'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΟ ΒΗΜΑΤΟΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ





ο καπετάν Μιχάλης Καριάμης, από βήματος της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων,  καταθέτει τα οράματα του ΚΩΣΤΑ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ

Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε της Εκκλησίας της Ελλάδας
Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Των ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Του Διπλωματικού σώματος. Της Πολωνικής Πρεσβείας. Κ. Λαυρέντη Δελασσούδα και Σεβαστοί Πανεπιστημιακού Δάσκαλοι. κ. Μαίρη Π’’Κωνσταντίνου κ. Πρόεδρε του ΟΜΗΡΕΙΟΥ Π.Κ.Χ κ. Πρόεδρε του ΙΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ                                                                                Κύριε Μανώλη Γλέζο και Κυρία Μουστακλή, η τόσο τιμητική παρουσία σας στην εκδήλωση μαζί με το άκουσμα του ονόματος του αείμνηστου Χιώτη Ηλία Καναβούτση, αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για τον Μεγάλο Οραματιστή μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Σεβαστό μου ακροατήριο 

Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο, για το οποίο τόσο κόπιασαν ο Σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Παντελής Βαττάκης. Ο ιστορικός κ. Κων. Λαγός και ο π. Πρύτανης Βασ. Φίλιας.  Ένας ογκώδης τόμος τεκμηριωμένος με αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία και σπάνιες φωτογραφίες. Δυστυχώς για εμένα, ο χρόνος ήταν ελάχιστος και πιθανά οι ικανότητες μου ισχνές στο να σας παραθέσω στοιχεία, σχόλια ή σκέψεις  σχετικά σε  αυτό το επίτευγμα.  Ήταν κάτι που έλειπε και πράγματι πρόκειται περί επιτεύγματος. Απλά σας προκαλώ και σας παρακαλώ να αποκτήσετε το βιβλίο και από μόνοι σας όχι απλά να διαβάσετε αυτή την προσπάθεια αλλά να γίνετε κοινωνοί των ιδεών του Πανέλληνα Ήρωα – Οραματιστή του Σταυραετού της Χίου αείμνηστου Κώστα Περρίκου.


ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας Μακαριότατος κ. Ιερώνυμος καταθέτει ψήγματα ιστορίας στην Μνήμη του Ήρωα - Οραματιστή ΚΩΣΤ. Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ

Πιστεύω ότι θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα σπάσει την παγερή αδιαφορία αυτών που δεν θέλουν να αναδείξουν την προσωπικότητα του Καλλιμασιώτη Αρχάγγελου . Όχι γιατί δεν θέλουν ένα ακόμη ήρωα, αλλά ενοχλούν τα οράματά και οι ιδέες  για χάρη των οποίων πρόσφερε τη ζωή του.                    
Αλήθεια. ποιός σημερινός πολιτικός επιθυμεί την ανάδειξη των ηγετών  μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, αντί των δοτών που προωθούνται; 
    
Σεβαστό μου ακροατήριο,η παρουσία μου στην εκδήλωση συμβολίζει την συμμετοχή της  άτυπης ομάδας «ΦΙΛΟΙ ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ». Από της ιδρύσεως μας αγωνιζόμαστε να αναδείξουμε τον «Οραματιστή Περρίκο» και τις ιδέες του για το σήμερα. Οράματα και ιδέες  για μια βιώσιμη κοινωνία, με τις ίδιες ευκαιρίες ανάδειξης για όλους. Με τα ίδια δικαιώματα στην παιδεία στην εργασία, μέσα  σε καθεστώς ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης                     
Οράματα για λευτεριά. Απαραίτητη προϋπόθεση της αρμονικής συμβίωσης των πολιτών την Λαϊκή κυριαρχία για απρόσκοπτη ανέλιξη των Άξιων.                                                         


Συγκλονηστικός όπως πάντα  ο λόγος του κ. Μανώλη Γλέζου  
Αριστερά του Δ. Θωμάς - Π. Βατάκης - Μ. Καριάμης - Δ. Αλευρομάγειρος 
         

Οράματα για κοινωνική δικαιοσύνη.                                                 
Δικαιώματα στην παιδεία και στην εργασία.                                            
Αλήθεια, πόσο επίκαιρη σήμερα η οικονομική, λευτεριά μας. Σήμερα που ζούμε σε οικονομική κατοχή, τα ξεκάθαρα οράματα του είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρα, για να δώσουμε ανάσες ζωής στη δοκιμαζόμενη. πατρίδας μας.       Θα μπορούσα να σας μιλώ ημέρες και μήνες για τα οράματα και τις προσδοκίες του. Προσπαθήσαμε σαν ομάδα ταπεινών ανθρώπων να κάνουμε πολλά μα καταφέραμε λίγα. Δεν θα πω για την αποκατάσταση της προτομής που βανδαλίστηκε το 2009 ή την Μεγαλειώδη εκδήλωση του ίδιου χρόνου όταν καταφέραμε να κουβαλήσουμε όλους τους Χιώτες στην Αθήνα. Κάναμε λίγα γιατί σκοντάψαμε πάνω στην κρατική αδιαφορία. Ακόμα και σήμερα δεν καταφέραμε να ανακηρυχθεί «Άξιος της Πατρίδας» και «Εθνικός Ήρωας» και όχι με δική μας ευθύνη. Παρ όλες τις αποφάσεις του Δήμου Χίου δεν τα καταφέραμε ώστε να στηθεί ο ανδριάντας της κ. Μαίρης Π’’κωνσταντίνου στο Μυροβόλο νησί μας.  Τώρα θα μου πεις , εδώ στην Αθήνα με Χιώτη Δήμαρχο δεν καταφέραμε να αντικαταστήσουμε την πλακέτα που έκλεψαν από την βάση του μνημείου.
    
η χήρα του τραγικού Ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλη ανάμεσα στους δυο ομιλητές. Δεξιά της ο Αντιστράτηγος ε.α Δημήτρ. Αλευρομάγειρος. Αριστερά της ο καπετάν  Μιχάλης Καριάμης Πλοίαρχος Ε.Ν (Μέλος της άτυπης ομάδας ''ΦΙΛΟΙ ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ)
                                                                                   
Αλήθεια πόσοι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο Κ. Περρίκος ήταν ο εμπνευστής και οραματιστής της Ενωμένης Ευρώπης και εκφραστής αυτής της ιδέας ο Χιώτης συγγραφέας Γ. Θεοτοκάς. Να λοιπόν τι χαμένη γνώση θα προσφέρει το νέο βιβλίο. Μέσα από τις σελίδες του θα φωτίσει τον σκοτεινό ορίζοντα της άγνοιας και θα διαμορφώσει Εθνική Συνείδηση !.
Σεβαστό μου ακροατήριο.
Δεν έχει  ανάγκη τιμής ο Περρίκος. Ανάγκη παραδειγματισμού της διαχρονικής σημασίας των οράματά του έχουμε για το καλό της πατρίδας μας. Η Υποθήκη του μας θέλει ενωμένους μπροστά στον κίνδυνο και στην απαξίωση που ζούμε σαν Έθνος.                                                                                                                  
Αλήθεια βλέπετε οι πολιτικοί ταγοί μας, αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, να  κάνουν κάποια προσπάθεια Εθνικού Μετώπου για να μας βγάλουν μέσα από τις επικίνδυνες συμπληγάδες  που από δική τους απρονοησία Ανωριμότητα και παιδαριώδη  ανευθυνότητα μας έριξαν.                                                                                           
Αλήθεια μήπως οι σημερινοί ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης γνωρίζουν τα πιστεύω του για το σημερινό έκτρωμα τους. 
          
Μνήμη - Τιμή και Δόξα στον Πανέλληνα Ήρωα - Οραματιστή ΚΩΣΤΑ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟ τον Χιώτη Σταυραετό 
                    
Ελεύθερη Ελλάδα οραματιζόταν μέσα σε μία Δημοκρατική  Ενωμένη Ευρώπη, με ανθρώπους και κράτη ελεύθερους. «Δουλέψτε για να σταματήσουν οι πόλεμοι, να ευημερήσουν οι άνθρωποι, να ενωθούν τα κράτη της Ευρώπης, να ειρηνεύσει και να ευτυχήσει ο κόσμος», «δουλέψτε για να καταργηθούν οι τεχνητοί φραγμοί που παρεμποδίζουν και ματαιώνουν την πρόοδο των αξιών, δουλέψτε για την επικράτηση της δημοκρατίας».                                                               
Αυτά τα πιστεύω του σαν τον Θεάνθρωπο Χριστό μας τα πλήρωσε με τη ζωή του. Αλλά δυστυχώς.       

Χωρίς να θέλω να αδικήσω κανέναν, θα αναφερθώ με ιδιαίτερο σεβασμό στον αγώνα προβολής του Οραματιστή – Ήρωα  από τον καπετάν Δημήτρη Μελαχροινούδη την κ. Ευτυχία Βλυσίδου, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον αρωγό της άτυπης ομάδας μας ο οποίος δεν επιθυμεί να ακουστεί το όνομα του  Και φυσικά στον Σμήναρχο Παντελή Βατάκη για την μονογραφία του στο περιοδικό «ΙΚΑΡΟΣ», η οποία υπήρξε προπομπός του ανά χείρας σας βιβλίου 



Οι Πρωταγωνιστές της ημέρας από αριστερά Δημ. Θωμάς (Συντονιστής) - Π.Βατάκης Σμήναρχος Π.Α Συγγραφέας - Μ.Καριάμης - Δ. Αλευρομάγειρος ΑΝΤ/ΓΟς ε.α - Δρ Κατερίνα Παλιού - Τ. Σακελαρόπουλος (Μουσείο Μπενάκη)


Δεν θα σας κουράσω άλλο. … Σκύβω με σεβασμό την κεφαλή στον αλύγιστο σταυραετό που  στήθηκε μπροστά σε ένα απόσπασμα και δεν λύγισε. Κοίταξε στα μάτια τους εκτελεστές και έμεινε για πάντα στην ιστορία. Με πρότυπο τον Χριστό ο ιδεολόγος οραματιστής μας.

Σας κούρασα …Συγχωρέστε με.

Οι μέρες βρίσκουν το καράβι «ΕΛΛΑΔΑ» σε αντιμονή. Κουράγιο για να φτάσομε στο λιμάνι της ποθητής Ανάστασης. Ως τότε όμως μην λυγίσετε …Αδέρφια μου… Ψηλά την Κεφαλή μην τους κάνετε το χατίρι να σκύψετε Έλληνες Είμαστε. Όπως πάντα εμείς στο τέλος θα είμαστε Νικητές

Ταπεινά σας ευχαριστώ

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Πλοίαρχος Ε.Ν


Εκπρόσωπος της Άτυπης Ομάδας «ΦΙΛΟΙ ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ»


30 σχόλια:

  1. ολοι ησαστε συγκλονιστικοι !!!...και εσυ πολυ μαχιτικος !! και η κοπελλα η αφηγητρια οταν τελειωνε την αφηγηση εσκουπιζε τα δακρια της !!!
    Sotiris Kilias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικός ο λόγος, συγχαρητήρια. Και καθόλου κουραστικός. Μπράβο!

    Despoina Karagianni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άξια εκδήλωση από άξιους συντελεστές . Σας ευχαριστώ πολύ για την συγκίνηση που μας δώσατε.

    Alexander Karamouzos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπράβο σας τέτοιες εκδηλώσεις λειπουνε συγχαρητήρια

    Margaritis Motsenigos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κρίμα που τόσο σπουδαία πράγματα που γίνονται για Χιώτες δεν γίνοντα και στην Χίο!!

    Stavros Michailidis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημερα σας Συγχαρητηρια Καπετανιε μου


    μητση χατζηπαυλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πω απίστευτα πράγματα συγχαρητήρια είμαι πολύ περήφανη για εσάς, και εις ανώτερα!!

    Despoina Karagianni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι'εγω αναρωτήθηκα χθες,πού ήταν,άν και προσκλήθηκαν οί εκλεγμένοι βουλευτές τής Χίου;

    Kostas Koyvaras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μιχάλη, καλημέρα.
    Δυστυχώς ήθελε μα μια αδιαθεσία δε μ' άφησε να βρεθώ στην παρουσίαση του βιβλίου, αν και τό 'θελα πολύ. Ευχομαι νά 'ναι καλοτάξιδο.

    Γιώργης Φράγκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι μέρες βρίσκουν το καράβι «ΕΛΛΑΔΑ» σε αντιμονή. Κουράγιο για να φτάσομε στο λιμάνι της ποθητής Ανάστασης. Ως τότε όμως μην λυγίσετε …Αδέρφια μου… Ψηλά την Κεφαλή μην τους κάνετε το χατίρι να σκύψετε Έλληνες Είμαστε. Όπως πάντα εμείς στο τέλος θα είμαστε Νικητές
    Αγαπητέ Καπετάν Μιχάλη,
    Σας ευχαριστώ θερμά για την αποστολή των ενημερωτικών μηνυμάτων ! Πραγματικά είναι πολύτιμη γνώση. Σ' ευχαριστώ πολλή που όλα αυτά τα χρόνια γίνατε αρωγός για τα ινδάλματα και την ιστορική μορφή του Κωστα Δ.Περρίκου.
    Υποκλινόμαστε ταπεινά στη μνήμη του.
    Σ' ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς και να σας έχει ο Θεός καλά για τις προσπάθειες που κάνετε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς
    Με εκτίμηση

    Ρένα Παγούδη-Δαμίγου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μιχάλη συγχαρητήρια μακάρι τετειες εκδηλώσεις να βγάλουν κάποιους απ το ληθαργο και να παραδειγματιστουν

    Κ.Sideridis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγχαρητήρια, κύριε Μιχάλη μου.
    Να είστε πάντα καλά.
    Σας παρακολουθώ και θαυμάζω την έντονη δραστηριότητά σας.
    Με εκτίμηση

    Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καπετάνιε συγχαρητήρια,
    λεβέντικη η ομιλία σου. Έχω όμως μια ένσταση που την έχω πει και στον έτερο καπετάνιο μας το Μελαχρινούδη. Η υπόθεση ότι είναι πρόδρομος της ΕΕ ο Περρίκος τον αδικεί. Το όραμά του ,που αναφέρεις τα λόγια του , δεν μπορεί να ταυτίζεται με μια Ευρώπη του κεφαλαίου, των δανειστών, των επεμβάσεων του φασισμού -βλέπε Βαλτικές χώρες- της ξενοφοβίας.
    Ο Περρίκος δεν ήταν κομμουνιστής, αλλά ήταν άνθρωπος με κεφαλαία. Οραματιζόταν λοιπόν αυτό που δεν έγινε η Ευρώπη, Ευρώπη της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ειρήνης, έστω και ως αστική ουτοπία.
    Πάντα να είστε γεροί και ακμαίοι.

    mskoufalos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  14. Σας ευχαριστώ. Αναγκάσθηκα να έλθω λίγο αργότερα και να φύγω ενωρίτερα.Το βιβλίο του τοποθετήθηκε ήδη στην βιβλιοθήκη μου. Στο προσδοκούμενο με λιγότερες έγνοιες μέλλον,θα μελετηθή. Ποιός ξέρει τί στοιχεία θα βρώ που θα έχουν σχέση και με την περιοχή μας. Επί τη ευκαιρία,ο κ.Β.Φίλιας είχε παρουσιάσει μιάν ουσιώδη εισήγηση στο Συνέδριο Αδελφοποίησης Χίου και Γένοβας πριν δεκάδες χρόνια,οπού παρέθετε με χαρακτηριστικό παράδειγμα την διαφορά τής συμπεριφοράς των Γενουατών και των Τούρκων απέναντι στους υποδούλους των. (Οι Τούρκοι έπαιρναν μόνον τους καρπούς,οι Γενουάτες έπαιρναν και τους καρπούς και το δένδρο). Κάποτε θα προσπαθήσω να την δημοσιεύσω στην μελλοντική εφημερίδα του χωριού. Και πάλι συγχαρητήρια.Οσο τους θυμόμαστε,δεν πεθαίνουν.Ούτε αυτοί,ούτε οι ιδέες τους.

    Κωνσταντίνος Ψυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κρίμα καπετάνιε μου!! Το τελεταίο του μήνυμα έπρεπε να είναι αναρτημένο σε τεράστια αφίσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!!!

    Stavros Michailidis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συγχαρητήρια στους συντελεστές!

    ευγενια καλαγκια-μουρατιδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θερμά συγχαρητήρια καπετάν Μιχάλη. Καλοταξιδο το βιβλίο έτσι ώστε να μάθουμε λεπτομέρειες που ίσως δεν ξέρουμε.

    ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Επιτυχημένη εκδήλωση αλλά έλειπαν αυτοί που υποτίθεται οτι ενδιαφέρονται για τη Χίο μας

    Stelios Michalakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ. ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΡΏΝ.


    Μπάμπης Ζωντός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δυστυχώς ανειλημμένη υποχρέωση (πολλές πίτες βρε παιδιά κόβονται)στο τέλος της θαυμάσιας και πολύ πετυχημένης παρουσίασης δεν μου επέτρεψαν να ακούσω τις τελευταίες θαυμάσιες αναφορές των εξαιρετικών καλεσμένων, Ένα βιβλίο τιμή και δόξα στο ήρωα Περρίκο.

    Kiriakos Tsipouras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σε μακαριζω και σε συγχαιρω, Μιχαλη.
    Να εισαι παντα ακμαιος και να μας διδασκε.
    Πολλα και θερμα ευχαριστω.

    Ευτυχια Βλυσίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. κάπταιν καλησπέρα,σ' ευχαριστώ πολύ που με θυμήθηκες και μου έστειλες το εξαιρετικό κομμάτι σου για τον Περρικο .Το διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή από την αρχή του ως την τελευταία του γραμμή ήταν αληθινά εμπνευσμένο.Είμαι σίγουρη πως πολλοί σε ζηλέψαμε που δεν ήμασταν ικανοί να το γράψουμε εμείσ . Καταλαβαίνεις πόσο ενθουσιάστηκα για να σου γράφω.Πραγματικά η φιλολογία έχασε έναν μεγάλο μαέστρο του λόγου.Χαιρετισμούς στη Φωφώ σου σας χαιρετώ με εκτίμηση κι αγάπη

    PAPAZH EUAGGELIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΑΓΑΠΗΤΈ ΠΛΟΙΑΡΧΕ,
    Ευχαριστώ, συγχαίρω και επαναλαμβάνω και πάλι ό, τι έγραψα στις 4/2/18 (βλ. επισυναπτόμενο: Συνημμένο μήνυμα 1).
    ... οφείλουμε στους αγωνιστές που θυσιάζονται για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ελεύθεροι, από παντός είδους επιβουλή.
    -οφείλουμε στους γονείς που μας δημιούργησαν.
    -οφείλουμε...

    Οφείλουμε σ’ αυτούς που... «αγωνίζονται» να ξεχάσουμε γιατί έτσι δίνουν διπλή δύναμη (παρώθηση) στους ανθρώπους της νέας αντίστασης, στους ανθρώπους που αγωνίζονται συνεχώς για την «α- λήθεια».

    Δηλαδή, τόσο για την απόδοση τής οφειλόμενης τιμής σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για την δική μας ελευθερία όσο και για την προβολή τής ανάγκης να προχωρούμε με οδηγό την αξιοπρέπεια = την μη εθελούσια υποταγή.

    Συγχαρητήρια καπετάνιε Καριάμη γιατί εσύ και οι συμπορευόμενοι με σένα αγωνιστές είστε παράδειγμα ανθρώπων που υπηρετούν την «α- λήθεια».



    Προσθέτω: Δεν "αξίζει τον κόπο" απλώς, αλλά ενδείκνυται η παρακολούθηση-μελέτη των ομιλιών και τού φωτογραφικού αρχείου και, κυρίως, η προβολή τού παραδείγματος του Κ. Περρίκου, όπως και όλων αυτών που θυσιάζουν την ζωή τους για να μην πεθαίνουν διαχρονικές αξίες και σε κάθε περίπτωση όχι σημερινές (υλικές και ομογενοποίηση) [βλ. επισυναπτόμενο: 25.03.2018.pdf].

    Λαυρέντης Γ. Δελλασούδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Παντελής Εμμανουηλίδης - - - Για ακόμα μια φορά ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ευχαριστουμεν σε , να μακροημερευεις και να μας διδασκεις !!!

    Παντελής Εμμανουηλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς Θεού,....Πολύ μικρός σε όλα τα μεγέθη για να διδάξω ... Δάσκαλος είναι Λέξη ΘΕΙΑ ...!!!

      Διαγραφή