'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΦΙΛΩΝ ΧΙΩΤΙΚΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ
Ο δρυς έξω από τον Άγιο Γιάννη των Καθολικών Φωτογραφία Βλάση Μελαχροινούδη
              Αρχείο Δ. Μελαχροινούδη - - -Από το Περιοδικό «Δάφνη» τεύχος 14 Ιούλιος 2005


Την Τετάρτη της 27ης Ιουνίου στις επτά το απόγευμα έγινε μια υπέροχη εκδήλωση στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία της Περιφερειακή Διοίκησης Χίου και τους «Φίλοι της Χλωρίδας» με θέμα «Τα υπεραιωνόβια δέντρα της Χίου» και αντικείμενο την  ελιά, το λάδι αλλά και τους φυτικούς Μαθουσάλες του Μυροβόλου νησιού μας. Ομιλήτρια ήταν η κ. Αλεξάνδρα Ροζοκόκη - Διευθύντρια Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα της η «Ελιά στον Όμηρο».


Δρ. Αλεξάνδρα ΡοζοκόκηΠλαισιωμένη από την  «Αγία Τριάδα της Χιακής χλωρίδας», όπως εύστοχα τους χαρακτήρισε η κ. Ευαγγελία Μελαχροινούδη, αποτελούμενη από τους κκ.   καπετάν Δημήτρη Μελαχροινούδη, Παντελή Σαλιάρη και τον γράφοντα (καπετάν Μιχάλη Καριάμη) . Μπροστάρηδες για πολλοστή φορά  στις επάλξεις του αγώνα, με την απατηλή ελπίδα μήπως μας βαρεθούνε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και κινήσουν τα νήματα της επίλυσης των λιμναζόντων θεμάτων και πάψουν με την χαρακτηριστική αδιαφορία του να πληγώνουν τα δέντρα που αγαπήσαμε. 

Παντελής Σαλιάρης

Η διακεκριμένη ομιλήτρια, γνωστή στο Πανελλήνιο για το έργο και την προσφορά της, με λυτό και κατανοητό λόγο, αναφέρθηκε διεξοδικά  στη χρησιμότητα της ελιάς και του λαδιού από τα αρχαϊκά χρόνια. Γνωστή στο Χιακό κοινό, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο κ. Παντελής Σαλιάρης επικέντρωσε την ομιλία του με το παράπονό την αδιαφορία της Διεύθυνσης  Δασών στους  πρίνους της περιοχής Φλώρι του  Αίπους, ηλικίας πιθανόν 2000 - 3000 ετών.

καπετάν Δημήτρης Μελαχροινούδης <<ΝΟΤΙΟΧΩΡΟΥΣΗΣ>>

Ο καπετάν Δημήτρης Μελαχροινούδης,  τόνισε με έμφαση τους πολλαπλούς κινδύνους που διατρέχουν την ελιά Λιβεράνι και ζήτησε την προστασία της.  
                         
Στη δική μου Παρέμβαση, ειπώθηκαν   τα κάτωθι… :

«Φίλες και φίλοι

Σεβαστό  ακροατήριο

Κυρία και κύριοι ομιλητές

Ευχαριστώ πολύ για την άκρως τιμητική παρουσία σας σε αυτήν εδώ την κυψέλη πολιτισμού του Μυροβόλου νησιού, μα και του Αιγαίου μας.
Πιστέψτε με, θα ήθελα αυτή εδώ η ομιλία να διεξάγονταν κάτω από άλλες συνθήκες. Να σας έλεγα το ιστορικού της ύπαρξης του πρίνου της Κυδιάντας.  Να σας πω τις παιδικές θύμισες μου. Το πώς και από ποιους άκουσα για πρώτη φορά, την ηλικία αυτού του δέντρου που ξεπερνά τα τέσσερις χιλιάδες χρόνια ύπαρξης. Το πώς και γιατί τραυματίστηκε και κόπηκε στα δύο την νύχτα της Ανάστασης του 1913.

καπετάν Μιχάλης Γ. Καριάμης

Να έλεγα λόγια χαράς και αγαλλίασης . Λόγια  δικαίωσης αγώνων δεκαετιών. Τα σχέδια μας για το αύριο του «Πρίνου του Άγιου Γιάννη της Κυδιάντας και των άλλων δυο δέντρων της Χίου μας. Του «Δρυ του Ορφανίδη», στα Σκλαβιά και της «Ελιάς του Μελαχροινούδη» ή «liverani» στην Καλλιμασιά.
Δυστυχώς… στέκομαι μπροστά σας, αποσβολωμένος. Όχι για να πω για τον αγαπημένο μου πρίνο, την λαογραφική αξία  και την ιστορία του, μα για να εκφράσω την συγκεκαλυμμένη αγανάκτηση και οργή μου. Δεν θα σας εξιστορήσω για τις χιλιετίες της περήφανης παρουσίας του στην Άγια Μάνη Γη. Ούτε για πόσες πολιτιστικές παραστάσεις και θεατρικά έργα, έλαβαν χώρα κάτω από την φυλλωσιά του.         
Δυστυχώς σε αυτή την πατρίδα ζούμε.

Ένα μικρό παράδειγμα για να γίνω κατανοητός.   Η μικρή Κύπρος, στην εσχατιά του Ελληνικού κόσμου έχει αναγνωρίσει  ως μνημεία της φύσης διακόσια (210) δέντρα, σε αντίθεση με την μίζερη πατρίδα μας, η οποία το έχει κάνει μόνο για εξήντα (60) από αυτά.


καπετάν Μιχάλης Καριάμης - ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ


Πονώ και άθελα μου δακρύζω γιατί αγαπώ υπέρμετρα αυτή την Μάνα Πατρίδα. Δυστυχώς όμως, δεν μπορώ πλέον να κάνω, μαζί με τον συνοδοιπόρο μου καπετάν
Δημήτρη Μελαχροινούδη, σχέδια για το αύριο. Για την αξιοποίηση και την προβολή του ονείρου και των πιστεύω μου. Κατέρρευσαν  όλα από αδιαφορία, μαζί με το λαβωμένο δέντρο.


Το οικτρό απομεινάρι του άλλοτε τεράστιου δέντρου του <<Πρίνου στον Άγιο Γιάννη της Κυδιάντας (στη Χίο)>>


Βρίσκομαι κοντά σας, όχι για να σας πω όσα κατάθεσα μέσω του τύπου της τηλεόρασης και των ραδιοφωνικών σταθμών, όλα αυτά τα χρόνια. Βρίσκομαι κοντά σας  για να τιμήσω με την ταπεινή παρουσία μου τους κκ Παντελή Σαλιάρη και καπετάν Δημήτρη Μελαχροινούδη. Να ευχαριστήσω τον Χιακό τύπο. τα ηλεκτρονικά Χίωτικα ΜΜΕ την ΕΡΑ Αιγαίου την ΕΡΤ3 την κ. Δήμητρα Λαχουρή τον φίλο Δημήτρη Φρεζούλη και όσους πολιτικούς άνδρες και γυναίκες είχαν την υπομονή να αφιερώσουν τον πολύτιμο χρόνο τους. Να μας ακούσουν υπομονετικά και να μας δώσουν υποσχέσεις και ελπίδα.
Δεν ξεχνώ να αναφερθώ στην πολύτιμη παρουσία του blog « ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ». Δεν ξεχνώ τον αγώνα του αδερφικού μου φίλου Μανώλη Γ. Φύσσα για τα φυτοφάρμακα.
Τέλος Δημόσια λέγω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον «μοναχικό καβαλάρη» του πολιτισμού της Χίου κ. Βαγγέλη Ρουφάκη, μα το περιοδικό του «ΔΑΦΝΗ» για τις σημαντικότατες παρουσιάσεις των δέντρων μας, στις πάντα φιλόξενες σελίδες του.
Καταπνίγοντας την οργή με το δάκρυ, σβήνω για πάντα τα σχέδια και τα οράματα μου. Σκύβω απογοητευμένος την κεφαλή και οδεύω ανήμπορος, πλέον, προς το τέλος του βιολογικού μου δρόμου, ξεχνώντας για πάντα όνειρα και προσδοκίες. Μετά την πλανεύτρα θάλασσα που αγάπησα παράφορα και αυτή με πέταξε σακάτη στην στεριά, με πούλησαν άνθρωποι και αρχές που έργο είχαν να κάνουν πράξη αυτά που έτοιμα και χωρίς κόστος προσφέραμε.
Οικτίρω τον αθώο και αφελή εαυτό μου γιατί πίστεψα πολλούς που δεν έπρεπε και εξαπατήθηκα. Μα να και η κατάντια αυτού του τόπου, της δύσμοιρης πατρίδας μας.

Ταπεινά σας ευχαριστώ
Συγχωρέστε με αν σας κούρασα
Μιχ. Καριάμης»

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρέμβαση του κ. Λευτέρη Πυκνή ο οποίος μίλησε για τα <<παιδιά της ελιάς Λιβεράνι>>Λευτέρης ΠυκνήςΣαλόνι Φωτογραφιών :


ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Χίου.


η κ. Ευαγγελία Μελαχροινούδη
Β. ΡΟΥΦΑΚΗΣ - Π. ΣΑΛΙΑΡΗΣ - Μ. ΚΑΡΙΑΜΗΣ - Μ. ΦΥΣΣΑΣ - Σ. ΣΙΔΕΡΙΔΗΣ - Λ. ΠΥΚΝΗΣ

Λ. ΠΥΚΝΗΣ - Κ. ΑΜΠΑΝΟΥΔΗΣ - Δ. ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ - Γ. ΖΩΦΟΣ - Μ. ΚΑΡΙΑΜΗΣ - Μ. ΦΥΣΣΑΣ - Β. ΡΟΥΦΑΚΗΣ


Δ. ΦΡΕΖΟΥΛΗΣ - Μ. ΚΑΡΙΑΜΗΣ

Μ. ΚΑΡΙΑΜΗΣ - Γ. ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ


Φ. ΚΑΡΙΑΜΗ - Γ. ΣΙΔΕΡΙΔΗ 
ΣΤΕΦ. ΚΟΒΕΡΗΣ - Χ - ΜΑΤΡ. ΚΟΒΕΡΗ 

9 σχόλια:

 1. Κρίμα που μιά τέτοια εκδήλωση δεν την πήρα είδηση. Κρίμα.

  Γιώργης Καλλέργης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 2. Δεν τα εγνώριζα,δεν τα ήξερα,δεν τα είχα ακούσει μέχρι τώρα.
  Σας ευχαριστώ και πάλι.

  Κωνσταντίνος Ψυλλίδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. μπράβο σου καπετανιε που συμμετέχεις σε όλα

  Margaritis Motsenigos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗ ΠΟΡΤΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ, ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΤΗ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ...


  Μπάμπης Ζωντός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ευχομαι οπως πραγματοποιηθει το ονειρο μας και να σωθουν ολα τα δενδρα της χιωτικης πανιδας συγχαρητηρια

  Μυρόπη Αργυρούδη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. καλημέρα! Πολλά χρόνια θα ζήσετε. Τώρα σας σκεφτόμουν. Την συγκίνηση που βγάλατε στο Ομηρειο.

  Galatia Paradisis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σήμερα (μετά από 10 ημέρες) απαντώ, ευχόμενος να είσθε υπεραιωνόβιοι, όπως η ελιά τού κ. Μελαχροινούδη, και να συνεχίζετε με το ίδιο πάντοτε φρόνημα τους αγώνες σας.
  Σε πρώτη ευκαιρία θα κινηθώ προς άλλη κατεύθυνση, μήπως βρω ουσιαστικό ενδιαφέρον.

  Λ.Γ. Δελλασούδας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλή σας μέρα καπετάν Μιχάλη.
  Ναι, έχετε απόλυτο δίκιο.
  Θλίψη, μελαγχολία, απογοήτευση πράγματι θα νοιώθετε με όλα αυτά τα τραγικά...
  Όμως μήπως να τα βάλετε στην άκρη για λίγο;
  ....
  Λοιπόν, την υγεία σας σωματική και πνευματική για να σας καμαρώνουμε όλοι για πολλά πολλά χρόνια... ιδίως τα εγγονάκια σας. τι πρότυπο θα έχουν; τους 'αυτούς';
  Σαφώς όχι. Αλλά Εσάς!
  Καλό Σαββατοκύριακο
  Τις ευχές μου... !

  κ. Τασσώ Γαΐλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή