'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ - ΑΦΕΝΤΡΑ και ΚΟΡΩΝΑ της ΑΜΑΝΗΣ





ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ - Περιοδικό "Δάφνη"

www.dafninet.gr/sites/default/files/Παναγία_Δέσποινα.pdf



                                *                *              *


Φίλη αναγνώστρια και Φίλε αναγνώστη, κάντε κλικ πάνω στον 


τίτλο και     απολαύστε το βιβλίο.


Ευχαριστώ για την προσοχή και την υπομονή σας


Καλή Ανάγνωση, Ελπίζω να σας ικανοποιήσει  



Καριαμομίχαλος 
















7 σχόλια:

  1. ευγενια καλαγκια-μουρατιδου

    29 Αυγούστου στις 8:43 μ.μ.

    Μόλις ολοκλήρωσα τη μελέτη ενός βιβλίου με τίτλο "ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ" αφέντρα και κορώνα της Αμανής.
    Με εντυπωσίασε, γιατί εδώ και χρόνια έψαχνα για το όνειρο αγαπημένου μου προσώπου "Την Κυρά της Ποταμιάς". Δεν γνώριζα την ύπαρξή της κι αυτό το βιβλίο μου έδειξε ότι μερικές φορές τα όνειρα έχουν πολλά να μας πουν!!!!!
    Είναι ένα βιβλίο γραμμένο από το χέρι του Μιχάλη Καριάμη, οδηγούμενο από την αγάπη και το σεβασμό στους προγόνους του και σε όσους προέρχονται από την οικογένεια "Λίλικας". Στους γενάρχες του πολύπαθου χωριού Ποταμιά, μα και σ' αυτούς που στις μέρες μας δημιούργησαν την Αδελφότητα της Ποταμιάς "Παναγία Δέσποινα".Η εργασία βασίζεται στις προφορικές παραδόσεις που ως κοινωνός παρέλαβε από τους προγόνους του, αλλά και σε γραπτές αναφορές που με πολύ μεράκι και επίμονη προσπάθεια αλίευσε από τα ιστορικά κείμενα τα σχετικά με την περιοχή και την μακραίωνη ιστορία της.
    Για όσους έχουν γνώση του τόπου και της ευρύτερης περιοχής της Αμανής, αποτελεί το "θυμητάρι" που θα παραδώσουν στα παιδιά τους.
    Για τους υπόλοιπους, είναι η ευκαιρία να γνωρίσουν έναν βασανισμένο τόπο, όπου οι άνθρωποί του αν και δοκιμάστηκαν στο διάβα του χρόνου, διατήρησαν έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα και ισχυρούς τους οικογενειακούς δεσμούς.
    Και όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας η εργασία του αυτή αποτελεί ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΕΣ ΨΥΧΕΣ, ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ, ΕΔΩ ΝΑ ΠΡΩΤΟΔΟΥΝΕ ΤΟ ΦΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια κπτ.Μιχάλη!!!Μ"αυτό σας το βιβλίο κάνετε το καλύτερο μνημόσυνο στην μνήμη των προγόνων σας!!!Τους τιμάτε με αγάπη κ σεβασμό όπως τους αξίζει!!!!!

    Aggeliki Sarris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eγώ πάντως το αρχειοθέτησα, από τότε που έπεσε στα χέρια μου σαν είδος εγκυκλοπαίδειας, αφού όντας Βορειοχωρούσης μα μεγαλωμένος στην Αθήνα, γνωρίζω από ελάχιστα εως καθόλου για τη γη των προγόνων...Από αυτή την άποψη το βρήκα χρησιμότατο....Κάποτε, ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου, βάζοντας όλη του την τέχνη έφτιαξε ένα καίκι περίπου 60 εκ. μακρύ, πιστή απεικόνιση ενός πραγματικού...Υπάρχει ακόμα στο σπίτι το πατρικό...Το όνομα του "Παναγιά Δέσποινα"...Πέρα λοιπόν από κάποιες σκόρπιες διηγήσεις και αμυδρές θύμησες συζητήσεων των μεγάλων, δεν είχα ιδέα για την "Κυρά της Αμανής"...και πιστεύω ακράδαντα πως αυτός ήταν και ο στόχος του συγγραφέως...Να μας γνωρίσει το τόπο μας....Και το πέτυχε με το παραπάνω...Well done captain. We appreciate your hard work....Carry on.....

    Nicholas D. Chatzimanolis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eγώ πάντως το αρχειοθέτησα, από τότε που έπεσε στα χέρια μου σαν είδος εγκυκλοπαίδειας, αφού όντας Βορειοχωρούσης μα μεγαλωμένος στην Αθήνα, γνωρίζω από ελάχιστα εως καθόλου για τη γη των προγόνων...Από αυτή την άποψη το βρήκα χρησιμότατο....Κάποτε, ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου, βάζοντας όλη του την τέχνη έφτιαξε ένα καίκι περίπου 60 εκ. μακρύ, πιστή απεικόνιση ενός πραγματικού...Υπάρχει ακόμα στο σπίτι το πατρικό...Το όνομα του "Παναγιά Δέσποινα"...Πέρα λοιπόν από κάποιες σκόρπιες διηγήσεις και αμυδρές θύμησες συζητήσεων των μεγάλων, δεν είχα ιδέα για την "Κυρά της Αμανής"...και πιστεύω ακράδαντα πως αυτός ήταν και ο στόχος του συγγραφέως...Να μας γνωρίσει το τόπο μας....Και το πέτυχε με το παραπάνω...Well done captain. We appreciate your hard work....Carry on.....

    Nicholas D. Chatzimanolis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. Συγχαρητήρια δύο (2) φορές.Μιά φορά γιά το κείμενό σας,αυτό καθαυτό,που διασώζει την Μνήμη και άλλη μιά,δεύτερη,φορά για την,-χάρμα οφθαλμών-,άψογη αισθητική παρουσίασή του.Σας Ευχαριστώ.

    Κωνστ/νος Ψυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ κύριε Καριάμη, Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα το βιβλίο σας "Παναγία Δέσποινα" και σας συγχαίρω για την άρτια εργασία η οποία δεν περιορίστηκε στην ιστορία του ναΐδριου, αλλά επεκτάθηκε στην Ποταμιά και την ευρύτερη περιοχή της Αμανής. Αναφέρετε στο βιβλίο σας ότι τα Κουρούνια το 1730 είχαν 400 κατοίκους. Μπορείτε να με πληροφορήσετε από πού αντλήσατε την πληροφορία αυτή; Θα με βοηθήσει, καθώς όπως γνωρίζετε συλλέγω στοιχεία για την ιστορία του χωριού μου. Ευχαριστώ πολύ.

    Ιωάννης Μιχαλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το βιβλίο σας διαβάστηκε.Και θαυμάστηκε.Γιατί γίνεται οδηγός για την μελέτη της Χιακής Ιστορίας και ιδίως της βυζαντινής και γενοβέζικης εποχής.Αποκαλύπτεται χωρίς φτιασίδια το άθλιο πρόσωπο της κοινωνικής δυστυχίας.
    Τώρα που ''αναγκάστηκα'' από τα ερωτήματα του ΓΒΚ να διαβάσω λίγες σελίδες του Αντωνίου Δαμαλά,συνειδητοποιώ τί πρέπει να κάνω,αν κατορθώσω να στήσω παρπαρούσικη εφημερίδα.Με βοηθήσατε,σαν ''πιλότος'',στο να χαράξω την πορεία.
    Θέλει συνολικό διάβασμα,ώστε να γνωρίζεις την ''Γεωγραφία''της χιώτικης Ιστορίας. Στην σελίδα 20,μήπως θυμάσθε που βρέθηκαν τα στοιχεία για τους πληθυσμούς πριν τον Χαλασμό;Μήπως βρεθούν και γιά την Παρπαριά.Το βιβλίο σας το στείλατε στην Βιβλιοθήκη της Χίου;
    Και πάλι,με βοηθήσατε και σας ευχαριστώ.

    Κωνσταντίνος Ψυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή