'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΑΡΚΑΔΙ ... ΤΟ ΣΕΙΤΑΝ ΒΑΠΟΡΙ





Αθάνατοι - Έργο Μιχάλη Γ. Καριάμη

Εδώ και κάμποσα χρόνια, σαν Έθνος, αισθανόμαστε την καυτή ανάσα των αιμοδιψών και αρπάγων γειτόνων μας, να πλησιάζει όλο και πιο κοντά μας. Δεν θέλω να έχω μια καφενειακού επιπέδου συζήτηση. Δεν θέλω να σπείρω δαιμόνια φόβου ή ηττοπάθειας. Όχι, δεν θα προβώ σε λεονταρισμούς. Δεν θα ζωστώ παλάσκες. Δεν θα αδράξω όπλα και σπαθιά. Με υπερφίαλες δηλώσεις δεν θα γίνω κήρυκας ή άγγελος πολέμου. Ο Πόλεμος πάντα έχει ολέθριες συνέπειες σε ανθρώπινο δυναμικά και από τις δυο πλευρές και μακάρι οι λογικοί άνθρωποι να μη φθάνουν εκεί ποτέ.


Τα Νεοοθωμανικά οράματα και η μεγαλομανία του σύγχρονου σουλτάνου, οδήγησαν τον αλαζόνα γείτονα σε μια φρενίτιδα εξοπλισμών. Όταν εμείς κλείναμε τα εργοστάσια πολεμικού εξοπλισμού, αυτοί με την βοήθεια άσπονδων συμμάχων μας ανέπτυξαν δυναμική και εξελισσόμενη  αμυντική βιομηχανία σε όλους σχεδόν τους τομείς, ώστε να κάνουν ακόμα και εξαγωγές σε φίλα τους προσκείμενα κράτη.


Γνωρίζω ότι δεν έχω σχέση ούτε γνώσεις για τέτοιου είδους αναλύσεις. Άλλωστε, δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Απλά, θέλω να θυμίσω στους υπερφίαλους πασάδες, μα κυρίως στα αδέλφια μας, κάποιες ιστορικές στιγμές, πιθανά άγνωστες στο ευρύ κοινό.  


Σας μεταφέρω στην εποχή της Κρητικής Επανάστασης, του 1866. Με την έναρξη του αγώνα, έγινε αντιληπτό σε όλους ότι το κυριότερο πρόβλημα ήταν ο εφοδιασμός της Μεγαλονήσου με στρατιώτες και πυρομαχικά, μια και ο ισχυρός στόλος των Οθωμανών, είχε αποκλείσει τα παράλια. Σαν λύση, η Μητέρα Πατρίδα, προσέλαβε δυο ατμόπλοια. Τα «ΥΔΡΑ»  και «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ», τα οποία κατάφερναν να σπάνε τον αποκλεισμό και να εφοδιάζουν την επανάσταση


Από το Διαδίκτυο 

Το «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ», έσπασε αμέτρητες φορές τον κλοιό των τούρκων ώστε αυτοί να αποκαλούν το πλοίο μας «Ντελή Παντελή» (τρελοπαντελή) από τα απίστευτα που είχε καταφέρει όλο αυτό το διάστημα. Από τις αρχές του 1867, τη θέση τους παίρνει το μικρό ατμοκίνητο «ΑΡΚΑΔΙ», με πλοίαρχο τον Ψαριανό Νικόλαο Αγγελικάρα. 
«Πλοίο του Διαβόλου» ή «Σειτάν Βαπορού», κατά τους τούρκους.  Με την έλευση του, ο αποκλεισμός έσφιξε περισσότερο. Παρ όλα αυτά, τα κατάφερε. Έκανε είκοσι έξι, παράτολμα ταξίδια που τόνωσαν και κράτησαν άσβηστη τη φλόγα της επανάστασης. Σε ένα από τα ταξίδια του, στο δέκατο τρίτο, εντοπίσθηκε από τα εχθρικά καταδρομικά «ΙΤΖΕΔΔΙΝ» και «ΤΑΛΙΑ» και το καταδίωξαν.  Κάτω από την πίεση τους, κατέφυγε στο λιμάνι των Αντικυθήρων. Όταν η κατάσταση, έγινε ανυπόφορη, ο παράτολμος καπετάνιος του ένας λεβέντης  Ψαριανός ο  Αγγελικάρας, επιτέθηκε ακάθεκτα στα πανίσχυρα πολεμικά πλοία



ο Ψαριανός καπετάνιος Νικόλαος Αγγελικάρας

Οι ναυμάχοι μας, με τα πυρά τους, προξένησαν τρόμο. Σοβαρές φθορές και ανθρώπινες απώλειες με αποτέλεσμα να φοβηθούν να καταδιώξουν το μικρό εμπορικό πλοίο. Το «ΑΡΚΑΔΙ», επέστρεψε στη Σύρο. Αποκατέστησε τις ζημιές του και ακολούθως ξεκίνησε για το νέο του ταξίδι. Το 1867,την έβδομη ημέρα του Αυγούστου, μονάδες του τουρκικού στόλου υπό το «ΙΤΖΕΔΙΝ», κατάφεραν να παγιδεύσουν το πλοίο μας, στα Νότιο Δυτικά της Κρήτης. Οι θρυλικοί ναυμάχοι μας, δεν το έβαλαν κάτω. Όλη την ημέρα, αψηφώντας τον αριθμό και την υπεροπλία των εχθρών, παραδίδοντας μαθήματα υψηλής τακτικής και με αλάνθαστους ελιγμούς, κατάφεραν να προξενήσουν μεγάλες ζημιές στα τρία εχθρικά πλοία. Λύσσαξαν οι τούρκοι μη πιστεύοντας ότι ένα ανίσχυρο καραβάκι συνέχισε να τους ξεφτιλίζει. 


ο Γαλαξιδιώτης  καπετάνιος, Αναστάσιος Κουρεντής


Αυτά έως ότου ένα βλήμα του «ΙΤΖΕΔΙΝ», κατάστρεψε τον δεξί τροχό του πλοίου μας. Χωρίς να δειλιάσει ο Γαλαξιδιώτης καπετάν Αναστάσιος  Κουρεντής, έφερε το πλοίο του σε ρηχοτοπιές, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση στα μεγάλου εκτοπίσματος βαριά πολεμικά πλοία. Βρήκε τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να αποβιβάσει με ασφάλεια τα γυναικόπαιδα και τους εθελοντές στην στεριά. Ακολούθως για να μην πέσει «λάφυρο», το πλοίο σύμβολο, στα μιαρά εχθρικά χέρια, έβαλε φωτιά και το έκαψε.


Σε αυτό το τόλμημα του δέκατου τρίτου ταξιδιού, είναι αφιερωμένες λίγες ποιητικές στροφές του Αχιλλέα Παράσχου

« ο ΙΓ’ πλους»


Τ΄Αρκάδι … Ξέρετε παδιά, τι είναι το Αρκάδι;

Είναι το γλυκοχάραγμα στης Κρήτης το σκοτάδι. 
             
Είναι το μάνα τ΄ουρανού που τρέφει τα παιδιά μας.

Είναι η Σπέτσες, τα Ψαρά, η Ύδρα η καρδιά μας.  
  
Ειν΄ η Ελλάς ολόκληρη μαζί με τ΄ όνειρο της.


το ΑΡΚΑΔΙ ... Από το Διαδίκτυο


Εκείνες τις ηρωικές ώρες επαναληφθεί για άλλη μια φορά το κατόρθωμα του Χιωτογενοβέζου «Φλαντανελλά» (Μαυρίκιος Καττάνεον - Cattaneo), που με τέσσερα πλοία, ναυμάχησε κάτω από τα τείχη της πλεούσης τα λοίσθια Βασιλεύουσας στις 20 Απριλίου του 1453, εκατόν σαράντα τουρκικά πλοία και έσπασε τον αποκλεισμό. Για να μη τους συνοδεύει, ένα νέο,  αξέχαστο «Μάλτα Γιοκ», οι τούρκοι πήραν λάφυρο ένα μισοκαμένο κούτσουρο από το «ΑΡΚΑΔΙ» και μαζί με αυτό τον ψεύτικο ισχυρισμό, πως τάχατες αιχμαλώτισαν το θρυλικό «Σειτάν Βαπόρ»



το ΑΡΚΑΔΙ, από το Διαδίκτυο 



Καλυπτόμενοι πίσω από την ανοχή και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων ας μην κομπορρημονούν και ας μην υπολογίζουν στις υπέρμετρες δυνάμεις τους. Πλοία – αεροπλάνα και τανκς πιθανά να έχουν πολλαπλάσια των δικών μας. Όμως τα οδηγούν, τα κυβερνούν και τα  πιλοτάρουν μεμέτια.   
                                                     
Αντιθέτως τα δικά μας τα διαφεντεύουν απόγονοι του Αχιλλέα, του Μιλτιάδη, του Οδυσσέα, του Λεωνίδα του Κανάρη, του Κουντουριώτη του Ιατρίδη, του Τούμπα και τόσων άλλων που δεν μας παίρνει το χαρτί και ο χρόνος για να τα αναφέρουμε. 


Και κάτι ακόμα… κάποιοι – κάποτε σε αυτόν τον  ιερό και καθαγιασμένο τόπο προ χιλιετιών είπαν σε … βαρβάρους της ανατολής «Μολων Λαβέ», προετοιμάζοντας το έδαφος ώστε να ομολογήσουν οι τρανοί της γης, χρόνους πολλούς αργότερα,  για τους απογόνους τους «Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» 














Μιχάλης Γ. Καριάμης
Πλοίαρχος Ε.Ν
Πρόεδρος «ΝΑΥ.ΣΥ,ΚΟ»

ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ   




Υστερόγραφο :

Για την ιστορία, το «Αρκάδι», ναυπηγήθηκε στην Αγγλία στα ναυπηγεία «H.W. Potter & Mercey». To όνομα που του δόθηκε ήταν «DREAM»(ΟΝΕΙΡΟ). Ήταν τροχήλατο Ταχυδρομικό Πλοίο (Ποστάλι) με μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβους. Εξοπλισμένο με τέσσερα κανόνια «Armstrong». Αποχτήθηκε με χρήματα των Ελλήνων του Λονδίνου για να βοηθήσουν την επιτυχία της Κρητικής Επανάστασης του  1866.

Γενικές πληροφορίες :


Έναρξη ναυπηγήσεως         1863 

 Εκτόπισμα                              466 τόνοι.

 Μήκος                                      70  μέτρα  
                 
Πλάτος                                       8  μέτρα

Βύθισμα                                  2,1  μέτρα 

Ατμομηχανή  πρόωσης         180  ίππων    
        
Ταχύτητα                                 15  κόμβοι




19 σχόλια:

  1. Ευγε , Θα επρεπε να γραφει με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γραμματα και να διανεμεται στα σχολεια.....

    Petros Kakridonis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αδελφέ Καλημέρα ! Τά ιστορικά γεγονότα δεν τά γνώριζα απλώς κάτι λίγο μέσες άκρες ! Σού τό έχω πει πολλές φορές η γραφίδα σου είναι ασυναγώνιστη ! Μολών λαβέ !

    Λευτέρης Πυκνής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Ανοίξτε και διαβάστε τα ιστορικά γεγονότα άθλων τών Ελλήνων καπετανεων από την αρχαιότητα ! Η Ελληνική ψυχή δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί με τά μεμετια που γράφει ο Αδελφόφιλος καπτεν Φουρτούνας Μιχάλης Καριαμης ! Μολών λαβέ !


    Λευτέρης Πυκνής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλοί ωμορφα τα λες και λίγα εινε μόνο
    που παλιά εδώ ΗΤΑΝΕ ΓΑΛΑΝΌΛΕΥΚΗ Τώρα
    επάνω επί των 300ιων
    δεν βλέπω .μόνο που φαίνεται είναι κωλοτούμπες δυστυχώς γι'αυτό τα
    μεμετια συκοσαν
    μπαϊράκι. Αυτό πού
    γίνετε στην πατρίδα μάς δεν ξανάγινε ποτέ
    των ποτών αλίμονο αν δε γινη κάποιο θαύμα δυστυχώς θα
    εξαφανιστουμε αλλά..
    ΑΛΛΑ ΠΗΣΤΕΒΩ ΣΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΙ
    ΓΙΑΤΙ ΕΜΟΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΙΤΑΣ

    Δημητρης Κουτσουρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα παλικάρια πολεμούν με ψυχή και άρματα-ψυχή έχουμε άρματα θέλουμε και πρέπει να τα αποκτήσουμε το γρηγορότερο διαφορετικά θα βρεθούμε σε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις-όλοι φωνάζουμε για επιδόματα-αναδρομικά παραβλέποντας τα εξοπλιστικά.-

    Zois Lekatsas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ιστορία δαφνοστεφανωμενη από τον Θεμιστοκλη έως τον Κουντουριώτη. Μπράβο καπετανιε

    Dimitris Kafetzis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραια αφηγηση, μας ανοιγεις τα ματια, σε ευχαριστουμε, να εισαι καλα,

    Diamantis Boulis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετικό!! Σας ευχαριστούμε πολύ καπετάνιε!!!

    Letta Tsoukaneri

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστούμε για την εξαίρετη αφήγηση ‼️

    Αγγελική Ψαρέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο στους Έλληνες ναυτικούς!!!! Συγχαρητήρια καπετάνιε σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη αφήγηση που πραγματικά δεν το γνώριζα!!!!

    Αγγελική Ντελέκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ακόμη ένας ήρωας από τα Ψαρά. Συγχαρητήρια καπετάν Μιχάλη, εξαιρετικό τό κείμενο σας. Καλημέρα σας.

    Τασσώ Γαΐλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να είσαστε πάντα καλά οποίοι θέλουν με αφορμή την ανάρτηση σας ας μάθουν περισσότερα πάντα να μας δίνεται γνωστα περισσότερα άγνωστο γεγονότα

    Θεοδωρα Τσιφακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευγε σας Καπετανιε! Ευχαριστω για οσα διαβασα!💕🌹❤

    Κωνσταντίνα Τζούγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λίτσα Χατζαντωνά - - - ΣΕΒΑΣΤΌ CAPTAIN ΜΙΧΆΛΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ιστορικά άγνωστα γεγονότα, συγχαρητήρια για την δημοσίευσή τους

    Gabriel Panagiosoulis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καπετάν Μιχάλης Καριάμης Ευχαριστουμε θερμα για τα σπανια ιστορικα στοιχεια που ενιοτε μας παραθετετε! Τιμη μας να σας διαβαζουμε! Καλο βραδυ Καπετανιε μου! Να ειστε παντα καλα! Σας ευχαριστουμε απο καρδιας!!!💕🌹❤

    Κωνσταντίνα Τζούγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ευγενια καλαγκια-μουρατιδου - - - Υπέροχο! το διάβασα απνευστί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή