'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

296 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


«ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ»  


Αναπολώ τις όμορφες μέρες του καλοκαιριού στο Μυροβόλο νησί μου. Μέρες ξεγνοιασιάς . Μέρες  επαφών με εκλεκτούς φίλους. Μέρες αυτογνωσίας και Πατριδογνωσίας. Δεν θυμάμαι πόσες βιβλιοπαρουσιάσεις, ειδικά των εκδόσεων «άλφα πι» απόλαυσα. Πιστέψτε με….,  η μια καλύτερη από την άλλη. Βιβλιοπαρουσιάσεις  σε όμορφους χώρους από την μια άκρη της Χίου Έως την άλλη. 



Βιβλία σταθμοί, για την ιστορία και τη λαογραφία του νησιού μας κι όχι μόνο. 
Αν αναφέρω τίτλους ή δημιουργούς, το πιθανότερο να αδικήσω, άθελα μου,  κάποιον από όλους και πιστέψτε με, δεν το θέλω.


Από την Αττική γη, με το βλέμμα  στραμμένο στον τόπο που έμειναν για πάντα οι λογισμοί και η ψυχή μου, στέλνω από καρδιάς ένα μεγάλο «Μπράβο» σε όλους ανεξαιρέτως  τους εργάτες του πνεύματος. 
Όλες αυτές τις ακούραστες προσωπικότητες  που με το γραπτό λόγο τους, κοσμούν την ύπαρξη  του νησιού μας στο διεθνές στερέωμα.  Θα ήταν όμως μεγάλη παράληψη, αν δεν σταθώ σε μια άκρως φιλική γυναικεία ύπαρξη , την οποία τιμώ και εκτιμώ απεριόριστα. Μια εκλεκτή γυναίκα δημιουργό. Μια αγωνίστρια Μάνα, των αγαπημένων μου Καρδαμύλων. 

Γεωργ. Διλμπόης  - Ιωάν. Κολιάρος  - Ευαγγ. Παπαζή 

Μια Χιώτισσα της καθημερινής σκληρής βιοπάλης.  Με αυτούς τους τίτλους που δικαιωματικά   κατέχει,  προλογίζω το όνομα της κυρίας Ευαγγελίας Παπαζή. Μιας ξεχωριστής γυναίκας, που από μικρή ένοιωσε τη χαρά της πρωτιάς και της διάκρισης των κειμένων της.  Μαθήτρια ακόμα, βραβεύτηκε τρεις φορές σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς του Φ.Ο.Χ.  Ως γυμνασιοκόριτσο, και πάλι ξεχώρισε, σε Πανελλήνιο διαγωνισμό Εφηβικής Πρωτοβουλίας. Χρόνια αργότερα  το 1983 επιβραβευόταν στον διαγωνισμό της γνωστής στο Πανελλήνιο εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» , για την ισότητα των δύο φίλων.
Έργα της,  ‘’σταθμοί ’’ για τον γενέθλιο τόπο της, αποτελούν τα «Καρδάμυλα Περιήγηση Λαογραφία» και «Ανέβα μήλο – κατέβα ρόδι».


Η πολυτάλαντη φίλη, ευτύχισε φέτος να δει 
για μια φορά ακόμα, τον προαύλιο χώρο του Σχολικού Κέντρου Καρδαμύλων,  γεμάτο συγχωριανούς και φίλους της από όλα τα χωριά της Χίου. Την τιμούσαν  με την παρουσία τους υποδεχόμενοι το νέο της πόνημα «Ανθρώπων έργα: 296 παραδοσιακά επαγγέλματα και ασχολίες». Ένα ακόμα βιβλίο που ξεχειλίζει μεράκι δημιουργών σαν του δικού της και του εκδοτικού οίκου, που έφερε εις πέρας ένα ακόμα υπέροχο βιβλίο. Ειλικρινά είμαστε περίσσια τυχεροί, όσοι ζήσαμε την μυσταγωγία της  βιβλιοπαρουσίασης.  Μια παρουσίαση που έκανε αίσθηση για δυο κυρίως πράγματα. Την παρουσίαση του βιβλίου από ένα επαΐοντα του είδους του. «Θρύλο» για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας. Έναν ‘’δάσκαλο’’ με τεράστια προσφορά. Έναν άνθρωπο ‘’Πρότυπο’’ για όσους θέλουν να ασχοληθούν στο χώρο του πολιτισμού . Μιλώ για τον Θεολόγο – Συγγραφέα κ. Γιάννη Κολιάρο.  



Μέγας ‘’Μύστης’’  στο είδος του. Όχι απλά, κατέθεσε, εκείνη τη βραδιά ψυχή, αλλά δίδαξε σε όλους μας τι σημαίνει και πως γίνεται μια άρτια βιβλιοπαρουσίαση.  Ήταν σεμινάριο και παράδειγμα για όλους , όσους ασχολούνται  με τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Προσωπικά τον συγχαίρω και τον ευχαριστώ δημόσια για όσα μας δίδαξε. Δροσερό αεράκι στη ζεστή ημέρα οι παρουσίες των δύο κοριτσιών που χάρισαν ομορφάδα με τη φρεσκάδα της φωνής τους κείμενα του βιβλίου. Δέσποινα Γ. Ματθαίου η μια και Άννα Β. Παπαζή η δεύτερη και νεαρότερη όλων, η άλλη.  Η συγγραφεύς, δημόσια ευχαρίστησε τους Χορηγούς, της έκδοσης . Εκ μέρους όλων χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους  ανταπέδωσε ο Πρόεδρος των Αποφοίτων Λιβανείου  Γυμνασίου Καρδαμύλων , καπετάν Αλέκος Εμμ. Καραμούζος.

Γιαν. Παληός - Γιωργ. Διλμπόης - Αλεξ. Καραμούζος - Δημ. Μελαχροινούδης - Μιχ. Καριάμης - Ευ. Φύκαρης 

Το να αναφερθώ  σε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατον. Πρώην Δήμαρχοι Καρδαμύλων, κοινωνικοί φορείς και σύσσωμη η τοπική κοινωνία ήταν εκεί . Μέσα στο πλήθος ξεχώρισα τις κυρίες των γραμμάτων Πόπη Χαλκιά – Στεφάνου  και Ευγενία  Καλαγκιά – Μουρατίδου.  Τον Σεβαστό μας δάσκαλο κ. Γιώργη Διλμπόη. Τους καπετάν Δημήτρη Μελαχροινούδη. Φάνη Φαντέμη. Δημήτρη  Φρεζούλη . Λευτέρη Πυκνή. Άπαντες συγγραφείς  τον κ. Κώστα  Σταμούλη  και αρκετούς άλλους.  Η όμορφη εκδήλωση, έκλεισε σε παραλιακή ταβέρνα των Καρδαμύλων . Αναπολώντας  τις αξέχαστες στιγμές , στέλνω από βάθους καρδίας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές της αξέχαστης εκδήλωσης.  Για άλλη μια φορά θα αναφωνήσω «Τυχερά τα Καρδάμυλα, που μέσα από τα σπλάχνα τους  αναδύονται τέτοιες πολύτιμες υπάρξεις ».


Καλή συνέχεια στη Συγγραφέα κ. Ευαγγελία Παπαζή, στον κ. Γιάννη Παληό και το σύνολο του εκδοτικού οίκου «άλφα πι». Για τον κύριο Κολιάρο, ότι και να πω, γνωρίζω ότι θα είναι πολύ λίγο. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην τοπική κοινωνία που αγκαλιάζει και υποστηρίζει με θέρμη κάθε προσπάθεια ανάδειξης και προβολής του τόπου τους και όχι μόνο. 



Φίλες και φίλοι μου, μας περιμένει μεγάλος …. μακρύς  χειμώνας. Μέρες και καταστάσεις δύσκολες γεμάτες απόγνωση και απελπισία. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ας μη λυγίσουμε .Ας υπομείνουμε σκεπτόμενοι πως πάλι θα έρθουν ημέρες καλοκαιρίας και ομορφιάς.  Έως  τότε, καλό κουράγιο. Καλή Αντάμωση και πάλι στην Μυροβόλο , Άγια Μάνα Γη .

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Πλοίαρχος Ε.Ν


Σαλόνι Φωτογραφιών :





Δ. Μελαχροινούδης - Πόπη Χαλκιά  Στεφάνου - Ι. Κολιάρος 


Ευγ. Καλαγκιά - Μουρατίδου - Γ. Διλμπόης - Αλ. Καραμούζος - Δ. Μελαχροινούδης


Γ. Διλμπόης - Φάνης Φαντέμης - Δ. Φρεζούλης


Μ. Καριάμης - Γ. Παληός - Ι. Κολιάρος - Δ. Μελαχροινούδης - Ι. Μανωλάκης


Δ. Μελαχροινούδης - Κ. Σταμούλης - Ι. Παληός - Δ. Φρεζούλης 


Γ. Διλμπόης - Ι . Κολιάρος - κ. Κολιάρου - Μ. Καριάμης . Λ. Πυκνής  κ.α (από αριστερά )









1 σχόλιο:

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΟΝ. ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ (Μέσω Ηλεκτρ. Ταχυδρομείου )

    Αγαπητέ εν θαλάσση αδελφέ
    Χαρισματικό όπως σε μάθαμε με τον μελισταγή σου λόγο, νοιώθομε με την αναχώρησή σου πως κάτι μας λείπει από το νησί μας. Χωρίς άλλα λόγια ευχές πολλές για να περάσει ο ...χειμώνας και να σε έχομε πάλι κοντά μας. Όσο για την κ. Παπαζή τώρα που μας συνήθισε στις εκπλήξεις έχομε την απαίτηση να συνεχίσει να μας κάμνει περήφανους με τα πονήματά της.
    Καλό χειμώνα σε όλους και δεν θα πάψω να σας γράφω όσο μπορώ ακόμα να βλέπω γιατί αξίζετε την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή