'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

ΤΑΠΕΙΝΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΑ
‘’ 150 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ’’.Πρωτοφανή ανταπόκριση για τα δεδομένα του χωριού της Λαγκάδας, είχε η εκδήλωση της παρουσίας του υπέροχου βιβλίου της χωριανής μας συγγραφέως,  κ. Ευγενίας Καλαγκιά – Μουρατίδου με τίτλο  «ΤΑΠΕΙΝΩΝ  ΕΔΕΣΜΑΤΑ» και υπότιτλο … ‘’ 150 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ’’.  Ένα  έργο πνοής και κατάθεσης ψυχής . Ένα έργο, που φέρει την σφραγίδα της ακούραστης ερευνήτριας  και το μεράκι για τον γενέθλιο τόπο της . Ένα διαχρονικό έργο με τη συμμετοχή σχεδόν όλου του χωριού. Λέγω σχεδόν όλου του χωριού , μια η βοήθεια των χωριανών ήταν πολύτιμη, καταθέτοντας προσωπικά βιώματα τους  και περιστατικά της περιόδου κατοχής, συνταγές, φωτογραφίες , τοπική ντοπιολαλιά, γλωσσάρι   και κάθε είδους πληροφορία .


Ευγενία Καλαγκιά Μουρατίδου 

Πληροφορίες που δούλεψε με τόσο επιμέλεια και απέδωσε συνολικά μέσα από τις σελίδες  της η Ευγενία. Στο Κοινοτικό Μέγαρο της Λαγκάδας, κτηριακό κόσμημα για όλη τη Χίο μας, από πολύ ενωρίς συγκεντρώθηκαν χωριανοί και φίλοι της συγγραφέως . Ήλθαν ακόμα και από μακρινά μέρη της Μυροβόλου. Από τους πρώτους που έφθασαν για να τιμήσουν με την παρουσία τους τα δρώμενα ο σεβάσμιος και αγαπητός σε όλους μας, ιερέας της Λαγκάδας πατέρας Δημήτριος Πύρρος. Πρόεδροι των Συλλόγων  Λαγκάδα . Συκιάδας. Ναυτικού Συλλόγου Κορυδαλλού ‘’ ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ’’, τοπικοί  φορείς.


Ευαγγ. Παπαζή - Ευγενία Καλαγκιά Μουρατίδου - Μιχ. Καριάμης - Σταμ. Μπουσσές - Παπά Δημήτρ. Πύρρος

Το βιβλίο παρουσίασαν ο φιλόλογος κ Σταμάτης Ευ. Μπουσσές, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η Αξιόλογη Καρδαμυλίτισσα  συγγραφεύς κ. Ευαγγελία Παπαζή  και η ταπεινότητα μου.  Ο κ. Σταμάτης Μπουσσές με το κύρος και τις γνώσεις του επαΐοντος, απέδωσε χωρίς πολλά λόγια την αξία του όλου έργου . Συγκλονιστική για μια ακόμα φορά η αγωνίστρια γυναίκα και μάνα κ. Ευ. Παπαζή.  Η συγγραφεύς  με κόπο προσπαθούσε να διαβάσει επιλεγμένα από τη ίδια κομμάτια του πονήματος της . Την έπνιγαν τα δάκρυα .Ευγενία Καλαγκιά Μουρατίδου - Μιχάλης Καριάμης


Η συναισθηματική φόρτιση ήταν μεγάλη. Βίωνε για μια ακόμα φορά τα πάθη τους κατατρεγμούς και τις άδικες διώξεις των αγαπημένων της. Το ηχηρό  και διαρκές χειροκρότημα του κοινού, της έδινε κουράγιο και επιβράβευε τους κόπους της. Κόποι για να αναδείξουν την ιστορία των χωριών της αξέχαστης Κυδιάντας μας . της Λαγκάδας και της Κυδιάντας.


Μιχ. Καριάμης - Σταμ. Μπουσσές


Πριν καταθέσω τον λόγο μου, θέλω να προτρέψω κάθε φίλο της ιστορίας και του βιβλίου να αποκτήσει αυτό το πολύτιμο ντοκουμέντο διανθισμένο με φανταστικά όμορφες φωτογραφίες εποχής.
Κυρίες μου Ευγενία Καλαγκιά Μουρατίδου και Ευαγγέλια Παπαζή, καλή συνέχεια στο πολύτιμο έργο σας. Σας αξίζουν πολλά Μπράβο


Δυο πολύτιμες κυρίες  της Μυροβόλου μας νήσου :  Ευαγγελία Παπαζή από τα Καρδάμυλα  και Ευγενία Καλαγκιά Μουρατίδου από την Λαγκάδα


"  Φίλες και Φίλοι μου Καλό σας απόγευμα.
Προ αμνημονεύτων ετών, σ’ αυτόν εδώ τον τόπο , ρίζωσε ένα ζευγάρι. Τους Μάγεψε αυτή η Άγια γη και έμειναν για πάντα. Εδώ που αρχίζει , σμίγει και τελειώνει το χώμα με τη θάλασσα. Η  γυναίκα γέννησε ένα παιδί  και μετά άλλο και άλλο …. Έφτιαξαν νέες οικογένειες. Έζησαν όμορφες μέρες μα και τραγικές στιγμές. Κάπως έτσι ξεκίνησε  η κτίση του χωριού μας  και το αέναο διάβα του, στο χρόνο και  φτάσαμε στο σήμερα. Προ ολίγων ημερών, κοινωνούσα τη σοφία και το μεράκι του ‘’Μεγάλου ‘’ ερευνητή, καπετάν Δημήτρη Μελαχροινούδη για το χωριό του την Καλλιμασιά …πιστέψτε με .., Ζήλεψα.
Να λοιπόν που όλος χαρά, συμμετέχω μαζί σας σε κάτι αντίστοιχο για τα χωριά μας.  Μια ακάματη εργάτρια του πνεύματος. Μια γυναίκα, κόρη από αυτές του έβλεπε ο Αξέχαστος δάσκαλος Αντώνης Στεφάνου, να κάθονται στον τόπο που τις γέννησε στα όμορφα χωριά μας, ενώ όλη η Ελλάδα θέλει να φύγει…. Συλλογίζεται ο δάσκαλος ‘’ τη δύναμη της φωνής της γης που γεννηθήκαν, της γενέθλιας γης, ένστικτο και προνόμιο των ταπεινών των απλών ανθρώπων που βεβαιώνουν τη διάρκεια της Ελλάδας μας’’.
Η κ. Ευγενία Καλαγκιά – Μουρατίδου, και πάλι σήμερα παρουσιάζει το νέο πόνημα της «ΤΑΠΕΙΝΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΑ».  Ένα έργο ψυχής που ξεχειλίζει αγάπη και μεράκι.                           Ένα έργο ζωής στο οποίο χάρισε χρόνια έρευνας, συλλογής πληροφοριών, συνταγών και Φωτογραφιών εποχής.                        
Δεν με κατέχει η μανία του μικροφώνου.   Γνωρίζω καλά, μια και επί μια εικοσαετία είμαι ενεργό μέλος της Χιακής Παροικίας της Αττικής, ότι ομιλίες, πάνω από 5 λεπτά κουράζουν, δεν θέλω να σας βασανίσω αλλά δεν μπορώ να μη σταθώ σε ορισμένα στοιχεία. Λένε πως μια εικόνα αντιστοιχεί σε χιλιάδες λέξεις. Πόσο μάλλον αν είναι αποτυπωμένες θαυμάσια πάνω στις σελίδες βιβλίου. Προσδίδουν άλλη αξία και ομορφιά στο βιβλίο.                                

Η καλή μου φίλη Ευγενία, κατάφερε το ακατόρθωτο. Και μόνο με τις φωτογραφίες, κατέθεσε ιστορία μιας εποχής τρομερά δύσκολης. Ιστορία εθνικών καταστροφών… Κατοχής … Διώξεων… Ξεριζωμού… Πείνας και κάθε συμφοράς. Φωτογραφίες εποχής, ανθρώπων που γνωρίσατε οι παλιοί ή έχετε ακούσει οι νέοι. Φωτογραφίες, δικών σας προσφιλών προσώπων σαν αιώνιο μνημόσυνο ανά τους αιώνες.             

Ευγενία .. και μόνο για τις φωτογραφίες του βιβλίου σου αξίζουν πολλά μπράβο σε εσένα και το καμάρι σου. Καλή μου φίλη στην δύση της ζωής μου, ξέθαψες ξεχασμένες λέξεις που ξανά- αντάμωσα περιπλανώμενος  στις αράδες σου  Απομεσινό – Απότριμα – Αποστελάρης – Εντέση – Ζαβλακούδι – Κεντί – Μαγουλίκα - Ξερέσκι – Ροδάνι - Σουρέλο – Συθέτρια και αμέτρητες άλλες ακόμα τις οποίες κάνεις τον κόπο να εξηγείς στα παιδιά μας, μια και πλέον ομιλούν την καθομιλουμένη των Ελλήνων και όχι την γλώσσα των παππούδων τους.  
Η ιστορία του βιβλίου περιλαμβάνει οικία και συγγενικά πρόσωπα της συγγραφέως μα …ταυτόχρονα και δικά σας. Βιώματα της, μα και δικά σας βιώματα. Βιώματα και ιστορίες που αφορούν όλο το χωριό από την Τουρκική σκλαβιά, την Μικρασιατική καταστροφή ως το πρόσφατο παρελθόν.   Οι Ηρωίδες μητέρες και Γιαγιάδες μας, από  Λαγκάδα – Κυδιάντα – Συκιάδα, στην κυριολεξία περπάτησαν όλη τη Χίο, για να μας θρέψουν με έναν κόκκο σταριού ή καλαμποκιού. Αφανείς ήρωες οι Παππούδες και Πατεράδες μας που όργωσαν τις θάλασσες του κόσμου και πολλοί από αυτούς δεν επέστρεψαν ποτέ. Ιστορίες τους είναι αποτυπωμένες εδώ.
Δεν θα πω πιότερα, άλλωστε σε λίγο θα κρατάτε αυτό το βιβλίο κόσμημα στα χέρια σας και θα το αποθησαυρίσετε. Μέσα από τις καλογραμμένες σελίδες του, θα ξυπνήσουν μνήμες μια άλλης εποχής. Θα νομίσετε ότι ακούτε τη Μάνα σας ή τη Γιαγιά σας να σας λέγουν για τις ολονύχτιες πορείες τους για τα ξεχώρια ή για τους Ιερολοχίτες.                                                                                                    
Θα το διαπιστώσετε  ιδίοις όμμασι, το πόσο έξυπνα είναι στημένο και δομημένο αυτό το βιβλίο. Από την ιστορία της οικογένειας, σε παραπέμπει στην ιστορία του χώρου και σε φιλεύει με ένα φαγητό όχι για να χορτάσεις αλλά να ξεγελάσεις την πείνα σου. Ω.. πόσο ιστορικά πολύτιμο και ανθρώπινο είναι αυτό το τεκμηριωμένο ντοκουμέντο που πρέπει όλοι να αποκτήσετε!                                                                 
Παιδί αυτών των χαλεπών εποχών και εγώ… απορημένος διαβάζω και σιγοψιθυρίζω με δέος : Κουντουρουδο-κουκουτσο-κεφτέδες ….!!!  - Πατατόφλουδες - Αγκιναρόφυλλα - Κουκουτσού με σκόρδο - Αλεύρι από Βαλανίδια   - Αλεύρι από κουκούτσια σταφυλιού   - Α ναι είχαμε και καφέ ‘’κατοχής’’ καμωμένο από τρίμα κουκουτσιών Κουντουρουδιών, Ροβιθιών και Κριθαριού.        Για σαλατικό, βραστές… τρυφερές φούντες πεύκου.         Φυσικά απαραίτητο και το .., γλυκό. Τηγανίτες με… πίτερα ή Τηγανίτες από σκουπόσπορο  …Έτσι για αλλαγή ποικιλίας.    
Κυρίες και κύριοι, Φίλες και Φίλοι , Συγχωριανοί μου, ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα.                                                        
Ευχαριστήσω δημόσια τους συντελεστές της επιτυχημένης  έκδοσης.


Ο καπετάν Μιχάλης Καριάμης ...Θυμίζει και ...προτρέπει ....!!!

Τελειώνω, θυμίζοντας ότι και πάλι ζούμε μέρες ξένης οικονομικής κατοχής και κατάντιας. Απαίτησαν… Μας ζήτησαν και τους δώσαμε τα πάντα. Ένα μόνο δεν μπορούν να μας πάρουν εκβιαστικά  ή να μας κλέψουν.
Τον πολιτισμό μας….!!!
Τις Παραδόσεις.
Τα ήθη..., 
Τα έθιμα την ιστορία μας.                                      Ας μην αποκοπούμε από τις ρίζες και τον τόπο μας.                                                                    
Δέντρο Χωρίς ρίζες δεν είναι παρά ένα άψυχο κούτσουρο. Ψηλά λοιπόν το κεφάλι, ας μη τους κάνουμε το χατίρι να το σκύψουμε. για να χαρούν οι άσπονδοι φίλοι μας .                                                                                          
Στο Τέλος όπως πάντα Εμείς θα είμαστε οι Νικητές ''

Σας Ευχαριστώ


Μιχ. Καριάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου