'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗ












Υπό την σκιά της ελιάς Liverani 



ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ  ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΟΝ  ΚΑΠΕΤΑΝ ΔΗΜΗΤΡΗ    ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗ    ΚΑΙ  ΟΧΙ   ΜΟΝΟΝ.

Καλημέρα σας από τον Κορυδαλλό. 


Φίλε μου, καπετάν Δημήτρη Μελαχροινούδη, σε ευχαριστώ πολύ για ότι κάνεις προς επίτευξη του κοινού μας σκοπού, ώστε να αναγνωρισθούν σαν "Μνημεία της Φύσης" οι τρεις Φυτικοί Μαθουσάλες του Μυροβόλου νησιού μας. Δηλαδή : η Ελιά Liverani - ο Πρίνος του Άγιου Γιάννη στην Κυδιάντα και ο Δρυς του Ορφανίδη στα Σκλαβιά.

Φίλε μου, σε εμάς πάει το "Μπόλικο λάδι μα λουκουμάδες τίποτα".  Χαράς την υπομονή μας. Αλήθεια, γιατί τόση αδιαφορία για κάτι το οποίο, αν ήθελαν, οι αρμόδιοι, μπορούσαν να το έχουν λύσει, μέσα σε λίγες εβδομάδες; 

Καπετάν Δημήτρη, η σοβαρότητα μου, δεν μου επέτρεψε, όπως τα είπαμε και από τηλεφώνου, να αρθρογραφήσω παραμονές εκλογών και να πω για την πολύχρονη κοροϊδία που έχουμε εισπράξει για κάτι το οποίο έπρεπε να είχαν εντοπίσει και επιλύσουν οι καθ ύλην αρμόδιοι. Καταλαβαίνω ότι η χρόνια επικρατούσα νοοτροπία και το κατεστημένο, δεν θέλουν να προβάλουν, γιατί πιθανά δεν τους συμφέρει, η αναγνώριση  του οραματιστή "ΚΩΣΤΑ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ", γι’ αυτό και τα αλλεπάλληλα πισωγυρίσματα τους.  Η ιστορία θα τους κρίνει.                                                       Όμως, απορώ και εξίσταμαι για την άρνηση κατανόησης και παροχής αρωγής, στο θέμα των Δέντρων που εξακολουθούν να πληγώνουν με την αδιαφορία τους. Δεν θέλω να γίνω μάντης συμφορών. Πιστεύω και ελπίζω να μη  θα χαθεί αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο για το Μυροβόλο νησί μας... Δε θέλω σε καμιά περίπτωση  να γίνουμε μάρτυρες, καυτών κροκοδείλιων θρήνων. Φίλε μου καπετάν Δημήτρη, πιθανά να μην είμαστε εμείς ικανοί ή επιτήδειοι ώστε να φέρουμε τον σκοπό μας στο λιμάνι προορισμού του.
Στους ελάχιστους που μας κατανοούν, δίνουμε υπόσχεση πως όσο ζούμε, έχουμε τη λογική και την «λόξα» μας, θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνα  καλό ώστε να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρα μας. Φίλε μου, βλέπω και θαυμάζω τη κατάφερε μόνος του ένας μύστης σαν τον κ. Γιώργο Χαλάτση. Βλέπω και θαυμάζω τι κατάφερε  η  Εθελοντική Ομάδα Δράσης «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ  ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» και μου δίνουν κουράγιο. Άλλωστε μη ξεχνάς πως υπάρχει και ένας σαν και εμάς  που ακούει στο όνομα Αντώνης Τσατσαρώνης, που μια ζωή προβάλει την παραδείσια ομορφιά και τα κακώς κείμενα του νησιού μας. Φυσικά και δεν ξεχνώ την πολύτιμη βοήθεια του περιοδικού «ΔΑΦΝΗ» του ‘’Μοναχικού Καβαλάρη’’ κ. Βαγγέλη Ρουφάμη. Ούτε την βοήθεια δύο κυριών που έσπευσαν και βοήθησαν στην ανάδειξη της υπόθεσης και εννοώ τις κκ Λίτσα Λύκου και Δήμητρα Λαχουρή, η κάθε μια από το πόστο της. Γεράσαμε καπετάν Δημήτρη να φωνάζουμε. Πιθανά η φωνή μας να ήταν τόσο ισχνή που μόνο εμείς την ακούγαμε.                                         
Σταματώ εδώ, γιατί πέρα από παράπονο θα ξεράσω οργή και δεν το θέλω. Δεν θέλω να τους δώσω το δικαίωμα να μας αποκαλέσουν για μια ακόμα φορά "Γρουσούζηδες". Κρατώ σαν πολύτιμο απόσταγμα της γνώσης σου λίγες ναυτικές κουβέντες σου «Αρμένιζε πάντα τον καιρό όπως τον βρίσκεις αφού δεν μπορείς να τον αλλάξεις.  »  Ένα δεν κατάλαβαν για εμάς φίλε μου πως «Όσο πιο δύσκολα, τόσο περισσότερο πουντελώνουμε»                                                         Καπετάν Δημήτρη Μελαχροινούδη, καλά να πάθουμε γιατί αγαπήσαμε υπέρμετρα  τον Αγιασμένο Τόπο μας. Την ιστορία  και τις ομορφιές του. Όμως επιμένω και το φωνάζω......" Είτε δεν ακούν. Είτε  αδιαφορούν.Είτε δεν θέλουν, στο τέλος εμείς και το νησί μας θα είμαστε οι νικητές"... !


Με αγάπη και Σεβασμό

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Συνταξ. Πλοίαρχος Ε.Ν 




O Πρίνος του Άγιου Γιάννη της Κυδιάντας





2 σχόλια:

  1. Απάντηση στην Ανοιχτή Επιστολή του Μιχ. Καριάμη

    Από : Δημήτρης Μελαχροινούδης
    Προς : Εμένα

    31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 στις 1:07 π.μ.


    Αγαπητέ Μιχάλη,
    Δεν βρήκα λόγια να γράψω για την ανοιχτή επιστολή σου της 24 του Μάρτη.
    Βρήκα όμως την απάντηση γραμμένη πριν πολλά χρόνια
    Με πολλή εκτίμηση
    Δημ. Μελαχροινούδης

    * * * * * * *

    Αποχαιρετισμός
    Όταν ο ήλιος πλησιάζει να δύσει, πριχού η σιωπή της νύχτας μας αγκαλιάσει, καιρός την κλεψύδρα να σταματήσομε και να κυττάξομε πίσω, το δρόμο που διανύσαμε. Καιρός περισυλλογής για αυτοέλεγχο και απολογισμό.
    Δεν είναι η στιγμή των αποφάσεων, γιατί το Ρουβήκωνα προ πολλού έχομε περάσει.
    ‘Το μεροκάματο τελειώνει και τα μέλη βαρέθηκαν να κουβαλούν του αγώνα τα σύνεργα’. Πολλοί κιόλας πίσω μείναν …
    Μαζί είχαμε ξεκινήσει – θυμάσαι ; - την αυγή, θαμπωμένοι από τη μετουσίωση της ηλιαχτίδας σε τόσα χρώματα στο πέρασμά της από μια σταγόνα νερού, πριν πέσει στη γη για να βλαστήσομε. Ήταν η πιο γεμάτη εποχή. Ο κόσμος, γεμάτος ομορφιά, λουλούδια, πεταλούδες και όνειρα, που μόνο στον ύπνο του αθώου έρχονται. Αρχίσαμε το δρόμο τον ατέλειωτο. Που έβγαινε δε ξέραμε, μα ούτε και μας έννοιαζε. Μεθυσμένοι από τη μυρωδιά τυ αρκόβατου και της βιορέτας, νοιώθαμε τόσο δυνατοί, παρασυρμένοι από το παιχνίδι της φύσης και την έκρηξη της νιότης, που δεν σκεπτόμαστε πως ο ήλιος ποτέ στη δύση θάφτανε.
    Κάποτε ο άνθρωπος μας άγγιξε. Μάθαμε πως είμαστε αμαρτωλοί πριν γεννηθούμε, μάθαμε το καλό, το κακό και την κόλαση. Μάθαμε πως στην απέναντι στεριά υπήρχαν άνθρωποι σαν και μας, που ήταν εχθροί μας και έπρεπε να τους μισούμε. Για το καλό μας μάθαμε πώς να σκοτώνομε τους άλλους συνανθρώπους. Φυσικά των κτισμάτων την ταυτόχρονη καταστροφή την αποφεύγομε. Γιατί είναι κρίμα, λένε. Μάθαμε στα μεγάλα σκολειά πως τους άλλους να εκμεταλλευόμαστε με επιστημονικές μεθόδους για να γίνομε αναπτυγμένοι.
    Κουβαληθήκαμε στις πόλεις, εκεί που το μεροκάματο συχνά δεν τελειώνει με τον ερχομό της νύχτας. Πολλά τα ‘μη’, τα ‘όχι’, τα ‘ἀπαγορεύεται’, ή καλλίτερα μόνον αυτά. Εδώ δεν φτάνει η μυρωδιά του αρκόβατου και της βιορέτας. Δεν συνταιριάζουν με την ανθρώπινη τη μπόχα. Μα και ούτε στη μόδα των σαλονιών παγαίνουν. Άλλες μυρωδιές μας φτιάχνουν ν’ αναπνέομε, γιατ’ είμαστε πολιτισμένοι. Και μια πολιτισμένη ατμόσφαιρα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε πολλή δουλειά να έχουν οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι παπάδες, τα κοράκια.
    Όμως θαρρώ πως η περισυλλογή μέσα σε ‘ανθρώπινο’ περιβάλλον ανέφικτη είναι και ουτοπία ο αυτοέλεγχος. Η κλεψύδρα το έργο τ’ αδυσώπητο ξανάρχισε με συνοδό το φόβο. Ο ρόγχος δεν είναι που φοβίζει, μηδέ η παγωνιά της νύχτας, σαν η άμμος στην κλεψύδρα τελειώσει. Εναγώνιο περιφέρω το βλέμμα στη ζωή, που ανάμεσα στ’ αγκάθια μεταφύτεψα και τα ζιζάνια. Στη ζωή που θα μεγαλώσει – αν προφτάσει – μέσα στο καβάφειό της τείχος, ασυντρόφευτη και έρμαιο των επιτηδείων, ‘αντικείμενον προς εκμετάλλευσιν’.
    Βιάζομαι αφ’ τους αθρώπους για να φύγω – όχι ρίψασπις δεν είμαι – μη πιότερο μ’ αγγίξουν, για να προφτάσω το ηλιοβασίλεμα, πριχού και τούτο καταστρέψουν.

    Δημ, Μελχροινούδης

    ‘Καλλιμασιώτικα και Νέα του Ανέμωνα’

    Αύγουστος 1991, Αρ. Φύλ. 19

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα κάτωθι ελήφθησαν μέσω ηλεκτρονικού, ταχυδρομείου μου

    Fwd: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Lavrentios Dellasoudas

    Προς : ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΙΑΜΗΣ - ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΣΙΣΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    Σήμερα στις 6:10 μ.μ.

    Μαζί με τις ευχές μου για ΑΝΑΣΤΑΣΗ σας προωθώ μια πρώτη πληροφόρηση από τον κ. Σίσκο που ίσως μπορεί να συμβάλει και στην προσπάθειά σας.


    -------- Αρχικό μήνυμα --------
    Θέμα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
    Ημερομηνία: Thu, 10 Apr 2014 07:47:43 +0300
    Από: Panagiotis Siskos

    Προς: Lavrentios Dellasoudas




    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΛΑΥΡΝΤΙΕ.
    ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΠΕΤΑΝΕΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΠΡΟΣ
    ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ,www.ellet.gr.
    ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ,ΧΙΟΣ ,ΥΔΡΑ ΚΤΛ.
    ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ

    Panayotis A. Siskos
    Professor of Environmental Chemistry
    Laboratory of Environmental Chemistry
    Department of Chemistry
    National and Kapodistrian University of Athens
    Panepistimiopolis, Zografos
    Athens, GR-157 71, Greece
    Tel: +30 210 7704309
    Fax: +30 210 7704309
    Mobile: +306977450930


    Δημήτρης Μελαχροινούδης
    Προς : Lavrentios Dellasoudas – ΚΑΡΙΑΜΗΣ Μιχάλης - ΣΙΣΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Σήμερα στις 8:13 μ.μ.

    Καλό Πάσχα σε όλους
    Επί τέλους φάνηκε και ένα φανάρι που θα μας οδηγήσει στο λιμάνι. Χρωστούμε ένα μεγάλο και ανυπόκριτο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για λογαριασμό των γενιών που έρχονται. Όσοι θα κάθονται στον ίσκιο της ελιάς του Paolo Liverani, του δρύ του Ορφανίδη και του Πρίνου του Καρυάμη θα ευγνωμονούν τον Λαυρέντιο Ντελλασούδα και τον Παναγιώτη Σίσκο.

    Από Μιχάλη Καριάμη
    Προς ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΔΕΛΑΣΣΟΥΔΑ – ΠΑΝ. ΣΙΣΚΟ . ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗ

    Κύριοι,
    Γλυκοχαράζει η ημέρα της Ανάστασης και της Δικαίωσης, όχι για δική μας προβολή μα για το Μυροβόλο νησί μας. Ο Σπόρος πάντα θα φυτρώσει αρκεί να βρει χέρια κατάλληλα και γόνιμο έδαφος. Ελπίζω και πιστεύω ότι με τη δική σας, πολύτιμη βοήθεια θα καταφέρουμε να φέρουμε το καράβι μας στο ποθητό αραξοβόλι. Να ξαποστάσουμε λίγο, ώστε να πάρουμε δυνάμεις και να σαλπάρουμε για τις προγραμματισμένες νέες πορείες με μοναδικό σκοπό την προβολή της Μυροβόλου πατρίδα μας.
    Υπόχρεος απέναντι σας.
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
    Μιχάλης Γ. Καριάμης
    Πλοίαρχος Ε.Ν
    Πρόεδρος «ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ»
    (ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ)

    Δέσποινα Κρόκου

    Προς : Μιχάλη ΚΑΡΙΑΜΗ

    Σήμερα στις 12:43 π.μ.

    Κύριε Μιχάλη το προώθησα αμέσως στα παιδιά της ομάδας !
    Να ξέρετε ότι η ομάδα γνωρίζει για εσάς και θα θέλαμε πάρα πολύ όταν θα είστε Χίο, να σας γνωρίσουμε από κοντά!
    Καλές γιορτές με υγεία πάνω απ όλα κύριε Μιχάλη
    !

    ΑπάντησηΔιαγραφή