'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ






Εμμανουήλ Κριαράς (1906 - 2014)


Η είδηση,  για το πέρασμα στην αιωνιότητα του Εμμ. Κριαρά, έφθασε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τον θυμάμαι πριν λίγα χρόνια σε εκδήλωση στο μνημείο του Ψυχάρη. Όσο τον άκουγα που μιλούσε, τόσο έλεγα να μην σταματήσει.
Πέθανε ο Μανώλης Κριαράς πλήρης ημερών, πλήρης ιδεών, φρονημάτων, οραμάτων, προσφοράς, πλήρης έρωτα και γνώσης και συνείδησης. Πέρασαν 107 χρόνια από το Νοέμβριο του 1906 που γεννήθηκε.
« [2008]Είμαστε τραγικές μορφές. Το γεγονός ότι έχομε συνείδηση, δεν νομίζω ότι είναι στοιχείο ουσιαστικής ευτυχίας. Ο άνθρωπος ζει πιο ευτυχισμένα όταν δεν έχει συνείδηση της πραγματικότητας της ζωής του. Επιθυμία μου είναι πλέον να μη ζήσω
--[2010] Όχι δεν φοβάμαι το θάνατο. Δε θέλω όμως να πεθάνω αμέσως. Θέλω να ολοκληρώσω τις εκκρεμότητες των κειμένων μου.
--[2011] ..Λειτουργήσαμε όλοι –κυβέρνηση και πολίτες κατά τον χειρότερο τρόπο. Βολευόμασταν – στην καλλίτερη περίπτωση – στο καθεστώς της υποκρισίας, της κλεψιάς, της απάτης.




Ο φασισμός σήμερα έχει ένα άλλο πρόσωπο. Μέσα στο αστικό κράτος που ζούμε, η λύση, είναι ένας σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο. Παγκοσμίως. Αυτή είναι η λύτρωση του κόσμου. Η Αριστερά όμως στην Ελλάδα δεν βλέπω ότι έχει τέτοιες δυνατότητες.
-- Διδασκαλία ήθους δεν υπάρχει. Μαθαίνουμε την τακτική. Πωςνα μεταδίδουμε τις φνώσεις. Αλλά πώς να βελτιώσουμε το ήθος του ανθρώπου δεν θα το μάθουμε.
--Η έξαρση είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή. Να εξαρθείς πάνω από τον εαυτό σου. Από τα πάθυ σου […] Όταν λες την αλήθεια – ακόμη και αν σε θίγει, σε πειράζει – είναι έξαρση. Η θυσία για τον άλλο, ο έρωτας, η φιλία, η αφοσίωση είναι έξαρση.
Ο Κριαράς απολύθηκε από  καθηγητική έδρα του πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης το 1968 από τη Χούντα. Έκτοτε ήταν Ομότιμος για 45 χρόνια.
Με τα παραπάνω θυμούμαι τον Κώστα Περρίκο, το Δημήτρη Χαρτουλάρη, το Μηνά Καλούδη, το Γιώργη  Κρόκο, το Νίκο Πλατή, όλους ετσιθελικά αγνοημένους. Νοιώθω πλησίστιο παντού το λαϊκισμό. Τον εκμαυλισμό της νεολαίας που εξορίζεται. Βιώνω την πορεία της κοινωνίας προς το πουθενά. Ευχαριστώ όμως από καρδιάς τους λίγους, τους ελάχιστους, που καθένας με τον τρόπο του αντιστέκεται. Μαζί με αυτούς και τη Μαρία τη Γιατράκου να επιμένει ελληνικά.

Δημήτρης Μελαχροινούδης


Παραλία Αγ. Γιάννη Καλλιμασιάς, Αυγούστου 23, 2014



Για την αντιγραφή - Δημοσίευση Καριαμομίχαλος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου