'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ Φ. ΦΑΝΤΕΜΗ
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗ ή Φάνης Φαντέμης


Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο, το «στερνό αντίο», στον αξέχαστο φίλο μας Δημήτρη Ανδριώτη (ή Φάνη Φαντέμη, τον συγγραφέα).  Το  θλιβερό καθήκον και η επιθυμία του θανόντος  να διασκορπιστεί η τέφρα του στην θαλάσσια περιοχή  Οινουσσών και Χίου μας έφερε πάνω στο κατάστρωμα του Ε/Γ «ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ». Δεν είμαστε πολλοί. Ελάχιστοι στενοί  συγγενείς και φίλοι, μεταξύ των οποίων ο κ. Βαγγέλης Ρουφάκης, εντολοδόχος των επιθυμιών του  αγνοημένου αγωνιστή – λογοτέχνη.  Το επιτελείο των εκδόσεων «άλφα πι», του Γιάννη Παληού. Οι δυο δημοσιογράφοι  που πρόβαλαν το έργο  και την ζωή του, οι κκ Δημήτρης Φρεζούλης και Νίκος Χειλάς. Ο κ. Σταμάτης Ζουμίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Χίου και ο γράφων , (Μιχ. Καριάμης)  πρόεδρος του Ναυτικού Συλλόγου Κορυδαλλού «ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ»  
  
                                                                           
Η τεφροδόχος από τα χέρια του Βαγγέλη Ρουφάκη, στα χέρια της ανιψιάς του αξέχασρου Δημήτρη.


Η σχετική τελετή της ρίψης τέφρας , στεφάνων, πολιτικού Μνημοσύνου και βιβλιοπαρουσίασης είχε σαν εκφραστές πέρα από τον κ. Ρουφάκη, τον πάντα πρωτοπόρο, Σύλλογο Φίλων Οινουσσών (ΣΦΟ) και τον εκδοτικό οίκο «άλφα πι».    


Η Τεφροδόχος του Φ.Φ


Ακολουθώντας   το πρόγραμμα, στην Αιγνούσσα επιβιβάστηκαν ο Δήμαρχος κ. Στέφανος Βογιατζής. Ο πρόεδρος του ΣΦΟ, κ. Γεώργιος Δανιήλ και ο καπετάν Δημήτρης Λιγνός. Ανοιχτήκαμε στο μπουγάζι, όπου υπό τους πένθιμους  αποχαιρετιστήριους ήχους της σφυρίχτρας του πλοίου και τα επιφωνήματα «Αθάνατος» , «Καλό σου ταξίδι» εκτελέσθηκε η στερνή επιθυμία του. Η τεφροδόχος ανοίχτηκε από τον δακρυσμένο του φίλο  κ. Βαγγέλη Ρουφάκη, και η ρίψη της τέφρας από νεαρή ανιψιά του. Ακολούθησε η ρίψη στεφάνου και λουλουδιών με το πλοίο, κατά τα καθιερωμένα της θαλάσσιας ταφής, να εκτελεί κύκλους γύρω από το σημείο της ρίψης. 


Στέφανος και άνθη για Τιμή και συντροφιά του


Επιστρέψαμε στον γενέθλιο τόπο του, στην αίθουσα του Ναυτικού Μουσείου Οινουσσών,  για το δεύτερο μέρος, που ήταν αφιερωμένο στο έργο και την ζωή του  συγγραφέα Φάνη Φαντέμη.  Την εκδήλωση άνοιξε ο πάντα σεμνός και δραστήριος , πρόεδρος του ΣΦΟ κ Γ. Δανιήλ. Επ’ ευκαιρία, έγινε παρουσίαση των βιβλίων του «Ιντα λέγουσιν στην πλώρη» και «Στα βαθιά νερά», από τους  κκ Παντελή Φύκαρη,  Δ. Φρεζούλη και Κώστα Ζαφείρη, αντίστοιχα. Για μια ακόμα φορά, συγκλόνισαν το κοινό  με τις απαγγελίες αποσπασμάτων  από τα έργα του, οι Γιάννης Τσουμπαριώτης,  και Χριστίνα Παληού.                                                                                                                                                           
Χριστίνα Παληού - Κώστας Ζαφείρης -    Δημήτρης Φρεζούλης, - Παντελής Φύκαρης ,-  Γιάννης Τσουμπαριώτης, στο βήμα ο πρόεδρος του ΣΦΟ κ. Γιώργος Δανιήλ


Ο Χιώτης δημοσιογράφος και ανταποκριτής του Βερολίνου κ Ν. Χειλάς, με γλαφυρό λόγο παρουσίασε στιγμές της άγνωστης ζωής του Φ.Φ. ως  Ναυτικού, ως μάγειρα, ως συγγραφέα και ως αθεράπευτου «Λεβέντη Γλεντζέ». Ακολούθησε το σχετικό πατροπαράδοτο κέρασμα από τα ακούραστα και φιλόξενα μέλη του ΣΦΟ, συγχωρέστε με, και επιτρέψτε μου να αναφέρω το ζεύγος Ιωάννη Μάργαρη - Στέλλας Πετρίδου και την κ. Ευγενία Χαλκιά χωρίς να θέλω να υποτιμήσω καμία από τις κυρίες που συμμετείχαν.Δημ. Φρεζούλης - Νικ. Χειλάς - Βαγγ. Ρουφάκης - Μιχ. Καριάμης


Παρά τα αντίθετα περί ταφής πιστεύω μου, συντρόφεψα τον φίλο μου ως την τελευταία πράξη του περάσματος του δια πυρός και θαλάσσης στην αιωνιότητα!   Τιμώντας την Μνήμη του, αποδίδω τιμή  και σεβασμό, στους αμέτρητους  φίλους, συναδέλφους  μου μα και στους Αιγνουσσιώτες - Μέλη του Ναυτικού Συλλόγου Κορυδαλλού 
«ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ»,                                  
Καλό σου ταξίδι φίλε μας Δημήτρη. Μιχ. Καριάμης - Γεωργ. Διλμπόης - Βαγγ. Ρουφάκης - Δημ. Φρεζούλης - Λευτ. Πυκνής - Δημήτρης Ανδριώτης (Φάνης Φαντέμης) .... Η Καθημερινή παρέα ,,, !!!
                                                                                       

Σε θαυμάζω γιατί έζησες όπως εσύ ήθελες. Τιμητής των αρχών και των πιστεύω σου. Πιστεύω τα οποία δεν φοβήθηκες να αποκηρύξεις όταν πλέον δεν ανταποκρινόταν στις δικές σου κατασταλαγμένες αξίες και ιδανικά. Αυτό είναι που σε κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων , μεταξύ των φωτεινών και ελεύθερων ανθρώπων.


Μιχάλης Γ. Καριάμης
Πλοίαρχος Ε.Ν 


Συγγενείς και φίλοι στο λιμάνι της Χίο για το ταξίδι που θα τους φέρει στην Αιγνούσσα !


Στο κατάστρωμα του Ε/Γ ''ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ ''Γ. Παληός - Παντ. Φύκαρης - Σταμάτης Ζουμίδης - Κώστ. ΖαφείρηςΜιχ. Καριάμης - Γεωργ, Δανιήλ - Δημ. Λιγνός - Στεφ. Βογιατχής - Σταμ. Ζουμίδης
Μιχάλης Καριάμης - Γιάννης ΤσουμπαριώτηςΙωάνν. Μάργαρης - Στέλλα Πετρίδου - Μιθχ. Καριάμης  
Αιγνούσσα
Το αγαπημένο νησάκι της Ανατολικής εσχατιάς του Αιγαίου μας  !!!


3 σχόλια:

 1. Καλημέρα σας καπτα Μιχάλη. Θεωρώ πως το ευχαριστώ μου είναι πολύ μικρό για όλα όσα γράψατε για μένα. Νιώθω μεγάλη τιμή πραγματικά. Να σας έχει ο Θεός καλά και να συνεχίσετε να γράφετε με πένα την αγάπη σας για τα δρώμενα του τόπου σας. Σας ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι να τα πούμε και πάλι από κοντά! Καλημέρα!!!
  S.P

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 2. Αγαπητέ Μιχάλη,
  Μπορεί να έχεις καταλάβει ότι εκτός από τα μάτια μου που έχουν πρόβλημα στην επαφή με τον περίγυρό μου, αρχίζω να δυσκολεύομαι στην επικοινωνία και με τον εαυτό μου. Για τούτο έλειψα από την απόδοση της στάχτης του Φαντέμη εκεί που ανήκε. Όμως αναλογιζόμενος την κατάστασή μου θα παρακαλούσα να δικαιολογηθεί αυτό μου το 'ατόπημα' που δεν είναι θαρρώ όλο δικό μου.
  Να είστε όλοι καλά

  ΔΜ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 3. ΟΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
  ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥΣ
  ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ
  ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΩΝ....
  ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ
  ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΕΙΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΛΛΑ.... ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
  ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ
  ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΛΗΘΕΙΩΝ
  ΤΩΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ....
  ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
  ΠΑΤΑΕΙ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
  ΣΑΝ ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΑΡΧΙΚΑ
  ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ
  ΤΕΙΝΟΝΤΑΣ
  ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
  .....ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ
  ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑΣ
  ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΓΗ ΕΠΑΦΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΦΑΝΤΕΜΗ
  ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΣΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΤΟΧΑΣΜΟ....ΕΚΡΙΝΑ ΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΟΥ ΘΕΣΕΩΝ
  ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΞΑΝΑ ΕΔΩ
  ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΝΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
  ΣΤΟΝ ΦΑΝΗ ΦΑΝΤΕΜΗ
  ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ......με τα βουλωμενα αυτια .................
  τραβουσαν κουπι......μακαριοι..............
  .μεσα σε μια μοναξια αδειανη των παθων............
  και στο καταρτι δεμενος ...χαμογελουσες .......
  στα τραγουδια των σειρηνων
  με την καρδια καθαρη και ξεπλυμενη
  απο μυριες μπορες και καταιγιδες.................
  μεχρι που πιασες το τελευταιο σου λιμανι.......
  εκει σε λυσανε απο το καταρτι οι συντροφοι
  μονο που ξεχασαν να ξεβουλωσουν τα αυτια τους.......
  ξεχασαν ετσι να ακουν την καρδια τους.....
  κι αραξαν πια μονιμα χωρις επομενο ταξιδι
  ........ ΤΙ ΚΡΙΜΑ!!!!!!

  ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή