'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΤΟΥ ΔΑΦΝΩΝΑ





Ένδεκα χρόνια απουσίας του Πέτρου Μαρτάκη  

οι "Τυχεροί του Δαφνώνα"

Δεν έχω ξανά λάχει σε εκδηλώσεις στον Δαφνώνα, έτσι το θέαμα που αντίκρισα ήταν για μένα πρωτόγνωρο και με εξέπληξε. Για να γίνω κατανοητός, βρέθηκα σε αυτό το όμορφο χωριό της Χίου για να τιμήσω τον αδερφικό μου φίλο Βαγγέλη Ρουφάκη και τη Μνήμη του αξέχαστου Πέτρου Μαρτάκη. Ατέλειωτες  ουρές , σταθμευμένων αυτοκινήτων σε προϊδέαζαν για την κοσμοσυρροή. Στον προαύλιο χώρο του νηπιαγωγείου, τόπο διεξαγωγής της εκδήλωσης επικρατούσε το αδιαχώρητο. Παρά την παρουσία τόσων ανθρώπων, στα πάντα επικρατούσε πειθαρχημένη τάξη. Οι συντελεστές θα πρέπει να εργάσθηκαν πολύ αλλά με πρόγραμμα και μεράκι. Τα πάντα λειτούργησαν στην ώρα τους και σωστά. Να τονίσω για πολλοστή φορά σε όσους διοργανώνουν εκδηλώσεις, δεν πρέπει να κουράζουν το κοινό που τους τιμά με την παρουσία τους με ανιαρές και συνήθως σαχλές προσφωνήσεις. Ένας απλός γενικός χαιρετισμός με αποδέκτη τον καθένα των παρισταμένων έχει την ιδιαίτερη αξία του. Σε αυτό οι Δαφνούσοι πήραν άριστα. 


ο "Μοναχικός Καβαλάρης" Βαγγέλης Ρουφάκης μονολογεί με τον Μαρτάκη

Λίγα λόγια, καλά, και αμέσως στα βαθιά. Ο «Μοναχικός Καβαλάρης του Πολιτισμού» του Μυροβόλου νησιού μας, ο Βαγγέλης Ρουφάκης, άνοιξε  κουβέντα με τον αλησμόνητο Πέτρο. Λόγο χωρίς αντίλογο, για τα έντεκα χρόνια απουσίας του. Ανάφερε ποιοι ήταν εκεί, ποιοι από τους φίλους έλειπαν ή έφυγαν για πάντα. Του είπε για το βιβλίο  «ΧΩΤΙΚΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ», που δεν πρόλαβε να δει και σήμερα το μοίρασε αντίδωρο στη μνήμη του. Αδύναμη πένα  και το περιορισμένο της φαντασίας, δεν επιτρέπουν να εκφράσω το τι συναισθήματα ένοιωσαν, όσοι τυχεροί των απόλαυσαν και δεν ήταν λίγοι. Συγκλόνισε από σκηνής ο καλός μου φίλος. Γνωρίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν Πολυτάλαντο άνθρωπο, όλοι μας  όμως αγνοούσαμε αυτή την ιδιαίτερη πτυχή του. Έχουμε ακόμα αρκετό καιρό μπροστά μας, για να δούμε τι εκπλήξεις ακόμα μας επιφυλάσσει ο Ρουφάκης. 


Παντρολογήματα .....επί σκηνής 

Λίγο αργότερα, διαβάζοντας ένα παλιό κείμενο του και μια αναφορά για την προτομή του Μαρτάκη που δεν έγινε,  έκανε πολλούς να δακρύσουν ....Θαρρώ πως και ο ίδιος με κόπο κρατούσε τον εαυτό του για να μη ξεσπάσει σε λυγμούς. Άσχημη εποχή για πρίγκιπες καλέ μου Βαγγέλη.  Δέξου το Ευχαριστώ μου. Αυτό τα λέει όλα. Ακολούθως και με μικρές δροσερές ηχητικές παρεμβάσεις της νεαρής κυρίας Λαμπρινής Κάμπουρα  οι «τυχεροί» της βραδιάς, απόλαυσαν ένα φανταστικό θεατρικό, μια κοντινής μα ξεχασμένης πλέον εποχής. Τίτλος «Παντρολογήματα» του Κυριάκου Πρωάκη , σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αυγουστίδη. Από τον τύπο το εγχείρημα του Επιμορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφνώνα  «Η ΔΑΦΝΗ», χαρακτηρίστηκε σαν ...τολμηρό. Απλοί άνθρωποι του χωριού τόλμησαν. Τόλμησαν και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Ότι και να πεις θα είναι πολύ λίγο για να ανταποδώσει την πραγματικότητα των όσων ζήσαμε και απολαύσαμε. Το Μπράβο σε όλους και ιδιαίτερα στον καθένα τους θα είναι το ελάχιστο . Θα είναι κοροϊδία. 


Μιχ. Καριάμης - Τζ. Συρρή Χανάκη - Μιχ. Χανάκης - Μ. Παπακωνσταντίνου - Β. Ρουφάκης - Γ. Διλμπόης - Ι. Παληός 

Επαλήθευσαν όμως για μια ακόμα φορά το πιστεύω μου, πως στα πάντα για να πετύχουν πρέπει να κυριαρχεί το «Μεράκι». Από αυτό, πρέπει να είχαν μπόλικο οι συντελεστές  των πεπραγμένων του Δαφνώνα. Άξιο να σημειωθεί, ότι εκτός των άλλων καθ  όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων λάμβανε χώρα προαιρετική συγκέντρωση τροφίμων για τις ανάγκες του οργανισμού ειδικής μέριμνας και προστασίας Μητέρας και Παιδιού η «Κιβωτός του Κόσμου »
Καλό κουράγιο και καλή συνέχεια .

Μιχάλης Γ. Καριάμης
Πλοίαρχος Ε. Ν







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου