'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΙΩΝΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ

                   Έλληνας -  Ελλάδα Αιώνιος ταξιδευτής ο  Έλληνας. Για χιλιάδες χρόνια βολοδέρνει σε αφιλόξενες, αρμυρές στράτες, φουρτουνιασμένων θαλασσών και πόντων. Τη λαλιά του, από κτήσεως κόσμου την κάμνει  πονεμένο τραγούδι ο αγέρας. Τη σκέψη του μετατρέπει σε πανανθρώπινο όνειρο ο Δημιουργός του Παντός  !          

Αυτός ο Λαός  είναι προικισμένος με νόηση και δημιουργικό Θείο Φως. Πάμπλουτος σε Πάθη – Λάθη – Προδομένους Αγώνες –  σε προσφορά αγάπης, θυσιών  και απεριόριστη δωτικότητα. Η «αρμονία των σφαιρών»,ανά πάσα στιγμή και ώρα, διακηρύττει την αέναη ύπαρξη του, στο ουράνιο στερέωμα.
  
Κάθε πρωί, σαν ξεπροβάλει  ο φωτοδότης, χαμογελά κρυφά κλείνοντας το μάτι με νόημα στην ανατολική  εσχατιά της Ευρώπης. Την Άγια Μάνα Γη μας, την τόσο ποθητή , Λατρευτή και χιλιαγαπημένη!
Η νύχτα ρίχνει τα μαύρα πέπλα της γιατί δεν αντέχει να βλέπει το άδικο. Να κρύψει από προσώπου γης την πίκρα της για τα πάθη μας. Την αναπάντεχη  συμφορά που εσκεμμένα και εκδικητικά επέβαλαν οι ισχυροί της γηραιάς.  Αγνώμονες  απέναντι στους από αιώνες ευεργέτες της γνώσης των τεχνών και των επιστημών. Χαρίσαμε χαρά. Μας πλήρωσαν οι μεγαλόσχημοι κάλπηδες, με απογοήτευση και χλεύη.


Φτωχός ήταν πάντα ο τόπος μας. Πλεόναζε πάντα φως… θάλασσα και πέτρα. Το φως το σκορπίσαμε παντού σαν ιδέες και οράματα. Τη γαλάζια θάλασσα μας την μετατρέψαμε σε πηγή πλούτου και πεδίο ανταλλαγής γνώσεων και προόδου.  Την σκληρή πέτρα την μετατρέψαμε σε Κούρους και Κόρες. Σε καλλίγραμμα θέατρα, στάδια, ιερά και Παρθενώνες. η στήλη της ''Μεγάλης Χιακής Ρήτρας'', το πρώτο ψήγμα αναφοράς του Δημοκρατικού Πολιτεύματος στην οικουμένη 


Για πρώτη φορά στον κόσμο, στην σκληρή πέτρα αποτύπωσαν τη Μεγάλη Χιακή Ρήτρα. Ψήγμα Δημοκρατίας που με αυτή ο λαός μας, μπόλιασε στους βαρβάρους της εσπερίας!

Ψηλά το κεφάλι αδέρφια μου. Μην το βάζετε κάτω πάλι με χρόνους με καιρούς θα βρούμε και πάλι την σωστή ρότα μας. Δεν γίνεται αλλιώς. Θα μεγαλουργήσουμε και πάλι. Όσο και αν προσπαθούν, δεν μπορούν να αφανίσουν τα πιστεύω  μας και την ελπίδα.
Η ύπαρξης μας, είναι αναπόσπαστα ριζωμένη στα βουλιαγμένα μας σκαριά που αναπαύονται στους  πυθμένες των θαλασσών, μαζί με ιερά οστά αγίων ναυτικών. Είναι εμφυτευμένη  στα μουσεία τους, μέσω των κλεμμένων θησαυρών μας. Δοξολογούν τον Κύριο τους, με στραμμένα τα μάτια τους στα Άγια Λείψανα  , πλούσια λεία, από τους ναούς μας που σύλησαν και βεβήλωσαν οι δυτικοί άρπαγες. Ακόμα και η γλώσσα που ομιλούν, οι μισές και παραπάνω λέξεις, είναι παρμένες από την δική μας!


Το ''Μαουνάκι του Σταμ. Νικ. Ζουμίδη


Η καθημερινότητα μας είναι αποτυπωμένη στον αφρό που χαϊδεύει τον άμμο και τα ολόλευκα βότσαλα, πάνω στα οποία, σαλεύουν οι γλάροι. 

Η ελπίδα αποτυπώνεται στα έργα μας. 
Στα άγια κτίσματα μας. 
Στις τέχνες μας. 
Στα μνημεία λόγου μας. 
Στα τραγούδια μας. 
Στην έγνοια μας για το αύριο
Στις καθημερινές μικροχαρές μας.
Στα γλέντια μας. 
Στην περήφανη ματιά μας. 

Στην περπατησιά μας.                                

Στους καημούς και στα μοιρολόγια μας.


Δεν γίνεται αλλιώς. Έλληνες ήμαστε. 
Από τους ελάχιστους αρχαίους  λαούς που συνεχίζουμε να ομορφαίνουμε τον κόσμο με την ύπαρξη μας. Συνεχίζουμε να υπάρχουμε. Να ζούμε. Να σημαδεύουμε την αέναη ύπαρξη μας, διαιωνίζοντας την αίγλη και το μεγαλείο μας, παρά τα όποια λάθη και αστοχίες μας.
Δεν γίνετε αλλιώς θα συνεχίζουμε να περπατούμε σ’ αυτόν τον τόπο με τον ίδιο τρόπο από τότες ως και σήμερα ! 


Εδώ φυλάμε ΘερμοπύλεςΚόντρα στα κελεύσματα των Σειρήνων.  Τις φοβέρες της γερμανίδας Μέδουσας και της  ψυχρής δεσποτικής παρέας της. θα χαράξουμε επί οικουμενικών  χαρτών, πορείες για να συνεχίσουμε τα προαιώνια ταξίδια μας.Θα συνεχίσουμε την πλεύση, στα όνειρα του κύκλου μιας ξεχωριστής ζωής, χωρίς αρχή και τέλος. Κόντρα στα σχέδια και τις προσδοκίες των δυνάμεων του κακού, θα παραμείνουμε και θα συνεχίζουμε να ζούμε και να διαλαλούμε πως είμαστε και παραμένουμε ΈΛΛΗΝΕΣ !

π/κ ''ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΜΟΥΣΣΕΣ''


Ελάχιστος μεταξύ της Αθάνατης γενιάς των Ελλήνων αειναυτών  της θούλης και συνταξιδιώτης  Πυθέα, Νέαρχου, Βαρβάκη, Κανάρη, καπετάν Γιώργη Πούλου  (Κανιώρου) και Παύλου Κουντουριώτη.


Μιχάλης Γ. Καριάμης

Πλοίαρχος Ε.Ν
    

        *                    *                    *

Σαλόνι Φωτογραφικού μου Αρχείου 


Το ''ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΡΦΟΙ'',  Θαλασσινό νεκροταφείο στο Γυβάρι της Λαγκάδας ΧίουΓΥΒΑΡΙ - ΛΑΓΚΑΔΑ - ΧΙΟΣ . Το Θαλάσσιο Νεκροταφείο των σκαφών του Ναυτικού Τολμήματος της Ναυτομάνας ΛαγκάδαςΤαξίδια που άρχισαν....χωρίς τελειωμό 
(Το πετρελαιοφόρο ATLANTIC DUCCESS, στην αποβάθρα του Swansea, μετά την έκρηξη - Φεβρουάριος του 1951)Λαγκαδούσικο Πέραμα

Στο Καρνάγιο 

Πορφύρα (Μάτι)
Murex trunculus
Τέλος και τω Θεώ δόξα ... !!!
5 σχόλια:

 1. ''Πριν 2200 χρόνια ήσουνα εκεί στον υγρό σου τάφο, τα καρφιά στη σάρκα σου ήτανε ακόμα πιο βαριά για να σε κρατούν ... αιώνια ... ''

  Christakis Zenonos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ.
  ΠΑΝΤΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΜΑΙ. ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ. ΕΥΓΕ ΣΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ. ΠΑΝΤΑ ΟΡΘΙΟΙ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ.

  Μπάμπης Ζωντός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συγχαρητήρια πολλά.
  Με συγκίνησε η φλόγα της ψυχής σας για την πατρίδα μας .
  Να είστε Καλά Έλληνα Πλοιαρχε!!!!!

  Artemis Krimitsa

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κάθε τι που διαβάζω ,με συγκινεί μου γεμίζει τη ψυχή
  με χαρά ,νοσταλγία ,θλίψη
  δίψα για μάθηση και άπειρη
  ευγνωμοσύνη σε σας .......!
  ...εκφράζεται την ´αγαπη
  που όλοι εχομαι για το νησί
  με πολύ γαλάζιο άπειρο φως .!..ευχαριστώ

  Eugenia Evangelinos

  ΑπάντησηΔιαγραφή