών.  Σχετική ανακοίνωση αναφέρει . «Το Ίδρυμα Δαμαλά έχει όραμα την πνευματική καλλιέργεια και παιδεία στις πανανθρώπινες αξίες και την οικουμενικότητα του ελληνικού πνεύματος. 


Η γέννηση της ιδέας της δημιουργίας του Ιδρύματος Δαμαλά οφείλεται στον αείμνηστο πανεπιστημιακό καθηγητή, επιστήμονα και συγγραφέα, Αντώνη Δαμαλά, μια πολύπλευρη και πολυσχιδή επιστημονική προσωπικότητα, που συνδύαζε επιστημονική γνώση και υψηλά ιδανικά. 


Ο ίδιος θεωρούσε την παιδεία συντελεστή διαμόρφωσης της κοινωνικής ευημερίας, της ποιοτικής δημοκρατίας και της ανθρώπινης αλληλεγγύης». Ακολούθησε πλούσιο παραδοσιακό κέρασμα. Σαν ‘’μαρτυρικό’’ της παρουσίας τους, στους τυχερούς της τελετής, προσφέρθηκε μετάλλιο με το οικόσημο της οικογένειας και του ιδρύματος.

Ν. Αρτεμάκης Ναύαρχος Π.Ν (ε.α)  Μ. Καριάμης Πλοίαρχος Ε.Ν (Φίλοι Αντ. Δαμαλά )


Καλή ευόδωση στο έργο και τους σκοπούς του Ιδρύματος. Για το καλό του Πειραιά και της Χίου μας, ευχόμαστε ολόψυχα να υπερβεί κατά πολύ τα οράματα των δημιουργών του. Η κυρία Αναστασία Δαμαλά , εκ του αποτελέσματος  θα πρέπει να αισθάνεται  απόλυτα δικαιωμένη και ευτυχισμένη.


Μιχάλης Γ. Καριάμης


Σαλόνι Φωτογραφιών  : 


Α. Δαμαλά - Μαίρη Παπακωνσταντίνου Γλύπτρια 


Πόπη Χαλκιά Στεφάνου - Μ. Χρονοπούλου - Αγγ. Συρρή Στεφανίδου


Ισιδ. Πρώιος Πρόεδρος ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ ΨΝΑΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου